Hírlevelek

33. heti gyorsjelentés- A történet a nácizmus és bevándorlók megjelenésével, tanácsadók lemondásával folytatódott

By augusztus 21, 2017 No Comments

Zoltánnal szombat estére beszéltük meg a találkozót. De a megbeszélés előtt még a héten a jól megérdemelt szabadságomat töltöttem. A kikapcsolódás és a pihenés mellett mindig volt egy kis időm figyelemmel kísérni a gazdasági híreket is. Olvastam a héten arról, hogy Donald Trump két, munkaügyekkel foglalkozó tanácsadó testületét is feloszlatta, illetve, hogy a kínai Tencent gyorsjelentése kedvezően alakult. A Tencent Holdings részvényei a Q2 negyedéves jelentés után 5,5 százalékos emelkedést mutattak– számolt be erről több nemzetközi napilap is. A befektetőkkel együtt örültem a nyaralás alatt az egyik hírnek, hogy a Geely (Volvot felvásárló cég) kiadta negyedéves számait, melyekből kiderült, hogy bevételei 118 százalékkal, 39,42 milliárd jüanra nőttek, illetve a vállalat értesítései 89%-kal, 530 ezer autóra emelkedtek.

A hét elején Pozsonyban voltam, ahol volt szerencsém közelebbről megnézni a város nevezettességei mellett az épp akkor helyi rendőrségnek átadásra került elektromos autókat. Augusztus 16-án ugyanis Pozsonyban a szlovák rendőrség két BMW i3-t kapott, abból is a 94 kw/h-s kapacitású modellt.

A héten sok adat fogott meg, amelyet Zoltánnal és több ügyfelemmel telefonon meg is osztottam. Ugyan nagyobb esések voltak az európai és amerikai piacon, de a Nasdaq100 indexe azért jól reagált a rossz piaci információkra, hiszen egy hét alatt „csak” 0,70%-ot esett és 5790 ponton zárt. Zoltánon kívül két ügyfelem érdeklődött a befektetési arany alakulásáról, tájékoztattam őket, hogy az arany a hét második felében betöltötte klasszikus szerepét, az értékállóság és a bizonytalanság miatt elkezdték a nagy befektetők felvásárolni. Így pénteken az arany 1290 dolláron zárt. A héten azért sikerült pihennem is, hiszen erős hetek voltak mögöttem, fáradt voltam. Péntek délután is ezt tettem, kimentem pihenni a Margitszigetre és ott olvasgattam a külföldi híreket, majd figyelmes lettem a DAX30 egyik vezető részvényének, a Munich Re. viszontbiztosító hírére. Ugyanis a hét végére a Munich Re. 1,36%-ot tudott erősödni, ugyanis a Munich Re. többek között olyan számítógép biztosítást fejleszt, amely adatelemzési szolgáltatásokra is képes, és öt évvel ezelőtt ezek az adatelemzések még sehol sem voltak elérhetőek.

Szombat este Zoltánnal a tabáni Gösser Étteremben találkoztam. A találkozó elején szóba került Zoltán családja; mivel a párjával pont ezen a héten voltak négy éves házasok. Illetve szó esett arról, hogy ügyfelem és felesége szeptemberben Mallorcára utaznak egy hétre. Zoltán a megbeszéléskor egy német melangot, én pedig egy olasz csoki-mogyorós cappuccinot rendeltem. Zoltán a tárgyalás elején még mindig ragaszkodott a Tartós Befektetési Számlához, mivel az összegyűjtött 15.000 eurójának, és a Partner Banknál szabad számlán lévő 35.000 euró profitját öt év múlva akár kamatadó mentesen is élvezni tudja. Zoltán a kávézás közben rákérdezett az európai és amerikai gazdaságra.

Tájékoztattam, hogy a héten több, a piacot befolyásoló esemény is történt. A múlt hétvégi halálos áldozattal és19 sebesülttel végződő charlottesville-i események megbolygatták a piacot. Donald Trump későn reagált első nyilatkozatával, amelyben általánosságban ítélte el az erőszakot és nem nevezte nevükön a fehér fajgyűlölőket, a neonácikat és a Ku Klux Klan tagjait. Így a befektetők a félelem érzet miatt bizonytalanná váltak. Amerikában egyre mélyül a szakadék, a FED most megjelent jegyzőkönyvében kiderült, hogy egyesek átmenetinek tekintik az áremelkedés ütemének lassulását, míg mások tartós folyamatnak tekintik azt. Donald Trump a múlt héthez képest enyhébb hangot fejezett ki Észak-Koreával kapcsolatban. Viszont újabb konfrontációt indított el Kínával szemben, ugyanis aláírt egy jegyzéket a szabadalmi jogot érintő kínai gyakorlat kivizsgálásáról, vagyis fel szeretné deríteni az amerikai szellemi termékek jogellenes kínai felhasználását. Az amerikai piac több eseményre (aktuális belpolitikai harcok) és a héten megjelenő EKB júliusi jegyzőkönyvére oldalazással, majd pár napon keresztül eséssel reagált. A Dow Jones a hétvégére a 21.675 ponton zárt. Míg az amerikai piac 500 legnagyobb vállalatát tömörítő, S&P500 2431 ponton kis mínusszal, addig a brazil Bovespa index 1,82% erősödéssel zárt. A héten tovább tartott az olaj oldalazása, amely az olaj a globális túlkínálattal kapcsolatos aggodalom miatt nem tudott emelkedni. A hétvégére a WTI olaj ára 48,59 dollár, míg a jobb minőségű Brent hordónkénti ára 52,64 dolláron alakult.

Amerikában meglepően, a pénzügyi szektor teljesített jól, ezen belül a Visa, amely így is 2,42%-ot tudott erősödni. Az American Express papírjai egy hét alatt 1,29%-ot hoztak a befektetőknek. Azért is furcsa, hogy ezek a papírok teljesítettek a legjobban, mert a héten Stanley Fischer (Fed alelnöke) éles bírálatot fogalmazott meg Donald Trump választási ígérete miatt a pénzügyi szabályzók lazításával kapcsolatosan. Ugyanis az elnök ígérete az volt, hogy jelentősen lazítja a Dod-Frank törvény szabályozóit és a lehető maximális mértékig enyhíti a pénzügyi szektor tőke- és likviditáskövetelményeit. A hét legnagyobb vesztese a Nike volt, mivel egy hét alatt 6,82%-ot veszített értékéből. A Nike a CNBC és a Bloomberg szerint már elérte a piaci csúcsot, onnan fordult le. Lassan túlvett volt a Nike részvénye, a Deere mezőgazdasági gépgyártó és az amerikai online utazásokat értékesítő Pricekine Grouppal egyetemben.

A héten napvilágot látott az is, hogy nem lesz új infrastruktúrafejlesztési tanácsadó testület, így a dollár továbbra sem tudott a hírek hatására jelentősen javulni, sőt 0,72%-ot esett a keresztárfolyama. Pénteken az euró-dollár keresztárfolyam 1,17 pont lett. Mégis a legnagyobb meglepetés a héten az volt, hogy Donald Trump amerikai elnök megvált stratégiai főtanácsadójától, Steve Bannontól, így előtérbe kerülhet Gary Cohn, a Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója, Trump legfőbb gazdasági tanácsadója.

Zoltán, mielőtt az európai gazdaságról tájékoztattam volna, a nagy melegre való tekintettel jeges menta limonádét rendelt. Szíve szerint egy jéghideg Gösser sört ivott volna, de mivel vezetett, így alkoholt nem mert inni. Zoltán erősen érdeklődött néhány német részvénnyel kapcsolatosan.

Tájékoztattam, hogy Európában a DAX is lefordult, de így is 1,26% pluszban, 12168 ponton zárt. Németország második legnagyobb légitársasága, az Air Berlin szerdán csődöt jelentett – amelyet a The Guardian többször is lehozott címlapként. Ez magával hozta azt, hogy több európai légi forgalommal foglalkozó cég és több légitársaság árfolyama is emelkedni tudott. Emelkedett a Boeing (0,38%/hét) és kiugróan magasan, 5,76%-kal a Lufthansa árfolyama is. A rossz negyedéves számok, a 10%-os éves árbevétel csökkenés miatt, 3,94%-ot esett a Wienerberger részvény árfolyama.

Egy fokozattal, B mínusz kategóriába emelte Görögország államadósságának besorolását a Fitch Ratings a piacok pénteki zárását követően.

Európát jelen esetben is a német választások érdeklik, illetve a sajnálatos barcelonai merénylet miatt a befektetők kivárnak. Erre még rátett az, hogy megjelent adatok szerint júliusban nem változott az inflációs ráta az Európai Unió egészében, illetve az euró övezetben sem, viszont a vártnál nagyobbnak bizonyult a termelői ár áremelkedése Németországban. Az angol FSTSE 100 index részvényei közül a legnagyobb nyereséget (2,69%) könyvelte el a pénteki veszteség mellett a Royal Bank Of Scotland.

A megbeszélés végén Zoltán még örült a héten nagy nyereséggel megjelenő Alibaba internetes cég számainak. Az öröm Zoltán részéről azért volt, mivel ő is benne volt abban a 466 millió aktív felhasználóban, aki a cég internetes oldalán rendelt.

A tárgyalás végén Zoltán eldöntötte, hogy a tőkéjét Tartós Befektetési Számlán, Geely autó és L’oréal kozmetikai részvénybe, illetve európai alapokba, így a BGF Euro Short Duration és Raifeisen Europlus Rent alapjába helyezi el a pénzét. A tőke kisebb részét pedig 6%-os Bombardier és 4,125%-os Glencore kötvénybe fekteti.

A nap végét egy alkoholmentes koktéllal és Napóleon mondatával zártuk. „A legbonyolultabb, ezért a legértékesebb tulajdonság a döntésképesség.”

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!