Ha végigsétálsz az Andrássy úton, elõbb utóbb belebotlasz egy szerény kinézetû üzletbe. Ha megállsz a kirakat elõtt, és szemed rátéved az árcédulákra, a gravitáció különös hatását fogod érezni: hanyatt esel. A barna alapon különösen finom mintázatú táskák, pénztárcák, ékszerek, és egyéb kiegészítõk ára földhöz vág. Szemed rátéved egy feliratra a bejárat felett: Louis Vuitton. Ekkor konstatálod, hogy itt a világ legértékesebb luxusbrandje néz veled farkasszemet.

Hogy ki is volt ez az ember, aki a semmibõl létre hozta ezt a csodát?

Louis Vuitton 1821. augusztus 4-én született Anchayban. Apja farmer, korán eltávozott anyja molnár volt. Alig 13 évesen – megunva az egyhangú vidéki életet, és szigorú mostohaanyja piszkálódásait – gyalog elindult Párizsba. A 292 mérföldes út 2 évig tartott, és mivel pénze nem volt, útközben munkát vállalt, hogy eltartsa magát. Párizsba érve egy doboz készítõ üzemben helyezkedett el inasként. Nem telt el sok idõ, és hírnevet szerzett magának, mint a legjobb csomagoló és doboz készítõ a városban. 1853-ban végre elismerték tehetségét, és kinevezték III. Napóleon feleségének. Eugenie de Montijonak táskagyártójává.

Karrierje felfelé ívelt. 1854-ben megnyitotta elsõ üzletét. Az üzlet hatalmas siker lett. Nem csak a császári házból, hanem a high societybõl is egyre több megrendelést kapott. Még ebben az évben megházasodott és egy hirtelen ötlettõl vezérelve elkezdett hasáb alakú táskákat gyártani, alapanyagként vászon helyett bõrt használva. Úgy tûnt beindult az üzlet (az 1867-s Universelle kiállításon munkája bronzérmet nyert), amikor kitört a Francia-Porosz háború. Jött a kommün, és Párizs ostroma és ez alaposan betett az üzletmenetnek. A mûhelyt kifosztották, jóformán csak a falak maradtak meg. Mindent újra kellett kezdeni. Vuitton az új üzletet Párizs legelõkelõbb negyedében nyitotta meg. Nagy volt a siker. 1889-ben az Universelle kiállításon Vuitton nagydíjat nyert. Már nem sok volt hátra életébõl. 1892-ben, 72 éves korában meghalt, az üzletet fiára Georgesra hagyta. A márka mai dizájnját és a híres LV monogrammot, már Georges találta ki és vezette be. 1914-ben a Pont- Neuf és a Belle Jardinniére közelében megnyílt a ma is látható Louis Vuitton Áruház.

 

A Louis Vuitton Áruház Párizsban 1914-ben nyitotta meg kapuit és a mai napig õrzi a márkára jellemzõ pompát.

Szólj hozzá

Küldjön üzenetet!