Hírlevelek

50.heti gyorsjelentés- Amikor el kell döntened, hogy a Star Wars-ra vagy a Jegybanki döntések hetére figyelsz

By december 18, 2017 március 26th, 2020 No Comments
Már csak egy hét van a karácsonyi ünnepekig, ezért nekem is ideje volt már vásárolni. A hét elején ezért többször elmentem a kedvenc boltjaimba, hogy ajándékot nézzek a szeretteimnek.

Szerdára már szinte mindenkinek megvettem az ajándékokat és a páromnak köszönhetően már becsomagolva várják a szentestét. De a vásárláson kívül a héten még javában zajlottak a tárgyalásaim, akár az Andrássy úti irodában, akár a 3. kerületben is. A hét elején több ügyfelem is volt, akik érdeklődtek a piacok után és velem együtt várták a héten zajló FED kamatdöntő jegybanki gyűlést. Ugyanis szerdán, azaz december 13-án a FED kétnapos tanácskozáson döntött a jegybanki alapkamat alakulásáról. Ügyfeleimet örömmel tájékoztattam arról, hogy szerdán huszonöt bázisponttal, 1,50 százalékra emelte az irányadó kamatot az Amerikai Központi Jegybank. Elmondhattam, hogy a döntés megfelelt a piaci várakozásoknak is. A FED három újabb kamatemelést helyezett kilátásba 2018-ra és 2019-re, amíg a kamatszint el nem éri a 2,8 százalékot. A héten még nagyon vártam a december 14-én megjelenő Walt Disney filmet, a Star Wars új részét az Utolsó Jedik című epizódot. Ügyfeleimet tájékoztattam, hogy a Star Wars filmre csütörtök este 45 millió, míg péntek este 104,787 millió dollárért váltottak jegyet az észak-amerikai nézők, míg hétvégére a bevétel becslések szerint 425 millió dollár körül lehet a teljes európai és amerikai mozi piacon. Ez már csak a hab a tortán a Walt Disneynek, hiszen a héten a Disney a 21st Century Fox felvásárlási ajánlatával a világ legnagyobb médiavállalattá válhat. A cég 52,4 milliárd dollárért venne érdekeltségeket a Foxtól. Szeretné felvenni a versenyt az olyan feltörekvő online tartalomszolgáltatókkal, mint a Hulu vagy a Netflix.

Tájékoztattam továbbá az ügyfeleim, hogy a Disney már nem is tagadja, hogy 2019-re elindítja a saját streaming szolgáltatását, amivel versenybe kerülne a Hulu, a Netfix és az HBO Go mellett. A befektetők elég sokat várnak a felvásárlástól, hiszen Walt Disney 2009-ben vásárolta meg a Marwellt négymilliárd dollárét, akkor több mint, kétszeresére ment fel a részvényének az ára. A jelenlegi akvizícióval akár éves szinten 75 milliárd dolláros árbevétellel is számolhat.

Pénteken Gáspár régi ügyfelem hívott, vele beszéltem meg egy találkozót szombatra, mivel autóvillamossági szerelőként dolgozik neki csak a hétvége jó. Telefonon elmondta, hogy összegyűjtött 2,5 millió forintját szeretné befektetni három darab részvény vásárlásába. Gáspár Mátyásföldön lakik, nagyon jóban vagyok vele, hiszen többször találkozunk közös programok miatt is, sőt családjával sokat társasozunk és kártyázunk együtt.

Pénteken a tárgyalás előtti napon este még bele olvastam a Washington Post cikkeibe. Itt láttam azt a cikket, amiből kiderül, hogy 2008 óta ötször emelt kamatot az Amerikai Jegybank. Idén ez volt a harmadik. “Jelen pillanatban az amerikai gazdaság jól teljesít“-ezt a kijelentést Janet L. Yellen, a FED elnöke a végső sajtóértekezlet után tette meg a Washington Postnak. A munkanélküliség a legalacsonyabb szinten van 2000 óta, a növekedés felerősödött, viszont az infláció továbbra is szelíd mértékeket ölt. A FED emellett az idén és a következő évben is felgyorsította növekedési várakozásait. A gazdaság eddigi célja, hogy 2017-ben és 2018–ban is további 2,5 százalékkal bővüljön. Annak ellenére, hogy a FED jövő évre gyorsabb növekedést tervez, csak 2018-ra előrevetít három kamatemelést. A sajtókonferencián többször is megkérdezték Yellen-t a bitcoinról, hiszen a digitális valuta, ebben az évben jelentősen felértékelődött, és jelenleg egy érme árfolyamán 16.000 dollárt lehetne keresni. Yellen figyelmeztette az amerikaiakat, hogy vigyázzanak az eszköz megvásárlása előtt, mert az árfolyama vadul ingadozhat. A Bitcoin “nem stabil értékforrás, és nem minősül törvényes fizetőeszköznek”–mondta, szerinte egy “nagyon spekulatív eszköz”.

Gáspárral a mátyásföldi Beatrix Cukrászdában találkoztunk. Miután megittunk egy-egy tejszínes vanília latte kávét és egy-egy Coca-Colát, Gáspár elmondta újra, hogy 2 és fél millió forintját szeretné befektetni 3-5 évre a Partner Banknál részvényekbe. Gáspár egyébként egy merészebb kockázatvállaló, eddig is részvényekkel rendelkezett, illetve a szabad idejében is szeretett kockázatosan élni, mert sűrűn ment rafting túrára nyaranként és szerette az egyéb extrém sportokat is. Ügyfelem érdeklődött a tavaly novemberben vásárolt három értékpapírja felől. Tájékoztattam, hogy egy év egy hónap alatt 20%-ot emelkedett a német építőipari részvény, a Hochtief részvénye, illetve 81%-ot az OMV részvénye és több mint, 50%-ot az Apple részvénye. Továbbá tájékoztattam arról, hogy a tőzsdén a Hochtief értékpapírja 2007 óta 137,8%-kal nőtt, ami évi 9 %-os átlagos teljesítménynek felel meg. Gáspár a tárgyaláskor rengeteget mesélt, köztük arról is, hogy múlt hét óta a párja fotómodellként dolgozik a szépségiparban, míg a gyermeke most jár az ELTE Kriminológiai tanszékére. Továbbá elmesélte, hogy a karácsonyt szeretnék távol tölteni az otthonuktól, ezért a párjával kettesben a gyönyörű portugál Aveiro városba utaznak. Itt szeretnék megtekinteni Aveiro katedrálist, São Gonçalinho kápolnát, illetve a Convento de Jesus építészeti remekművet. Gáspár érdeklődött a heti gazdasági eseményekről, mielőtt a döntést meghozná a vásárlási szándékával kapcsolatosan.

 

Tájékoztattam, hogy Amerikában a Dow Jones egy hét alatt 1,33%-ot haladt előre, 24651 ponton zárt, míg a technológiai szektort képviselő Nasdaq100 indexe 1,92%-ot erősödött. A pénteki nap és a hét nyertese a Pfizer (4,09% erősödés), a Microsoft (+3,20%) és az Intel (+2,79%) lett. Egy beszámolóban megjelent, hogy jól alakultak az amerikai kiskereskedelmi értékesítési adatok, illetve a héten az is kiderült, hogy az amerikai foglalkoztatás novemberben a vártnál gyorsabban emelkedett. A héten a chicagói tőzsdén elindult a határidős kereskedés a bitcoinnal, mivel elég volatilis volt a tőzsdei árfolyama a kriptovalutának, ezért kétszer is fel kellett függeszteni aznap a kereskedését. Ezen a héten láthattuk. hogy havi 0,2%-kal bővült az ipari termelés az USA-ban a várt 0,3%-kal szemben november hónapban, míg a kapacitás kihasználtság 77,1%-os lett, ami gyakorlatilag megegyezett a várakozással. A növekedés az ipari termelésben főként az olaj-és gázipar 3%-os növekedésének köszönhető, miután a hurrikánok okozta leállások többségében feloldódtak. A héten a versenyjogi törvények is frissültek, így a republikánus többségnek köszönhetően eltörlésre került az internet-semlegességet előíró törvény az USA-ban, ami szerint minden általuk birtokolt hálózaton átfolyó adatot egyformán kellett kezelniük. A héten jelent meg az Oracle harmadik negyedéves jelentése, amely kis mértékben felülmúlta a várakozásokat, de mégis a hét végére 2,62%-ot esett az árfolyama, ugyanis a számok alapján 0,68-0,70 dollár árfolyam körüli EPS-t közölt a vállalat a várt 0,72 dollárral szemben. A Discover Communications médiaóriás bejelentette, hogy 11,5 milliárd dollárért megvásárolná a Scripps Networks Interactive kábelszolgáltató részvényeit. A bejelentést követően a hétvégére a Discover Communications részvényei 7,34%-ot meneteltek felfelé. A Teva amerikai nagyvállalat bejelentette, hogy legfeljebb 10.000 munkahelyet szüntet meg Európában és Izraelben. A befektetők örömmel fogadták a hírt, ami 7,0%-kal növelte a cég értéket. Péntekre 15,88% pluszban zárt a Teva Pharmaceutical részvénye. Viszont vasárnap négyórás sztrájkkal és útelzárásokkal tiltakoztak a Teva gyógyszeróriásban tervezett nagyszabású elbocsájtások miatt Izraelben. A Teva Asdódban, Kfar Szaván, Netanyán és Petah Tikván működő gyárában is tiltakoztak a dolgozók elbocsájtásuk ellen, amire a régebbi vezetés hibás beruházási döntései miatt kényszerül a cég. Ezen a héten közleményt adott ki a Walmart, miszerint kezdi meghódítani az Amazonl az internetes online értékesítést. Ebben az évben 60%-os internetes értékesítést teljesítettek és nem hiszik, hogy ez jövőre lassulna. A Walmart szerint a bővített online választék és funkciók kényelmesebbé teszik a vásárlást, illetve az ingyenes kétnapos szállítás minden vásárlás esteében fellendítheti a Walmart forgalmát.

A héten 0,19%-ot esett a WTI nyersolaj ára, 57,31 dolláron zárt. A hét végére egy euróért 1,175 dollárt adtak, így a héten 0,41 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Gáspárnak elmondtam, hogy héten volt még két jegybanki ülés, méghozzá Európában. A Bank of England és az Európai Központi Bank nem változtatott monetáris politikáján. Ezért sem Angliában, sem az EKB jegybanki alapkamata nem változott. Eddig azt nyilatkozta az EKB, hogy 2018 harmadik negyedévében várhatóan abbahagyja a már csökkentett keretösszegű vásárlásokat a Központi Bank, most azonban a gazdasági és inflációs kilátások mellett érvelt, ezért a QE leépítésének elhúzódására lehet következtetni. A Brit Jegybank 435 milliárd fontra (több mint 155 ezer milliárd forintra) emelte a mennyiségi enyhítésre fordítható állampapír-vásárlási keretet az addig kihelyezett 375 milliárd fontról, és külön tízmilliárd fontos eszközvásárlási programot is meghirdetett befektetési besorolású vállalati kötvényekre. A hétvégére a DAX 30 indexe a befektetők óvatossága miatt 0,38%-ot, míg az Euro Stoox 50 indexe 0,86%-ot esett. A héten tette közzé az Inditex a harmadik negyedéves jelentését, amely a Zara és a Bershka anyavállalata. A cég kilenc havi beszámolójából kiderült, hogy 4 éve nem látott mélységben 6%-os bővülés van a vállalatnál, a hétvégére 3,57% mínuszban zárt a részvénye. A Ryanair sztrájkot hirdetett, amire a cég vezetése pozitívan reagált. Pénteken Michael O’Leary, a Ryanair légitársaság vezérigazgatója bejelentette, hogy elismeri a pilóták szakszervezeteit és hajlandó kollektív szerződésekről tárgyalni, így elmaradt a karácsonyi végzetes sztrájk a fapados járatnál. Viszont a sztrájk belengetése 13,72%-os veszteséget okozott a cég részvényeinek. Tájékoztattam Gáspárt még arról, hogy Kína a FED döntése miatt másnapra monetáris szigorítást hajtott végre, 5 bázisponttal emelve a középtávú hiteleszközének kamatszintjét. Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék is, a Nikkei225 indexe 1,13 mínusszal, míg a honkongi Hang Seng index 0,73% pluszban zárt. Nyert a konzolpiacok karácsonyi eladási versenyén a Sony, hiszen meghaladta a Microsofttal (X-Box) szembeni vásárlást a Sony Playstation 4 konzolja. De mivel a befektetők optimizmusa kicsit alábbhagyott a Sony 3,69%-ot veszített a héten az értékéből. Meglepetésre a Panasonic a héten 5,44%-ot erősödött.

Gáspár nagyon örült a beszélgetésnek, a beszélgetés végén sütemény rendelt, majd eldöntötte, hogy a 2 és fél millió forintját Nvidia, Walmart és Lufthansa részvényekbe fekteti. Egymásnak békés karácsonyi ünnepeket kívántunk és egyúttal tájékoztattam arról, hogy két hétig nem jelentkezünk új gazdasági hírrel, hiszen jelentős gazdasági események az ünnepek alatt nem várhatóak. De természetesen telefonon elérhető vagyok ügyfeleim számára. Ezt követően elindultam, hogy a párommal együtt töltsem az estét az óbudai Fő téren található karácsonyi vásárban.

Minden kedves olvasónknak békés, áldott karácsonyi ünnepeket és boldog, hozamokban, vásárlásban gazdag újévet kívánunk.

 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!