Hírlevelek

28. heti gyorsjelentés

By július 14, 2015 No Comments

Államadósság: A GDP 175,1%-a, Mit is tehetnénk? Amikor múlt vasárnap Athénban tömegek ünnepelték a demokrácia gyõzelmeként az Uniós feltételek elutasítását, sokan úgy gondoltuk, Görögország a biztos csõd elõtt áll. A népszavazás elõtti héten Ciprasz, görög kormányfõ, teljes erõvel a hitelfeltételek ellen kampányolt, vasárnap este pedig meghatottan jelentette be, hogy a görög nép nem enged a zsarolásnak, nem fogadja el az Unió feltételeit. Igaz azt is mondta, Görögország nem kíván kilépni az euró övezetbõl, az Unióból pedig még úgy sem. Az Akropolisz árnyékában azonban baljós árnyak tûntek fel, belerondítva a népünnepélybe.  Az elmaradt reformok bosszút álltak.

A bankok, a gazdaság fiskális motorjai, krónikus pénzhiánnyal néztek szembe, és ez a pénzhiány kezdett rátekeredni a görög gazdaság nyakára, egyre jobban fojtogatva azt. A gazdaság szereplõi, különösen az importõr cégek, illetve az import alapanyagot feldolgozó vállalatok kezdtek megbénulni. A krónikus pénzhiány odáig fajult, hogy már a bolgár levát is elfogadták, mint fizetõeszközt. A drachmára való visszatérés ötlete azzal a mosolyogtató indokkal lett elvetve, hogy már nincsenek meg azok a gépek, melyekkel a drachmát nyomták. A tõkekorlátozás tengerikígyója rátekeredett a szállodák nyakára, megpecsételni látszódott a stratégiailag fontos idegenforgalom sorsa, miután fogyó készleteiket készpénz híján nem tudták feltölteni.

Az ATM-ek elõtt hosszú sorok kígyóztak, sokszor hiába, mert a bankok nem tudták feltölteni azokat. A görög bankkártyákat sújtó eurós korlátozástól szenvedõ lakosság kezdte átértékelni a népszavazás eredményét. Pénteken este aztán fordult a kocka. A görög kormány nem csak kihantolta az elutasított javaslatokat, alaposan meg is fejelte azokat.

Az áfa emelés, az adóreform, a nyugdíj korhatáremelés, az adófegyelem szigorítása, autonóm adóhatóság létrehozása, a közalkalmazottak számának csökkentése és bérrendezése, a repterek és kikötõk privatizációja. Nagyjából ezek azok az intézkedések, melyeket a görög kormány bevállalt, és hathatós ellenzéki támogatással péntek éjjel a parlament is megszavazott.

Azért még korai az ujjongás, mert ez még csak az út eleje. Mindenesetre: Sok sikert Görögország! Most az Uniónál pattog a labda.

Ezen a héten nem sok minden történt itthon. Kitört az uborkaszezon, bár ennek ellenére a BUX a szokásos forgalom mellett enyhe pluszban teljesített. A májusi export számok igen kedvezõen alakultak 2,5% volt a pozitívum. Az import ezzel ellentétben 0,7% negatívumot produkált az elõzõ év azonos hónapjához képest.

Ez ugyan nem siker, de éves hiánycélunk 94%-nál tartunk, ami már rég nem fordult elõ. A Moody’s nem változtatott a magyar adósbesoroláson, talán majd õsszel. A Danone bezárta budapesti gyártóegységét. A háromhavi kincstárjegy aukció közepes forgalom mellett 1% alatti hozamot hozott. Európa is csendes, a befektetõk nyaralnak, vagy várják a görög fejleményeket.  A ProSiebenSat és az Axel Springer egyesülésrõl tárgyalnak. A Volkswagen újraindítaná nigériai gyárát. A Rolls Royce profit warningot adott ki, tekintettel a visszaesõ keresletre.

A görög válság megtépázta az európai pénzügyi szektort, több nagybank papírjai erõs lejtmenetre kapcsoltak. Amerika is figyelte mi történik Görögországban, a Wall Street is ennek megfelelõen viselkedett. Yellen FED elnök megerõsítette a kamatemelésre vonatkozó várakozásokat. Beindult a gyorsjelentési szezon. Szokás szerint az Alcoa kezdte, nagy meglepetést nem okozott. A Pepsi szenved az erõs dollártól. Gyengébb deviza esetén szebb eredményt is produkálhatott volna.  Vártnál így is jobb számokat produkált. A Coty megvásárolta a Procter&Gamble parfüm, hajápolás és smink részlegét. A befektetõk nem örültek túlságosan. Az AMD visszavágta profit várakozását a PC piac gyengélkedése és az erõs konkurencia miatt.  15%-os esés lett az ügybõl.

A hét közepén technikai hiba borzolta a befektetõk idegeit. Órákra leállt a kereskedés a Wall Streeten.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!