Kevés olyan dolog van, amit a Munich Re nem biztosít: Biztosítók, privát ügyfelek, mûholdak, repülõk. A viszontbiztosítóként tevékenykedõ Dax-konszern az elmúlt évben 28 milliárd eurós díjbevételt ért el és ezzel az ágazat legnagyobbjai közé tartozik. A növekedés vége nem mostanában várható. „A gazdasági helyzetet továbbra is számos bizonytalanság tartja nyomás alatt.” – mondja Torsten Jeworrek, aki a Munich Re nemzetközi viszontbiztosítási ágazatáért felel. „A viszontbiztosítás számos biztosító ügyfél számára elengedhetetlen, mert az egyedi megoldások iránti igény növekszik.”

Technikai oldal

Mi történt? Szép teljesítmény futott a Munich Re árfolyama az elmúlt két évben. A heti felbontású grafikonon szépen látszik, hogy a kurzus több korrekció ellenére is a pirossal jelölt emelkedõ trendcsatornában tudott maradni 2011 szeptembere óta. A jegyzések 2012. júniust követõen pedig a 200 napos mozgóátlag vonala fölött fejlõdtek a hosszabb felbontású chart alapján. A napi beállítású grafikon megfigyelhettünk egy komolyabb korrekciót, amikor a 200 napos mozgóátlag alá is benézett a kurzus idén augusztusban, aztán szeptember közepén fordulat következett. Az októberi száguldással járó kiemelkedõ mozgásra a Bollinger szalagok összeszûkülése hívta fel a figyelmet. Az árfolyam folyamatosan építkezett az áprilisi lokális csúcs irányába, de egyelõre a 2013-as maximumpont és egyben történelmi magasságok meghódítása nem sikerült. Az eltelt egy hónap szárnyalása következtében elképzelhetõ, hogy az árfolyam túlvett szituációba került. A technikai indikátorok egymást erõsítõ eladási jelzései ezt támasztották alá.

Mi várható? A hosszú távú mozgóátlag alapján további emelkedés valószínûsíthetõ, az elõzõ lokális maximum bevétele valószínûleg csak idõ kérdése lehet. A vételekben gondolkodóknak vagy már papírral rendelkezõknek érdemes 160 eurós célárfolyamot kitûzni, amelynek elérése reálisnak tûnik. Komolyabb profitot a 100%-os (158,68) Fibonacci szint fölött történõ stabilizálódás alapozhat meg a 161,8%-os (175,88) Fibonacci szint irányába. Az ördög most sem alszik, a technikai indikátorok már eladási szignált adtak, amely óvatosságra inthet. A legközelebbi támaszvonalat a 61,8%-os Fibo nyújthatja 148,05 eurónál, majd a 200 napos mozgóátlag vonala következhet.

Fundamentális oldal

Nemcsak a nagyon pozitív fundamentális szituáció, hanem a grafikon is a Munich Re erõs teljesítményérõl tanúskodik. A 158,50 eurós ellenállást nemsokára maga mögött hagyhatja a kurzus. Egy éves távlatban 200 eurós árfolyam is lehetséges. A papír alkalmas bázisbefektetésre.

Mindig fókuszban van egy részvény a természeti katasztrófák miatt: Munich Re. A befektetõk vételi érdeklõdése nem csillapodott. A részvény árfolyama az elmúlt hetekben folytatta az emelkedést és megközelítette 10 éves csúcsát 158,50 eurónál. Elõbb-utóbb bizonyára elesik ez a szint.

Több vihar

Kevés olyan dolog van, amit a Munich Re nem biztosít: Biztosítók, privát ügyfelek, mûholdak, repülõk. A viszontbiztosítóként tevékenykedõ Dax-konszern az elmúlt évben 28 milliárd eurós díjbevételt ért el és ezzel az ágazat legnagyobbjai közé tartozik. A növekedés vége nem mostanában várható. „A gazdasági helyzetet továbbra is számos bizonytalanság tartja nyomás alatt.” – mondja Torsten Jeworrek, aki a Munich Re nemzetközi viszontbiztosítási ágazatáért felel. „A viszontbiztosítás számos biztosító ügyfél számára elengedhetetlen, mert az egyedi megoldások iránti igény növekszik.”

A komoly viharok 1980 óta közel 3 faktorral emelkedtek. Az árvizek száma Németországban és Közép-Európában majdnem megduplázódott ebben az idõszakban. „Januártól szeptemberig az Európában biztosított természeti katasztrófa által okozott károk nagysága elérte az 5,8 milliárd eurót.” – mondja a Ludger Arnoldussen, a Munich Re elnöke. Ez 30%-al több mint az elmúlt tíz év átlaga. „Ez nem egy jó év a biztosítási szakma számára.”

A Munich Re a drága katasztrófák esetén, a magasabb biztosítási díj érdekében újra akarja tárgyalni a szerzõdéseket a biztosítókkal és nagy ügyfelekkel. Ez a trend behatolhat az ügyfelek gépjármû és ingatlanbiztosításaiba is.

Az emelkedõ viszontbiztosítási díjak világszerte tapasztalható trendjébõl a német piac is kiveheti a részét. Már hosszú ideje túlkínálat tartja nyomás alatt a viszontbiztosítási díjakat. A jövõ évre szóló kár- és baleseti viszontbiztosítások szerzõdésmegújításánál Arnoldussen mindössze stabilan növekvõ árakról beszélt a világszerte mûködõ Munich Re vállalatnál.

Erõs terjedelem

A Munich Re legnagyobb elõnye a vállalat sokszínûsége, amit folyamatosan építenek. A DKV leány díjszabása rövidesen elsõsorban profi futball, kézilabda és jégkorong sportolókat céloz meg. A szolgáltatás napi 1500 euróig biztosít betegség vagy baleset esetén. Néhány héttel ezelõtt a Munich Re megvásárolta a Real nevû céget, amely az amerikai idõjárási kockázatok specialistája. Az ügyfelek elsõsorban energiacégek, amelyek a bizonytalan idõjárás okozta forgalmi ingadozásokkal szemben védekeznek. Az üzlet határidõs olaj- és gáz árupiaci kereskedést is tartalmaz.

Már majdnem ajándék

Az elemzõknél jól szerepel a Munich Re részvénye. 37 elemzõ közül 19 ajánlja vételre a papírokat. William Hardcastle, a Merril Lynchtõl a legkedveltebb európai részvények közé sorolta a Munich Re részvényeket. 156 eurós célárfolyamot lát. „A vállalat egy vonzó lehetõség a hozamra és a tõke értékének emelkedésére.”- véli a szakértõ. „A tõkearányos megtérülés potenciálja sokkal magasabb más biztosítókhoz képest.”

Nemcsak ágazati, hanem történelmi összehasonlításban is kedvezõ a Munich Re papírjának értékelése. Az elmúlt tíz év átlagában 12 volt a P/E mutatója. A 2014-es P/E jelenleg csak 9-es. A Swiss Re P/E mutatója 10, az olasz Generalié 12.

Részvény-visszavásárlási elemzõi várakozások

A HSBC szerint is vételre ajánlja a Munich Re részvényeit. A brit befektetési bank nemrégen vette fel a részvényt az európai szuper tíz listájára. Robert Parkes, a HSBC elemzõje 180 eurós célárfolyamot lát. „A Munich Re elérheti a 3 milliárd eurós eredménycélokat.” – véli a profi. A szerzõdéskötések jó fejlõdése pozitívan hat. Véleménye szerint a Munich Re a következõ 12 hónapban legalább 5%-al jobban fog teljesíteni, mint a teljes piac.

Thorsten Wenzel, a DZ Banktól azt várja, hogy a Munich Re nemsokára egy részvény-visszavásárlási programot jelent be. Ez nyilván felfelé hajthatja az árfolyamot. 

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!