E-MOBILITY

 

 

Áttörések sorozata a Tesla-nál

A friss hírek alapján Elon Musk cége szeretné megnövelni fremont-i gyárának kapacitását, ezzel éves szinten megnövelve az autó gyártások mértékét. Ennek hatására csaknem négy százalékkal meg is emelkedett a Tesla árfolyama. Az előző negyedévben igen sok rekordot állított fel a vállalat az elektromos autók piacán, viszont úgy vélik, hogy ennél többet is elérhetnek az idei év végére. Az elektromos autógyártó reménykedik, hogy idén jóval meghaladhatják az eredeti 360-400 ezer legyártandó autós célt. Ha a sanghaji gyár is elkezd termelni, akkor akár fél millió eladott példányszám is elérhető. Emellett a Model 3 piaci árát is lecsökkentették 38 990 dollárra. A Tesla globálisan kiszállított autóinak száma több mint 51 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapokban. Elérték a 95 200 darabos rekordszintet, melynek 80 százalékát az új Model 3 teszi ki. Az elemzők optimisták a Tesla-val kapcsolatban. A Marketscreener.com tőzsdei honlap szakértői szerint az átlagos célárfolyam 280 dollár, ami 17 százalékkal haladja meg a jelenlegi 239 dolláros árfolyamot. Az átlagos ajánlása a szakértőknek az, hogy tartsák a befektetők a papírokat, ne intézzenek eladásokat vagy vételeket.

Önvezetésbe fektet a Volkswagen

A német gyártó 2,6 milliárd dollárt ruház be az Argo AI nevű cégbe, amely már harmadik generációs önállóan közlekedő gépkocsikat tesztel főleg Detroitban és az USA egyéb területein. A Volkswagen az összegből egymilliárd dollárt fektet be az Argo AI székhelyébe és a következő három évben 500 millió dollár értékben vásárol Argo AI-részvényeket a Ford-tól. Emellett a német gyártó átruházza a vállalatnak az Autonomous Intelligent Driving nevű vállalatot, amelynek értékét 1,6 milliárd dollárra becsülik. Az üzletnek köszönhetően az Argo AI globális piaci szereplővé válhat az önvezető autózás terén és az értéke több, mint 7 milliárd dollárra is nőhet a szakértők szerint. Az üzletnek köszönhetően a Volkswagen a legújabb autonóm rendszerekhez kapott hozzáférést, melyeket korlátlanul építhet be jövőbeli elektromos autóiba. A tranzakció hivatalosan 2020 első felében zárul majd le, emellett az Argo AI igazgatótanácsában kettő-kettő helyet kap a Volkswagen és a Ford, míg a fennmaradó három hely a vállalkozás képviselőié lesz. A német cég az elektromos autó flottáját a jövőben inkább a Forddal dolgozná ki együtt és mellette önállóan is fejleszt majd gépkocsikat.

Elektromos busz flotta a BYD-nál

Nagyjából másfél havonta bővül 9500 újabb járművel a kínai e-busz flotta. A Bloomberg New Energy Finance szakértői megállapították, hogy az ázsiai ország 5 hetente akkora buszflottát vezet be a saját tömegközlekedésébe, mint amennyi e-busz található jelenleg Londonban. Globálisan 385.000 elektromos busz van jelenleg forgalomban a BYD által, melynek 99%-a Kínában üzemel, ugyanakkor a cég a világ más területén is aktivizálja magát, Európában, Észak– és Dél-Amerikában is. A jelen adatok szerint a vállalat idén már több, mint 17.000 e-buszt adott el Kínán belül és több mint 50.000 darabot globálisan, 50 országban. A buszok iránt jelenleg Európában London, keleten pedig Japán érdeklődik leginkább, és még a 2020-as olimpiának is igen nagy támogatója lesz a vállalat. A cég jelenleg az elektromos autópiac 11%-át birtokolja, és még a jövő év elejére a tervek szerint már 5 akkumulátorgyárral fog rendelkezni. A vállalat a chongqing-i üzemébe több, mint másfél milliárd dollárt fektetett, viszont kiépítésével 2020-ra már 100 GWh-s kapacitással fog rendelkezni a vállalat akkumulátorgyártás terén.

 

 

HEALTHCARE

 

Új irányban a Gilead

A Gilead Sciences új vezérigazgatójának, Daniel O’Day-nek első igazán nagy lépése, hogy a Galápagos NV nevű biotechnológiai vállalattal úgynevezett transzformatív kutatási és fejlesztési együttműködést kötött. A 10 éves megállapodás teljes árcédulája közel 5,1 milliárd dollár. A Gilead már így is 12%-ot birtokol a vállalattól, viszont a szerződés következtében akár a cég 30%-át is birtokolhatja majd a kifizetési idő lejárta után. A Gilead igazi díja azonban az, hogy kizárólagos licence-t és kivételes jogokat kap a Galápagos jelenlegi és jövőbeli programjának és termékének fejlesztésére és forgalomba hozatalára minden Európán kívüli országban. A Galápagos NV-nek több, mint 20 programja van a kutatás és fejlesztés korai szakaszaiban. A Gilead minden programra egyenként 150 millió dolláros ráfordítással számol, hogy kezeléseket és gyógyszereket tudjon integrálni az Európán kívüli piacokra.  A két vállalat a szerződések alapján felosztaná a fejlesztési költségeket. A Gilead a közös fejlesztésű gyógyszerek nettó árbevételéből 20-24% körül fog részesedni. A vállalat részvényei 66 dolláros áron stagnálnak a hetekben, míg a Galápagos NV részvényei 16%-kal növekedtek, 136-ról 171 dollárra a bejelentés következtében.

 

Perbe fogják a Pfizer-t

Az Array BioPharma befektetője csütörtökön pert nyújtott be a társaság ellen, azzal érvelve, hogy a gyógyszeripari óriás, a Pfizer nem adta meg a részvényesek számára a 11,4 milliárd dolláros beszerzési ajánlatára vonatkozó információkat. Az Array mikró molekulák fejlesztésével foglalkozik kezelések és gyógyszerkészítmények számára, mely igen előnyösen jött a Pfizer bőrrák elleni kezeléseinek kifejlesztéséhez, így 2018-ban partneri szerződést kötöttek 48 dolláros részvényrészesedés értékében. Egy Array befektető, Larry Guerrero, az Amerikai Egyesült Államok Kerületi Bíróságának Colorado-ban benyújtott panaszában azt állítja, hogy az „anyaginformáció” kimaradt vagy félrevezető volt egy olyan nyilatkozatban, amely az Array részvényeseinek a Pfizer részvények vásárlását tette ajánlottá. Az Array ügyvezető igazgatói milliókat kapnak, a Pfizer-rel kötött szerződés következtében. Jelenleg a Pfizer részvényei 42 dolláros áron stagnálnak. A Pfizer bevételének alakulását a szakértők szerint 2019-ben főleg a kulcsfontosságú termékeket gyártó franchise-ok, köztük az Ibrance, az Eliquis- és a Xeljanz fogja leginkább befolyásolni.

 

Mindenki számára elérhető terméket szeretne népszerűsíteni az Abbott Laboratories

Az Abbott Laboratories azt tervezi, hogy az elkövetkező években megnöveli a gyártási kapacitást az alacsony költségű glükóz monitor készülékeire. A FreeStyle Libre-re a vállalat egyik legelterjedtebb vércukor mérő készüléke, mely már világszerte másfél millió ember számára biztosít megfelelő kezelési útmutatást. Ezen termék utódja, a Libre 2 fogja képezni az Abbott Laboratories új stratégiáját, miszerint ugyanazon termék egy fejlettebb változatát fogják azonos díjjal a piacra juttatni. A Libre értékesítése várhatóan idén 1,5 milliárd dollárra emelkedik. Áprilisban a Goldman Sachs becslése szerint a globális CGM-piac (vércukor mérő termékek) az idei év végére 4,7 milliárd dolláros, 2021-re pedig akár az 5 milliárd dolláros értéket is elérhetik. A Goldman az Abbott 2021-es értékesítését 2,7 milliárd dollárra becsülte, szemben a Dexcom 1,7 milliárd dollárjával és Medtronic 894 millió dolláros értékével szemben. Az Abbott részvényei a héten 83-ról 87 dolláros értékre emelkedtek.

 

 

TELEMEDIA

 

Örülhetnek az Alibaba részvényesek

Az Alibaba részvényesei nagy többséggel megszavazták a tervet, melynek értelmében az e-kereskedelmi óriás feldarabolná a részvényeit. A további jelentős tőkebevonás előtt ezzel így megnyílik az út. A tervet 2020. július 15-ig hajtaná végre vállalat, aminek értelmében egy jelenlegi részvényt 8 darabra bontanának fel. Ez azt jelentené, hogy a most forgalomban lévő 4 milliárd részvényről az összmennyiség 32 milliárdra bővülne. A részvényfeldarabolás azt a célt szolgálná, hogy a cég növelje a rugalmasságát a tőkebevonási gyakorlatok során, beleértve az új részvények kibocsátását is. Emellett az Alibaba azt tervezi, hogy kiterjeszti hatáskörét, így Hongkongban is tőzsdére dobja a papírjait. A vállalat mintegy 20 milliárd dolláros tőkeemelést remél a befektetéstől. Az elemzők szerint mivel az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus megnehezíti a részvény teljesítményét az amerikai piacon így az Alibaba sokkal nagyobb sikert tud elérni Hong-Kong területén. Az Alibaba részvényei a héten 166-ról 174 dollárra emelkedtek.

 

Visszaéléssel vádolják az Amazon-t

Trösztellenes vizsgálatot indíthat az UNIO Jeff Bezos vállalata ellen, ugyanis a cég több alkalommal is nem a GDPR-nak megfelelően kezelte a felhasználói adatait. Az EU Bizottság 2018 szeptember óta gyűjt visszajelzéseket a dolgozóktól és felhasználóktól, ugyanis a cég az elmondások alapján a kereskedők adatait felhasználva tisztességtelen előnyre tett szert, amik nem kedveznek az Amazon-t használó ügyfeleknek. Ez nem az első alkalom, hogy az Amazon a Bizottság látókörébe került, ugyanis 2017-ben már kötelezték, hogy 250 millió eurónyi adót fizessen meg Luxemburgnak, ahol a céget visszaéléssel vádolták az adókedvezmények helytelen használata miatt. Ugyanebben az évben még egy megállapodásra is kötelesek voltak a felügyeleti szervekkel az európai e-könyv kiadókkal kötött szerződéseik kapcsán. Az ügytől függetlenül szerdán az Amazon megállapodásra jutott a német trösztellenes hatóságokkal is a külsős eladókat érintő felhasználói szerződések felülvizsgálatát illetően. A vállalat részvényei az elmúlt héten 2009 dollárról 1964-re estek.

Gaming láz és felhő alapú rendszerek? Lássuk mire készül a Microsoft

A Microsoft gőzerővel dolgozik, hogy mérvadója legyen a videójátékok piacának, mely ma már nagyobb iparágnak számít, mint a zene és a mozi együttvéve. A rivális Sony már nyár eleje óta rántja magához a szponzorokat és játékosokat kiemelkedően nagy leárazásaik révén, így a vállalatnak muszáj lesz valamilyen új szabadalommal előállnia, hogy tartani tudják magukat a piacon. A friss adatok alapján több, mint 273 millió dollárra becsülhető az online előfizetések értéke globálisan a konzolok piacán, melyből a Sony csaknem 51%-ot birtokol, míg a Microsoft alig 15%-ot. A szakértők szerint ez vezette a vállalatot azon döntéshez, hogy elkezdjék harmadannyiért árusítani termékeiket az online piactéren a nyár hátralévő részében, illetve neki kezdjenek online felhő alapú rendszereik fejlesztéséhez. A vállalat a napokban jelentette be, hogy 2 milliárd dolláros megegyezést kötött az AT&T vállalattal, mely alapján az 5G támogatást és a felhő alapú rendszereik továbbfejlesztését fogják bevezetni a Windows felhasználók számára 2024-ig. Emellett a Windows 10 eszközökön rövidesen jelszavak nélkül léphetünk be fiókjainkba. Az eszközök Windows Hello arcfelismerést, ujjlenyomat-leolvasást vagy PIN kódot használnak majd a belépéshez, a jelszavas lehetőség pedig eltűnik a bejelentkező képernyőről, ha az új, jelszómentes működési módot választjuk. A vállalat részvényei 138 dollárról 136 dollárra estek az elmúlt hetekben.

 

Hogyan teljesítettek az Apple termékek?

Az Apple-nek már csak néhány hete van a Q3-as beszámolóig. A szakértők elvárásai szerint a bevételek elérik az 53,42 milliárd dollárt, mely 9%-os növekedést jelentene a tavalyi évhez képest. A vállalat előző negyedévi bevételeinek csaknem 64%-át tették ki az iPhone eladások. A telefon egyik legsikeresebb új funkciója, az Apple Pay nemrégiben került bejelentésre, hogy Európában, köztük Magyarországon is bevezetésre fog kerülni. A beiktatásért és fejlesztésért felelős szolgáltatás a Revolut, melynek ügyfelei jelenleg 29 országban használhatják boltokban, applikációkban, vagy weboldalakon ezt a gyors és kényelmes fizetési megoldást, szinte minden Apple eszközön. Az Apple viszont emellett igen nagy figyelmet fordít a Mac-ek fejlesztésére, melynek legújabb darabja a MacBook Pro akkumulátora akár 11 órán keresztül is képes működni töltés nélkül, ezzel akkumulátor kapacitás terén az első helyen végzett a laptopok listáján, globálisan. Bár a cég egyéb termékei a bevételek alig 16%-ért felelősek, a cég új üzemet hoz létre Vietnámban saját vezetéknélküli fülhallgatójának gyártására. A vállalat ezen döntést azzal indokolta, hogy a Kína-USA kereskedelmi háború folyamatos emberhiányt eredményezett, ami a termék gyártásának kárára ment. Jelenleg a vezeték nélküli fülhallgatók piacának 70%-át teszik ki az AirPod-ok.  Az Apple viszont a fejlesztések mellett feladta egyik legérdekesebb projektjét az Apple Glass-t. Az információk alapján az eszköz megalkotásával foglalkozó fejlesztőcsapatot már májusban feloszlatták, a csoportot korábban vezető Avi Bar-Zeev pedig már január óta nem az Apple alkalmazottja. Az Apple részvényei 203 dollárról 205-re emelkedtek a héten.

 

Jelentős kiesések a SAP-nál

Hatalmas esés tapasztalható a SAP részvényeinek árfolyamán, miután a német cég közölte, hogy 21 százalékkal csökkent a második negyedéves működési eredménye és a menedzsment előreláthatólag nem lát nagy javulást a profitrátákban 2020 előtt. Az árfolyam 10%-ot esett a napok folyamán. Szám szerint 6,65 milliárd eurós bevétellel zárta az április-júniusi időszakot Európa legnagyobb technológiai vállalata, amely emelkedés több, mint 11%-kal több az év első negyedéhez képest. A legtöbb bevételt a felhő alapú szolgáltatások hozták, melyek 40 százalékkal ugrottak meg és már a teljes bevétel több, mint negyedét adják a vállalatnak. A Kína-USA piaci háború viszont nem jó hatással volt a cég profitjára, mivel az ázsiai piac gyengülése 21%-kal csökkentette a cég működési eredményeit. A beszámolók alapján több, mint 4000 dolgozó fog távozni a vállalattól az idei évben, hogy korrigálni tudják a veszteségeket. Bill McDermott vezérigazgató hozzátette, hogy kitart a vállalat stratégiai célja mellett, miszerint 5 százalékponttal javítani tudja a profit marzsokat 2023-ra. Néhányan arra számítanak, hogy jelentős saját részvény vásárlásokat jelent be az SAP novemberben a vállalat tőkepiaci napján, ami négyéves időtávon 11-20 milliárd euró között lehet. A vállalat részvényei 140 dollárról 128-ra estek a héten.

 

Ismét bírságot és kritikát kapott a Facebook

A The Wall Street Journal értesülései szerint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ötmilliárd dolláros büntetéssel sújtotta Mark Zuckerberg cégét adatkezelési hiányosságok és a titoktartási kötelezettség megsértése miatt. Az FTC már egy éve vizsgálódik a Facebook adatkezelésének ügyeiben, miután nyilvánosságra került, hogy több tízmilliónyi felhasználó adatai a beleegyezésük és értesítésük nélkül, a Cambridge Analytica nevű, brit politikai tanácsadó céghez kerültek. A The Wall Street Journal júniusban úgy értesült, hogy az igazságügyi minisztérium jogi szabálysértés miatt indított vizsgálatot a Google és az Apple ellen, míg a Facebook és az Amazon esetlegesen jogszerűtlen kereskedelmi versenygyakorlatára fog kivizsgálást kérvényezni. A közösségi hálózat tavaly 15,1 milliárd dollár bevételre tett szert, ami az előző évhez képest 26 százalék növekedést jelent és a hír bejelentése után a részvényeik 201-ről 203 dollárra emelkedtek. A vállalat emellett még saját pénzük bevezetésével sem tudtak haladni, mivel több szakértő, ideértve az amerikai pénzügyminisztert is úgy véli, hogy az online fizetőeszközzel pénzmosást és terroristákat finanszírozó személyek élhetnek vissza. Donald Trump amerikai elnök nemrég a Twitteren is megnyilvánult a kérdésben, azt írta, “nem rajongója” a bitcoinhoz hasonló kriptodevizák megjelenésének a piacon.

 

 

KOPERNIKUS

 

Szárnyal a Starbucks!

39,5%-os emelkedés zajlott le az utóbbi félévben a Starbucks árfolyamában. A negyedéves eredmények is nagyon erősek voltak. Kevin Johnson vezérigazgató szerint az USA és Kína közötti atrocitás segíti a Starbucks bevételnövekedését. Éves szinten 5%-kal emelkedett a cég értékesítése 6,3 milliárd dollárra. Ezt elsősorban a kelet-ázsiai piacon tapasztalt értékesítési adatok növekedése és az újonnan megnyitott fióktelepek teljesítményének növekedése okozza. Globálisan más a helyzet. Az európai-afrikai régió például 9%-kal gyengébben teljesít, így az értékesítés eredménye 227,5 millió dollár. Az erős deviza-ingadozások is szerepet játszottak ebben. A teljes 2019-es pénzügyi évet nézve a globális értékesítés 3%-ról 4%-ra fog emelkedni a vezérigazgató szerint. A következő negyedéves jelentés július 25-én lesz elérhető a piac bezárása után.

 Tarol a Walt Disney

2014 őszén még 90 dollár alatt volt a rajzfilmjeiről híres Walt Disney részvénye. Azóta a cég sikere a chart alapján felfelé ívelő, ráadásul ez erre az évre is jellemző. 141,63 USD a jelenlegi árszint, ami január óta 22,58%-os emelkedés. A 145 dolláros szint után kicsit korrigál a piac, így most ismét olyan szinten van az ár, ami akár vételre is adhat jelet. A legfrissebb Reuters hírek szerint a Spotify is lehetőséget lát a közel 100 éves vállalatban. Zenei streaming alkalmazásban ugyanis kiemelkedő helyet szentel a Walt Disney Co kiterjedt zenei könyvtára. A rajongók eddig több, mint 2 milliárd percet töltöttek 2019-ben a Spotify-on Walt Disney dalok hallgatásával.

 

A VISA nem marad ki az újdonságokból

A kriptodevizák (mint a Bitcoin) alapjában véve állíthatják át a pénzügyi szektort. A Visa úgy gondolta, hogy ebből a területből nem maradhat ki, hiszen üzleti modelljét az aktuális környezetre építi. Ezért a cég egy kripto start-up-ba, az Anchorage-be milliós részesedést vásárolt. A versenytársakkal ellentétben az Anchorage többnyelvű és biometrikus biztonság kombinációjával nyújt védelmet. Biztonsági technológiája miatt a Visa hisz ebben a start-up-ban. Azt viszont pontosan nem tudni, hogy a 40 millió dolláros finanszírozásnak mekkora részét teszi ki a Visa. 1 hét alatt 2,9%-os árfolyamemelkedést realizált a kártyás szolgáltató cég, év elejéhez képest pedig 35,8%-ot.

 

Egyedi részvények:

 

NFL és a Nike

Colin Kaepernick NFL játékos 2012-ben érte el karrierje csúcsát, onnan viszont egy hatalmas zuhanással, pontosabban egy nem jól meggondolt protestálással ültették le a kispadra. A játékos sokáig mellőzésre került a csapatokban és sokan nem is merték leszerződtetni a megoszló vélemények és bírósági ügyek miatt. Az egykori focistából mára teljes munkaidős aktivista lett, több rendezvényen és esten is jelen van és teljes erőbedobással az afroamerikai emberek egyenjogúságáért harcol. Kaepernick éveken keresztül próbálta visszaküzdeni magát a sportba, de végül nem egy NFL klubtól, hanem a Nike-tól kapott szerződést és ő lett a sportszergyártó egyik kampányának a Dream Crazy-nek a reklámarca. A Dream Crazy a hangoskodás ellenére is jól teljesített, összességében pedig kimondottan sikersztori lett, legalábbis erről tanúskodik a kampány megjelenés utáni negyedéves NIKE-jelentés, amely szerint a cég hatalmas, 9,2%-os növekedést produkált a volt sportoló elszerződtetése után. A vállalat részvényei a héten 89 dollárról 87 dollárra estek.

 

 Deutsche Bank

A Deutsche Bank nemrég bejelentette, hogy kivonja globális részvény-értékesítési és kereskedelmi műveleteit, visszafogja befektetési banki tevékenységét és csökkenti a több ezres munkahelyi létszámot a nyereség javítása miatt. 18 ezer embert bocsátanak el globálisan a jelenlegi 74 ezerből 2022-ig. A cél az, hogy a negyedéves költségeket 17 milliárd euróra csökkentsék a jelenlegi 19 milliárd euróról. A részvények több, mint 6%-ot estek 2019.07.01-én. A Deutsche Bank-kal kapcsolatos hírek leginkább ezekről a munkahelyi elbocsátásokról szólnak. 18.000 embert elküldése után a vezérigazgatónak nagyon nem volt szimpatikus az, hogy két vezetője szabót hívott a londoni irodába, hogy öltönyt varrassanak. Ráadásul ez egy napon történt az elbocsátásokkal. Így mostanában nagyon rossz fényt vetít magára a német bank.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével.  Vegye fel velünk a kapcsolatot → 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!