e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A BYD hatalmas lépésre készül

A BYD arra törekszik, hogy a legjobb technológiákkal és járművekkel jelenjen meg az e-mobility piacán. Kínában tarolnak az elektromos járművek, így nem volt meglepetés, mikor a BYD bejelentette, hogy ismét egy hatalmas lépésre készül. A hírek alapján a vállalat egy teljesen új leányvállalatot hoz létre FinDreams néven, hogy alkatrészeket gyártsanak elektromos járművekhez. Tervek között szerepel az új, kobaltmentes akkumulátorok fejlesztése, amely más termékekhez képest sokkal környezetkímélőbb. A jelenlegi tervek alapján a BYD leányvállalata több szektorra lesz osztva, mint például: FinDreams Akkumulátor, FinDreams Hajtómű vagy a FinDreams Technológia. A BYD már a napokban több autómárkával is megkezdte a partneri kapcsolatok kialakítását, ezzel igen nagy félelmet keltve a világ többi akkumulátor szolgáltatójában. A BYD autógyára már több, mint 700.000 járművet adott el világszerte, nem beszélve a kiemelkedő mennyiségű akkumulátorról, alkatrészről és technológiákról, melyek a vállalat gyártósoráról kerültek ki.

A BYD vállalat részvényei ezen a héten a jó híreknek köszönhetően 6,30%-ot emelkedett. A cég kapitalizációs tőkéje már újra eléri a 4,23 milliárd eurót. A BYD vállalat a jövőben Warren Buffett szerint is jó vállalat, ezt a befektetési guru vásárlásaiból is ismerjük, hiszen a többször vásárolt nagyobb tételben a cég részvényeiből.

 

2019 a Tesla éve volt

A Tesla a 2019-es évben a 20. legkelendőbb autómárkának számított az Egyesült Államokban, annak ellenére, hogy csak három modellt, a Model 3, az S modellt és az X modellt jelentette meg a piacon. A szakértői felmérések alapján kiderült, hogy a SUV-ok az egyik legkedveltebb járművek közé sorolhatók az amerikaiak körében, ráadásul az új járművek eladásának 49,5%-a valamilyen típusú SUV volt az országban. Ez összesen 8,5 millió eladást jelentett. Ez jó jel a Tesla számára is, figyelembe véve azt is, hogy az Y modell éppen most gurul ki a piacra. A Tesla Model 3 a második legjobban eladott prémium jármű volt a tavalyi évben az USA területén. A Tesla több mint 150.000 járművet értékesített 2019-ben szakértői becslések alapján. A Model 3 az Egyesült Államokban a 26. legkelendőbb jármű volt, és 2020-ra várhatóan még ennél is magasabbra emelkedhet a népszerűsége. Sokak szerint a Cybertruck még a várakozási számokat is megelőzheti, ha kikerül a piacra. Ezt alátámasztja, hogy a megrendelések száma már több, mint 200.000. Április 2-án 18%-kal emelkedtek a Tesla részvényei piaczárás után, miután 88.400 autót értékesített és szállított az első negyedévben le a gyár, a konszenzus által várt 78.100-zal szemben.

A Tesla részvényei a koronavírus okozta befektetői eladások miatt ezen a héten 5,87% korrigáltak. Az elektromos autózásban viszont még mindig a Tesla a vezető. Több elemző cél, köztük a Seeking Alpha szerint is a jövőben egyre több elektromos autóra lesz szükség a klíma fenntarthatósága, a környezetvédelem miatt.

 

A Volkswagen-nek a dolgozók egészsége az első

A német autógyártó nagyágyú, a Volkswagen vezetői a hét közepén azt nyilatkozták, hogy a vállalat április 30-ig meghosszabbítja tevékenységeinek korlátozását mexikói középső két gyártóüzemben, miután a kormány a koronavírus miatt egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett meg. A Volkswagen elsők között reagált a kialakult járványra és azonnali hatállyal szabadságra küldte dolgozóit. A társaság egyelőre határozatlan időre leállt a termeléssel, teljesítve ezáltal a kormányzati rendeletet. A cég kijelentette, hogy alkalmazottainak a jólétét prioritásnak veszik, és ezért fizetett szabadságon fogják őket tartani a karantén végéig. Kérdéses, hogy ez az állapot milyen hatással lesz a Volkswagen jövőbeli terveire. A Volkswagen ID3, amely a vállalat legújabb elektromos járműve még a tervek szerint idén piacra gurul és ezt várhatóam a vírussal kialakult gazdasági helyzet sem befolyásolhatná a német gazdasági újsághírek alapján. Emellett a Volkswagen 40 millió euró értékű gyógyszerkészítményt kapott Kínából és szállított le Németországba az orvosok és ápolók számára, ahol elfogytak az arcmaszkok, kesztyűk, fertőtlenítőszerek, klinikai hőmérők, védőszemüvegek és védőruházatok. Társadalmi felelősség vállalás keretében a cég 400.000 darab arcmaszkot adományozott az európai lakosságnak.

A Volkswagen vállalat részvényei ezen a héten 7%-ot korrigáltak. A vállalat viszont rövidtávon visszaesésekkel számol, viszont hosszútávon egyre magasabb eladási számokra, illetve 2021 első negyedévére már méréskelt nyereség növekedésre és fix bevételre számít. A Volskswagen cégcsoportnak világszerte 124 üzeme van, emellett 671 ezer dolgozót foglalkozatatt, amit szeretne megtartani a későbbiekben is.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

A Johnson&Johnson mindent belead

A gyógyszeripari óriás, a Johnson&Johnson együttműködésbe kezdett az USA Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériumának Biomedicinális Fejlesztési Hatóságával. A partnerség lényege, hogy a Fejlesztési Hatósággal együtt a vállalat több, mint egy milliárd dollár finanszírozást tudjon biztosítani a COVID-19 oltóanyagokkal és kezelésekkel kapcsolatos kutatásokra. A partnerség egy régebbi kapcsolat, a BARDA és a Johnson&Johnson Janssen Gyógyszergyártó Csoport között fennálló megállapodás kibővítése. A megállapodással a társaság azt a célt tűzte ki, hogy több mint egymilliárd adag a Covid-19 (kifejlesztett) védőoltással szeretné kiszolgálni a jövőben a betegeket a világ minden pontján. Ezzel a lépéssel a cég egészségügyi területen is jelentős szerepre tehet szert. Az oltás megjelenését a cég legkésőbb 2020 szeptemberére tervezi, a klinikai vizsgálatok befejeztével. A vakcina első tételei 2021 elejére rendelkezésre állnak sürgősségi felhasználásra–nyilatkozta a cég. A BARDA és a Johnson&Johnson közötti partnerség magában foglalja a lehetséges vírusellenes kezelések kutatását és fejlesztését is. A minél gyorsabb eredmény érdekében a vállalat felvette a kapcsolatot a belga Rega Orvosi Kutatóintézettel, akik szintén segítik a két partner munkáját. A Johnson&Johnson vállalatnál elmondták, hogy elkötelezték magukat amellett, hogy kiterjesztik globális gyártási kapacitásukat mind az Egyesült Államokban, mind a tengerentúlon, hogy mindenki számára megfelelő ellátást tudjon nyújtani ezekben a nehéz időkben.

A Johnson&Johnson vállalat részvényein ezen a héten ezek a bejelentések jól látszódtak, hiszen hétvégére 9,01%-ot emelkedtek, így egy darab részvényért 122,72 eurót kell a befektetőknek fizetni. A Johnson&Johnson vállalat a jövőben is kiemelkedő lehet befektetőinknek, mivel a vállalat, mind babaápolási, mind egészségügyi és drogéria területén is eddig eléggé szilárd lábakon állt.

 

Az Unilever nem zár be

Az Unilever elhalasztotta a Warrington gyárának tervezett bezárását, illetve további alkalmazottat is felvett. Tizenöt új pozíciót hoztak létre gépkezelői álláshelyen. A Covid-19 világjárvány idején jelentősen megnövekedett az üzemben gyártott termékek iránti kereslet, beleértve a Persil és Surf mosóport is. Az Unilever szóvivője elmondta, hogy „a vírus kitörése miatt példátlan bizonytalanságban vagyunk. Legfontosabb prioritásunk a jólét és a fix fizetés biztosítása a munkavállalók számára. Az üzemben hatalmas figyelmet fordítunk minden helyiség és jármű fokozott fertőtlenítésére, illetve fokozott higiéniai intézkedéseket és egy társadalmi távolságtartást fogunk elrendelni.” A Bank Quay gyár egyes dolgozói azonban bírálták az Unilever intézkedéseit a fokozott kormányzati intézkedések közepette. Az egyik alkalmazott, úgy nyilatkozott, hogy „a profitot nézik az emberek egészsége előtt”. A vállalat továbbra is a koronavírus elleni harc elkötelezettje. Társadalmi felelősségvállalás keretében az Unilever 100 millió euróval, azaz kb. 115 millió dollárral járult hozzá a pandémia elleni küzdelemhez, szappan, fertőtlenítő, fehérítő és ételek adományozásával. Szingapúrban az Unilever tisztálkodási szereket adományozott (pl.: Lifebuoy szappanokat, tisztítószereket és kézmosószereket). Egészségügyi dolgozóknak a cég Domex WC-tisztítószereket, CIF otthoni tisztítószereket és OLLY-vitaminokat adományozott, ezen kívül a társadalmi felelősségvállalás jegyében a cég gondolt az idősekre, a fogyatékkal élőkre és a hajléktalanokra, a taxisofőrökre, a gyermekotthonokra és a menedékhelyekre is.

Az Unliever vállalat ezen a héten 3,32%-ot tudott erősödni. A vállalat létfontosságú termék gyártásával foglalkozik, a jelenlegi gazdasági helyzetben fontos tisztálkodási, fertőtlenítő szereket gyárt, aktívan jelen van a piacon, így közép és hosszútávon a vállalat részvényei továbbra is befektetésre ajánlottak.

 

Az Amgen mindent megtesz a betegei érdekében

A COVID-19 által sújtott betegek számainak minimalizálása érdekében egyre több orvosi központ kezdte korlátozni a beteglátogatásokat, ideértve azokat is, amelyek a klinikai gyógyszervizsgálatok elvégzéséhez szükségesek. Ennek fényében és a szükségtelen kockázatok elkerülése érdekében a biotechnológiai óriás, az Amgen a közelmúltban úgy döntött, hogy szünetelteti a klinikai vizsgálatokba való felvételt és szűréseket. A COVID-19 járvány elleni stratégiájának legutóbbi frissítésében az Amgen szóvivője elmondta azokat az alapelveket, amelyek a következő néhány hónapban irányítani fogjak a vállalat tevékenységeit. Az életmentő kezeléseket mindaddig folytatják, amíg tudják garantálni a biztonságot. A szív és érrendszeri betegek gyógyításához nélkülözhetetlen az orvosi jelenlét, viszont a vállalat megerősítette, hogy minden óvintézkedést elkövetnek orvosaik és betegeik védelme érdekében.

Az Amgen vállalat részvényei ezen a héten 5,33%-ot emelkedtek. Az Amgen már csak azért is jó befektetés lehet, mert 2019-ben bejelentette, hogy 1,1 milliárd svéd koronáért, azaz 166,8 millió dollárér megvásárolja a Nuevolution AB-t, hogy javítsa drogmegelőzéssel kapcsolatos eredményeit és gyógyszerfejlesztésben kiemelekdjen. Illetve 2019 októberében a vállalat szóvivője bejelentette, hogy 2,7 milliárd dollárért 20,5%-os részesedést szerzett a pekingi székhelyű BeiGene egészségügyi vállalatban.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

Emelkedik a Mastercard-dal való PIN kód nélküli fizetés limitje

A COVID-19 világjárvány okozta gazdasági feszültség a modern fizetési szolgáltatókat sem kerülte el. A két legnagyobb szolgáltató a VISA és Mastercard görbéje most is lemásolta egymást. 35-40% közötti árfolyamzuhanás történt, viszont ahogy nagy és kis befektetők is elkezdték a vételi pozíciók indítását, mindkét cég részvényei elindultak felfelé, ahogy ez várható volt. 15% feletti emelkedés történt az utóbbi néhány napban a mélypont óta. A Mastercard az elmúlt héten megemelte a PIN-kód nélküli érintés nélküli kifizetések korlátját 28 országban. Romániában a határérték a duplájára, 40 euróra nőtt. A Mastercard egy sor kezdeményezést indított európai szinten, amelynek célja az érintés nélküli kártyák és a mobil eszközök használatának népszerűsítése a fizetéseknél, és ez a lépés a koronavírus terjedés időszakában jelentős lépésnek bizonyult, hisz a pin kód nélkülözésével az embereknek eggyel kevesebb tárgyhoz kell hozzányúlniuk. Európában a Mastercard kártyákkal jelenleg teljes tranzakciók 75%-a érintkezésmentes.

A Mastercard vállalat részvényei ezen a héten 4,63%-ot estek. A Mastercard részvény vásárlása több amerikai elemző szerint azért is jó lehetőség, mert 2020-ban gazdasági lassulásnál sem a készpénzt fogják használni vásárlásaikra, hanem egyre többet költenek hitelkártyáival. Majd 2021-től kezdve növekedhet a betéti kártyáikkal történő vásárlás, ezzel növelve a világ második legnagyobb kártyakibocsátó vállalatának bevételeit éves szinten is.

 

A Walt Disney hatalmas siker és elismerés előtt áll

A hetek óta kialakult globális helyzet miatt szinte egekbe szökhet a streaming szolgáltatások nézettsége. A Netflix rekordjai mellett a Walt Disney+ előfizetőinek száma is jelentősen megugrott. A vállalat ezért úgy döntött, hogy kiterjeszti a szolgáltatást. A Walt Disney április 3-án szeretné elindítani Indiában a Disney + streaming csatornáját-nyilatkozta a cég szóvivője a hét elején, ezzel fokozni szeretné a versenyt a Netflix-szel és az Amazon Prime Video-val. A szakértők beszámolói alapján Indiában az online streaming iránti igény rohamosan növekszik. A Disney+ a Hotstar helyi partnerrel fog elindulni, India egyik legfontosabb streaming-szolgáltatójával, ami az HBO egyik legsikeresebb műsorának, a Game of Thrones-nak ad otthont. Ezen felül a vállalat a koronavírus járvány miatt elhalasztotta több filmjének (pl.: a Marcel’s Feketeözvegy) a premierjét a jövő évre. A Walt Disney ezen kívül bejelentette, hogy a magasabb pozícióban lévő munkatársak és igazgatók egységesen lemondanak fizetésük akár 50%-ról, támogatva ezáltal a vállalat dolgozóinak pénzügyi helyzetét a kialakult karantén helyzetben. Bob Iger, a vállalat elnöke a napokban be is jelentette, hogy fizetése 100%-át fogja „adományozni” a munkavállalóknak. A Walt Disney vállalat kijelentette, hogy a tervei szerint csak 2021-től lesz elérhető a szolgáltatása Magyarországon. A hét elején jelent meg a hír, hogy a kaliforniai Disneyland és a floridai Walt Disney World üdülőhely további értesítésig zárva marad, mivel a koronavírus kitörése tovább terjed az Egyesült Államokban.

A Walt Disney részvényei ezen a héten 2,25%-ot korrigáltak, viszont a streeming szolgáltatás és a szórakoztató ipar jövője még mindig közép és hosszú távon jó lehetőség a befektetőknek. Már az elképesztő, hogy a Walt Disney 1923-tól kezdődően meghatározza az animációs stúdiókat és az amerikai filmipart.

 

A Microsoft elhozza az 5G-t és lehet, hogy felülkerekedik riválisán?

A Microsoft ezen a héten bejelentette az Azure Edge Zones elindítását, amely lehetővé teszi az Azure felhasználók számára, hogy saját fejlesztésű alkalmazásaikat is népszerűsíteni tudják a felhő rendszerben. A vállalat kiemelte, hogy minden felhasználó engedélyt kaphat az alacsony késleltetésű 5G alkalmazások kidolgozására. Amellett, hogy olyan társaságokkal működik együtt a vállalat az 5G lefedettség biztosítására, mint az AT&T, valamint a Rogers. Illetve szerződésben áll a SK Telecom, a Telstra és a Vodafone cégekkel is. Valamint a Microsoft önálló Azure Edge zónákat is indít több mint 10 városban a következő évben, kezdve Miamival és New York-kal, „A felhő és az 5G esetében új lehetőségek nyílnak meg a felhőalapú szolgáltatások, például a számítástechnika és az AI kombinálásával, nagy sávszélességgel és rendkívül alacsony késleltetéssel. A Microsoft életre kelti az 5G-t a szervezetek és a fejlesztők által készített kivételes alkalmazásokban.” A vállalat emellett hihetetlen nagy erőfeszítéseket tesz a karanténhelyzet betartása érdekében. Az Xbox Live szolgáltatás, mely több 100 millió játékost számol hihetetlen terhelés alatt van a nap 24 órájában, viszont a cég jelenleg hatalmas profitot generál az online piacon. A vállalat prioritásnak vette a szolgáltatás fejlesztését, mely lehet, hogy most felülkerekedik a rivális Sony Playstation fölött.

A Microsoft vállalat részvényei ezen a héten 2,03%-ot emelkedtek. A Microsoft cég a Goldman Sachs és a JP. Morgan elemzői szerint a jövőben is kiemelkedő lehetőség befektetés szempontjából, hiszen a vállalat felhőszolgáltatása kiváló, a karantén időszak alatt egyre keresettebbek a gépei. A Microsoftnál azt is elárulták, hogy ahol karantént rendeltek el és emberek tömegei kezdtek el távolról online dolgozni vagy tanulni, ott 775 százalékos növekedést is tapasztaltak a fogyasztói felhőszolgáltatásokat biztosító szervereken.

A Microsoft a szolgáltatásai, illetve folyamatosan fejlődő szoftver és hardver miatt a jövőben is kiváló befektetési lehetőség marad akár kis, középvállalkozók vagy magánszemélyek számára.

 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba Kínának segít a koronavírus ellen

A Jack Ma Alapítvány és az Alibaba Alapítvány március 19-én bejelentette 2 millió maszk, 150.000 darab teszt, 20.000 darab védőfelszerelés és 20.000 arcvédő maszk együttes adományozását Délkelet-Ázsia négy országának. A koronavírus elleni erőfeszítések fokozása érdekében az alapítványok további 1,8 millió maszkot, 210.000 gyorsan elvégezhető tesztet és 36.000 darab védőruházatot, valamint szellőztetőket és hőmérőket adtak a kontinens további 10 országába. Ezek a készletek már a héten kocsira és repülőre pakolva megindultak több ország különböző területeire. Továbbá tény, hogy az ismeretek megosztása elengedhetetlen a mai globális egészségügyi válság leküzdéséhez, ennek keretében a múlt héten a Jack Ma Alapítvány és az Alibaba Alapítvány bejelentette a Covid-19 Megelőzési és Kezelési Kézikönyv kiadását, amely részletezi a Zhejiang Egyetem Orvostudományi Iskolájának munkatársai által megosztott kulcsfontosságú ismereteket és bevált gyakorlatokat a koronavírus kezelésében.

Az Alibaba vállalat részvényei ezen a héten 1,17%-ot emelkedtek. Egyre jobban látni, hogy az Alibaba megerősítette szerepét a gazdasági piacon, kiterjesztve kereskedelmi tevékenységét más, életmentő feladatokban, így hosszú távon a cég részvényei alkalmasak lehetnek befektetésre.

 

Az Amazon nehezen kezeli a helyzetet

A koronavírus járvány közepette az Amazon a hétvége felé kijelentette, hogy bővíti alkalmazottainak megfelelő ellenőrzését, illetve további biztonsági intézkedéseket vezet be. A vállalat emellett, a kritikák ellenére, eltervezte 100.000 fő további munkavállaló felvételét az elosztóközpontokban. Az Amazon hatalmas nyomás alatt áll, a megnövekedett rendelés forgalom és a munkavállalók munkahelyi biztonsággal kapcsolatos panaszai miatt. Annak ellenére, hogy az Amazon minden támogatást biztosít a munkaerői számára, egyes Amazon alkalmazottak és kérelmezők úgy nyilatkoztak, hogy a vállalat stratégiája még így is kockázatos, és továbbra is aggódnak a zsúfolt bérleti események és képzések miatt. Az elmúlt hetekben több tucat Amazon létesítményt érintett a koronavírus és a végrehajtó központok többször is felszólították a vállalatot a mélytisztítások azonnali kivitelezésére. Legalább három helyszín alkalmazottai rendeztek demonstrációt ezen a héten, tiltakozva az Amazon azon döntése miatt, hogy a központokat nyitva tartják az üzleti élet számára.

Az Amazon vállalat részvényárfolyama ezen a héten 1,45%-ot emelkedett. Az Amazon vállalat azért is lehet a jövőben jó megoldás a befektetőknek, mivel a cég az online térben működik és akármilyen válságos helyzetben megfelelő szolgáltatást tud nyújtani a vásárlóknak, így a befektetőknek is.

.

Az Apple mindent megtesz a családokért

Az Apple csütörtökön tette hivatalossá, hogy az Egyesült Államokban található kiskereskedelmi üzletei kivétel nélkül zárva fognak tartani, és az otthoni munkavégzés a Covid-19 világjárvány miatt május elejéig érvényben marad. Az alkalmazottaknak szóló feljegyzésben az Apple kiskereskedelmi alelnöke, Deirdre O’Brien elmondta, hogy a vállalat azt várja, hogy „minden irodában rugalmas munka megállapodások maradjanak fenn, és május elejéig egyetlen kiskereskedelmi üzlet se nyisson meg. Az Apple napi szinten továbbra is figyelemmel kíséri minden Apple létesítmény körülményeit, ideértve a megfelelő óvintézkedéseket és a dolgozók jóllétét. A társaság újraindító döntéseket hozott alapos, átgondolt felmérések, valamint a helyi önkormányzatok és a közegészségügyi szakértők legfrissebb útmutatásai alapján.” A vállalat vizsgálja a lehetőségeket, hogy biztosítsa a szülők támogatását és rugalmasságát a kialakult helyzetben. O’Brien hozzátette, hogy az Apple tisztában van azzal, hogy mekkora teher is van most a többgyerekes családokon.

Az Apple vállalat részvényei ezen a héten 2,5%-ot veszítettek értékükből, több napos emelkedésük után. De mivel az Apple cég vezetői az elmúlt hetekben kijelentették, hogy gondolnak az alacsony jövedelemmel rendelkezőkre, így várhatóan az idei évben két, olcsóbb kategóriájú telefonnal jelennek meg a piacon, lefedve ezáltal nagyobb vásárlói közönséget.

 

A Facebook nem hagyja veszni a dolgozókat

A Facebook igazgatója, Sheryl Sandberg csütörtökön elmondta a CNBC-nek, hogy a szociális média társaság további 10.000 embert vár körei közzé 2020 végéig, termék- és mérnöki csapatainak tagjaként. „Agresszívan kell fellépnünk a munkahiányok ellen”-mondta Sandberg. „Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ezt meg tudjuk oldani. A mi felelősségünk, hogy megtartjuk a saját munkavállalóinkat, de szeretnénk többet foglalkoztatni, mert szükségünk van rájuk az iparágban.” Ez egyértelmű reagálás a jelenlegi munkahelyi válságra az USA-ban. Korábban az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma arról számolt be, hogy ezen a héten több mint 6,6 millió amerikai indított új munkanélküliségi igényt, ami a múlt héten 3,3 millió igényt követően új rekordot jelentett. A koronavírus kitörése előtt a legmagasabb érték 1985-ben 695.000 fő volt.

A Facebook vállalat részvényárfolyama 1,15%-ot esett a hétvégére. A Morgan Stanley elemzői szerint hosszú távú vásárlásra már csak azért is alkalmas lehet a részvény, mert stabil követőtáborral, stabil bevétellel és jó cash-flow-val rendelkezik. A kereskedelmi háború közepén is meg tudott újulni, képes volt a fejlesztésre, a kapitalizációs tőkéjéből akkor sem veszített. Mark Zuckerberg cégének kapitalizációs tőkéje mára már meghaladja a 339,3 milliárd eurót, ami évről évre emelkedik.

 

A Fiserv segíti a vállalkozókat

A Fiserv világszerte lehetővé teszi a bankok és a hitelszövetkezetek számára, hogy az Egyesült Államok kisvállalati adminisztrációjának Paycheck védelmi programja alapján, mentességet kérő kisvállalkozásokat tudjanak segíteni. A koronavírus-segélyekről, a segítségnyújtásról és a gazdasági biztonságról szóló törvény része, az USA Kongresszusának a közelmúltban elfogadott 2 trillió dolláros gazdasági ösztönző csomagja, a PPP arra koncentrál, hogy a kevesebb, mint 500 alkalmazottal rendelkező vállalkozások számára biztosítson finanszírozást. Ezzel lehetővé tegyék számukra a fizetés folytatását és a rohamosan növekvő munkanélküliség meggátolását. Az egyéni vállalkozókat, független vállalkozókat és önálló vállalkozókat tartalmazó vállalkozások elismert pénzügyi intézményen keresztül igényelhetik ezeket a kölcsönöket. A kereslet kielégítése és az adatgyűjtés korszerűsítése érdekében a Fiserv felhatalmazott pénzügyi intézményeket kínál fel arra, hogy a PPP-kérelmeket weblapjaikon és online banki oldalaikon tudják elfogadni.

A Fiserv vállalat részvényárfolyama ezen a héten 9,19%-ot korrigált. De elmondható az is, hogy 2019-es év döntően az amerikai Fiserv éve volt. 2009-től folyamatosan emelkedést láthattunk a vállalat részvényeinél, ami 2020-ban csak a koronavírus miatt fordult meg. A cég részvényei 3 év alatt 46,66%-ot emelkedtek.

 

Az Oracle ingyen online oktatása

Az Oracle nemrégiben bejelentette, hogy ingyenes hozzáférést kínál online felhőalapú tanfolyamaihoz, hogy megfelelő információkat tudjon szolgáltatni, illetve hogy tovább tudják képezni a szakembereket a koronavírus által okozott otthoni munkavégzés alatt. Az adatbázis és szoftverüzemeltető társaságnak az a célja, hogy segítse az informatikai szakembereket a legkeresettebb készségek elsajátításában, amely távoli vagy csökkent munkavégzést tesz szükségessé. Az Oracle által kínált tanfolyamok és tanúsítások felhőinfrastruktúrát és autonóm adatbázisokat fednek le és május 15-ig állnak az emberek rendelkezésére. A felhasználók hozzáférhetnek az Oracle egyszeri bejelentkezés fiókjához is, amely szintén ebben az időszakban ingyenes. Ezenkívül az Oracle a felhasználóknak, fejlesztőknek, műszaki szakembereknek, építészeknek, hallgatóknak és professzoroknak több mint 50 órás online képzést és hat tanúsítási vizsgát kínál a cég.

Az Oracle vállalat részvényei ezen a héten 2,102%-ot meneteltek felfelé. Viszont elmondható az is, hogy a legutolsó negyedéves jelentésből kiderült, hogy az Oracle bevételeinek többségét a felhős szolgáltatások támogatták. Illetve elmondható az is, hogy a licenctámogatás adja bevételek egy részét és a cég sikeresen működik együtt akár a Microsoft-tal, akár az SAP-vel. 2019 utolsó negyedévében a szolgáltatások, több mint 6,9 milliárd dollárt hoztak, és éves összevetésben 4 százalékkal nőtt.

 

 

Global High Yield Bonds

 

A TEVA kötvénye jó megoldás befektetőinek

A Teva izraeli gyógyszercég részvényei és kötvényei is jelentős esést szenvedtek el az elmúlt negyedévben. Viszont a vállalatnál foglalkoznak a koronavírus ellenszerével és a szájmaszkok és más egészségügyi szerek gyártásával és forgalmazásával, így nem is lepődhetünk meg azon, hogy ezen a héten 12,37%-ot emelkedett a vállalat részvényárfolyama. A társaság globális vezető szerepet tölt be a generikus és a speciális gyógyszerek piacán, több mint 3500 termékből álló portfóliója van szinte minden terápiás területen. A Teva 2016-ban is bocsátott ki kötvényt, 100 ezer eurós nominál értékben, 1,5 milliárd euró értékig. A kötvény lejárata 2024, viszont elmondható, hogy a vállalat részvényei tavaly szeptembertől igen elég erős emelkedésnek indultak. A Teva vállalat kötvény árfolyama a 2024 évi lejárathoz képest 19,8%-kal van alacsonyabb szinten, igaz az ügyfeleknek biztosított lejáratkor egy hozamgarancia, ugyanis 100%-os árfolyamon jár le a kötvény. A Teva vállalat évi 1,125% fix kamatot fizet a befektetőinek éves szinten. A Teva kötvénye most megtalálható a még 2020.április 27-ig jegyezhető új Global High Yield Bonds kötvénykosárban. Az öt darab kötvényt, aminek 2024. november 15-e a lejárata, a Partner Banknál bármely befektető meg tudja vásárolni, minimum 10.000 euróval és cserébe éves szinten 6,5%-os eurós kamatot kap érte.

 

A Jaguár Land Rover szlovákiai gyára is leállította a gyártását.

A hét végén egy nagy lépésre szánta el magát a brit autógyártó, két hétre leállította a nyitrai Jaguar Land Rover autóinak gyártását. A szlovák kapcsolatokért felelős menedzser, Miroslava Remenárová kijelentette, hogy „arra a közös elhatározásra jutottunk, hogy korlátozzuk az üzem termelését”. A részleteket már közölték a dolgozókkal, egyelőre a brit autógyártó Angliában levő üzemei még üzemelnek, de valószínűsíthető azok későbbi bezárására is. Ezen a héten azt is megtudtuk, hogy a Jaguar XJ luxus szedán akkumulátoros elektromos változata mellett a szintén tisztán elektromos Jaguar J-Pace és Road Rover típusok is a Castle Bromwich-i egységben készülhetnek. A Jaguar Land Rover egy helyen kívánja gyártani az összes akkumulátoros elektromos autóját. 2019 év elején vállalat bejelentette, hogy munkavállalói kb. 10%-át elbocsájtja költségkímélés miatt, mára inkább strukturális változtatásokat vezetett be. A cég az elkövetkezendő időszakban szeretne összegyűjteni további 2,5 milliárd fontot, hogy újra stabilizálja magát a piacon. A Jaguár Land Rover vállalat kötvénye 2024 november 15-én jár le és fix 5,88%-os kamatot fizet befektetői részére. Ez a vállalati kötvény is megtalálható a most április 27-ig jegyezhető Global High Yield Bonds kötvényben. A Global High Yield Bonds befektetési célja a folyamatos, középtávú értéknövekedés vonzó kamatlábak és árfolyamemelések révén. Elsősorban olyan nemzetközi vállalati kötvényekbe fektetnek be, amelyek átlag feletti hozamesélyt kínálnak, de magasabb a kockázatuk is.

 

 

Egyedi kötvények

 

2,82%-os dollár kamatot fizet a Qualcomm kötvénye

A Qualcomm Inc. egy amerikai félvezetőket, processzorokat, és telekommunikációs eszközöket gyártó multinacionális vállalat. A vállalatot 1985-ben alapították San Diegóban. Alapítói között megtalálhatjuk Irvin M.Irwin és Andrew Viterbi mérnököket. A Qualcomm főleg az ARM architektúrájú processzorairól, grafikus chipjeiről ismert, amelyeket mobiltelefonokban, tabletekben, hordozható számítógépekben, routerekben, és okos eszközökben használnak fel. A vállalatot 1985-ben alapították amerikai egyetemi tanárok és üzletemberek. Az első fejlesztésük egy műholdas navigációval kapcsolatos szolgáltatás volt, később orientálódtak a jelenlegi üzleti profiljuk irányába. 2015-ben a vállalat megvált néhány ezer alkalmazottjától, hogy racionalizálhassa a működését. A vállalat bevétele 2015-re már elérte a 25 milliárd dollárt. A vállalat együtt dolgozik több nagy céggel, így dolgozott már az Apple-lel és az Nvidia-val is. A vállalat több alkalommal, beruházásai miatt kötvényt bocsátott ki, köztük 2015-ben is, igaz a tőzsdén már 1997 decemberében megtalálható volt. 1997-ben a vállalat részvényeit 3,3 euróért lehetett megvásárolni, ma ugyanezért a részvényért 61,37 eurót kell fizetni. 2015-ben a fejlesztések miatt a vállalat 2 milliárd dollár értékben 3,45%-os kamatozású vállalati kötvényeket bocsájtott ki 2000 dolláros címletekben és dobott piacra. A kötvények lejárataként 2025. május 20-a van megjelölve. Jelenleg a nominál hozama a kötvénynek 2,82%. Mivel a kötvény minősítése „A” kategóriájú, ezért bátran ajánlják vásárlásra a Morgan Sachs és a Deutsche Bank elemzői is.

 

2025-ig biztos 2,39%-os hozamot ad a Wells Fargo

A mostanában sújtó koronavírus járványra több amerikai nagybankot felszólított a Pénzügyminisztérium, hogy segítsenek a kis és középvállalkozóknak hitelnyújtásban. Steve Mnunich összesen 349 milliárd dolláros program keretében döntött úgy, hogy a nagy bankok kezdhetik meg kölcsön igénylését és a segítségnyújtást. A napokban a Citibank már ki is bocsátott erre egy állásfoglalást azzal kapcsolatban, hogy miként kezdi meg. Viszont több bank köztük, a Wells Fargo&Co. és a JP.Morgan Chase&Co. kijelentették, hogy nem állnak készen a gyors kezdeményezésre, hiszen ki kell ennek menetét dolgozni. A Wells Fargo volt már hasonló helyzetben többször is. 2019 év végén jelent meg a hír, hogy a Wells Fargo&Co. legalább 386 millió dollár biztosítási díjat fizet vissza azoknak az autóshiteleseknek, akik 2008-2009-ben hitelre vették meg a bankon keresztül az autójukat. Ugyanis egy Santa Ana-i bíróság szerint jogsértés történt. A Wells Fargo nem ismeri el a hibát, de hogy elkerülje a jogviták kockázatait, kész minden költséget és díjat megfizetni. A Wells Fargo 2019 március 18-án ünnepelte a 167. évfordulóját, hiszen a Bankot 1852-ben New Yorkban alapította Henry Wells és William Fargo. Amikor a céget Wells Fargo&Company részvénytársasággá alakították 1852-ben, akkor a cég törzstőkéje 300.000 dollár volt. Kifejezetten banki szolgáltatásokat vezettek be az akkori Kaliforniai államba. Még 1849-ben egy riválisuk, John Warren Butterfield, aki alapítója volt a Butterfield Wasson&Company-nak belépett ugyanerre a piacra, de Fargóék hamar rájöttek, hogy egymás ellen nem érdemes harcolni. Így 1850-ben már közösen megalkották, létrehozták az American Express Company-t. A Wells Fargo már a kezdetektől kezdve jól indult el. Mára a Wells Fargo az egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatók (kapitalizációs tőkéje 217 milliárd dollár) egyike az USA-ban. Mint nagy banki szolgáltató 2015-ben a vállatnak is fejleszteni kellett, ezért külső bevonásra volt szüksége és kötvényt bocsátott ki 2,5 millió dollár értékben. Ezek a kötvények ma is a megtalálhatóak a másodlagos piacon és évente dollárban fix 3,55%-ot fizetnek, ami most reálhozamra vetítve 2,39%-nak felel meg éves szinten. A fix kamat mellett még az szól, hogy a kötvények lejárata 2025 és féléves kamatozásúak.

 

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!