Unit-linked:

Befektetéshez kötött életbiztosítás. A biztosítók népszerű terméke, mely egy életbiztosítást és egy befektetési lehetőséget kombinál egy termékben. Létezik egyszeri díjas és rendszeres (pl. havi) befizetést igénylő változata is.

Induló tranzakciós költség:

Befektetési alapnál ezt a díjat a befektetési alap megvásárlásakor fizetjük meg. Vagy fix forintban meghatározott érték, vagy %-ban kifejezett díjtétel, melyet a befektetés összegére kell vetíteni Biztosítás esetében az a költség, amit a biztosító a kezdeti befizetésből von el.

Biztosítói alapkezelői díj:

A biztosításnak az a költsége, amelyet a biztosító a befektetett pénz különböző alapokban való nyilvántartása miatt von el.

Befektetési alap TER:

A befektetési alap költségeinek nagyját bemutató TER (Total Expense Ratio) mutatót az értékesítési jutalékkal együtt fel kellene tüntetni a reklámokban és tájékoztatókban. A befektetési alapok teljes költséghányadosa a TER.

Befektetési alap:

Egy olyan tkp. "közösségi (kollektív)" megtakarítási forma, amibe bárki akár nagyon kis összegekkel is beszállhat. A lényege, hogy a sok kis összeg összeadódva hatékonyabban és olcsóbban válik befektethetővé, mint önmagukban. Az alapokat a befektetési alapkezelők kezelik

Tranzakciós költség:

Tranzakciós költségek alatt azokat a pénzben felmerült kiadásokat értjük, amelyek egy adott ügylet lebonyolításakor felmerülnek

Éves hozam:

Hozamnak nevezünk egy pénzügyi terméken elért nyereséget/veszteséget. Leggyakrabban a tartási időszak alatti teljes hozamot (Holding Period Return = HPR) számolják, ami megegyezik a tartási időszak alatti árfolyamnyereséggel és a tartási időszak alatt befolyt, az eszközből származó jövedelemmel (pl. osztalék, kamatbevétel stb.).

Hozamvárakozás

A befektetési piac nagyon kevés garanciát nyújt a "jövőbeli hozamokra" vonatkozóan, így sokkal helyesebb a várt hozam vagy hozamvárakozás kifejezéseket használnunk. Természetesnek tekinthetjük, hogy mindenki a lehető legmagasabb hozamot szeretné befektetéseivel elérni, de azt is látni fogjuk, hogy a magas hozamnak megfelelő ára van.

Befektetési időtáv:

A befektetés időtávján azt az időszakot értjük, amíg a befektetési eszközt birtokolni szeretnénk. Történelmileg vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a hosszú és rövid befektetési időtávra vonatkozó hozamok eltérő viselkedést mutatnak.

Minimális befektetési időtáv:

Az a minimális időtartam, amire az alapkezelő az egyes befektetési alapjaiba történő befektetést ajánlja. A minimális befektetési időtáv természetesen csak a befektetők védelmében tett ajánlás, a pénz egy része vagy egésze ennél korábban is kivonható a befektetési alapból. Az ajánlott minimális időtáv annál hosszabb, minél kockázatosabb befektetésről van szó.

Forgási sebesség

A futamidő alatti évi forgások (adás-vételek) száma, mértéke.

Induló tranzakciós költség:Tranzakciós költség:Befektetési alap TER:Biztosítói alapkezelői díj:
Unit linked: % % % %
Befektetési alap: % % %
Éves hozam: %
Befektetési időtáv: év
Forgási sebesség: %

Jogi nyilatkozat Adatvédelmi nyilatkozat