Az Alibaba kínai kiskereskedelmi óriás elindította az idei év legnagyobb részvényei eladását, és azt tervezi, hogy Hongkongban való tőzsdei jegyzéssel 100 milliárd HK (10 milliárd font) összeget gyűjt be.

Az eladást a legtöbb szakértő a Hongkong-i piac fellendülésének tekinti, az öt hónapos erőszakos kormányellenes tüntetések után, mely során a terület recesszióba zuhant. Hongkong gazdasági aktivitása több mint 3%-kal esett vissza a szeptemberig tartó három hónapban az export visszaesésének, valamint a fogyasztói és turisztikai kiadások összeomlásának következményeként. Az Alibaba Kína legnagyobb tőzsdén jegyzett társasága 500 millió részvényt értékesít, de jelentős kereslet esetén további 75 millió részvényt kínál a befektetőknek.

Ez azt jelenti, hogy az Alibaba 88 milliárd hongkongi dollár és 101 milliárd hongkongi dollár közötti összegre tehet szert. Az e-kereskedelemmel foglalkozó cég eredetileg már júniusban benyújtotta a tőzsdei terveket, viszont azok felfüggesztésre kerültek, mivel a rendőrség és a demokráciát támogató tüntetők összecsapása fokozódott. Az Alibaba részvényeivel november 26-án kezdődik a kereskedés a hongkongi tőzsdén. Az Alibaba hongkongi tőzsde mellett 2019-ben továbbra is a legnagyobb részvénykínálat lesz a globális piacokon. A bankok, köztük a Credit Suisse, a Citigroup és a JP Morgan valószínűleg nagy díjakat számolhatnak fel az üzletért.

Az Alibaba cég részvény árfolyama ezen a héten 0,60%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 10,21%-ot erősödött.

 

Küldjön üzenetet!