Warren Buffettnak lett igaza! Pontosan ezek miatt szállt be Warren Buffett a Goldman Sachsba. Elsõsorban az idõpont volt nagyon merész, mert az omahai bölcs a pénzügyi válság csúcspontján vásárolt opciós jogokat és elsõbbségi részvényeket. A döntés fejedelmi megtérülést hozott a következõ években. A Berkshire Hathaway (Buffet cégcsoportja) részvénycsomagjának aktuális értéke 2,3 milliárd dollár és késõbb még többet érhet.

Technikai oldal

Mi történt? Az amerikai befektetési bank árfolyama 2007 októberében érte el mindenkori legmagasabb értékét, mintegy 250 dollárt. Aztán jött a pénzügyi krízis, amely mindent alaposan felforgatott. A bankpapír 2008 novemberében elérte mélypontját, amikor a részvény ötödét  sem érte a maximumponthoz képest. Innen szép felállni és a bankháznak sikerült! Bár a felívelés nem volt mentes jelentõs árfolyamkilengésektõl. Az amerikai bankpapír közel egy esztendõ alatt 190 dollár alá tornászta fel magát. Aztán ismét beköszöntött a tapír és a 2009-ben meghódított lokális maximum értéket azóta sem sikerült elérni, csak megközelíteni. A jegyzések 2011-ben és az azt követõ évben is 90 dollár közelében mozogtak, de a 23,6%-os (95,46) Fibonacci szint elég erõsnek bizonyult és a vevõk dominanciája érvényesült. 2012 nyarától egy erõteljes emelkedõ trendet figyelhettünk meg, amelyet a pirossal behúzott trendvonal szemléltet. Az árfolyam nemcsak az 50, hanem a 200 napos mozgóátlag vonala fölé került, így kecsegtetõek lehetnek a kilátások.

Mi várható? A mozgóátlagok alapján érdemes lehet vételekben gondolkodni. Különösen akkor, ha a kurzus képes az emelkedõ trendvonal fölött fejlõdni és megmaradni a mozgóátlagok fölötti zónában. Erre jelentõs esély van, a trend felfelé rendkívül erõs, ezért valószínû a 2009-es maximum visszatesztelése. Errõl akár már középtávon beszélhetünk, a befektetõk célárfolyama így 193 dollár lehet. Annak áttörése esetén nyílhat meg jelentõsebb tér a magasabb zónákba, akár 200 dollár fölé. Kedvezõ forgatókönyv esetén, hosszú távon benne lehet egy 250 dolláros árfolyam. Most elkeserítem viszont azokat, akik hisznek a technikai indikátorokban, amelyek valóban sokszor jelzik a fordulatot. Korrekció közeleghet, mivel a grafikonba integrált technikai indikátorok alapján eladási szituáció javasolt. De ez nem jelent semmit, ha a rally folytatódik. Fontosabb támaszvonalnak 137 dollárt tekinthetjük az ott húzódó 200 napos mozgóátlag vonala miatt, majd 38,2%-os (125,21) és 23,6%-os (95,46) Fibonacci szintek következnek.

Fundamentális oldal

A nyereség gépezete: Goldman Sachs

„Egy bank vezeti a világot.” – szól a portré a Goldman Sachs amerikai befektetési bankról. A dokumentumfilm is megmutatja, hogy milyen hatalommal bír a new yorki bankház. Ahhoz hogy megismerjük, vessünk egy pillantást a vállalat egykori dolgozóira: Henry Paulson (egykori pénzügyminiszter – USA), Paul Achleitner (a Deutsche Bank és sok más DAX konszern felügyelõ bizottsági tagja), Robert Zoellick (egykori Világbank elnök), Mario Draghi (EKB jelenlegi elnöke).

A Goldman nemcsak magasan képzett szakemberekrõl híres, hanem nagyteljesítményû számítógépeirõl is, amelyeknek nagy szerepe van a befektetési bank kereskedési tranzakciónak jelentõs sikerében. Így az elmúlt években folyamatosan sikerült komoly profitokat elérnie a társaságnak.

Nyereség hagyomány alapon

A Goldman Sachsba történõ befektetéssel egy olyan pénzügyi intézményt vásárolhatunk, ahol évtizedek óta zsíros profitokat termelnek és ez a hagyomány a következõ években is folytatódhat. A részvény értékelése még mindig viszonylag kedvezõ (11-es P/E mutató), a grafikon kecsegtetõ. Ezért az Aktionär magazin vételre ajánlja a papírt. 

Szólj hozzá