e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Brexit nem kedvezne a Volkswagen-nek

A Volkswagen megnövelte a gépjármű-készleteit Nagy-Britanniában-nyilatkozta a vállalat szóvivője. A rendezetlen „üzletkötés nélküli” Brexit lehetősége és a jövőbeli kereskedelmi háborúval kapcsolatos aggodalmak arra készteti a vállalatokat, hogy olyan intézkedéseket tegyenek meg a lehetséges tarifák hatásainak enyhítésére, ami növekedést hozhat. Ezért Juergen Stackmann az értékesítésért és marketingért felelős és igazgatósági tag jelentette be, hogy „Optimalizáltuk a készletállományt, hogy egy ideig elhalasszuk a lehetséges import tarifák hatását, de vannak korlátozások, amit meg kell tennünk”. Hozzátette: „Ha vannak tarifák, akkor nem tudjuk megtéríteni a költségeket. Reálisnak kell lennünk abban, hogy az autók drágábbak lesznek az ügyfelek számára.”

A vállalat legújabb darabja, a Volkswagen ID 3 a közeljövőben fog berobbanni a piacra. A cég igen nagy reményeket fűz az első új generációs elektromos gépjárműveihez, így nem engedhetik meg azok árainak radikális emelését az említett országban.

A Volkswagen részvényeinek értéke 7,96%-ot emelkedett ezen a héten, köszönhető a pénteki megegyezésnek, ami arról szól, hogy az Egyesült Államok eláll attól, hogy október 15-én 25-ről 30 százalékra emelje mintegy 250 milliárd dollár értékű, az Egyesült Államokba irányuló kínai export vámtarifáját.

Az Nvidia ismét az önvezető járművek irányába kezd fordulni

Az Arm Holdings brit technológiai vállalat nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy csatlakozott az NVIDIA-hoz a General Motors-hoz, a Toyota-hoz és más autó- és techgurukhoz, hogy létrehozzanak egy új csoportot, amelynek célja egy közös számítási platform létrehozása az önvezető járművek számára. Az Autonomous Vehicle Computing Consortium (AVCC) elnevezésű új csoport célja a biztonságos önjáró technológia fejlesztésének felgyorsítása. Igen előnyös lépés ez az említett vállalkozások számára, amelynek így lehetősége van arra, hogy piaci előnyöket szerezzenek az önvezető autók piacán.

A Nvidia videókártyái már több elektromos autó hardware-ben is megfordultak. Valószínűleg a jövőre érkező új generációs GTX széria kerül majd beépítésre az említett járművekben a legtöbb szakértő szerint.

Az Nvidia várhatóan a jövő év első felében, úgy május-június környékén jelenti be vadonatúj, Ampere kódnévre hallgató generációját, mely az elvárások szerint jelentős előrelépést hozhat. Viszont a nagy konkurencia az AMD is új fejlesztéssel készül. A házon belül állítólag csak “Nvidia Killer” jelzővel illetett grafikus egységekkel szorosabbá válhat a régi riválissal a versenye. Ezzel nagyjából ugyanakkor az Intel is beszáll a meccsbe, amely a fejlesztéseket vezénylő Raja Koduri egyik friss utalása alapján hasonló időben, 2020 júniusában dobhatja piacra újkori videokártyáinak első sorozatát.

Az Nvidia vállalat részvényei 2,27 %-kal emelkedtek ezen a héten.

Nagy változások a Geely Automobily leányvállalatánál

A svéd Volvo Cars és kínai tulajdonos, vagyis az anyavállalata, a Geely Automobility egyesíti a belső égésű motorokat gyártó üzemeit egy önálló üzletté. Az egyesített üzletág 3000 fő Volvo dolgozót és 5000 fő Geely alkalmazottat fog összevonni, ideértve a K+F, a beszerzés, a gyártás, az informatika és a pénzügyi pozíciókat is. Az új egység új és továbbfejlesztett motorok tervezésén dolgozik, amely elősegítheti a Lotus, LEVC, Lynk és Proton értékesítését. Az egységesítés lehetővé teszi a Volvo számára, hogy a házon belüli elektromos autók platformfejlesztésre összpontosítson anélkül, hogy a hagyományos járművek fejlesztését figyelmen kívül kellene hagynia. A Volvo azt várja, hogy 2025-ig értékesítésének fele teljesen elektromos autókból származzon, a fennmaradó eladások pedig hibrid motorokat használó autókból álljon össze. A Geely 2025-ig a Geometry márkanév alatt legalább 10 teljesen elektromos modellt indít több szegmensben. A Geely 2010-ben vásárolta meg a Ford Motor Co. amerikai autóipari konszerntől a Volvo Cars vállalatot.

A Geely részvényei,5,54 %-kal emelkedtek ezen a héten. A Volvo részvény árfolyama viszont 7,37%-ot menetelt, 12,74 eurón fejezte be részvény a hetet.

 

Healtchare vagyonkezelt részvénykosár

A UnitedHealthcare biztosító diagnosztikai alkalmazása

A világ egyik legnagyobb egészségügyi rendszereket fejlesztő vállalata és biztosítója a UnitedHealtcare Group új virtuális alkalmazást vezet be annak a több mint 27 millió amerikainak a számára, akikre a munkaadói szponzorált egészségügyi szerződések és tervek vonatkoznak. Az új UnitedHealthcare alkalmazás hozzáférést biztosít a felhasználóknak, hogy azok könnyedén el tudjanak érni egy egészségügyi szakértőt mobil eszközön vagy számítógépen keresztül is. A páciensek akár orvosi vizsgálati szűrést kezdeményezhetnek az applikáción keresztül, illetve időpontot foglalhatnak bármelyik rendelőben az országon belül, akármelyik tagállamban. Az orvosok, akik az alkalmazásban megkereshetők főleg betegség diagnosztizálására specializálódtak, de annak a megállapítása után legálisan felírhatnak gyógyszereket. Az alkalmazás egyelőre csak a Minnesota-ban érvényes állampolgársággal és munkával rendelkező emberek számára lesz ingyenes, ám a pácienseknek ettől függően további költségeket kell fizetniük a telemedicina szolgáltatásokért. Az egészségbiztosítási szolgáltatások közül igen népszerű a nagy számmal előforduló daganatos betegségek szűrése és a stroke, szívinfarktus megelőzésére fordítható kezelések.

A UnitedHealthcare Group vállalat részvényei 203,85 euróig emelkedtek ezen a héten, összességében 4,26%-os emelkedésnek örvendhettek a befektetők.

A Johnson&Johnson-tól újabb termék a bíróságon

Egy amerikai bíróság 8 milliárd dollár büntetőjogi kártérítést ítélt meg a Johnson&Johnson-nak, egy olyan gyógyszer miatt, amelyet a felperes ügyvédjei szerint rendellenes hormonzavarokat idéz elő a férfi felhasználók esetében. A gyógyszerkészítményt, a Risperdalt az autizmusból fakadó alvászavara lehetett szedni. Ez a gyógyszert a 2000-es évek elején hozták forgalomba. A pert a 26 éves Nicholas Murray kezdeményezte, aki már gyermekkora óta, pontosan 2003 óta használta a vállalat készítményét, ami elmondása szerint az évek alatt természetellenes változásokat idézett elő a testén. Johnson&Johnson azonnal tagadta az összes vádat, mivel az ilyen jellegű rendellenességeket nem idézhette elő semmilyen készítményük. A Johnson&Johnson ellen érvelő ügyvédek és szakértők szerint a cég több milliárd dollárt keresett a „kábítószer” nem legális reklámozása közben. A vállalat az utóbbi időkben igen megszenvedett a „jó hírnevéért”, viszont nyíltan állítják, hogy sem ehhez, sem az ópium krízishez nem kapcsolódik egyik termékük sem. A vállalat szóvivői azt is elmondták, hogy a páciensek látják, hogy a Johnson&Johnson évek alatt mennyi pert veszített el és erre építve indítják el ezen pereket a busás haszon reményében.

A Johnson&Johnson vállalat részvényeinek jelenlegi értéke jelenleg 119,28 euró és a büntetések miatt a héten 1,99%-ot estek a vállalat részvényei.

A Medtronic több mint 100.000 darab termék visszahívására kényszerül

Az olasz Medtronic vállalat visszahívja a francia Sherpa NX katéterének összes modelljét, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a termék külső borítása leválhat az orvosi eszközről, amely a beteg véráramában maradhat. Az ügynökség szerint összesen 106.298 db terméket hívtak vissza csak az Egyesült Államokban. Az eszközöket világszerte forgalmazták, így a pontos visszahívott termékek számát még nem lehet tudni. A fennálló veszélyekről egyelőre még nem kívánt beszámolni a társaság, viszont a Medtronic már öt vevői panaszt kapott a napokban. Az FDA a visszahívást az I. osztályba sorolta, tehát a legsúlyosabb kategóriába, melybe olyan hibás termékek tartoznak, amik súlyos sérüléseket vagy haláleseteket idézhetnek elő. Ezeket az eszközöket 2017. március és 2019. március között gyártották, és 2017. április és 2019. április között forgalmazták. De a Medtronic vezetői állítják, hogy már 2019 áprilisában kezdeményezte ennek visszahívását. A Medtronic minden lehetséges módon figyelmeztette az orvosokat és a betegeket a készítmény veszélyességéről. A Medtronic hangsúlyozta, hogy a visszahívás nem érinti a vállalat más termékeit.

A Medtronic részvénye napok óta 98 euró körül stagnál, viszont a hír miatt a héten 1,01%-ot estek a cég részvényei.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

A Novo-Nordisk még sokáig szeretné dominálni a piacot

A Novo-Nordisk erőteljesen jelen van a cukorbetegség ápolási piacon, globális piaci részesedése 28,3%. A társaság az iparág egyik legszélesebb körű cukorbetegség-portfólióval rendelkezik. A Tresiba, a Victoza, az Ozempic, a Xultophy és a Saxenda kiemelkedő eladása 2019 első felében jelentős részét adta a vállalat profitjának. Az eladások felső vonalát olyan termékek erős teljesítménye hajtja meg, mint a Victoza. A társaság továbbra is a globális piacvezető a GLP-1 szegmensben, 46,4% -os piaci részesedéssel. A jövőben a legtöbb szakértő azt várja, hogy Victoza továbbra is jelentős mértékben hozzájáruljon a vállalat felső vonalához. Szeptemberben az FDA jóváhagyta a tabletta formájú cukorbetegség elleni gyógyszert, amelyet Rybelsus márkanéven forgalmaznak. A napokban a Rybelsust számos szabályozó ügynökség vizsgálja felül, ideértve az Európai Gyógyszerügynökséget és a Japán Gyógyszerészeti és Orvosi Eszközök Ügynökségét. Az injekciókat helyettesítő tablettás készítmény a legtöbb szakértő szerint egy teljesen új irányt indíthat el a gyógyszeriparban, viszont sokakat aggaszt a termék értékesítésének díja, mivel a tablettás termékek nem értékesíthetők olyan áron, mint a hagyományos injekciók.

A Novo-Nordisk részvényei az elmúlt három hónap alatt 6,91%-ot emelkedtek, míg a 41.héten 0,43%-ot csökkentek a vállalat részvényei.

Az AptarGroup Kínában terjeszkedik

Az AptarGroup megállapodást kötött 49%-os részesedés megszerzéséről három kínai BTY társasággal, annak érdekében, hogy tőkét szerezzen a gyorsan növekvő ázsiai kozmetikai piacon. A három társaság, amelyeket együttesen BTY-nek neveznek, a Suzhou Hsing Kwang, a Suqian Hsing Kwang és a Suzhou BTY. A 2002-ben alapított BTY Company egy olyan társaság, amely a színes kozmetikumok, a bőrápolás és az illatanyag piacának elsődleges csomagolásainak tervezésével, fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. A három létesítmény 900 embert foglalkoztat, és az Aptar gyártóhelye közelében helyezkedik el a kínai Jiangsu tartományban, Suzhouban.

Az üzlet várhatóan ez év végére zárul le, szokásos szabályozási jóváhagyásokkal. A pénzügyi részleteket az ügylet sikeres befejezésekor teszik közzé. A megegyezés alapján vállalat a legújabb innovatív termékek fejlesztéséből és értékesítéséből is profitálhat.

Az AptarGroup vállalat részvényének értéke elérte a 106,25 eurót, a héten 0,71%-ot menetelt előre.

Az Unilever leszeretne számolni a műanyagokkal

A napokban tett bejelentést az Unilever vállalat, hogy beruház több alternatív csomagolás technikába, például újrahasznosítható és újratölthető anyagokba. Célja a műanyag felhasználás 100.000 tonnával történő csökkentése. A fennmaradó csökkentést az új műanyag újrahasznosított anyagokkal való felváltásával kezdené. A társaság hozzátette, hogy évente több mint 600.000 tonna műanyagot fog összegyűjteni és újra fogja azokat hasznosítani. “Elképzelésünk egy olyan világ, amelyben mindenki együtt dolgozik annak érdekében, hogy a műanyag a gazdaságban maradjon és ne a környezetben”-mondta Alan Jope vezérigazgató. “A saját műanyag termékeink a mi felelősségünk és elkötelezettek vagyunk azért, hogy a körforgásos gazdaság felé irányuló törekvésünk részeként többet tegyünk a természetért, mint eladjuk a műanyagokat.” 2025-re az Unilever azt reméli, hogy legfeljebb 350.000 tonna nem újrahasznosított műanyagot fog felhasználni. A Greenpeace dicsérte a bejelentést, de felszólította a vállalatot annak biztosítása érdekében, hogy az Unilever elszámoltatható legyen. A Forbes szerint az Unilever tervei a legambiciózusabbak, amit egy hasonló vállalat fel tudott mutatni az évek során. Az Unilever ezzel csatlakozott azoknak a cégeknek a sorához, amelyek felismerték, hogy a fogyasztóik egyre jobban aggódnak a tengereket elborító műanyag hulladék miatt, és nekik is lépniük kell ahhoz, hogy meg tudják tartani az egyre környezettudatosabb vásárlóikat.

Az Unilever vállalat jelenlegi részvénye 53,92 euróba kerül.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

Az Alibaba sem támogatja az e-cigarettát

Az kínai e-kereskedelmi cég, az Alibaba vezetői úgy nyilatkoztak szerdán, hogy abbahagyják az e-cigaretta-alkatrészek értékesítését az Egyesült Államokban mivel egyre növekvő szabályozási ellenőrzés van azzal szemben és a tüdőbetegségek és a vaping miatt bekövetkező halálesetek közepette egyre veszélyesebb lehet annak használata. A lépés a Kroger cég és a Walgreens Boots Alliance vállalat ezen a héten tett bejelentéseit követi, amelyek szerint a Walmart hasonló döntésének megfelelően abbahagyják az elektronikus cigaretta értékesítését üzleteikben. Az Alibaba cégvezetői elmondták, hogy a vállalat már régóta érvényes politikája az, hogy ne értékesítsen teljes e-cigarettaterméket az Egyesült Államokban. A Vaping termékeket összekapcsoltak egy titokzatos tüdőbetegséggel, amelyről a jelentések szerint 18 halálesethez vezettek, és a betegség ellenőrzésének és megelőzésének amerikai központja szerint a megerősített és valószínűsíthető esetek száma meghaladja az 1000-t. Néhány héttel ezelőtt Trump kormányának tisztviselői azzal fenyegették meg a lakosságot, hogy betiltják az elektronikus cigaretta minden ízét. Bár ennek a rendeletnek a tervei még kidolgozás alatt állnak, néhány állami és önkormányzati szintű tilalom már hatályba lépett. Az Alibaba Group Holding Ltd elmondta, hogy az Egyesült Államokban található felhasználók számára nem jelennek meg többé olyan termékek, mint például dobozos kiszerelések, azaz vape tollak, gyógynövényes gőzök, égető készülékek és üres patronok.

Az Alibaba vállalat részvénye 2018 júniusában állt a csúcson, 181,48 eurón, de a vámtarifák közbelépése és a kereskedelmi háború miatt oldalazás következett be. Jelenleg az Alibaba részvényárfolyama 156,60 euró, de az emelkedés előtt nyitva áll a kapu, hisz pénteken Amerikával egyezséget kötöttek. A csúcsra kerülést tovább segítheti, hogy Kína megnyitotta annak a lehetőségét, hogy az országban működő vállalatok többségi vagy 100 százalékban külföldi tulajdonba kerüljenek.

Az Amazon viszonya az amerikai elnökkel

Donald Trump elnök újraválasztási stratégiájának részeként csatlakozott a Twitch streaming szolgáltatáshoz. A Twitch az Amazon tulajdonában álló streaming platform, mely jelenleg a legsikeresebb a világon. Trump igaz nemrég csatlakozott a Twitch-hez, és már több mint 135 követője van. Jelenleg az elnök nem készít élő közvetítést, és nem valószínű, hogy a Fortnite játékába fog játszani. Ehelyett csatornája kiemelkedő üzenetet küld, amely emlékezteti a nézőket a ma esti minneapolis-i választási eseményére. Emellett arra ösztönzi a támogatókat, hogy adományozzanak a kampányához. Trump nem az első olyan politikai jelölt, aki a Twitch-t használja annak érdekében, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljön a szavazókkal. Az Amazon 2014-ben 1 milliárd dollárért vásárolta a streaming társaságot, a Twich-t céget, és azóta is részt vesz az üzlet fejlesztésében. Érdekes tény, hogy Trump nem egészen nézi jó szemmel sem az Amazon-t, sem Jeff Bezos-t. Még amikor 2016-ban elnökké választották, teljes mértékben ellenezte Bezos szándékát a The Washington Post felvásárlásánál. Végül nem az Amazon lett a The Post tulajdonosa; hanem a Bezos által létrehozott Nash Holdings nevű holdingtársaság, mely 2013-ban 250 millió dollárért vásárolta fel a céget.

Az Amazon 1997 júliusában, amikor a tőzsdére került elérte a 91 eurót, majd 2002-re 8 euróra esett vissza, ma viszont már örülhet annak, aki akkor befektetett, hiszen az árfolyama a vállalatnak 1568,8 euró lett.

Új dobásra készül az Apple, sokak szerint csak le akarják hallgatni a vásárlókat

Az Apple iOS 13.2 frissítése már úton van, számos új funkcióval. Az Apple több mint 1 milliárd Siri-felhasználójának egyik különösen fontos változása lesz majd elérhető a hamarosan megjelenő iOS frissítésben Egy hónapja történt az a bizonyos bejelentése, hogy az Apple szeretné a Siri-t általános funkcióvá tenni a telefonban, azaz a program folyamatosan érzékeli, ha a termék használója beszél hozzá, nem pedig csak egy aktiválás után kezd el működni. A Siri egyébként egy intelligens személyi asszisztens és „tudásnavigátor”, ami az Apple iOS alkalmazásaként fut a háttérben az Apple rendszerében. Az Apple először megerősítette, hogy csak augusztusban engedélyezi a Siri felvételek bekapcsolódását, miután egy hatalmas visszaesés történt. Akkor az történt, hogy a Guardian jelentése szerint a legtöbb felhasználó és szakértő kifakadt a Siri ilyen funkcióján. Sokak szerint ez teljesen szembe megy a GDPR alapelvekkel és a vállalat nem csak marketingeszközként használhatná fel ezeket az adatokat, amelyet a telefon lehallgat. Ezen felül kiderült, hogy az Apple hangsegédjét gyakran véletlenül aktiválják a felhasználók. A „véletlen „lehallgatások volumenje elérte az 1000 beszélgetést/nap. A Facebook már többször is per alá került hasonló privát információk kezelése végett, így sok szakértő szerint az Apple-nek kétszer át kéne gondolnia ezt a funkció bevezetését.

Az Apple ezen a héten 3,55%-ot emelkedett, míg januárban 125,3 euró volt a vállalat részvényének árfolyama, mára viszont eléri a 213 eurót.

Jól teljesít a Facebook Britanniában

A Facebook tavaly 28 millió font adót fizetett be Angliában, annak ellenére, hogy rekord 1,6 milliárd fontot vonzott a brit eladásokban. A szociális média társaság legfrissebb brit beszámolói azt mutatják, hogy a hirdetők bruttó jövedelme tavaly csaknem 30%-kal emelkedett 1,65 milliárd fontra, és az adózás előtti profit több mint 50%-kal emelkedett 63 millió font és 97 millió font közé. A Facebook UK szerint a reklámozók nettó bevétele tavaly 50%-kal, 797 millió fontra növekedett, azaz értékesítésének 12%-át nyereségre fordították. Ez messze elmarad a társaság általános teljesítményétől. Tavaly a Facebook 25 milliárd dollár (19,7 milliárd font) nyereséget realizált 55,8 milliárd dollár árbevétellel, tehát az értékesítés 44%-át nyereségre konvertálta. A Facebook brit tevékenysége az elmúlt évben gyorsan bővült, az alkalmazottak létszáma több mint 50%-kal, 1290 főről 1965 főre növekedett az előző év azonos időszakához képest, a személyzet teljes bére és nyugdíjköltsége 431 millió font. A társaság brit irodája marketing szolgáltatásokat, valamint értékesítési és mérnöki támogatást nyújt a vállalat más részeinek. A Facebook, amely szintén a rendkívül népszerű Instagram és a What’sApp közösségi médiaszolgáltatások tulajdonosa, elmondta, hogy tavaly 356 millió fontot költött kutatásra, fejlesztésre és mérnöki munkára az Egyesült Királyságban.

A Facebook vállalat részvényeinek értéke jelenleg 168,14 euró, amely ebben az évben 26,84%-ot, míg a héten 2,34%-ot emelkedett.

A dolgozók féltik a munkájukat a Microsoft-nál

Nemrégiben került ki a nyilvánosság elé, hogy egyes Microsoft alkalmazottak arra kérték a munkáltatójukat, hogy mondják fel a bevándorlással és a vámügyi végrehajtással kötött szerződéseiket a Microsoft tulajdonában lévő kódmegosztó webhellyel, a GitHub-bal, mint ahogy azt mások is megtették. Csütörtökön a Microsoft alkalmazottai nyílt levelet küldtek a GitHub vezetőinek, amelyben felszólították a társaságot, hogy szüntesse meg az ICE-vel (Immigration and Customs Enforcement, azaz bevándorlás és vámügyi végrehajtás) kötött szerződéseit. A Microsoft-nak jelenleg több mint 8 millió dollár szerződése van az ICE-vel, míg a GitHub nemrégiben megújított szerződésének értéke alig éri el a 200.000 dolláros értéket. A héten már több mint 150 fő GitHub alkalmazott írt alá hasonló nyílt levelet, amelyben tiltakoztak az ICE-vel szemben. A GitHub vezérigazgatója, Nat Friedman megvédte az üzletet, és egy, a munkavállalóknak címzett levélben azt mondta, hogy a GitHub nem bontja fel a szerződést és a bevándorlást támogató erőfeszítésekben továbbra is részt kíván venni, amelyben 500000 dollárt adományoznak a bevándorlási nonprofit szervezeteknek.

A Microsoft vállalat részvényei a héten 1,53%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 3,10%-ot emelkedtek.

Az Oracle agresszív terjeszkedése

Az Oracle Corp közel 2000 fő további alkalmazott felvételét tervezi, amelynek célja felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásainak a világ több helyére történő bevezetése. Az Amazon Web Services és a Microsoft Corporation nagyobb riválisaival való minőségi verseny érdekében ez a lépés az Oracle pénzügyi szoftverek, értékesítések és egyéb funkciók üzleti szoftvereinek átalakítását segíti az új rendszerekben. Ezáltal munkahelyek jönnek létre az Oracle szoftverfejlesztő vállalatnál. A következő év végére az Oracle további 20 felhő „régió” megnyitását tervezi olyan területeken, ahol az Oracle adatközpontokat működtet, hogy az ügyfelek biztonságosan tárolhassák az adatokat a katasztrófa utáni helyreállításhoz vagy a helyi adattárolási törvények betartásához. A társaságnak jelenleg 16 ilyen régiója van, amelyekből egy tucatot nyitott az elmúlt évben. Új helyszíneket építenek fel Chilében, Japánban, Dél-Afrikában és az Egyesült Arab Emírségekben, valamint Ázsiában és Európában.

Az Oracle vállalat részvényei éves szinten átlag 30,33%-ot emelkedtek. Jelenleg az árfolyama 51,09 euró. A Zacks.com szerint az Oracle részvénye fundamentálisan is technikailag is vételre ajánlott, az Oracle részvény P/E értéke jelenleg 15,24X.

Egyedi részvények

 

Az Illinois Tool Works Inc. szeptember végén osztalékot emelt

Az Illinois Tool Works Inc. többek közt zárakat és alkatrészeket, felszereléseket és felhasználói rendszereket, valamint egyedi termékeket és felszereléseket tervez és gyárt. A vállalat termékei között megtalálhatóak ipari folyadékok és ragasztók, szerszámok speciális feladatokhoz, hegesztő felszerelések, mérőműszerek és rendszerek, melyek az egész világon elérhetőek. A vállalatot 1912-ben alapította Byron L. Smith. 2018 óta több mint, 48.000 főt foglalkoztat, székhelye Chicago külvárosában található. Az Illinois Tools Works jelenleg több, mint 17.000 fajta terméket fejleszt és alakít ki, gyárt. A vállalat nagyrészt a gépgyártása mellett a könnyűipari termékeket is gyárt. Főleg Észak-Amerikára szakosodott. 2018-ban a cég bevétele meghaladta a 14,8 billió dollárt. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma 2000-ben 142.000 dolláros polgári büntetést szabott ki az Illinois Tools Works számára, mert 1994. március és 1997. október között hétszer szállított illegálisan vegyszereket Brazíliába és azok eredetéről és a megbízóról hamis adatokat adott ki. Vélhetően az akkori fegyverkezésekben is részt vett. 2000-ben már az Illinois Tools Works-nak több országban jelentek meg vállalkozásai, a 2000-es évek közepére a világ minden sarkában, beleértve Brazília, Oroszország, India és Kína feltörekvő piacát hódította meg az Illionis Tools Works lendületes terjeszkedése. 2018-ban a vámtarifa háború egyik a legnagyobb csapását élte a cég, hiszen a fémiparra vonatkoztak először a vámok. Ebben az időszakban az Ilinois Tool Works esetében többször láthatunk nagy korrekciókat. Míg 2018 januárjában 142,23 euró volt egy darab részvény ára, addig 2019 januárban már csak 110 eurón állt. A vállalat szerepel a S&P500-ban, ami Amerika legjobb 500 vállalata, éves osztaléknövekedése igen magas öt év alatt átlag 19,74%-kal növekedett a cég osztaléka. Mivel idén a közgyűlés előtt kiváló eredményről számoltak be, szeptember 27-e óta részvényenkénti osztaléka 0,98 euró lett. Az Illinois Tools Works éves osztalékhozama már eléri a 2,63%-ot. A Morgan Stanley elemzői mindenképp tartásra javasolják a vállalat részvényét.

Ezen a héten az Illinois Tools Works részvénye 0,12%-ot korrigált.

 

A BB Biotech Ag. részvénye átlag 7,23%-ot tudott emelkedni

A BB Biotech AG (Bank am Bellevue) egy svájci befektetési társaság, amely a biotechnológia területén tevékenykedik. 1993-tól a svájci értéktőzsdén a SIX között találhatjuk meg. 1997-től a német DAX-30n volt megtalálható és 2000-től az olasz Borsa Italiana-n is szerepel a BB Biotech vállalata. A cég elnöke jelenleg Erich Hunziker. A cég teljes tőkéje idén elérte az 1,23 milliárd svájci frankot. A BB Biotech társaság a genetikai fejlesztéseknél a szakértelmükkel felhasználják a különböző betegségek fázisait és annak korai diagnosztizálásában vesznek részt.

2015. március 31-én már a vállalatnak hat egészségügyi társaságban volt részesedése. Például a Celgene-ben 10,7% volt. De bevásárolta magát az Isis Pharmaceuticals-ba, az Incyte-be, az Actelion-ba és a Gilead Sciences-be is. Azóta a svájci cég befektetési alapot is létrehozott, amibe kisebb és közepes kapitalizációjú tőkével rendelkező vállalatokat vásárolt be. Így ma már rendkívül koncentrált portfolióval rendelkezik, kb. 30-35 vállalat részvényével rendelkezik, köztük a Novo-Nordisk és a Regeron. A vállaltnak a részvényállománya 1993-tól 2137,6%-kal emelkedett. Mindenképp hosszú távú befektetésre alkalmas, a vállalat irányítói elmondták, hogy az egészségügyi részvényekben 2020-ra kétszámjegyű emelkedés várható.

Viszont augusztusban a biotechnológiai készletekbe fektetők helyzetét súlyosbította az Egyesült Államok kormányzati erőfeszítései, melyben az alacsonyabb áron történő értékesítését próbálják ráerőltetni a gyártókra. A BB Biotech nem osztja ezeket az aggályokat, mert a biotechnológiai szektorban, mind az eladott termékek mennyisége, mind az alaptőke növekedése igen magas szintet ért el.

A BB Biotech részvénye átlagosan 7,23%-ot emelkedett évente, míg az utolsó 3 év alatt 18,28%-os emelkedést tudott felmutatni.

Küldjön üzenetet!