Hírlevelek

22. heti gyorsjelentés

By június 1, 2014 No Comments

A hónap lúzere címre többen is pályáztak. Végül ketten jutottak a döntõbe: az MSZP, mint az EP választás vesztese, és egy banki alkalmazott. Szoros versenyben a csalafinta banki alkalmazott fejhosszal gyõzött. A jelszavak mágusa, aki saját telefonjára küldette a banki pin kódokat, 18.000.000 forintot zsebelhetett be. Méltó jutalma: egyelõre bizonytalan ideig tartó all inclusive ellátás egy hazai, szigorúan zárt, exkluzív „vendéglátóhelyen”.

Ukrajnában tovább tart a hajcihõ, sajnos már halottakkal. Lezajlott a csonka elnökválasztás a keleti régiók részvétele nélkül. Gyõzött a csokikirály. Oroszország kezdi megszívni az erõsködést. Az orosz gazdaság 1,1 százalékkal erõsödött áprilisban éves szinten – közölte Andrej Klepacs orosz gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes szerdán. Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke hétfõn azt mondta, hogy a jegybank az eddig várt 0,9 százalékról várhatóan 0,5 százalékra változtatja az orosz hazai össztermék (GDP) idei növekedésére vonatkozó elõrejelzését. A jegybank februárban még jóval nagyobb, 1,5-1,8 százalékos gazdaságnövekedést várt 2014-re. Tavaly az orosz GDP 1,3 százalékkal nõtt, 2008 óta a legkisebb ütemben.

 

Az orosz központi bank (CBR) hétfõi tájékoztatása szerint betiltották az összes ukrajnai bank mûködését a Krím félszigeten. A Világbank 1,48 milliárd dollár hitelt folyósít Ukrajnának. Az errõl szóló megállapodást hétfõn írták alá Kijevben.

A tengeren túlról vegyes hírek jöttek. Case-Shiller lakásárindex 12,4 százalékos drágulást mutat az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva, és 0,9 százalékot havi összevetésben. Áprilisban 0,8 százalékkal bõvült a tartós cikkek rendelésállománya az Egyesült Államokban, ami kellemes meglepetésnek számít, hiszen a piac 0,5 százalékos visszaesést várt volna. Az idei elsõ negyedévben (január és március között) nagy meglepetésre 1,0 százalékkal zsugorodott az Egyesült Államok gazdasága évesített negyedéves alapon. Az okosok ezt a zord téli idõjárás számlájára írják.

Új zárócsúcson, 1920 ponton zárt az S&P 500 0,54%-os emelkedés után. A Nasdaq ugyanilyen mértékben emelkedett, míg a Dow 0,40%-kal került feljebb. Részvény visszavásárlási programot jelentett be az Apple, a Wells Fargo, a 3 M, az AT&T, és a Caterpillar. Talán érdemes bespájzolni ezekbõl a papírokból. Steve Ballmer, volt Microsoft vezér, szemet vetett a Los Angeles Clippers kosárlabda csapatára. A vételár 2.000.000.000 dollár. Szárnyalnak a Tiffany részvényei. A luxus kategória ébredése nagyon bíztató. Rossz passzban van a Ford. Várhatóan 1,4 millió autót hív vissza a mûhelyeibe. A visszahívások legnagyobb részben a szervokormány problémájával magyarázható, ami növeli a baleset veszélyét.

Az amerikai búzakészletek a vártnál gyorsabban csökkentek az elmúlt hónapban, ami magasan tartotta a tõzsdei árakat. A termelés és az import is alatta maradt a várakozásoknak. A kilátások ráadásul továbbra sem rózsásak a kontinensnyi ország számára, a 2014/15-ös szezonban várhatóan a 2007/2008-as idõszakot követõ legalacsonyabb termést arathatják: 53,4 millió tonnát. Ez csaknem 8%-kal marad el a tavalyi értéktõl. A várható hektáronkénti terméshozam is csalódást okozott: a tavalyi átlagosan 2,9 tonnás szintrõl 2,6 tonnára esett. A gyenge amerikai búzatermést a helyi gazdák számára feledtetheti az idei évre várt – a tavalyi rekordszintet is meghaladó – 353 millió tonnás kukoricatermés.

Várhatóan csökkeni fog az olaj ára a világpiacon a második fél évben a politikai bizonytalanság ellenére, a nagy kínálat és a visszafogott kereslet miatt. Az arany ára az 1250 dolláros szint felé tart. Május 14-én 30 éves lett Zuckerberg. Boldog szülinapot Mark!

Európa csendes. Lassan kecmergünk ki a recesszióból. További gazdaságösztönzõ intézkedések meghozatalára szólította fel az Európai Központi Bankot (EKB) Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) fõigazgatója. Szinte valamennyi országban alacsonyabb a gazdasági teljesítmény, mint ahogyan arra az elemzõk számítottak. A piac nem is örül a híreknek. Az Eurozóna GDP-je csak 0,2 százalékkal nõtt az elsõ negyedévben, legalábbis a 2013 utolsó negyedévéhez képest. Az elemzõk ugyanakkor 0,4 százalékra számítottak. Éves alapon 0,9 százalékos volt a bõvülés (várt: 1,1%). A svájci külkereskedelmi mérleg többlete ezúttal meghaladta a várakozásokat 2,43milliárd svájci frankos pozitívum lett szemben a várt 2,1 milliárddal, ugyanakkor az elõzõ havi értéket minimális mértékben lefelé korrigálták.

Hétvégén rendezik a titkos témájú Bilderberg-találkozót Dániában. A mintegy 150 meghívott között egyetlen magyar politikus neve szerepel, Bajnai Gordon személyében. A világ legbefolyásosabb gazdasági szereplõibõl és politikusaiból álló csoport negligálta a magyar kormányt. Az oroszok nem várt ajándékkal kedveskedtek nekünk. Az orosz  állat- és növényegészségügyi felügyelet, a  Roszszelhoznadzor május 14-tõl átmenetileg 14 magyarországi húsipari cég termékének importját tiltotta meg.

A Magyar Telekom montenegrói leányvállalatának közgyûlése a tavalyi eredmény után 21,5 millió euró, vagyis mintegy 6,5 milliárd forint osztalék kifizetésérõl döntött, ebbõl 5 milliárd forintra jogosult a Magyar Telekom. A várakozásoknak megfelelõen 10 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát a jegybank. A monetáris tanács ülésén elsõsorban a deflációt jelzõ áprilisi fogyasztói árindexre alapozva hozhatta meg a döntését.

Az eddigi legnagyobb elõzõ negyedévi 14,9 százalékos növekedés ütemét is jelentõsen túllépve, a beruházások volumene 22,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit január-márciusban. A tavalyi negyedik negyedévhez képest 0,5 százalékkal nõttek a beruházások – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elsõ negyedévben a jelzáloggal, 90 napon túli tartozással terhelt 118 595 lakóingatlanból 4783-at jelöltek ki a bankok kényszerértékesítésre és ezekbõl 2148 kelt el, az értékesített lakóingatlanok száma jelentõsen emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfõn a honlapján. Az OTP viszonylag jól teljesített, a többiek köszönik jól vannak.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!