2022 nem kegyelmezett a tech vállalatoknak

2022 –ben mindenki arra gondolt, hogy ez az év a Meta éve lesz, de nem ez történt. Mielőtt 2021 végén megváltoztatta a nevét, a Facebook folyamatos hozamot biztosított a befektetőknek, felülmúlva a becsléseket, és történelmi gyorsasággal nyereségesen növekedett. A Meta az év végén közölte, hogy készletei kétharmadával csökkentek, és a vállalat a harmadik negyedéves bevételcsökkenés küszöbén áll, illetve megemlítette, hogy elbocsátja a munkaerő 13%-át, vagyis 11.000 alkalmazottat, ami az első nagyszabású leépítés.

Csaknem öt Big Tech cég veszített piaci értékéből 3,65 billió dollárt ebben az évben, mivel a Federal Reserve gyors kamatemelése megrázta a legismertebb amerikai vállalatok árfolyamát. A Refinitiv adatai szerint a Google anyavállalata, az Alphabet, az Amazon, a Meta Platforms, a Microsoft és az Apple , együttesen az „Öt nagy” technológiai cég 2022-ben egyenként 500 milliárd dollárt „töröltek ki” piaci tőkéjükből. 

Az évben megkezdődött a videójátékipar eddigi legnagyobb felvásárlása, melyben a Microsoft bejelentette az Activision-Blizzard felvásárlását. A cégnek több versenyellenes vizsgálattal kell szembenéznie az Activision Blizzard megvásárlására tett 69 milliárd dolláros ajánlata miatt.

A Netflix és a Walt Disney illetve az AT&T, azaz az HBO szolgáltatója kemény versenyt hozott erre az évre. A virágzó felhőszolgáltatásoknak köszönhetően az Oracle szoftvercégnél továbbra is zökkenőmentesen működik az üzlet. A megnövekedett inflációs és recessziós kockázatok ellenére a november végéig tartó három hónapban a bevételek 18 százalékkal 12,3 milliárd dollárra (11,7 milliárd euró) nőttek az előző évhez képest, köszönhetően egy felvásárlásnak is. Ezt az SAP riválisa jelentette be az év végén az amerikai tőzsde zárása után.

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

 

Szólj hozzá