Hírlevelek

38. heti gyorsjelentés

By szeptember 21, 2013 No Comments

A 38. héten közel 2%-al erõsödött a forint az euróval szemben, viszont vezetõ papírjaink továbbra is gyengélkednek. Unicredit döbbenet és a vállalati “lét” bizonytalasága. A hét sztár híre, hogy a FED továbbra is elkötelezett híve a lazaságnak, így mindenki köszöni szépen a történelmi csúcsokat a tõzsdén. Mi lesz ebbõl?  1700 fölött az SP500!!!Euróbában a bizalom már régen nem a régi és most is csalódást okozott, ennek is köszönhetõen az EUR/USD 2013 februári szintekre került. Ázsia örül és a nemesfém piac is!?

A 38. héten az erõs nemzetközi bikák adtak támogatást a magyar pénzügyi bárányoknak. A forintocskát 295 alá is behúzták az oroszlánok, de a félõs rókák intenzív gyengülésben 298 fölé küldték a hazai fizetõeszközt. A cammogós mackók szempillantás alatt elijesztették mancsukkal a kezdeti mézes optimizmust, a vezetõ hazai papírokat édesen lepofozták. Az eladó mosómedvék múlt heti záró értékük alá rántották be az OTP (4285) és MOL (16245) árfolyamokat. A hét eleji hízókúra után farkasokkal álmodott a BUX (18246) is, de azért nem ejtünk krokodilkönnyeket. A bankár hiénák jajveszékelõ vészkiáltását hallottuk, továbbra sem tudni biztosat a devizás mentésrõl. A tranzakciós adó is kegyetlenül fájdalmas. Az Unicredit lépett egyet a sakktáblán és beáldozta 15 fiókját. De ez még mindig jobb, mint csakúgy leemelni a vállalati lét… Bizonytalanság. Oh, magyar sors!

A hét fõ attrakciója, hogy a Fedes fókák nem csökkentették a kötvényvásárlási programot. Továbbra is bõséges lóvéban lubickolhatnak a pénzpiac cápái. Pozitív meglepetés eredményeképpen a nagy halak vitorlát bontottak, felültek a vételi hullámra és lubickoltak a profitmámorban. A mókuskerékben történelmi csúcsra pörögtek a vezetõ játékindexek. Hamar elillant az újabb friss és likvid Fed pénz szaga, péntekre megérkeztek az eladó dögevõ keselyûk. Az amerikai költségvetési megszorítások miatt beindultak a félelmek…

A szorgalmas német hangyák jól dolgoznak, ismét javultak a konjunktúra kilátások, mivel a ZEW index értéke szeptemberben hatalmasat ugrott az elemzõi várakozásokhoz képest. A vén kontinensen más országai csigalassúsággal haladnak és rigó mennyiséget fogyasztanak. A fogyasztói bizalmi index kevésbé emelkedett az eurózónában, mint várták. Gepárd gyorsasággal izmozott a Dax, 8700 fölött is kereskedtek. A EuroStoxx50 indexet 2900 pont fölött láthattuk.

A Fedes fókák változatlanul hagyták a monetáris feltételeket. A kommentár szerint az amerikai költségvetési megszorítások mellett a növekvõ hitelkamatok is veszélyeztetik az amerikai gazdasági növekedést, a munkanélküliségi ráta pedig még mindig magas. A fehérfejû rétisas a felhõkbe húzta az S&P500 (1710) indexet és a Dow Jonest (15451), de péntekre alábbhagyott a lendület. Az EURUSD 1,35 fölé lõtt. Említésre méltó még, kevesebb új építkezést kezdtek, de több használt lakás fogyott.

A nemzetközi eufóriában az ázsiai tigris is megmutatta erejét. A Nikkei (14742,42), Hang Seng (23600) és a Shanghai Composite (2191,85) szépen húztak felfelé.

A Fed változatlan pénznyomtatásával ismét felértékelõdtek a nemesfémek, amely meglátszott a tõzsdei jegyzéseken. Az olajárak viszont csökkentek, folytatódott a korrekció.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!