Hírlevelek

18. heti gyorsjelentés – Meglepetések hete

By május 24, 2016 október 7th, 2016 No Comments

Róbert és Krisztina 20 perccel korábban érkezett az irodámba, mint vártam őket. Péntek reggel volt 10 óra. Éppen a reggeli előkészületeket tettem meg az irodámban, megbízásokat készítettem elő Hajnalkának, a cég adminisztrátorának, hogy postázza a Bank felé illetve a napi sajtót olvastam az egyik gazdasági oldalon, ahol szinte címlapon volt, hogy 60 %-esélyünk van a felminősítésre. Elemzők szerint ugyanis a Fitch Ratings két hét múlva visszaemeli a magyar államadós-besorolást a befektetési ajánlású kategóriába. Miközben Róbert és Krisztina helyet foglalt a tárgyalóban egy könnyű Tanzániai AA Catimor kávét készítettem nekik kedvességből. Egyik ügyfelemtől kaptam ezt a közepesen testes citrusos kávét.

Róbert és Krisztina elmesélte, hogy a tegnapi nap elutaztak egy rendezvényre ahol megpróbáltak nekik eladni egy 10 % – os hozammal kecsegtető magyar részvényt eladni, amelynek nem volt még múltja se, de ellenálltak a kísértésnek. Róbert elmondta, hogy a héten egy külföldi informatikai cégtől prémiumot fog kapni, Kb 2 és fél millió forintot, amelyet szintén egy 4-5 évre most nélkülöznének. Illetve a múlt héten már átbeszélt vagyonkezelt számla megbízásnak átbeszélésére jöttek ma hozzám.

Krisztina azt halotta, hogy a héten a DAX kicsit gyengébb teljesítményt nyújtott. Azt is halotta, hogy hétfőn illetve kedden a Deutsche Bank rosszul teljesített. Elmeséltem neki, hogy sajnos így van a Deutsche Bank azalatt a két kereskedési nap alatt összesen 6,3%-ot veszített értékéből. Krisztina mindezt kíváncsiságból kérdezte, viszont pár hete már írtam arról, hogy Olaszországban bankmentés volt. Illetve Banca Popolare di Vicenza nyilvános részvénykibocsátása ezen a héten, hét elején, a milánói tőzsdén 1 %-os veszteséggel zárt. A múlt hét pénteki negyedéves eredményjelentésekhez képest a hét elején együttes árfolyamnyeresége közel 14%. az Amazonnak. Krisztina kapott a beszélgetés közben egy furcsa telefon, mint alkalmazott azt tudta meg az a testvérétől, hogy hamarosan megszűnhet a testvére munkahelye, mert a testvére az óriásvállalat az Estée Laudernél dolgozik. De az kilencszáz munkavállalójától válik meg igaz a vártnál nagyobb ütemben nőtt az Estée Lauder részvényarányos profitja a negyedévben, elsősorban a sminktermékek miatt. Ettől függetlenül a cég a globálisan 2,5 százalékos létszámleépítést tervez.

Krisztina a nem várt telefontól kiborul, tőlem kér egy gyógy menta teát, ami persze van az irodában, majd egy 20 perc után folytatjuk a megbeszélést. Globális piacról érdeklődnek: Tájékoztattam, hogy a feldolgozóipar 90 % a negyedéves jelentéseken túl van mind Amerikában és mind Európában is. Továbbá Róbert kérdésére, elmeséltem nekik, hogy május 3-án az euró 1,15-ig erősödött a dollárral szemben, amelyre 2015.08. hónapja nem volt példa. A japán jen is tovább erősödött a dollárral szemben. Május 3-án a technikai szektorban felülteljesítő volt a Google és a Facebook, a Microsoft 1,5%-ot erősödött egy nap alatt. Viszont az autóértékesítésben szereplő autó gyártok negyedéves jelentései miatt, május 4-én alacsonyan teljesítettek az ennek a szektornak a részvényei, mivel a várakozásoknál nagyobb áprilisi eladások sem tudták eloszlatni az iparág növekedési kilátásait. A Ford 1,4%-kal, a General Motors 1,6%-kal gyengült.

Viszont a hét végére a Ford visszakapaszkodott a 13,44 dollár részvényárra, a General Motors pedig a 30,96 dolláros árfolyamra. Péntekre az Allianz is sajnos nagyon gyengén muzsikált a német tőzsdén, a biztosítótársaság részvényei 6,54 százalékot vesztett az értekéből. Újra 140 eurón áll a részvény értéke. Sajnos a társaság első negyedéves gyorsjelentése rossz volt. A társaság a bevételek csökkenéséről számolt be. Viszont az Allianz a stabilitás és a megbízhatóság jelképe. Az Allianz már a 1990. -es évtől a német tőzsdén van. Öt év alatt volt olyan Allianz részvény, amely hozama: 43.08% (évesített 7.41%)-t hozott. Látszódik, hogy a héten kiderült a feldolgozóipar rossz negyedéves jelentéseket adott Amerikában. De az is igaz, hogy az Ázsiai piac sem teljesített jól a héten a Nikkei 225 Indexe a héten május 3-án 16.160 jenről a pénteki zárásra 160.098 jenen zárt. Ugyanis az ázsiai piacokon is kedvezőtlen hangulatban zajlott a kereskedés.

Krisztina és Róbert rátért a tárgyra havi 40.000 forintot tudnának havonta félretenni, azt szeretnék, hogy majd a 4 éves kisfiúnak későbbiekben a továbbtanulására legyen pénz illetve a majdani nyugdíj-előtakarékosságra is. Ezt a pénzt havonta szinte kötelező jelleggel is félre fogják azt tenni. Mi már az Ő kockázat elemzésüket a múlt héten elvégeztük. Számukra egy olyan vagyonkezelt számlát tudnánk ajánlani, amely a Classic privát banki megnevezésű terméklap nevet kapta. A vagyonkezelt számla megnevezése viszont a Global Strategy Balanced. Ebben a vagyonkezelt csomagban 20-26 alap van és növelt kockázatú, de vegyes befektetésű alapok találhatók. Jelenleg a Bank ebben a hónapban 41 %-ot részvényalapba és 55 %-ot kötvényalapba fektet. A számla pedig korlátlan befizetést engedélyez és alkalmazkodik az élet helyzetünkön. Olyan részvényalapok vannak benne mint az, BGF Continental Europa Flex (EUR), Allianz European Growth Fund, BGF Continental Europa Flex (EUR), de megtalálható benne az államkötvények összesége ,indexe is a Allianz Rentenfonds (EUR). Csak az Allianz Rentenfonds államkötvényes alap 2008-as vállság óta szinte 50 % kamatot hozott 8 év alatt. Jelenleg a válságnál a 40 euróhoz képest 64,25 eurónál tart. Ez tetszik Róbertnek és Krisztinának mivel, elő takarékosságnál igényt tartanak egy olyan piaci termékre, ami személyre szabott és kiegyensúlyozott minden az egyben portfoliót tartalmaz.

Velük együtt l átbeszéltük, hogy amit most Róbert prémiumba kapna, azt nem a számukra már egyszer veszteséges területre fektetnék be egy összegbe, hanem azt is a Partner Bankon keresztül. Ugyanis Róbert jó pár éve még a Commerzbankon keresztül intézte a befektetéseit. De jelenleg a Bank ellen vizsgálat zajlik Németországban, hiszen felmerült a gyanú a banknál, hogy olyan kereskedési megoldásokat használt, amivel segítették az ügyfeleiket az adó elkerülésben. Illetve a negyedéves jelentése most nagyon alacsony számokat mutatott. A Commerzbank által kibocsájtott részvények 2009. szeptember 18 óta folyamatosan veszít az értékéből. Akkor ugyanis valamivel több, mint 37 eurón állt az árfolyama, jelenleg viszont 7,081 eurón.

Róbert csendesen jegyzi meg nekem, amit egy gazdasági hasábon olvasott, hogy 2016.05.05-én közzétette negyedéves gyorsjelentését a Tesla. A Tesla t 2016 első negyedévében 1601 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami majdnem egyezik avval a várakozással, amire az elemzők 1597 dollárt mondtak, illetve én meséltem el neki, miután tudom, hogy Sony részvényben is gondolkodott anno, hogy a Sony árfolyama 4%-ot esett azt követően, hogy jelentése szerint az első negyedévben veszteségesen működött.

Miután a Global Strategy Balanced vagyonkezelt számlát illetve egy 6 % -os Magyar államkötvény vásárlását aláírták és egy újabb Tanzániai AA Catimor kávét elkortyolgattunk Hajnalka kivitte a csészéket és rátértünk a jövő heti eseményekre Ügyfeleimmel megbeszéltük, hogy, mi is mozgatja a piacot most. Például a tengerentúl adatok és az amerikai számok, amelyek azt jelzik, hogy a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma áprilisban 156 ezerrel nőtt, ami elmarad a 194 ezer fős növekedést előre jelző számoktól. Azért is mert ez már most pénteken ez a gyenge munkaerő piaci adat tovább lassította a kamatemelési várakozásokat. Jövő héten még várhatunk egypár utolsó negyedéves jelentést, amely mozgathatja majd a DAX-ot és a Dow Jones-t. Ilyenek mind az Ing, Nokia, Allegran és az Uni Credit illetve a Walt Disney május 10-én. Aztán nem elhanyagolható még a Raifeissen és az OMW illetve az E-ON jelentése sem. Miután jó kedvel álltak fel az asztalunktól és időközben a parkolójegyük is lejárt elköszöntek tőlem és igyekeztek haza a kisfiukhoz, amelyre a Krisztina édesanyja vigyázott. Megígérték, hogy ezentúl negyedévente jönnek hozzám átnézni a számlájukat és egy kedves ismerősüket ajánlották nekem Gézát, aki több cipőbolt tulajdonosa Győrben és a Rába mentén.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!