e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Újra indul a Tesla gyártása

A Tesla a hírek szerint május 4-én újra megindítja a gyártást a fremonti üzemében, San Franciscótól keletre. Mindez jó hír azon befektetők számára, akik elektromosautó-gyártó jelenlegi helyzete miatt aggódtak. Több amerikai szakértő igen vegyesen állt hozzá Elon Musk cégének jövőjével kapcsolatban, mivel a koronavírus járvány jelentősen befolyásolja az egész autóipart. Nem mellesleg a vállalat vezérigazgatója lélegeztető gépek gyártásába kezdett a Medtronic-kal, ami szintén igen nagy profitkieséssel járhat. Most, a tervezett újraindítással a befektetői figyelem az amerikai gazdaság felé fordul, illetve arra, hogy a járművek és az elektromos autók iránti kereslet visszapattan-e. Viszont jó hír, hogy sok amerikai céggel együtt a Tesla is bejelentette, hogy az igazgatói és elnöki szerepben lévő kollégák, közös megegyezés alapján lemondanak fizetésük 30%-ról a cég biztos újraindításának megalapozása érdekében. Ennél is jobb hír viszont, hogy a napokban kikerült a hivatalos első negyedéves jelentés: 18%-kal emelkedett meg a Tesla részvények ára a hét közepén, miután kiderült, hogy 88.400 autót szállított le az első negyedévben. Hozzá kell tenni, hogy a szakértők 78.100 darab járművet becsültek!

Április 13-tól fizetés nélküli szabadságra küldi dolgozói nagy részét a Tesla, mert sok esetben kénytelen volt bezárni gyárait. Akik maradnak, azoknak 10%-kal csökken átmenetileg a fizetése, míg vezetőknél 20-30%-os bércsökkentés várható.

A Tesla részvényárfolyama a hétvégére 19,54%-kal zárt magasabban, mint egy hete. A Tesla továbbra is kiváló befektetés a Seeking Alpha szerint hosszútávon, mert a vírus végeztével a gyárban ígéretes eladási számokat szeretnének produkálni a magas munkanélküliség ellenére. Hiszen a Tesla eddig sem az átlagember kategóriája volt, de a klímaváltozás és a környezetvédelem miatt mégis több nagy és kisvállalkozó vásárolhatja meg azokat.

 

Az Nvidia-nál összeállhat a szuperszámítógépek csapata

Napjainkban a biztos informatikai háttér hihetetlenül fontos a koronavírus elleni küzdelemben. A világ legnagyobb szuperszámítógépei, ideértve a frissen a csapathoz csatlakozott Nvidia-t is, azon dolgoznak, hogy a tudósok számára elengedhetetlen oldalak és hitelesített portálok a nap 24 órájában tudjanak működni. Hozzá kell tenni, hogy az így létrehozott hálózat erősebb lett, mint a világ 7 legerősebb szuper számítógépe összekötve. Az Nvidia 30 darab high-tech géppel járult és járul hozzá a munkához, melyek a vállalat legújabb processzoraival lesznek várhatóan felfegyverkezve. A vállalat ezen felül bejelentette, hogy dolgozik új generációs fejlesztésein, mely első lépése a DLSS, vagyis a Deep Learning Super-Sampling nevű eljárás. A tervek alapján a vállalat jövőbeli videokártyáit ezzel az újítással jelentősen hatékonyabban tudja majd optimalizálni, ezzel jelentős előnyt szerezve a játékpiacon az Intel és az AMD felett. A jövőben érkező RTX kártyák már mind ezt a fejlesztést fogják alkalmazni a tervek alapján. Az Nvidia egyébként a Folding@Home-ban is részt vesz, az ott használt szuperszámítógépben ugyanis 27 ezer grafikus processzoruk dolgozik. A Foling@Home hálózata SARS-CoV-2 vírus működésének és felépítésének feltérképezését próbálja lemakettozni és ezáltal segítséget nyújtani az egészségügynek.

Az Nvidia ezen a héten 8,96%-ot menetelt előre. A Gamer magazin több számában megjelent, hogy a jövőben a processzorok világát az Nvidia szeretné 70%-ban lefedni, így befektetetésre továbbra is ajánlatos a cég részvénye.

 

A SoftBank igen balszerencsés helyzetbe kerülhet most

Az Oyo Hotels&Homes, a SoftBank Group által támogatott indiai szálláshely-szolgáltatás alkalmazottait határozatlan idejű eltávozásra küldte, hogy biztosítsa azok egészségét és a vállalat pénzügyi helyzetét, a kialakult koronavírus járvány alatt. Oyo egy nyilatkozatában kijelentette, hogy ez az eltávozás minden Indián kívüli munkavállalójukat érinti. A vállalat hozzátette, hogy nem került napirendre annak a lehetőségnek a megtárgyalása, hogy a cég megválik egyes alkalmazottaitól. Ritesh Agarwal, az alapító és vezérigazgató, video üzenetben közölte a hírt az alkalmazottakkal és megjegyezte, hogy a válság jelentős hatást gyakorolt a cég jövőjére. A bevétel 50–60%-ra esett az eredetileg becsült 10–15%-ról. Bizonyos számú munkavállaló „legalább 60–90 napos ideiglenes távolléti szabadságra vagy elszállásolásra került. Ez biztosítja, hogy a munkahelyeink biztonságosak maradjanak”–nyilatkozta ezt Oyo szóvivője. „A koronavírus negatív hatása óriási az idegenforgalomra és a szállodaiparra”-mondta Daisuke Seki, a Japán IB Research&Consulting vezérigazgatója. „Az Oyo valószínűleg többet szenved, mint a WeWork. A SoftBank igen balszerencsés helyzetbe kerülhet most. Hiszen az Oyo cég a támogatásukat élvezi. Az Oyo üzleti modellje rendkívüli jó lehetőség volt, mégis nagyon rossz lett a cég helyzete a koronavírus miatt.” A SoftBank-ra egyébként is több tényező hat. De a SoftBank most eszközöket, kötvényeket és alapokat értékesít, hogy 18 milliárd dollár értékben vásároljon saját részvényeiből. A befektetők imádják, hiszen a cég hosszú távon stabil tudott maradni.

A SoftBank részvény árfolyama a hétvégére 12,01%-ot erősödött. A jelenlegi helyzetet követően a Bank rendelkezik olyan gazdasági stratégiával, amelyre építkezve a jövőben is tudja segíteni a robotizálást, az elektromos autózást, hisz a jövő már rég elindult ezen az úton. És a jelenlegi helyzet adhat egy újabb lendületet ezen a területen működő iparágnak.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Stryker speciális ágyakon dolgozik

A Stryker bejelentette új, speciális sürgősségi ágyak fejlesztését, amely az egészségügyi szolgáltatóknak a hatékony ellátás érdekében gyors segítséget nyújt a COVID-19 járvány idején. A sürgősségi ágy egy alacsony költségű megoldás, melyet minden egészségügyi központ megengedhet majd magának. Kialakítás szempontjából teljes mértékben megfelel az egészségügyi előírásoknak. Az ágyakat a vállalat jelenleg csak a COVID-19 világjárványban való felhasználásra szeretnék szánni, hogy támogassák az egészségügyi intézményekben a megnövekedett betegek számát. A Stryker aktívan törekszik az ágy elérhetővé tételére világszerte a piacon. „Az emberek jóléte mindig is a cégünk stratégiájának központjában állt és a COVID-19 ezt nem változtatta meg, sőt csak erősítette. Ez tovább erősítette küldetésünket, hogy javítsuk az egészségügyi ellátást. Arra koncentrálunk, hogy kielégítsük ügyfeleink igényeit, így most a betegek gondozására összpontosíthatunk”-nyilatkozta Brad Saar, a Stryker Orvosi Osztályának elnöke. A tervek alapján hetente 10.000 ágyat fog gyártani a vállalat.

A Stryker vállalat erre a hétvégére rendkívül magasan, 17,61%-os plusszal zárt. A Stryker a jövőben is vezető szeretne maradni az egészségügyi ágazatban és ehhez mindent meg is tesz. A Stryker dolgozói nemegyszer nyilatkoztak a napokban a BBC-nek, hogy méltán büszkék arra, hogy egy ilyen nagyvállalatnak lehetnek tagjai, ami ekkora fejlődést tett meg pár év alatt.

 

Az Amgen több oldalról is segíti a koronavírus elleni küzdelmet.

Manapság a legtöbb nagyobb gyógyszergyártó cég rohamosan dolgozik a Covid-19 okozta járvány megfékezése érdekében. Az Amgen, a világ egyik vezető gyógyászati vállalataként úgy gondolta, hogy kötelessége támogatást nyújtani az egészségügyi szektorban dolgozók számára, ezért több pontból álló stratégiát dolgoztak ki az ellátórendszer, a kutatás, és a betegek támogatására. Az Amgen saját alapítványa 12,5 millió dollárnyi, azaz több, mint 4 milliárd forint támogatást szeretne szétosztani, elsősorban a sürgősségi ellátásban dolgozó intézmények és szervek számára. Magyarországon az Amgen nyújtott gyors támogatást a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozók alapítványain keresztül. A pénzadományon felül a cég minden olyan személyt támogat, akik önkéntes munkavégzésbe kezdtek a vírus kezelése terén. A vállalat ezen felül azon sikeres cégek közé tartozik, akik jelentős eredményeket mutattak a vírus elleni vakcina kialakításában. Az Amgen Alapítvány a híres Harvard Egyetemmel kifejlesztett egy ingyenes távoktatási rendszert is, amely lehetőséget ad arra, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozói online tanfolyamokon vehessenek részt, speciálisan a koronavírus kezelését tanulva.

Az Amgen vállalat részvényei ezen a héten 3,52%-kos pluszban zártak. Az Amgen vállalat arra törekszik, hogy az egészségügy jelentős részét fogják továbbra is birtokolni és hosszútávon szeretnék megtartani piacvezető pozíciójukat. Az Amgen vállalat kapitalizációs tőkéje jelenleg meghaladja 118,1 milliárd eurót.

 

Az Ecolab példát mutat

Mivel a koronavírus-válság globálisan megremegtette a gazdaságokat, a világ nagy része karantén alá került. Ezáltal több cég munkája lett elérhetetlen a lakosság számára, illetve sok helyen a megfelelő tájékoztatást és higiéniás készülékeket sem sikerült megfelelően elhelyezni. A legtöbb gyógyszergyártó vállalat viszont jelentős erőfeszítéseket tesz az utóbbi problémák kiküszöbölése érdekében. Például Olfa Garsaa, az Ecolab franciaországi területi igazgatója 13 ügyféllel rendelkezik, akikhez rendszeresen ellátogat, illetve három olyan helyszínen is tevékenykedik, amelyek nemrégiben sürgősen kérték az Ecolab sürgősségi segítségét a megfelelő fertőtlenítőszereket adagoló gépek kihelyezésében. Mindössze három nap alatt az Ecolab francia csapata képes volt 15 helyen biztosította a kért intézkedéseket és gépeket, melyek a vírus legyőzéséhez szükségesek. Ezen felül a vállalat példás magatartást nyújt a koronavírus elleni intézkedések terén a cégen belül is, mivel minden munkatársuknak biztosították a megfelelő anyagi támogatást és higiéniás eszközöket, hogy családtagjaikat is meg tudják védeni a fertőző betegségtől.

Az Ecolab részvényei ezen a héten 16,03%-kot emelkedtek, így a vállalat részvényei 162,44 eurón zártak. Az Ecolab jövője fenntartható fejlődésről és a vízminőségről szól, ami a jövőben is kiváló lehetőséget nyújt a most folyó klímaváltozás miatt is.

 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Jöhet az I-maszk az Apple vállalattól

Az Apple sok európai vásárló szerint termékeit gyakran a márka minőségére hivatkozva magasabb áron teszi ki a piacra, vagyis túlárazza. Erről írt a napokban a Daily Mail londoni online napilap is. Az online újság szerint utóbbi időszakokban viszont a vállalat teljes mértékben megváltoztatta szokását és például az új Apple Iwatch termékeik már reálisabb áron szeretné megjelentetni. A napokban pedig bejelentették új terméküket, melyet nem egészen úgy fogadott az internet, ahogy azt eltervezték. Az Apple-vezérigazgató Tim Cook tette meg a bejelentést, miszerint kötelességének tartja, hogy mostantól segítse az egészségügyi dolgozók munkáját. Jelenleg az USA területén jelentősen megnőtt a koronavírusos fertőzöttek száma, így egyértelmű volt, hogy a nagyobb cégek is elkezdik segíteni az orvosok és ápolók munkáját. Cook videó üzenetben mondta el, hogy a cég elkészítette egy műanyag arcpajzs terveit, amelyet össze lehet majd szerelni. Ebből heti szinten egymillió terveznek legyártani. A tervek alapján milliós tételben fogják a maszkokat gyártani és szállítani a korházakba a jövő héttől.

Az Apple vállalat részvényei ezen a héten 9,40%-ot meneteltek. Míg egy év alatt 37,90%-ot erősödtek a vállalat részvényei. A Morgan Stanley elemzői szerint az Apple részvények célára egy lehetséges jó szkennárió esetén 2020 végére ismét 300 euró közelében tartózkodhat, így jelentős emelkedés várható a most 244,45 eurón tartózkodó részvénynél.

 

A SAP biztosítja az informatikai segítséget

Az SAP sem nézi tétlenül a koronavírus elleni küzdelmet és előre összeállított, gyorsan beüzemelhető online felméréseket tesz és tett már ingyenessé a vállalatok számára. A vállalat elmondása alapján kritikus, hogy megfelelő képet kapjunk a vállalatok és a lakosság helyzetéről, hogy ez alapján a kormányok ki tudják dolgozni a lehető legjobb stratégiát. A kérdőívek több szektort és témát is lefednek: a kormányzati és egészségügyi szervezetek számára a koronavírussal kapcsolatos lakossági tájékoztatók és felmérések, a cégeknek a távmunka minőségének ellenőrzése, az oktatási intézményeknek pedig a távoktatás kihívásainak feltérképezése. Emellett számos e-learning kurzust is díjmentesen elérhetővé tesz a vállalat azoknak, akik szeretnék hasznosan tölteni idejüket a karanténban. Több országban is elindult már a SAP együttműködése a helyi közigazgatási intézményekkel. Hozzá kell tenni, hogy az alkalmazás nem csak alapvető kérdések megválaszolásában segít, mint például, hogy mi a teendő, ha valaki kapcsolatba kerül egy fertőzött személlyel, de az önkéntesek és adományozók is ezen a felületen keresztül tehetik meg felajánlásaikat.

Az SAP vállalat részvényei a magas online használatnak és a 15. héten tartó befektetési jókedvnek köszönhetően 17,70%-ot emelkedett. Az SAP vállalat hosszútávon a stabilitásáról és a magas osztalékfizetéséről híres, illetve a szoftverei keresettek a világban, így a jövőben is szükség lesz a cég termékeire. Befektetésre hosszútávon ajánlotta Seeking Alpha és a Goldman Sahs elemzői szerint is.

 

A Microsoft Teams több millió ügyfelet vonz

A karanténhelyzet miatt jelentős terhelés alatt áll szinte minden online felület, mely segíti a cégeket, tanárokat, de még a távoli rokonokat is a kapcsolattartásban. Jelenleg a Skype, az e-learning és a GDPR botrány miatt ismert Zoom mellett a Microsoft Teams a legalkalmasabb, hogy például egy cég online meetingeket tudjon tartani. A friss felmérések alapján a Microsoft alkalmazását már több millió kisebb vállalkozás kezdte használni, viszont a vállalat nemrégiben bejelentett frissítése miatt jelentős forgalomnövekedésre számít. A Microsoft Teams jelenlegi verziója főleg céges találkozókra alkalmas, viszont az új verzió már az átlag felhasználók számára is vonzóbb lesz a vállalat szerint. „A Teams for Life elnevezésen futó alkalmazás mindenki számára ingyenesen elérhető lesz még az idei évben”-nyilatkozta a Microsoft szóvívője. A vállalat továbbá megerősítette, hogy ennek ellenére továbbra is maximális erőfeszítéseket fognak tenni a Skype szervereinek fenntartása érdekében. Az alkalmazást jelenleg mintegy 40 millióan használják napi szinten és a vírus kitörése óta 220 százalékkal növekedett a Skype híváspercek mennyisége.

A Microsoft vállalat részvényei ezen a héten 6,02%-ot erősödött és elérte a 150,78 eurót. Mivel a Microsoft vállalat több tíz éven keresztül bemutatta stabilitását és jó osztalékfizetését és eladási számait, számítógépei, androidos telefonjai folyamatosan fejlődnek és fejlődtek, ezért hosszabb távon kiváló lehetőség nyílt most befektetni alacsonyabb áron.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Starbucks teljesítményén is meglátszik a karantén hatása

A szigorításokat betartva az olyan vállalatok, mint a Starbucks hihetetlen nagy nyomásnak vannak kitéve a Covid-19 okozta járvány miatt. A vállalat gondosan ügyel, hogy kávézói, amelyek még nyitva vannak, szigorúan betartsák a higiéniás előírásokat és ezt ugyanúgy ezt elvárják a vendégektől is. A karantén helyzet miatt viszont jelentősen lecsökkent a cég forgalma, amely a számokban is meglátszik. A Starbucks részvénye körülbelül 1%-kal esett vissza, ez a vállalat 2020.04.10-én tartott kereskedési ülésén került megállapításra. A bevételi várakozások a részvényeladással szemben is nyilvánvalóan visszaestek, miután a társaság bejelentette, hogy a COVID-19 hogyan fogja befolyásolni üzleti tevékenységét. A társaság azt várja el, hogy a kiigazított EPS 47%-kal mérséklődik az előző év azonos időszakához képest 0,32 dollárra a 2020-as költségvetési év második negyedévében. A Starbucks visszavonta a 2020-as költségvetési pénzügyi kilátásait a COVID-19 bizonytalansága miatt. A társaság ideiglenesen felfüggesztette részvény-visszavásárlási tervét, viszont továbbra is negyedéves osztalékot fizet. Jelenleg a Starbucks részvényei 28,2%-kal estek vissza a február 20-i nagy bumm után.

A Starbucks vállalat részvényei azok számára, akik nemrég vásárolták kiváló lehetőség lett, hiszen ezen a héten a vállalat részvényei 12,28%-ot emelkedtek. A Starbucks egy olyan piaci vállalat lehet, amely 2010 óta kisebb nagyobb sikerrel emelkedik a tőzsdén. A vállalat bevételei nőnek. 1992-ben lépett a tőzsdére, osztalékfizető és a cég utolsó 3 év alatt 21,51%-os nyereség növekedést ért el.

 

A L’oreal a Covid-19 vírus elleni kampányban az élen áll

A L’oreal, az Essity és a Reckitt Benckiser együttesen arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy felelősséget vállaljanak a koronavírus elleni küzdelemben. A kampányhoz a Publicis Groupe UK támogatását szeretnék igénybe venni. A Publicis Groupe UK által kidolgozott „üzletfelelősség” kampány összhangban áll a kormány jelenlegi tanácsaival, megerősítve azt az üzenetet, hogy az embereknek otthon kell maradniuk, biztonságot kell teremteni, tiszteletben kell tartaniuk az idősekre szánt bevásárlási órákat, tartaniuk kell két métert egymástól és csak azt vásárolják meg, amire ténylegesen szükségük van. Az üzenetek már megjelentek a L’oreal, az Essity és a Reckitt Benckiser webhelyein. Ezt továbbítják az ügyfelek számára e-mail kommunikációban és kiemelik egy #ShopResponbly szociális média kampányban. A kampány elindításakor Annette King, a Publicis Groupe UK vezérigazgatója elmondta, hogy „pár óra alatt jelentős változást tapasztaltunk a kiskereskedők és az emberek életében. Hihetetlen erőfeszítéseket láttunk oly sok vállalkozás és szorgalmas munkatársuktól, melyben csak egyre összpontosítanak, hogy közösen le tudjuk győzni ezt a járványt”. Amos Susskind, a L’oreal angliai ügyvezető igazgatója egy online újságnak viszont a napokban elmondta, hogy „ebben a páratlan időben mindannyiunknak szerepet kell vállalnunk a Covid-19 elleni csatában. Magánszemélyként vagy vállalkozásként össze kell fognunk és cselekednünk kell a legsebezhetőbbek és veszélyeztetettek támogatása érdekében. Ezért örülök, hogy a L’oreal ebben a vírus elleni védelem kialakításában most az élen áll.”

A L’oreal vállalat részvényei ezen a héten 3,45%-ot meneteltek. A Saxoo Bank elemzői szerint viszont a vállalat részvényei a jövőben is vásárlásra javasoltak, hiszen a vállalat folyamatosan tudott az utóbbi években, mind a luxus, mint a divat, illetve a kozmetikai szereknél megújulni és az utóbbi 3 évben Ázsiában is vezető hatalommá nőtte ki magát. A L’oreal-nál a szlogen ma sem változott „ L’oreal, mert megérdemlem”.

 

A 3M Co. mindenkinek maszkokat gyártana

A Minnesotában működő maszkgyártó, a 3M Company júniusra 166,5 millió maszkot szállít Kína gyártóüzemeiből. Ezek kiegészítik a 35 millió N95 légzőkészüléket, amelyet a cég már az Egyesült Államokban gyárt. A társaság hozzátette, hogy továbbra is maszkokat fog értékesíteni más országokban, beleértve Kanadát és Latin-Amerikát is. „Szeretnék köszönetet mondani Trump elnöknek és az adminisztrációk vezetéséért és együttműködéséért”-nyilatkozta Mike Roman, a 3M elnöke és vezérigazgatója. „Ugyanazon célkitűzésünk van, hogy az egész országban az amerikaiak számára szükséges légzőkészülékeket biztosítsunk és harcoljunk azokkal a bűnözőkkel, akik ki akarják használni a jelenlegi válságot.” A 3M azt is kijelentette, hogy az elkövetkezendő hónapokban globálisan növeli a maszkok gyártását. Az Egyesült Államokban az N95-maszkokat júniusban 50 millióval szeretnék növelni havi szinten. Bár a vállalat céljai és erőfeszítései példamutatóak, mégis az amerikai kormány úgy gondolja, hogy a cégnek nem szabadna külföldre exportálnia a maszkokat. Trump szerint a vállalatnak figyelembe kéne vennie, hogy a jelenlegi helyzetben kevés maszk áll rendelkezésre az amerikai lakosság számára.

A 3M Company tavaly év végén több ezer dolgozójától vált meg költségcsökkentés miatt. Jelenleg a vállalat részvényei ezen a héten 7,71%-kal emelkedtek. A 3M Company részvényeket a Goldman Sachs elemzői tartásra és step by step lépéseket betartva vételre javasolják.

 

A Church&Dwight is intézkedésekbe kezdett

A Church&Dwight a hét második felében bejelentette az intézkedéseit annak érdekében, hogy elősegítse alkalmazottai biztonságát, fenntartsa a fogyasztók számára kínált termékellátást és biztosítsa az üzlet folyamatosságát a COVID-19 világjárványra reagálva. A társaság intézkedéseket tett a munkavállalók biztonsága érdekében azáltal, hogy a működési protokollokat összhangban fejleszti a közegészségügyi követelményekkel, az ajánlásokkal és az iránymutatásokkal. Ezek az óvintézkedések magukban foglalják az otthoni munkavégzést, a munkahelyi hőmérséklet-ellenőrzést, a munkahelyen a társadalmilag kiszabott távolságtartást, az egy helységben tartozó dolgozók korlátozását, a rugalmas táppénzeket, a munkaterületek gyakori fertőtlenítését és az üzleti utazások korlátozásait. Létrehozták a globális válaszcsoportot, amely magában foglalja a felső vezetés tagjait is és állandó kapcsolatban áll a helyszíni vezetőkkel, így a vállalat gyorsan és megfelelően reagálhat a további eseményekre. A Church&Dwight összes gyártóüzeme és disztribúciós központja jelenleg nyitva áll és továbbra is működik.

A Church&Dwight részvényei ezen a héten 3,15%-ot emelkedtek. A vegyszerek kémiai előállításával foglalkozó vállalat beletartozik a hosszútávon jövedelmező, növekvő vállalatok közé. Hiszen a cég a legjobb amerikai vállalat az S&P500-ba tartozik. A cég kapitalizációs tőkéje meghaladja a 15,6 milliárd eurót. A vállalat 2000-ben került a tőzsdére, az utóbbi 3 év alatt 34,79%-ot emelkedett. Osztalékfizető részvényként is érdemes megvásárolni, hiszen negyedévente részvényenként 0,22 eurót fizet.

 

Az AptarGroup innovatív maszkokat tervezett

Néhány Crystal Lake gyártó bevállalta, hogy olyan termékeket készítsen, amelyeknek a COVID-19 miatt hiánycikk a piacon. Az AptarGroup, amelynek székhelye Crystal Lake-ben található, a közelmúltban benyújtotta biztonsági és hatékonysági adatait az FDA-nak sürgősségi használatra vonatkozó engedélyének jóváhagyására egy olyan megoldás számára, amely lehetővé teszi az N95-maszk fertőtlenítését és újra felhasználását. Az AptarGrup által javasolt fertőtlenítési eljárás lehetővé tenné, hogy az N95 maszkot, egy speciális kémiai tisztítással újra használhatóvá tegyék. Szakértők szerint sokkal költséghatékonyabb ez a megoldás, mint a maszkok rohamos gyártása, melybe annyi vállalat kezdett bele az elmúlt hetekben. Az AptarGroup hetente mintegy 4 millió maszk tisztításának biztosítására törekszik és azon dolgozik, hogy kibővítse gyártási kapacitását azzal a szándékkal, hogy április végéig hetente 10 millió darabot tudjon kiszállítani. A tervek alapján a vállalat a teljes Crystal Lake gyártósorát szánná a beavatkozásra és további 30 embert is felvenne, hogy tartani tudja a rohamos megrendeléseket.

AZ AptarGroup vállalat részvényei ezen a héten 8,41%-ot erősödtek, így hétvégére 96,40 eurón zártak. Hosszabb távon a cég már nemcsak gyógyszerészeti és egészségügyi fejlesztéseket, hanem már a szépségápolási iparba is fektet. A cég nemcsak Amerikában, hanem Európában is igencsak nagy lépéseket tett a gyógyászatban és jelenleg Kínában is ezen dolgozik, így nagy lehetőség a vállalat papírjaiba befektetni.

 

A Mastercard 250 millió dollárt ígér a kisvállalkozások támogatására

A társaság különféle támogatási formákat szeretne kínálni annak érdekében, hogy a kisebb vállalkozások talpra tudjanak állni. A továbbra is terjedő koronavírus járvány gazdasági következményeinek elkerülése érdekében a Mastercard új kezdeményezést jelentett be a kisvállalkozások támogatására. A kártya óriás kijelentette, hogy 250 millió dollárt vállal az ilyen vállalkozásokat támogató erőfeszítések támogatására, amelyek közül sokan küzdenek a koronavírus ellen és valószínűleg továbbra is ezek a cégek sokat tesznek a védekezésben. Ezen támogatás nagy része Mastercard formájában, azaz virtuális pénz, illetve kártyahasználatban valósul meg, amely erőforrásokat és közvetlen támogatást nyújt. A társaság kiberbiztonsági szolgáltatásokkal is szeretne foglalkozni a személyazonosság-lopás elleni védelmi szolgáltatások nyújtása mellett. Mindkettő három hónapig ingyenes a minősített vállalkozások számára. Mindent összevetve, körülbelül 28 millió vállalkozás jogosult az amerikai kisvállalkozás-adminisztráció által vezetett Paycheck Protection Programra, kihasználva ezeket az ajánlatokat. Továbbá a COVID-19 járvány megelőzése érdekébe 3 intézmény kapott összesen 20 millió dolláros támogatást. A Washingtoni Egyetemről, az Oxfordi Egyetemről és a La Jolla Immunológiai Intézetről van szó, mely szervezeteket a Bill&Melinda Gates Alapítvány mellett a Mastercard is támogatta. Jelenleg nincs széles spektrumú vírusellenes vagy immunterápiás módszer a COVID-19 megelőzésére vagy kezelésére. Ezek a támogatott intézmények a megelőzésen, az ellenszeren és a terjedéscsökkentésen dolgoznak.

A Mastercard vállalat részvényei ezen a héten 16,03%-kot emelkedtek. A Morgan Stanley szerint a Mastercard vállalatba való befektetés hosszútávon megtérül, ugyanis a Mastercard mintegy 50 éve formálja a világ fizetési szokásait, folyamatosan újabb és újabb pénzügyi tranzakciós megoldásokat kínál a piacon.

 

 

Global High Yield Bonds

 

A Consus Real Estate adóssága jelentősen csökkent

Egy éve látott napvilágot, hogy a berlini székhelyű Consus Real Estate AG. Németország kilenc legfontosabb városának vezető ingatlanfejlesztője, teljes fejlesztési volumene 2019. március 31-én 9,6 milliárd euróba került. A Consus Real Estate vezetősége jelenleg is lakónegyedek és standardizált, földszintes lakások építésére összpontosít. Azóta a beruházásait növelni tudta és sokat fejlődött, korszerűsödött és új fejlesztéseket projekteket indított el. A Consus R. Estate AG. egyedülálló üzleti modelljét az intézményi befektetőknek történő korai előre értékesítés (forward sales) és az építési folyamatok digitalizálása jellemzi. A Consus Real Estate AG. az ingatlanfejlesztés teljes értékláncában jelen van és működik. A Consus Real Estate nem óriási, de nem is különösebben kicsi. Piaci kapitalizációja 915 millió euró, ami azt jelenti, hogy általában elvárható, hogy egyes intézményeket felvegyen a részvénykönyvbe. Több német intézmény próbált bekerülni ebbe a társaságba, de mégsem birtokolnak sok részvényt a társaság értékpapírjaiból, mert 2017 áprilisában igen magas árfolyam miatt túl kockázatosnak tekintették a céget. A cég negyedéves most megjelent beszámolója szerint az EBIDTA (forgalmi) eredményei 303 millió euró lett, szemben a 2018 első negyedév 253 millió eurójával. A tőkeáttétel jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. A nettó adósság 5,7%-kal csökkent az előző évhez képest és 8,3%-kal csökkent a kiadás, persze ebben segítettek a régebbi kötvénykibocsátások is. Az átlagos futamidő-kamatláb 7,9%-ra csökkent a kötvényeiknél, ami egy stabilitást mutat. Folytatódó portfólió növekedés látható, mind a kisvállalkozói, mind a nagyvállalkozók körében, elmondható, hogy egyre keresettebb a cég vállalati kötvényei. A Consus Real Estate AG többek között 2019-ben bocsájtott ki intézményi befektetők részére100.000 eurós címletekben 9,625%-os kamattal kötvényeket. A lejárat szerint ezek ötéves intézményi kötvények, melyeknek az árfolyama jelenleg 89,97%-on tartózkodik. A Partner Bank ezt egy stabil vállalatnak véli és mivel magas kamatot is ad, illetve a hozamlehetőségei miatt akár az április végéig jegyezhető Global High Yield Bonds kötvénykosárba diverzifikáltan bele is teszi.

 

A Jaguár Land Rover 1,1, milliárd angol fontban várható forgalom 2021 első negyedévére

Mint tudjuk a Jaguar Land Rover Automotive PLC autókat tervez, fejleszt és gyárt. A társaság sportautókat, dzsipeket, sebességváltókat, turbótöltőket és egyéb járműveket kínál. A két hagyományos márkanév több mint 70 éve van jelen a piacon és 2008-ban egyesült az indiai Tata Motors autóipari társaság vezetése alatt. A Jaguar Land Rover székhelye Nagy-Britanniában van. A vállalat világszerte jelenleg mintegy 40.000 munkatársat foglalkoztat. A cég forgalma 2018-ban meghaladta a 27,45 Mrd eurót, kissé 2019-ben ezt viszont alulmúlta. A Jaguar Land Rover világszerte egy elismert sportkocsi márka, amely jelenleg a koronavírus miatt kényszerül telephelyeik bezárására. Ezen a héten jelent meg az a hír, hogy a Fitch Ratings a Jaguar Land Rover hosszú lejáratú kötvény kibocsátásának alapértelmezett besorolását „B +”-ra csökkentette „BB”-ről. A nagyon hosszú távú, vagyis 10 évnél hosszabb lejáratúak szintén a Rating Watch Negative (RWN) kategóriába kerültek. A leminősítés tükrözi a COVID-19 kockázatát, amely mind a Jaguár Land Rover végpiacának keresletét, mind pedig a jelenlegi működési zavarokat, ami tőkehiányt is jelenthet a jövőben. A Fitch arra számít, hogy a jelentős pénzkiáramlás szinte valamennyi üzemének 2020. április 20-ig történő bezárásával jár majd a cégnek. Így az is elmondható, hogy 2020-ban és 2021-ben értékesített mennyiségek erőteljes csökkenéssel járhatnak. A Fitch elemzői ezen kívül, úgy gondolják, hogy a 2021-es a pénzügyi év végén becslések szerint 1,1 milliárd GBP-es pénzforgalom jöhet össze. Illetve az, hogy a Jaguár Land Rover részvényei rövidtávon érzékenyek lesznek a besorolására. A Jaguár Land Rover 2021-ben úgy néz ki 1,8 milliárd GBP értékben fejlesztést tervezett, ami valószínűsíthető, hogy elmarad, vagy átütemezésre kerül.

A Jaguár Land Rover 2019-ben bocsájtotta ki 2,2%-os fix kamatozású vállalati kötvényét, amely most 65,40%-os árfolyammal megvásároltató. Ez a kötvény a 6,5%-os kamatozású most már előjegyezhető Global High Yield Bonds kötvénykosárba, amit a Partner Bank állított össze 10.000 eurónál nagyobb összeget elhelyezők számára.

 

 

Egyedi részvények

 

Hosszútávon a Simon Property Group részvénye is belefér egy portfolióba

A Simon Property Group Inc. (SPG) éves teljesítménye február végéig a koronavírusnak következményeként -65,54% lett. A negatív árfolyam ingadozás, amely magukban foglalják az alacsony és magas árak 52 hetes időszakát, sokat mond egy igazi befektető számára, ugyanis első ránézésre akár a legnagyobb összegeket is elhelyezhetné itt, úgymond All Inn. De erre figyelmezteti a Goldman Sachs a befektetőket, hiszen az alacsony árfolyam és a jelenlegi karantén miatt kockázatos lett a vállalat részvénye. Ezek a számok, nemcsak arról beszélnek, hogy ténylegesen mennyivel olcsóbb most az értékpapír, hanem megmutathatják a Simon Property vállalat jelenlegi cach-flow-ját, tőkéjét és képet adnak a cég jövőbeli egy éves teljesítményről is. Jelenleg a Simon Property Group Inc. részvényei 52 hetes időszakban -66,25%-ot korrigáltak ki a magas árfolyamukból, de 48,90%-kal zártak magasabban, mint mélypontjukkor. A részvény 52 hetes periódusának sikerült a teljesítményt 42,25 dollár és 186,40 dollár között fenntartania. A társaság pénzügyi szektorban működő részvényei a hétvégére elérték a napi megközelítőleg 6,69 millió dollárt, ez viszont nyilvánvalóan magasabb lett így, mint a részvények átlagos napi mennyisége. Az éves mutatókkal kapcsolatban a Simon Property Group Inc. (SPG) nyilvántartott piaci teljesítménye-57,77% lett, a bevételek negyedéves alapon -56,73%-ot mutattak, összehasonlítva az előző év azonos időszakát megelőzően. A hétvégére a társaság teljes piaci értékét 19.30 milliárd dollárban határozták meg és a Goldman Sachs szerint minden tekintetben kiemelkedő a cég, amelyre figyelni kell, mivel összesen 3000 munkavállalót foglalkoztat. A társaság székhelye Indianapolis, valamint a cég része a S&P 100-nak (a 100 legnagyobb amerikai vállalat indexe). Értéke együtt emelkedik a piaccal és osztalékot is fizet, ami egyfajta ingatlankiadási díjnak felel meg. A klasszikus ingatlanvásárláshoz képest viszont van pár jelentős előnye. A Simon Properity céget 1993-ban alapították Melvin Simon és Herbert Simon a Melvin Simon&Associates társaság tulajdonosai nyilvános részvénytársasággá alakították át vállalatukat. Ekkor egyesült a korábbi riválisával, a DeBartolo Realty Corp.-vel. A Simon DeBartolo gyorsan megszerzett eszközöket az akkoriban széttagolt iparban. Jelentős akvizíciók voltak a Retail Property Trust és egy ingatlancsoport, amelyet az 1997-es IBM nyugdíjterv és a 1998-as vállalati ingatlan befektetők tartottak fenn. Az 1998-as akvizíciót követően a társaság bejelentette, hogy visszatér eredeti névéhez, Simon Property Group, mivel a DeBartolo család folytatta magán ingatlanfejlesztési tevékenységét.

A vállalat az alapítás óta sokat fejlődött, plázákat, galériákat és kisebb áruházakat vásárolt meg. Köztük megvásárolta pl.: a Houston Galériát, illetve a Pentagon City Fashion Centert és a Stanford Shopping Centert. Az alapítás óta partnerséget kötött a Nintendóval, hogy ingyenes 3DS Wi-Fi hozzáférési pontokat biztosítson a bevásárlóközpontok közel 200 központjában. Az eltelt 26 évben minden negyedévben fizetett osztalékot, és ami legalább ennyire fontos, hogy az elmúlt 10 évben minden alkalommal emelte vagy szinten tartotta ennek mértékét. A 2008-as válságot követően 30%-kal csökkentették az osztalékot és 10 negyedév után került vissza újra az eredeti szintre. A felsorolt hátrányokat és kockázatokat ellensúlyozza a vállalat pénzügyi stabilitása. Jelenlegi pénzügyi tartalékaival akár 1 évig is zárva tudja tartani az üzleteit. A Moody’s hitelminősítő szerint befektetésre ajánlott A2 besorolású.

A Simon Property Group részvénye ezen a héten 57,54%-ot emelkedett, de messze van még a 130,5 euró ahonnan a cég részvényárfolyama esésbe indult. Hosszútávra a Goldman Sachs is vásárlásra javasolja a cég részvényeit.

 

Vajon miért is fektetett Morgan Freeman a Novoymes részvényébe

A Novozymes A/S egy globális biotechnológiai vállalat, amelynek székhelye Dániában, azon belül Bagsværd és Koppenhága területén található. A társaság központjában az ipari enzimek, mikroorganizmusok és biofarmakon megtalálható összetevők kutatás és fejlesztés áll a központban. A társaságot 1925-ben Harald és Thorvald Pedersen testvérek inzulin előállításra alapították meg. Akkor a vállalat a Novo-Nordisk-kal dolgozott együtt, így megalapította Novo Terapeutisk Laboratoriumot és a Nordisk Insulinlaboratoriumot. 1941-ben a vállalat elődje elindította első enzimét, a tripszint, amelyet az állatok hasnyálmirigyéből nyertek és azt később a bőrlágyításához használták fel. Ez volt az első olyan tevékenység, amely az enzimeket baktériumok felhasználásával fermentálja, azaz erjesztette az 1950-es évek közepén. Az 1980-as évek végén a Novozysmes vállalat bemutatta a világon az első zsírokat feldolgozó enzimet a lipolázt, amelynek egy részét addig a géntechnológiával módosított, mikroorganizmusokkal előállított mosószereknél alkalmaztak. A jelenlegi Novozymes vállalatot 2000-ben alapították, mint a Novo-Nordisk társvállalatát. A 2000-es években a Novozymes számos társaság felvásárlásával bővült, amelyek az alapvető enzim üzletágon kívüli üzleti tevékenységekre koncentráltak. A cégek között olyan társaságok voltak megtalálhatóak, mint például a brazil biogazdálkodási társaság, a Turfal és a német gyógyszeripari, kémiai és élettudományi társaság, az EMD/Merck Corp BioScience Inc. Ezek az akvízicók révén a Novozymes részvénytársaság vezető szerepet tölt be a mezőgazdasági biológiai ipar fenntartható megoldásaiban is. 2016 januárjában a társaság biofarmakon alapú tevékenységeit az Albumedixbe helyezte át. A Novozymes A osztályú alaptőkéje a Novo A/S azaz a Novo-Nordisk alapítvány 100%-os tulajdonában van, mint leány és társvállalat. A dán Novozmyes társaság kapitalizációs tőkéje már meghaladja 9,96 milliárd eurót. Részvényenként 0,20 eurót fizet befektetői részére. A Seeking Alpha elemzői szerint bátran kijelenthetjük, hogy mára a Novozymes egy vezető a biofarma és a gyógyszerkutatás területén és részvényei közép-illetve hosszútávra vásárlásra ajánlottak. Ráadásul köztudott, hogy nemcsak nagy befektetők, hanem kisbefektetők és elismert színészek és sztárok is vásárolnak, vásároltak egészségügyi részvényeket. Így tette ezt a most 82 éves Morgan Freeman is, 2017-ben 0,95 millió dollárért vásárolt több részvényt, hiszen hitt az egészségügy jövőjében. Ugyanis Morgan Freeman nagyon sokat köszönhet az egészségügynek, mivel 2008-ban egy közúti baleset során majdnem az életét vesztette, de idegi károsodás miatt véglegesen megbénult a bal keze. Emiatt akkor több hobbijáról le kellett mondania, így a repülőgép-vezetésről és a vitorlázásról is, de mint mondta, a golf megmaradt számára, továbbra is tud dolgozni, és sétálni mindig el tud menni a birtokán. Az egészségügyi dolgozók azóta is több kevesebb sikerrel vannak jelen az életében, hiszen 82 évesen még mindig jó karban van a filmgyártáshoz. Az akkor vásárolt részvények között megtalálható többek között az Abbott Laboratories és Johnson&Johnson részvénye és a Novozymes részvényei is. Azóta ezek a vállalatok csak tőkét hoztak Freeman-nek, aki a balesete óta nyereségeinek egy részét beteg gyerekeknek adományozza.

A Novozymes részvénye ezen a héten 0,43%-ot meneteltek. A Seeking Alpha szerint akár közép vagy akár hosszabb távra is érdemes ezen egészségügyi részvénybe befektetni, hiszen a cég gyógyszerkutatása és biofarma üzletága a jövőben is fejlődhet, illetve a cég újabb beruházásokat tervez amerikai illetve európai cégek felvásárlásával.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!