e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Menetel a Tesla vállalat részvénye annak ellenére, hogy egyes elemzők nem ezt várják

A Tesla pár hete hatalmas, 17%-os növekedést jelentett be, mely igen váratlanul érte a szakértőket. A Cowen pénzügyi cég analitikusai szerint ez az eredmény igen kockázatos lehet a befektetők számára, mivel szerintük igen csekély az esélye annak, hogy ez a hatalmas emelkedés újra megtörténjen, illetve úgy vélik, hogy az elkövetkezendő időszakban csak csökkenni fog a Tesla részvényeinek értéke. Meglátásuk szerint a harmadik negyedéves teljesítmény a Cowen szerint kizárólagosan a gondos könyvelésnek köszönhető, illetve a Panasonic-kal kötött üzleti egyesség megerősítése is hozzájárult ehhez a „kiváló negyedévhez”. Az elemzők úgy vélik, hogy a Tesla eddigi felhozatala (Model S/X/3) alapján inkább túlértékeltnek számít a vállalat és nem fűznek sok reményt a jövőben megjelenő Y Model-hez, teherautóhoz vagy akár a napenergiás projektekhez. A Roth elemzői szintén hasonlóan vélekednek a Tesla jelenlegi részvényeinek alakulásáról és arra ösztönzik a befektetőket, hogy tartsák meg részvényeiket, mivel 2020-ig azok értékének csökkenését jósolják. Éves szinten nézve a Tesla részvények 6%-kal csökkentek, de eladási számai viszont ennek ellenére folyamatosan növekszik.

A Tesla árfolyama ezen a héten 7,26%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 39,88%-ot emelkedett.

Az Nvidia vezérigazgatója lett az év CEO díjazottja

Az AMD elleni küzdelem igen fellendítette az Nvidia fejlesztői csapatát és ez mind a termékeken, mind a bevételen meglátszik. Sokan úgy gondolják, hogy a vállalatnak egyszerűen nincs párja a grafikus kártyák piacán, amire igen büszke lehet az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang. A napokban a Harvard Business Review rá is erősített a CEO munkájára, mivel kikiáltották az Nvidia vezérigazgatóját 2019 legjobban teljesítő CEO-jának. Az idei év így is eléggé kedvező volt az Nvidia számára. Júniusban a vállalat megállapodást kötött a világ második legnagyobb haszongépjármű-gyártójával, a Volvo-val, hogy együttesen fejleszthessék a járművek önvezető funkcióját. Augusztusban beszámoltak arról, hogy a keresetek meghaladták a Wall Street elemzőinek várakozásait. Mindent összevetve az Nvidia részvényeinek állományi darabszáma több mint 40 százalékkal nőtt 2019-ben.

Az Nvidia ezen a héten is 3,99%-ot emelkedett, míg riválisa az AMD részvénye 5,85%-ot menetelt.

Az Alibaba az orosz vásárlók felé nyit

Az Alibaba Group és az orosz Pochta postahivatal elindította első közvetlen Kína–Oroszország közötti rakományszállító társaságát az oroszok által online vásárolt AliExpress áruk szállítására. Az AliExpress Russia reméli, hogy 10 napra csökkenti a Kínából Oroszországba történő megrendelések szállításához szükséges időt. Oroszországnak gyorsan növekvő e-kereskedelmi piaca van, melynek éves forgalma meghaladja a 14 milliárd dollárt. Az Alibaba logisztikai szolgáltatója hét teherrepülőt bérel Oroszország Pochta és Aviastar-Tu repülőteréről, hogy naponta repüljenek Moszkva, Jekaterinburg és Krasnojarszk városaiba. Októberben az Mail.Ru orosz internetes társaság kijelentette, hogy közös vállalkozást kötött az Alipay-jel, az Alibaba csoport mobil fizetési ágával, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alappal és két másik orosz partnerrel, hogy megkönnyítsék az online vásárlások lebonyolítását.

Az Alibaba vállalat részvénye ezen a héten 7,04%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 13,92%-ot menetelt az árfolyam.

 

Healtchare vagyonkezezelt részvénykosár

 

A Coloplast pozitívan áll hozzá a jövőhöz.

A Coloplast orvostechnikai eszközgyártó további 60 millió dollárt fektetett be az Egyesült Államokban található laborjaikba, ahol egy nem ritka női betegség ellen fejlesztenek gyógyszerkészítményeket. A Coloplast a keddi jelentésben számolt be ezen összegről, viszont itt derült az is ki, hogy a vállalat teljesítménye a vártnál nagyobb mértékben romlott az elmúlt negyedévhez képest. A dán társaság részvényei 5,4%-kal korrigáltak a koppenhágai kereskedelem alatt az utóbbi egy évben. A legfrissebb jelentések és becslések alapján a Coloplast 2013 óta 5,65 milliárd korona (24 millió dollár) adósságot/büntetést halmozott fel, mely sok szakértő szerint nem engedhetné az ilyen jellegű beruházásokat. A Coloplast a kedd nyilatkozatában kijelentette, hogy „az ismert ügyek több mint 95%-át rendezték már és hogy az utóbbi évben ezen összeg nem gyarapodott. Az üzlet erőteljes növekedést és jövedelmezőséget mutat, ami jó kiindulópont ahhoz, hogy az üzleti beruházásainkat tovább fejlesszük, hogy hosszabb távon még eredményesen tudjunk dolgozni”.

A Coloplast részvényei ezen a héten 2,4%-ot korrigáltak, viszont az elmúlt egy év alatt 27,16%-ot emelkedtek.

Nem mindenki örül az Ecolab terjeszkedésének

Tavaly decemberben az amerikai Ecolab bejelentette egy akvizíció befejezését, amelyről eleinte minden szakértő úgy vélekedett, hogy nem fogja jelentősen befolyásolni az angliai piacot. A megvásárolt társaság neve, a Holchem Group Limited, mely az ország vezető vegyi tisztítószereket és berendezéseket gyártó vállalata. A cég viszont nem szerepelt az Ecolab legutóbbi éves jelentésében, pedig a jelentések szerint a Holchem a tavalyi évben 56 millió dolláros bevételre tett szert. Hozzá kell tenni, hogy az Ecolab tavaly körülbelül 14,7 milliárd dollár bevételt halmozott fel. A Holchem megvásárlása azonban jelentős ügy volt az Egyesült Királyság élelmiszer- és ital gyártási piacán, mivel a két vállalat eddig saját termékeiket értékesítette az említett területeken, ezzel nem kiszorítva más vállalatokat a piacról. Viszont az akvizíció miatt az Ecolab növekedése sokak szerint ellehetetlenítené más vállalatok érvényesülését. A CMA (Versenypiaci Hatóság) szerint az Ecolab terjeszkedése igen rossz hatással van mind a brit fogyasztói társadalomra, mind az egészségügyi piacra az országban. A vállalat már többször is vizsgálat alá került az ilyen jellegű beruházások miatt, így a legtöbb szakértő szerint a Holchem eladása a legjobb opció, ha nem akar a vállalat újabb vizsgálatok, netán büntetések áldozata lenni.

Az Ecolab részvényei ezen a héten elérték a 173,12 eurót, 0,87%-os heti növekedés után.

A Gilead is Donald Trump célkeresztjébe került

Donald Trump adminisztrációja ritka lépést tett szerdán, amikor a Gilead Sciences gyógyszergyártói céggel szemben szabadalmi jogsértési pert nyújtott be a Truvada HIV-fertőzés megelőzésére szánt készítményükkel kapcsolatban. „A Gilead Sciences-nek tiszteletben kell tartania az Egyesült Államok szabadalmi rendszerét, a CDC kutatói úttörő munkáját és az adófizetők jelentős hozzájárulását eme gyógyszerek fejlesztésénél. A ma benyújtott panasz célja annak biztosítása, hogy ezek a feltételek teljesüljenek”-nyilatkozta Alex Azar, az Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztériumának szóvivője. Szerda este egy sajtóközleményben az Egyesült Államok Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Minisztériuma kijelentette, hogy Gilead ’’szándékosan’’ megsértette HHS szabadalmait. A vádak szerint a Gilead jelentősen profitált a több száz millió adófizető által finanszírozott kutatásból, majd milliárdokat keresett a Truvada és egy újabb Gilead gyógyszer, a Descovy eladásával. A legtöbb szakértő szerint ez a pereskedés egyetlen céllal született, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék az évente 20.000 dollárba kerülő készítményt. Donald Trump több esetben kritizálta az amerikai egészségügyet, mint nyilatkozataiban elmondta, az a cél, hogy mindenki olcsóbb és jobb kiszerelésekben elérhesse az Aids „ellenszerét”. Ezzel egyetértenek a Gilead vállalattal, hiszen a vállalat célja is az, hogy 2030-ra mindenki számára elérhetővé tegye a gyógyszert, melyből a Gilead csaknem 3 milliárd dollárt profitált a tavalyi évben.

A Gilead Sciences ebben az évben eléggé volatilis mozgást mutatott meg, a részvényárfolyama az 54 és 64 euró között mozgott. Jelenleg ezen a héten a Gilead Sciences részvényei 1,43%-ot emelkedtek, míg az utóbbi három év alatt 12,43%-ot estek a vállalat részvényei. De ennek ellenére több elemző cég a HIV kutatások miatt hosszútávon fellendülést vár a vállalattól.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Elfogadták a Novartis gyógyszerét az amerikai piacon

A Novartis kedden elnyerte az Egyesült Államok jóváhagyását saját gyógyszerének értékesítésére, mely nagyon hasonlít az Amgen 4 milliárd dolláros Neulasta készítményéhez. Az Amgen még tavaly megvádolta a vállalatot, hogy saját gyógyszereként kívánja értékesíteni a készítményt, mely szerintük teljesen megegyezik a Neulasta-val. A Novartis viszont rögtön fellebbezett és a hatóságok elé vitte az ügyet, melyben a két készítményt végül különbözőnek nyilvánították. A szakértők szerint az Amgen attól fél, hogy elveszti előnyét a rák elleni készítmények piacán, mivel a Novartis készítménye sokkal kedvezőbb áron fog kikerülni a piacon. Az amerikai ópium krízis igen kedvező a Novartis-nak, mivel csaknem 33%-kal olcsóbban tudja így értékesíteni a termékét az USA-ban. A Novartis terméke Európában a legjobb rák elleni készítmények közé tartozik és sok szakértő szerint Amerikában is sikeresen fog teljesíteni a jövő évben.

A Novartis ezen a héten 1,92%-ot, míg a 2019-es évben 8,11% emelkedett.

Az amerikai Stryker talán az egyik legjobb akvizíciót valósította meg

A Stryker gyógyszergyártó 4,7 milliárd dollárért vásárolta fel a holland Wright Medical vállalatot, mely az egyik legnagyobb beruházása a 2015-ös Biomet megvétele óta. Bár a két vállalat különféle területeken tevékenykedik, mégis sok szakértő szerint igen előnyösen tudnak majd dolgozni egymás közt a jövőben. Például a Stryker igen jelentős robottechnikai szakértelemmel rendelkezik, a Wright pedig a biológiai csont töltőanyagok fejlesztésében játszik nagy szerepet. Az Stryker fő erőssége a csípő- és térdpótló művégtagok értékesítésében rejlik, melynek eladásai 2019-ben várhatóan 1,7 milliárd dollárt fognak elérni a RateateMedTech adatai szerint. Ez egy olyan terület, amely átfedésben van a Wright Medical vállalattal, amely az alsó végtaggal rendelkező készülékek fejlesztésében van jelen, ennek árbevételét pedig 342 millió dollárra becsülték erre az évre. A Wright részesedése a teljes bokapótló piacon körülbelül 70% körül van, és ha a Stryker ezeket a vezető termékeket megszerzi, akkor igen nagy előnyöket fog kialakítani. A Stryker felvásárlása után az elemzők 2024-re 737 millió dolláros bevételt jósolnak a Wright Medical-nak, mely majdnem duplája az eddigi bevételnek.

A Stryker részvényei ezen a héten 6,29%-ot korrigáltak, míg az elmúlt egy év alatt 32,56%-ot tudtak emelkedni.

A Caterpillar-nél elkezdődtek a leépítések

A Caterpillar Inc. 120 fő ideiglenes munkavállalót bocsátott el egy texasi gyárban, miután úgy döntött, hogy csökkentik a termelés mértékét. Meglátásuk szerint ennek fő oka a Kínával folytatott kereskedelmi háború, mely jelentős visszaesést produkált az értékesítéseknél. A Caterpillar szóvivője ezen a héten megerősítette azt a Reutersnek, hogy a texasi Viktoriában található hidraulikus kotróüzemben dolgozók teljes elbocsátását, a gyártóüzemben körülbelül 620 fő alkalmazott dolgozott. A múlt hónapban már a vállalat bejelentette, hogy lépéseket fog tenni a termelés csökkentésére, miután a harmadik negyedévben az értékesítés valamennyi termékszegmensben visszaesett. Észak-Amerikában a bevételek csaknem 3%-kal csökkentek, míg az ázsiai csendes-óceáni árbevétel 13%-kal esett vissza a kínai kereslet csökkenése miatt. A Caterpillar szerint a kereskedelmi feszültségek óvatosabbá tették az ügyfeleket a nagyobb beruházások terén. A társaság csökkentette teljes éves profitkilátásait és kijelentette, hogy ebben az évben a kereskedelmi vita eredményeként alacsonyabb árbevételre számítanak. Ugyanakkor a Caterpillar vállalat részvényeinél bennfentes eladást láthattunk. Denise Johnson nemrégiben eladta a Caterpillar részvényeinek nagy részét, ez a cég legnagyobb bennfentes eladásának minősül, amelyet az elmúlt évben láthattunk. Mivel Denise Johnson 749 ezer dollár értékű részvényt adott el abban az időben, amikor semmi sem utalt a cég értékének csökkenésére. Majd egy vizsgálat során kiderült, hogy Denise kapott egy belső információt, amely valószínűleg a Caterpillar cég könyvelésétől származhatott. A Caterpillar cégnél sem volt mindig minden rendben, ugyanis már többször volt elbocsátás a cégnél, ráadásul 2011 és 2014 között többször kellett vállalati kötvényt kibocsátani a likviditás miatt.

A Caterpillar ezen a héten 4,4%, míg az elmúlt hónapban 22,14%-ot emelkedett.

 

GLOBAL HIGH YIELD BONDS

A Jaguar I-Pace sikersztori lehet, vagy csak egy újabb elektromos autó?

A Jaguar I-Pace nem teljesített úgy a piacon, mint ahogy azt a brit luxusautó gyártó vállalat várta volna. Bár tény, hogy teljesítményileg az autó jobb, mint a legtöbb elektromos társa, mégis a Tesla Model 3-mal nem tudta felvenni a versenyt. A felmérések alapján csak most kezd igazán beérni a Jaguar I-Pace a célba. 2019 júniusában az összes Jaguar eladások nagyjából egy tizedét birtokolta az I-Pace. Szám szerint az elmúlt hónapban 1621 db elektromos Jaguar-t értékesítettek, ami a havi 1500 db eladott járműhez képest igen jó jel vállalat számára. Ennek ellenére a gépjárművet igen sok kritikus pozitívan fogadta, mivel teljesítménye szinte hibátlan lett. Sokak szerint persze ár-érték arányban a Tesla modellek a dominánsabbak a piacon, viszont ez nem tartotta vissza a Jaguárt, hogy a 2019-es év autója legyen. Ez az első alkalom a történelemben, hogy egy elektromos autó ilyen díjat nyert, illetve az első rendezvény, melyben egy Jaguar került a dobogó legfelső fokára. Az Jaguár I-Pace megjelenésével a gyártó kilépett a korábbi klasszikus imidzséből és egy olyan SUV-t alkotott, amely még a V6-os F-type sportkocsijuknál is fürgébb: a gyorsulása mindössze 4,8 másodperc nulláról százra. A teljesen elektromos Jaguar I-Pace az egyetlen olyan jármű, ami idén jelent meg, és amely nulla kibocsátással büszkélkedhet, és ráadásként sportkocsiként üzemel.

A Burger King jól teljesít Indiában

Az amerikai székhelyű Burger King indiai éttermei igen népszerűek a fogyasztók körében, így a vállalat 56,6 millió dollár befektetésére készül, hogy több éttermet tudjon nyitni az országban. A statisztikák szerint India az egyik legjobb régió a gyorséttermi láncok terjeszkedésére. Jelenleg 202 helyen működik az országban Burger King, viszont a vállalat azt tervezi, hogy 2020. december 31-ig 325 étteremmel fog rendelkezni. A Technopak Advisors cég adatai szerint a McDonald’s rendelkezik a legtöbb gyorsétteremmel, szám szerint jelenleg 470-nel az országban. A 2019. március végén zárult időszakban a Burger King India bevétele 67%-kal, 6,33 milliárd rúpiára (89,4 millió dollárra) nőtt. A társaság IPO-dokumentumai szerint 2,9 milliárd rúpiát fog felhasználni az új éttermek megnyitására. A héten az is kiderült, hogy Amerikában egy beárazási hiba miatt pár hétig olcsóbban adták a Whoopert, ami 8,3 millió dollár veszteséget okozott a vállaltnak

 

Telemédia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amazon-nak fejlődnie kéne?

Az Amazon 2017-ben állítólag 22,6 milliárd dollárt fektetett be a vállalat kutatásra és fejlesztésre, annak ellenére, hogy ebben az évben a vállalat bevétele 177.9 milliárd dollár volt. Jeff Bezos továbbra is a világ leggazdagabb embere maradt, annak ellenére, hogy a cég teljes nettó értéke megközelítőleg 15 milliárd dollárral csökkent az elmúlt 12 hónapban. Ennek ellenére Werner Vogels, az Amazon technológiai tisztviselője szerint a technológiai óriás “10-15 éven belül eltűnik a piacról”, ha nem hoz jelentős innovatív változásokat. Vogels hétfőn beszélt a lisszaboni Web Summit technológiai konferencián, ahol az e-kereskedelemmel és a fintech-kel kapcsolatos számos témát vitatott az eBay globális fizetési alelnökével, Alyssa Cutwright-tal. A szakértő úgy nyilatkozott, hogy “Néhány évvel ezelőtt kiadtuk az Amazon Prime-t, amely garantálja a kétnapos, ingyenes szállítást egy csomagban. Most ezt egy napra csökkentjük. Ez egy hatalmas változás. De tényleg, ez az lesz, amit az ügyfelek elvárnak.” Szerinte itt az ideje fellendíteni újításokkal a webshopot, mivel az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma szerint 2019 második negyedévében az eladások 10,7%-a e-kereskedelem útján történt.

Az Amazon részvénye erre a hétvégére ismét 1615 eurón tartózkodott, igaz a részvény hónapok óta oldalazik, de a Goldman Sachs Bank szerint nagyon nagy potenciál van hosszútávon az Amazon vállalatban, mert Amerika online kereskedelmi szolgáltatásának a 60%-át szeretné megszerezni, most viszont 25-30%-át birtokolja.

Az Alphabet Smartwatch fejlesztésben

A jelek szerint az intelligens órák kerültek előtérbe az Alphabet (Google) és az Apple tech-óriásoknál. Az Apple már több éve értékesíti az Iwatch-t változó sikerrel, viszont az Alphabet anyavállalata még nem fektetett akkora hangsúlyt erre a piaci szegmensre. Pénteken viszont a Google, azaz az Alphabet bejelentette, hogy felvásárolja a Fitbit intelligens óra gyártó vállalatot, 2,1 milliárd dolláros értéken. A Fitbit ebben az évben nehéz helyzetben volt, mivel a smartwatch gyártó cég nehezen tudta felvenni a versenyt az Apple ellen. Az eredeti Versán kívül sok Fitbit termék egyszerűen nem teljesített olyan jól, mint ahogy a vállalat szerette volna, és mivel a veszteségek folyamatosan növekedtek a befektetők a jobban teljesítő részvények mellett döntöttek, elfordulva ezáltal a vállalattól. A csökkenő részvényárfolyam sokkal vonzóbb vétel egy felvásárló társaság számára, így kedvezőbb áron tudta felvásárolni az Google a céget, mint ha egy évvel ezelőtt tették volna. Az intelligens órák hozzáadásával az Google újabb lehetőséget kínál a fogyasztók számára és mivel a Fitbit-nek 28 millió aktív felhasználója van, a vállalat igen jelentős szereplőjévé szeretne válni az intelligens órák piacán. Ez minden bizonnyal sokkal sikeresebb előrelépés, mint ha a vállalat saját hardvert fejlesztett volna ki, amit a Google már régóta tervezett.

Az Alphabet részvényárfolyama ezen a héten 4,28%-ot, míg az elmúlt hónapban 8,68%-ot tudott emelkedni, így elérte az 1184,6 eurót. A Fitbit részvény árfolyama a hír hatására három hónap alatt rekordmagasságra, 123,01%-ot emelkedett.

Az Apple 5G-vel csábítaná el a vásárlóit

Az Apple Insider friss híreiből derült ki, hogy a Qualcomm pénzügyi igazgatója, Akash Palkhiwala az új Iphone-ok fejlesztésénél megemlítette, hogy várhatóan minden új készülék 5G-s internet hozzáféréssel fog megérkezni a piacon. A Qualcomm negyedéves beszámolója szerint a társaság jövőre 200 millió darab 5G okostelefon-chipet szállít ki. Az Apple riválisa a Samsung már két készülékében is alkalmazza az 5G-s internet hozzáférést, amit szintén a Qualcomm-tól vásároltak, viszont a vállalat elmondása szerint egy cég magában nem elegendő ahhoz, hogy igazi nyereséget produkáljanak. A Qualcomm 200 millió új chipjének nagy részét az Apple termékei fogják birtokolni. Ezen felül az 5G csak a kiindulási pont az új iPhone készülékek számára. A beszámolók alapján az Apple új képernyőméreteket, ProMotion kijelzőket, Lightning portot, új Touch ID-t és egy nagy hatótávolságú 3D-s kamerát is beszerel a készülékeibe. A szakértők legnagyobb félelme, hogy ezek az újítások mellett az új Iphone-ok ára is radikálisan meg fog nőni és lehet, hogy ár-érték arányban nem lesznek olyan piacképesek, mint például a Samsung jövőre érkező Galaxy S11-es készüléke. Viszont november 1-től újabb lehetőség és fantasztikus előrelépés indult el az Apple vállalatnál. Ugyanis november 1-től az Apple beszállt a streeming szolgáltatásba, a Hulu, az HBO GO, a Netflix és az Amazon Video mellé. Az induláskor négy sorozat (The Morning Show, See, For All Mankind, Dickinson), két gyerekműsor és pár dokumentumfilm áll rendelkezésre, amit össze sem lehet vetni a konkurensek 5000 címnél is bővebb kínálatával. De az Apple reklámmentességet és offline elérést is ígér, azaz le lehet tölteni a filmet és akár egy repülőúton kényelmesen hátradőlve megnézhetjük a filmeket.

Ezen a héten 3,34%-ot, míg az elmúlt egy év alatt 28,79%-ot menetelt az Apple cég részvénye.

A Facebook-nál az látszik, hogy a politikai hirdetésekben van pénz

Az adatvédelmi szabályok betartása és a fokozott ellenőrzésekkel szembesülve a Facebook fontolóra vett és venni fog néhány változtatást a politikai hirdetések kezelésének módjában. Ennek ellenére a társaság még mindig elkötelezett amellett, hogy megengedi, hogy a politikusok ’’hamis’’ hirdetéseket jelenítsenek meg az oldalon. Viszont bevezeti a politikai hirdetések célzására és a hirdetések címkézésére vonatkozó változtatásokat, tehát szigorít. Nagy eséllyel a jövőben további információt nyújt majd a Facebook oldal arról, hogy ki is fizet a hirdetésért. A YouTube, amely a Google tulajdonában áll, szintén fontolóra veszi politikáinak módosítását, hogy elkerülje a további vizsgálatokat. A Facebook viszont szakértők szerint sokkal pontosabban tudja megcélozni a közönségét a megfelelő reklámokkal, amiből a médiában és a közösségi oldalakon hirdetőknek rettentő nagy előnye származik. Néhány kritikus, köztük néhány Facebook alkalmazott is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy ilyen erősen célzott politikai hirdetések alááshatják a politikai fair versenyt. A jelek szerint Donald Trump elnök újraválasztási kampánya lehet a Facebook legnagyobb politikai résztvevője. Így minden nap célzott hirdetéseket futtathat és előnyben tud részesíteni olyan politikai erőt, aki nagyobb összegeket képes kifizetni. A Facebook szerint ebben az évben a kormány több mint 14 millió dollárt költött Facebook hirdetésekre. Demokrata oldalról Tom Steyer és Pete Buttgieg kampányaira alig 9 és 5 millió dollárt költöttek.

A Facebook részvényei ezen a héten 1,05%-ot erősödtek, míg az elmúlt egy hónap alatt 6,19%-ot meneteltek előre.

A Microsoft a Google-lel minden téren versenyben van

A Google nem is olyan rég jelentette be, hogy új kvantum technológiás számítógépeket fejleszt és azok kialakításán dolgozik. Eddigi nyilatkozataik szerint messze felülmúlja majd a hagyományos gépet. A Microsoft azonban teljesen más irányból szeretné megközelíteni a kvantum technológiát és a qubit-ek újra tervezését vette célkitűzésül. A qubit röviden a legegyszerűbb kvantumrendszer. A qubit vagy kvantum bit az információ alapegysége a kvantum számítás területén. A Microsoft egy topológiai qubit-en dolgozik, mely szerintük teljesen új szinte fogja vinni a kvantum-számítástechnika új piacát, viszont magáról a működéséről még nem kívánnak közleményt kiadni. Ezen technológiát 5 éve fejleszti a vállalat és remélik, hogy lassan a célegyenesbe érnek. A Microsoft ezen felül új Chromium-alapú Edge böngészőjét szeretné fejleszteni. Chuck Friedman, az Edge vállalati alelnöke szeretné elérni, hogy az Edge egymilliárd felhasználót érjen el jövőre. Egyértelmű, hogy a vállalat a Google Chrome számait akarja megingatni, viszont a jelenlegi felállásban a Chrome minden téren többet nyújt a felhasználóknak, mint az Edge. Ennek ellenére igen nagy sikert várnak a január elsején érkező Edge 1.0-tól, viszont az, hogy milyen újításokat is hoz majd a böngésző még nem publikus.

A Microsoft vállalat részvényei január óta 48,06%-ot, míg a héten 2,65%-ot emelkedtek.

A Wirecard akár Kínában is terjeszkedhet

A Wirecard vezetősége úgy döntött, hogy egy pekingi székhelyű fizetési csoportot, az ALLScore-t kívánja felvásárolni, körülbelül 109 millió euró értékben. Elmondhatjuk, hogy Kína online fizetési piaca nagyon gyorsan növekszik és két technológiai óriás uralja őket. Az egyik a Tencent Holdings, amely a közösségi üzenetküldő platformon keresztül működteti a WeChat Pay-t, és a másik az Alibaba, amelynek fizetési eszköze, Alipay az Ant Financial tulajdonában van. A Wirecard szerint az üzlet legfontosabb motivációja az AllScore web alapú fizetési rendszere volt. Hozzátette, hogy a lépés a lehető legoptimálisabb, ha bővíteni akarják szolgáltatásaikat a keleti régiókban is. Még október elején a német csoport az elemzőknek azt mondta, hogy globális lábnyomát „nagymértékben bővíteni” akarja az idei évben. A Wirecard az AllScore megszerzése előtt is igen sokat foglalkozott ezzel a stratégiájával. A 2017-ig tartó évtizedben a Wirecard 1,3 milliárd eurót költött csak terjeszkedésre, beleértve 340 millió eurós indiai fizetési vállalkozás-felvásárlást 2015-ben és a Citigroup csoport észak-amerikai bankkártyás üzletének megvásárlását 2016-ban fejezték be. A jelenlegi felvásárlás első lépéseként Wirecard megvásárolja a részvények 80%-át 72,4 millió eurós értékben, majd további 16 millió eurót fizet ki a részvények célárának biztosítása érdekében.

A Wirecard Németország egyik legnagyobb fizetési platformja. A vállalat részvényei több hetes korrigálás után 1,13%-ot emelkedtek

 

Egyedi részvények

 

A Commerzbank több hetes veszteség után 3% pluszban zárt

Ha ezt a bankot említjük, többeknek egy magyarországi fiók jut eszébe ami Budapesten, a Széchenyi rakparton található és sokan egy fiatal bankra gondolnak. Pedig valójában a bankot 1870-ben kereskedők, kereskedő bankárok és bankárok alapították Németországban, ami azóta Németország második legnagyobb bankja lett. 1920-ban egy magdenburgi bankkal (1857-es alapítás) egyesült s így a fiókjainak száma 180 körüli értékről 284-re növekedett. 1929-ben pedig egy frankfurti (am Main) bankkal egyesült, melynek következtében Hessen-ben és Türingiában is meg tudott jelenni a cég irodáival. A világválság alatt 1932-ben a kormány elrendelte, hogy egyesüljön a Barmer Bank-Verein Hinsberg, Fischer&Co. nevű düsseldorfi bankkal. A világgazdasági válság során a kormány 80 millió márka alaptőke és 30 millió tartalék képzést rendelt el és ezt biztosította is. Ezt a tulajdonrészt 1936-37-ben értékesítette az állam. 1940-ben a Commerz- und Privat-Bank-ról Commerzbank Aktiengesellschaft-ra változtatta a nevét. Majd folyamatosan a náci Németország minden zsidó alkalmazottat és menedzsert eltávolított a Comerzbank-ból. 1938-ra árja bank lett és az ügyfelei is csak árják lehettek. 1944-re a mérlegfőösszege megháromszorozódott, 5 Mrd német márkára, de annak a kétharmada, német állampapír volt. 1945-ben, illetve a világháborúban az épülete 45%-át elveszítette. Romjaiból majd két bank alakult Németországban, egy keleten és egy nyugaton. 1992-ben egyesült újra a mai Commerzbank néven. A 2000-s években a Commerzbank a hitelezés felé fordult. Majd a válság miatt nagy veszteséget szenvedett el. A 2008-as válság idején állami pénzből mentették meg a társaságot. Az állam annak idején átlagosan 26 euróért jutott egy részvényhez a bankban. Jelenleg mintegy 50 országban van jelen, ma a bank mintegy 820 fiókkal rendelkezik Németországban és 5,7 millió retail ügyfele van.

A napokban jelentett a Commerzbank: a harmadik negyedéves nettó eredmény 35 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. A harmadik negyedéves nettó eredmény 35%-ot emelkedett az erős költségkontrollnak és a bevételek növekedésének köszönhetően, így felülmúlta az elemzők várakozásait is, az egy évvel korábbi 218 millió euró helyett most 294 millió euró lett a profit, szemben a 248 millió euróról szóló elemzői várakozással. Az eredmények megfelelnek az előzetesen kiadott számoknak. A Commerzbank működési eredménye 448 millió euróra rúgott, ami éves összevetésben 29%-os emelkedést jelent és szintén jelentősen felülmúlja a piac által várt 353 millió eurót.

A Commerzbank részvényei ezen a héten 3,01%, míg az elmúlt egy hónap alatt 15,92%-ot emelkedtek.

Deutsche Bank a leépítés után emelkedésnek indulhat

A Deutsche Bank Németország legnagyobb német bankja, központja Frankfurt am Mainban található. A bankot ugyanúgy 1870-ben alapították, mint a Commerzbank-ot. A bank szövetségeket alakított ki a nagy regionális bankokkal és Németország fő ipari régiói számára adott biztosítékokat. A közös vállalkozások felgyorsították a német bankipart és a kereskedelmet. A második világháborúig szinte hasonló időszakot élt meg mint vetélytársa. Itt is elbocsájtották a zsidó dolgozókat. A második világháború alatt a Deutsche Bank a prágai Bohemian Union Bank irányításáért volt felelős. A Deutsche Bank banki létesítményeket felhasználta a Gestapó és a bank kölcsönözte a pénzt az Auschwitz építéséhez szükséges pénzeszközöket. Miután Németország a második világháborúban vereséget szenvedett, 1948-ban elrendelték a Deutsche Bank tíz regionális bankká való szétosztását. Ezt a 10 regionális bankot később 1952-ben három fő bankká alakították: Norddeutsche Bank AG, Süddeutsche Bank AG és a Rheinisch-Westfälische Bank AG. 1957-ben ez a három bank egyesült Deutsche Bank AG néven.1959-től már a lakosságnak is elkezdett kisebb kölcsönöket nyújtani. Az 1970-es években a bank folytatta a nemzetközi terjeszkedést, új irodákat nyitottak, például Milánóban és Moszkvában, Tokióban. 1986-ban a Bank 603 millió dollárt fizetett a Banca d’America e d’Italia megszerzésért. Továbbá a bank befektetett a feltörekvő országok piacain. Josef Ackermann 2002-2012-ig a Deutsche Bank igazgatója volt, akinek szerepe volt a gazdasági válság kialakulásában. 2001 októbere óta a Deutsche Bank a New York-i tőzsdén megtalálható. 2002-től kezdve, a Deutsche Bank megerősítette amerikai jelenlétét. Így nagyban hozzájárult a 2008-as gazdasági válsághoz. Ugyanis 2004–2008 közötti lakáshitel-buborék alatt, mintegy 32 milliárd dollár értékben biztosított mindenféle biztosítékkal fedezett adósságkötelezettséget, úgynevezett CDO-t. Még akkor is biztosította, amikor tudta, hogy már nincs fedezet mögötte. 2014-től folyamatos büntetést kapott a Deutsche Bank. Több elbocsájtás is történt ezen időszak alatt költségvetési problémák miatt. 2015. április 23-án a Deutsche Bank együttesen 2,5 milliárd dolláros bírságot állapított kapott a pénzügyi libor hamísítás miatt. Majd 2017 januárjában a Deutsche Bank újabb 7,2 milliárd dolláros büntetést kapott az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumától a káros jelzálogkölcsönök eladása és annak összevonása területén végzett hibás és szándékos károkozása miatt. De azóta több bűncselekmény is kiderült a Banknál, akár az orosz bankokkal való összejátszás a Danske Bank-kal, vagy a panamai pénzmosás esetében. A legfrissebb hírek szerint a Deutsche Bank 2019. májusáig pénzt kölcsönözött és valutákat biztosított a jól ismert szexuális bűncselekmény elkövetőjének, Jeffrey Epsteinnek, úgy, hogy azt már 2008-ban Floridában megvádolták prostitúcióval. A bank jelenleg több mint 81.000 embert foglalkoztat 76 országban. A világon 9.000.000 egyéni ügyfél igényeit igyekszik kielégíteni. Több hónapja felmerült annak lehetősége, hogy a Commerzbank-kal összevonják a bankot, de azóta sem hajtották ezt végre. Viszont a napokban kiszivárgott, hogy több ezer főt bocsáthatnak el a Banktól. A komoly átalakítást végrehajtó Deutsche Bank nemrég jelentette, hogy az utolsó negyedévben a bevétele csökkent. A cég vesztesége 832 millió euró volt szeptember végével záródott három hónapban, az egy évvel korábbi 229 millió euró nyereség után. A Deutsche Bank bevétele 5,26 milliárd euró lett a negyedévben, 15 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Elemzők kisebb, 772 millió euró negyedéves veszteségre és nagyobb, 5,53 milliárd euró bevételre számítottak. Viszont a Deutsche Bank részvénye az átalakítások bejelentése óta emelkedésnek indult.

Az elmúlt héten 4,41%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 9,49%-ot emelkedett a Deutsche Bank részvénye, így elérte a 6,93 eurót, ami messze sincs a 92 euró feletti csúcshoz.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!