Hírlevelek

40. heti gyorsjelentés- Meglepő tengeren túli adatok jöttek

By október 11, 2016 november 11th, 2016 No Comments

Kovács úrral a Ferihegyi reptérhez közeli Coffeeshop Company egyik kávézójában volt a találkozó megbeszélve. Mielőtt a kocsiba ültem, természetesen átolvastam a napi sajtót, hogy a friss hírekkel is tisztában legyek. Már péntek óta tudtam, hogy Angliában gond volt a fizetőeszközzel, ugyanis péntek hajnalban töretlenül esett, s végül összeomlott az angol font árfolyama. 1987 óta nem volt példa arra, hogy a dollárral szemben 6 százalékot essen az árfolyama.

Kovács úr és Tereza egy fehér Moccacinot, Kovács úr egy Barista special-t kért, én pedig egy Chai Latte kávét (gyömbér, fahéj és kardaména fűszerkeverékből áll) fogyasztottam. Kovács úr a tárgyalás folyamán szerette volna megtudni, hogy milyen pénzügyi eszközökbe fektesse be hosszú távon a tőkéjét. Kovács úr a likvid pénzeit, úgynevezett konto számlára, vagyis „lekötetlen” folyószámlán kívánja elhelyezni a banknál. A számla jellemzője a rendkívüli 0,5%-os betéti kamat, a teljes költségmentesség és a gyors hozzáférhetőség. Vállalkozóknak jó tartalék képzés.

A beszélgetés elején kíváncsiak voltak a jelenlegi gazdasági helyzetre Amerikában. Tájékoztattam őket, hogy Amerikában vegyesen zárta a hetet a piac. A Dow Jones indexe a hétfői nyitáshoz képest valamelyest javult, 18240 ponton zárt. De azért az ingadozás és oldalazás látszik még a piacon. Pénteken a Goldman Sachs indexe zárt kimagaslóan, +1,60% nyereséggel, 169,83 ponttal. A Dow Jones mellett a Nasdaq is negatív tartományban zárt, míg az S&P le tudta dolgozni a nap eleji mínuszokat. Amerikában a héten kiderült, hogy a foglalkoztatottak száma 156 ezerrel nőtt a magánszektorban az augusztusi 167 ezer után. A munkanélküliségi ráta pedig idén április óta a legmagasabbra, 5 százalékra emelkedett, meghaladva a 4,9 százalékos elemzői várakozást. A Tesla Motors a héten 3,6%, majd 2,18%-ot zuhant a kereskedésben, miután a Goldman Sachs leminősítette a társaságot. Így az árfolyama épphogy meghaladja részvényenként a 196 dollárt. Verizon, 1 milliárd dollárral akar kevesebbet fizetni érte. A héten többoldalú tárgyalás sorozat folytatódott az Instagram eladásáról, de végül is sem a Walt Disney, sem a Google nem tett rá vételi ajánlatot. A MetLife Biztosító elkezdte az egyik üzletágát leválasztani. Így kiválik a cégből az egyik része és Brighthouse Financial cégnéven működik tovább.

Kovács úrnak elég is volt az amerikai gazdasági információ, pedig még történtek események a héten, akár a Twitter, akár a Walmart házatáján. Csak az utóbbi cég egyik napról a másikra 3%-ot esett.

Európában a héten a Brexit körül forgott minden, ugyanis a héten a font sorra döntötte a mélypontokat. A DAX péntekre elérte a 10500 pontos lélekhatárt. A Raiffeisen Bank bejelentette, hogy eladásra szánja a lengyel leányvállalatát, és ennek a kizárólagos értékesítésének lehetséges nyertese az Alior lehet. Két ajánlattevő van erre a kelet-európai részre, az Entity Alior és PKO Bank. Az osztrák tűzálló gyártó (RHI AG) megállapodott a Magnesita-val, (irányító részvényesei), hogy összeolvadnak. A cég neve RHI Magnesita lesz. Az RHI cég 2015.évi bevétele meghaladja a 1753 millió eurót.

Joseph Stiglitz Nobel díjas közgazdász szerint nagy a valószínűsége, hogy az euró zóna szétesik. A héten a magyar feldolgozóipari beszerzési menedzserindex (bmi) értéke 51,7 pontról 57 pontra ugrott. Ami kiugróan magas, a magyar valuta péntekre 304,67 Ft-ra erősödött az euróval szemben. A héten kiderült, hogy a Sberbank kilenc hónap alatt, több mint 2,5–szeresre növelte profitját. Magyarországon a CIG Pannónia igazgatósága úgy döntött, megvásárolja az MKB Általános és Életbiztosítási Zrt-t.

Indiában meglepetésszerűen kamatot vágtak, ugyanis 25 pontos alapkamat vágás történt. Péntekre az angol font hatására a Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot csökkent. A Samsung cég szeptemberben záródott gyorsjelentése alapján 5,5%-kal több eredményt értek el, így a cég eredménye 7800 milliárd wonra növekedett (korai valuta), így felülmúlta a 7580 milliárd wonos piaci várakozásokat. A múlt hét szerdai algériai találkozón megállapodtak az OPEC tagországai abban, hogy napi 750 ezer hordóval, 32,5 millió hordóra csökkentik az olajkitermelésüket.

Kovács úrék az 50 millió forintot igen magas kockázatú ázsiai, indiai és amerikai alapokba, illetve vállalati kötvényekbe kívánják helyezni. A Bank Fókuszkönyvéből válogatva megbízást adtak a Bank felé a BlackRock–Asian Tiger Bond kötvényalapjának és az Espa Stock Asia Infrastructure részvényalapjának, illetve megbízást adtak a Kindred Healthcare vállalati kötvény vételére. A tőke másik részéből Dividenden Aristokrat ETF-et vásároltak és Kopernikusz vagyonkezelt részvénykosárba fektettek be. A magánvagyonból a jelenleg alacsony árfolyamon álló Deutsche Bank részvényeket vásároltak 27. 000 euró értékben. Kovács úr elégedetten dőlt hátra és folytatni kívánta útját a vidéki birtokára.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!