Az irányítás az Ön kezében marad

Tanácsadója minden információt megoszt Önnel és bármilyen kérdésére választ ad szerződéskötés elött és után. Befektetését bármikor átszervezheti, bármikor felmondhatja, biztonságát a legszigorúbb nyugat-európai normák és a legbiztonságosabb bankok garantálják. 

Az irányítás az Ön kezében marad

Tudni akarja, hogyan dolgozhat Önért a pénze?

Az irányitás az Ön kezében marad

Mindent megosztunk Önnel és válaszolunk kérdésére szerződés után is. Befektetését bármikor átszervezheti.

Tekintse meg, hogyan találhat megoldást ezekre a problémákra, hogy pénzügyeinek intézése innentől sokkal egyszerűbb legyen.

Mi történik, ha a tanácsadóm elhagyta a pénzügyi szakmát és kapcsolattartó nélkül maradok?

A tapasztalatunk az, hogy tőkepiacon kevésbé jellemző a fluktuáció, mint más pénzügyi területeken. Csapatunk kollégáinak pénzügyi pályán eltöltött éveinek átlaga meghaladja a 10 évet. A szakmaiság, hozzáértés garantált, sőt egyedi utógondozási szolgáltatásunkkal a folyamatos kapcsolattartás is biztosított. Számunkra az egyik legfontosabb törekvés, hogy Ügyfeleink biztonságban érezzék magukat, és mindig legyen kihez fordulni a kérdésekkel.

Mi a garancia arra, hogy mindig egyenes és őszinte választ kapok kérdéseimre? Nem hallgatják el az apróbetűs részeket.

A tanácsadóink a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Finanz Markt Aufsicht (FMA)  felügyelete mellett dolgoznak. Munkafolyamatainkat a MIFID2 normatívái szerint végezzük, ahol a jogszabályok is köteleznek minket a teljes részletességig kimerítő tájékoztatásra! A transzparencia elengedhetetlen.

Mi a garancia arra, hogy biztonságos, átlátható jogi környezetben kezelem a pénzügyeimet?

A befektetés egyik legfontosabb része mindig a banki háttér, aminek helyes kiválasztása már Önnmagában is minimalizálja a kockázatokat. Ausztria esetében az alábbi szervezetek szabályozzák és felügyelik a szolgáltató cégeket:

 • Osztrák Nemzeti Bank
 • Osztrák Pénzügyi felügyelet
 • Osztrák betétbiztosítási alap
 • Osztrák Bankok és Bankárok Szövetsége
 • Jellemzően a világ legelismertebb könyvvizsgálója az Ernst & Young

A Bankrendszer hitelminősítői besorolása: AAA

“Soha egyetlen ember sem hisz maradéktalanul a másikban. Egy eszmében lehet tökéletesen hinni, de egy emberben nem.”
H.L.Mencken
“Aki nem bízik Önmagában, az soha nem lesz képes megbízni másban.”
De Retz Bíboros
“Az igazi biztonságot, paradox módon, csakis a fejlődésben, a megújulásban és a változásban lehet megtalálni”
Anne Morrow Lindberg
Van a befektetésekre, betétekre vonatkozó garancia?

A szabályozás pontos ismeretéhez és kiszámíthatóságához tanácsadóink pontos és részletes felvilágosítást nyújtanak. Természetesen Ön számára elsődleges, hogy olyan céggel működjön együtt, amely a szükséges felügyeleteknél rendelkezik regisztrációval és jogszabályi irányelvek betartása mellett, teljesen átláthatóan tevékenykedik. Ebben az esetben az is elképzelhető, hogy  nemcsak a magyarországi  bankrendszer garanciáit élvezi, hanem más európai országok is megnyílnak lehetőségként. Más európai országokban, ahol a legnagyobb hangsúlyt a stabil intézményi háttértől a prúdens működésen át az ügyfelek befektetéseinek védelmére helyezik és a kártalanításuk egy esetleges csőd esetén 20 munkanapon belül megtörténik.

Ha tudnám, hogy a szomszédom, barátom ügyfelük, jobban érezném magam! Van mód arra, hogy kiadják az ügyfeleiket?

Mi is egyetértünk abban, hogy az ügyfél- elégedettség az egyik legfontosabb a mai világban. Ezért törekszünk is arra, hogy az összes szolgáltatásunkkal az ügyfeleink kedvére tegyünk. Egy dolgot viszont nem tehetünk meg, a Megbízóink adatait nem adhatjuk ki, hiszen az adatvédelem (NAIH-86539/2015) és a banktitok meghatározza a tevékenységünket!

Mielőtt döntést hoznék lehetőségem van arra, hogy az adatok, tények elemzésre kerüljenek?

A MIFID 2 normatíva kötelez minket arra, hogy minden olyan információt, ami összefüggésbe hozható a leendő befektetésével az ügyfelek rendelkezésére kell bocsájtanunk. Emellett Önre irányítjuk a figyelmet, felmérjük a lehetséges kockázatokat és igényeket, elvárásainak megfelelő ajánlatokat veszünk fel. Egyedi ígényfelmérésünk – Konstruktív Konzultáció – miatt nekünk is alapos és minden részletre kiterjedő információra van szükség ahhoz, hogy a jövőben ajánlatot tudjunk Önnek készíteni. A döntés mindig az Ön kezében marad!

Ha változnak az elképzeléseim, van-e módom egyeztetni, konzultálni és változtatni rajta? Nem szeretem, ha sürgetnek!

Egy befektetés időt ígényel, ezt Mi rendszeresen hangsúlyozzunk, nem is helyezünk nyomást ügyfeleinkre, így Önre sem. Az egyedülálló utógondozási szolgáltatásunk pont azért lett kialakítva, hogy kiegyensúlyozottan tudjunk  együttműködni ügyfeleinkkel. Kollégáinknak kötelező a kapcsolattartás az ügyfelekkel. Az ügyfeleink ígényei alapján az alábbi szolgáltatásokat tudjuk nyújtani:

 

 • Tájékoztatás az új termékekről –  Ügyféladatok aktualizálása (amennyiben szükséges)
 • Kiegészítő ügyfélmegbízások átvétele és továbbítása –  Ügyfélmegkeresések továbbítása
 • Tájékoztatás és egyeztetés a letéti állománnyal kapcsolatban
 • Egyedi kérdések, kérések, igények egyeztetése

Szeretné megtudni, hogy mit jelentenek a pénzügyi szakszavak?

Tekintse meg a Portfolife tudástárát,ami egy dinamikusan bővülő, a pénzpiachoz és elemzésekhez kapcsolódó fogalmakat, ABC sorrend szerint tárgyaló gyüjtemény.

A PortfoLife tudástára egy dinamikusan bővülő, a pénzpiachoz és elemzésekhez kapcsolódó fogalmakat, ABC sorrend szerint tárgyaló gyűjteménye.

Nevezhetnénk lexikonnak is, hiszen főként a specializált gyűjteményekre szokták ezt a megnevezést fenntartani, de messze nem teljes következetességgel… Az esetünkben a cél nem más, mint hogy biztosítsuk olvasóink, felhasználóink zavartalan elmélyülését a professzionális technikai elemzéseinkben. Személy szerint magam is éveken keresztül azzal küzdöttem, ha befektetésekkel kapcsolatban információra volt szükségem, vagy egyszerűen a számomra ismeretlen szakszavak jelentését ellenőrizni akartam, több oldalt kellett megnyitnom, ahhoz, hogy a kívánt információt megtaláljam, de ezen tevékenység közben a számítógépem kapacitásait (memória) egyre inkább terheltem és a végeredmény az lett, hogy a technika felmondta a szolgálatot, lefagytam.
A PortfoLife tudástár esetén előállítottuk Önnek a legjobb és legkényelmesebb megoldást, hiszen a ismeretlen szó kezdőbetűjére kattintva már a kívánt információt olvashatja.

Kellemes olvasást, tanulmányozást kívánunk!

ABCDEFGGIJKLMNOPQRSTUVWXYZ
Adósság-tőke hányad
Azt jelzi, hogy az adósság mekkora hányadát teszi ki a teljes tőkének; úgy számítják ki, hogy az alap minden egyes mögöttes vagyoni elemének a teljes adósságát elosztják a teljes tőkével. Ha az adósság/tőke hányad nagy, az azt jelzi, hogy a társaság magas tőkeáttétellel működik.
ADR
American Depositary Receipt rövidítése. Amerikai bankok által kibocsátott értékpapír, ami meghatározott számú (vagy 1) külföldi részvényt reprezentál egy adott vállalattól. Dollárban denominált értékpapír, aminek a mögöttes részvényeit a bank vásárolja meg külföldön, így segít csökkenteni a költségeket a kisrészvényesek számára.
ADX
Average Directional Movement Index rövidítése. A tradereknek segít beazonosítani, hogy egy adott piac trendszerűen vagy oldalazóan mozog.
Aktívan menedzselt alap
Az olyan befektetési alapot, vagy portfóliót hívják aktívan menedzseltnek, amikor egy portfólió menedzser, vagy azok csoportja a tapasztalata, tudása, és elemzés alapján határozza meg, hogy milyen értékpapírokat vesz vagy ad el a portfóliójából. Az aktívan menedzselt portfólió ellentéte a passzívan menedzselt, más néven indexált.
Alapletét (Margin)
Az ügyfél számláján elhelyezett fedezeti biztosíték, amely tőkeáttételes ügyletek esetében az árfolyam-mozgásból adódó esetleges veszteségek fedezésére szolgál.
Alfa
Az alfa az alap tényleges hozama és elvárt, vagy piaci hozama közti különbséget méri, az adott piac bétája által felmért kockázati szint figyelembevételével. A pozitív alfa érték azt jelzi, hogy az alap jobban teljesített annál, mint amely a bétája alapján elvárható lett volna. A negatív alfa viszont olyan alapot jelöl, amely alulteljesített, az alap bétája által kijelölt, vagyis az adott piaci elvárásokhoz képest. Vannak olyan befektetők, akik az alfát úgy tekintik, mint az alap portfoliómenedzsere által hozzáadott, vagy elvett érték mérőszámát.
Amerikai opció
Olyan opció, amit a futamidő alatt bármikor le lehet hívni.
Arbitrázs
Két egymással kapcsolatban lévő, de (pl. földrajzilag) egymástól különböző piacon egy időben lebonyolított két üzlet, melyek célja a két piacon kialakult árak eltéréséből fakadó kockázatmentes haszon megszerzése.
ATR indikátor
Számos olyan piaci szituáció van, amikor az árfolyam egy viszonylag szűk területen, sávban mozog, esetleg trend közben konszolidál. Jó lenne tudni számíthatunk-e kitörésre, és ha igen, mikor. Ilyenkor tehet jó szolgálatot az ATR indikátor. Volatilitást mutató indikátor csoportjába sorolható.

 

 

 

 

 

 

 

ATR értelmezése

Az ATR önmagában semmilyen jelzést nem mutat, „csupán” a voltilitást méri, de bizonyos indikátorokkal, még inkább formációkkal együtt értelmezve már értékes információkkal szolgálhat. Az alacsony ATR szint értelemszerűen kis sávon belüli nyugodtabb kereskedést jelez, míg a magas ATR értékek vad, hektikus kereskedésre utalnak. Amennyiben ezek egészen kiugró értékek (jellemzően a legfelső és legalsó decilis), sokszor fordulatot jelez előre, vagy egy trend kezdetére utalnak. Hosszabb távon az alacsony ATR konszolidációt jelez, amelyből hamarosan vagy a trend folytatódása, vagy a fordulat következik. Minél régebb óta alacsony az indikátor értéke, annál valószínűbb a kitörés. Ha a konszolidációs fázist lefelé hagyja el a sáv aljának (támasz) áttörésével, és ez az ATR növekedésével jár, akkor az nagy valószínűséggel fordulatot jelent. Ha felfelé tör ki az ATR növekedésével, az nagy valószínűséggel a trend folytatódását jelenti, természetesen emelkedő trend esetén.

Az ATR számítása

Az ATR számítása során először meghatározzuk a True Range mértékét, amely a következő három adat közül a legnagyobb:
Különbség az adott gyertya maximuma és minimuma között
Különbség az elsőző gyertya minimuma és a legutolsó gyertya maximuma között
Különbség az előző gyertya zárára és a és a legutolsó gyertya minimuma között.
(az utóbbi két esetben a különbség abszolút értékével számolunk)

Az ATR indikátor az előzőekben részletezett “true range” értékek átlaga, jellemzően 14 napra vonatkozóan, bár ez utóbbi paraméter minden grafikonrajzoló programon állítható.

Azonnali (Spot)
A spot ügyletek egy azonnali teljesítést (vétel/eladás) jelentenek egy adott pénznemben, meghatározott áron. Az elszámolás a Ask

Az ask helyett gyakran használják az offer kifejezést is. Az árfolyamjegyző (bróker) ezen az árfolyamon ad el, ezért hívják eladási árfolyamnak. Ugyanakkor az ügyfél (vagyis az online kereskedő személy) itt tud venni.

Banki stressz teszt
A témában nem a pénzügyminiszterek döntenek. A tesztek elvégzését célzó munka az Európai Központi Banknál zajlik le, az európai bankfelügyelettel és az európai rendszerkockázati tanáccsal közösen.

Legalább 85 pénzintézetre terjed ki a vizsgálat.

Bankközi piac
Az a pénzügyi rendszer, ahol bankok és pénzügyi intézmények kereskednek egymással az egyéni befektetők nélkül. Míg számos bankközi ügyletet a bankok nagy ügyfeleinek megbízásából hajtanak végre, a legtöbb ügylet a bankok saját számláiról történik.
A bankközi deviza piac forgalmához a hosszabb távú deviza befektetések épp úgy hozzá járulnak mint a nagy mennyiségű rövid távú, spekulatív forex kereskedelem. A BIS (Bank for International Settlements) tanulmánya szerint az összes forex tranzakció 50%-a a bankközi deviza piacon történik.
Bázis deviza
Devizaárfolyam jegyzésénél az első deviza, amelynek adott egységében a másik (jegyzett) devizát kifejezik. Egy egyszerű példán keresztül bemutatva: az EUR/HUF devizapár esetén az euró a bázisdeviza, ami azt fejezi ki, hogy adott esetben 1 euróért hány forintot kell adni.
Bázispont (bp)
Egy bázispont a százalékpont egy század része (1 bp=0.01 százalékpont). Az árfolyam megadásának a legkisebb egysége.
BÉT
Budapesti Értéktőzsde rövidítése.
Béta
Ezzel mérik, hogy egy adott portfólió múltbeli részvényárfolyam-mozgásai milyen mértékűek az általános piaci árfolyam-mozgásokhoz (vagy a piaci indexhez) képest. Ha a piac (vagy az index) béta értéke 1,00, akkor egy 1,20-as bétájú portfólió esetében a befektetési jegy árfolyama 12%-kal nő, vagy csökken akkor, amikor az általános piac 10%-kal nő, vagy csökken.
BEVA
Befektető-védelmi Alap. A befektetési szolgáltatók fizetésképtelensége esetén a (részleges) kárpótlást biztosító intézmény.
Bevételi alap (Income fund)
Olyan alap, amely a tőke-felértékelődéshez képest inkább a folyó bevételekre (pl. osztalékok) helyezi a hangsúlyt. A bevételi alapok jellemzően kötvényekbe és/vagy magas osztalékhozamú részvényekbe fektetnek be.

Bevételi kockázat
Annak a lehetősége, hogy a csökkenő kamatlábak következtében egy portfólió osztalékai csökkennek. A bevételi kockázat általában a pénzpiaci instrumentumok és a rövid futamidejű kötvények esetében a legnagyobb, és a hosszú lejáratú kötvényeknél a legalacsonyabb.
Bid
Az árfolyamjegyző (bróker) ezen az árfolyamon vásárol, ezért hívják vételi árfolyamnak. Ugyanakkor az ügyfél (vagyis az online kereskedő személy) itt tud eladni.
Bika gyertya
Egy olyan gyertya, aminél az adott időintervallumon belül a nyitó ár alacsonyabban van, mint a gyertya záró ára, tehát az árfolyam emelkedett.
Blue chip
A tőzsdék legnagyobb forgalmú, és legnagyobb kapitalizációval rendelkező papírjainak gyűjtőneve.
BMI
Purchasing Managers Index (PMI) egy nemzet, vagy régió gazdasági állapotának egyik jelzőértéke. A rendszeres időközökben megjelentetett PMI-jelentés rendkívül fontos mutató a pénzügyi piacokon, mivel ezzel jelölhető, illetve ezen tekinthető át egy adott terület időszakos szolgáltatói vagy gyártói tevékenysége.

A PMI öt fő indikátorból áll:

– új megrendelések, készletek állománya, termelés, szállító teljesítések és a foglalkoztatási környezet.

Ha a PMI értéke 50 feletti szám, akkor az növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Az 50 alatti érték szűkülést míg a kerek 50 változatlanságot jelent.

Az eurozóna PMI 5.500 termelő vállalkozó megkérdezésével jön létre, német, francia, spanyol, olasz, osztrák, ír, görög és holland részvétellel. Ezen országokban állítják elő az eurozóna hazai össztermékének 92%-át. Hasonlóan az amerikai ISM indexhez, az 50 feletti érték bővülést, az 50 alatti pedig visszaesést jelez. Az index közepes piaci relevanciával bír.

A MAGYAR PMI: BESZERZÉSI MENEDZSER INDEX (BMI)

A gazdasági sajtóban rendszeresen megjelenő BMI a termelő vállalatok „havi gyorsjelentése” a magyarországi feldolgozóipari konjunktúra-trendekről. A felmérést a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a Budapesti Corvinus Egyetem Ph.D hallgatóival közösen végzett elemző munka során hónapról-hónapra mintegy 100 magyarországi feldolgozóipari vállalat bevonásával végzi.

Létezik még szolgáltatási BMI mutató, amely a szolgáltatási ágazat teljesítményének várható alakulását jelzi a céges beszerzési menedzserek tapasztalatai alapján.

BOC
A Bank of Canada rövidítése
BOE
A Bank of England rövidítése.
BOJ
A Bank of Japan rövidítése.
Bollinger szalagok
Egy technikai indikátor, ami a mozgóátlagok és azok szórásának kombinációja.

A John Bollinger által kialakított indikátor az árcsatorna típusú, volatilitást mérő mutatók csoportjába tartozik. Az elemzések során fontos szerepet töltenek be. A csatorna szélességét egy meghatározott időtartamra (általában 20 periódusra) választott mozgóátlag szórási sávja adja.
A Bollinger szalag három részből áll:

 1. Egy középső szalagból, ami nem más, mint egy egyszerű számtani átlag (általában 20 periódusú SMA (simple moving avarage – egyszerű mozgóátlag))
 2. Felső szalag: az SMA értékéhez hozzáadjuk a devizakereszt szórásának a kétszeresét
 3. Alsó szalag: az SMA értékéből levonjuk az adott devizakereszt szórásának a kétszeresét

A Bollinger szalag esetében háromféle értelmezés van arra vonatkozóan, hogyan léphetünk piacra vagy jelezhetünk előre eseményeket. Nézzük is meg ezeket sorban.

 1. Az alsó és felső szalag egy árcsatornát képez, így a Bollinger szalagot egy árcsatorna típusú indikátorként is értelmezhetjük, méghozzá annak egy speciális változataként, hiszen maga alakítja ki a csatorna szélességét. Amennyiben az árfolyam elérte a felső szalagot, akkor idővel eléri majd az alsót is, ezért, mint minden árcsatornában, a csatorna felső és alsó részének elérése ad fontos jelzést. Sajnos ezek önmagukban sokszor lehetnek félrevezetőek, épp ezért más indikátorokkal érdemes együtt használni őket (pl. Stochastic – erről később lesz szó).
 2. A Bollinger szűkülése, ami a volatilitás csökkenésének az eredménye, a szalag legmegbízhatóbb jelzései közé tartozik, és várható nagyarányú árfolyam-elmozdulást jelez előre. Az árfolyamváltozás irányára vonatkozóan a Bollinger nem ad jelzést, ebben az esetben ismételten csak más indikátorokra támaszkodhatunk, illetve, ha már megtörtént a kitörés, akkor annak iránya szerinti pozíciót célszerű felvenni.
 3. Amennyiben a Bollinger szalag alsó vagy felső részénél tartózkodik hosszabb ideig az árfolyam, akkor nagy valószínűséggel abba az adott irányba fog elmozdulni hosszabb távon.
Bónusz certifikát
Magyarországon még kevéssé ismert termék az úgynevezett  bónusz certifikát, ami emelkedő vagy oldalazó piacon nyújt kiemelkedő hozamlehetőséget. A certifikát egy ún. „mögöttes” termék (pl. egy részvény) egy adott futamidőn belüli árfolyamváltozásának függvényében fizet hozamot.A certifikát kibocsátója garantálja, hogy lejáratkor előre meghatározott mértékű kifizetést (bónuszt) biztosít, amennyiben a futamideje alatt az alaptermék ára nem süllyed egy alsó küszöbérték (barrier) alá.

A bónusz certifikátok hozamát igen sok összetevő befolyásolja. Alapvetően a bónusz szint elérésének valószínűsége( vagy másképpen a korlát szint el nem érésének valószínűsége) és persze a bónusz mértéke határozza meg a certifikát aktuális értékét. Ezt a valószínűséget alapvetően a hátralévő futamidő és az alaptermék ára határozza meg, hiszen minél rövidebb a hátralévő idő és minél magasabb az alaptermék ára, annál kisebb az esélye, hogy „kiüt” a termék. Emiatt a certifikát ára általában drágább, mint az alaptermék, mert lényegesen könnyebben valószínűsíthető a hozamfizetés.

Bovespa története
A brazil BM&F Bovespa (Bolsa de Valores de Săo Paulo) a világ harmadik, a nyugati félteke második legnagyobb értéktőzsdéje. 2008 májusában a Săo Paulo Stock Exchange és a Brazilian Mercantile and Futures Exchange egyesülésével jött létre. A BM&F Bovespa összefogja az összes brazil tőzsdét, beleértve a Rio de Janeiro-i Boverj tőzsdét is, ahol kizárólag államkötvényekkel kereskednek.

A Bolsa de Valores de Săo Paulo elődje, a Bolsa Livre 1890. augusztus 23-án alakult Emilio Rangel Pestana vezetésével. Egészen az 1960-as évek közepéig a többi brazil tőzsdével egyetemben állami tulajdonban állt; a felügyeletet az egyes brazil szövetségi államok biztosították, és a brókereket is a kormány nevezte ki. A nemzeti pénzügyi rendszer 1965-66-ban végrehajtott reformja során a brazil tőzsdék átalakultak, állami tulajdon helyett non-profit civil szervezetekké váltak saját adminisztratív, pénzügyi és örökösödési szabályzással. A kormányzati brókerek szerepét fokozatosan átvették a “civil”, kereskedelmi alkuszok.

A Bovespa önszabályozó testületként az ingóságokkal foglalkozó bizottság felügyelete alatt működik. A ´60-as évek óta folyamatosan fejlődik, köszönhetően a számítógépek, a mobiltelefonok és az internet nyújtotta technológiai lehetőségeknek. 1972-ben a Bovespa volt az első brazil tőzsde, amely bevezette az automatizált kereskedési rendszert. A valósidejű információáramlást egy összetett számítógépes rendszer biztosítja.

A ´70-es évek végén a Bovespán bevezették a telefonos kereskedési rendszert. 1990-ben az elektronikus és a hagyományos kereskedés párhuzamosan zajlott a tőzsdén; mára azonban teljesen elektronikussá vált, mivel minden ügylet számítógépes rendszereken keresztül zajlik.

1999-ben vezették be a “Home Broker” és az “After-Market” elektronikus rendszereket. Ezekkel ösztönzik a kis- és közepes befektetőket arra, hogy befektetéseiket a tőzsdén forgassák meg. Az új After-Market rendszer segítségével az is megoldhatóvá vált, hogy a vételi és eladási ajánlatok este, a piac zárása utáni időszakban is teljesülhessenek.

A Bovespa Index (Ibovespa) a piac teljesítményének első számú jelzője. 1968-ban vezették be, számítási módszertana azóta változatlan. 1983-ban értékét századrészére csökkentették, 1985 és 1997 között pedig összesen 10 alkalommal osztották el 10-zel, hogy könnyebben kezelhető számokkal jellemezhessék az aktuális tőzsdei folymaatokat. Jelenleg több mint 50 részvény értékéből számítják, melyek egy elméleti portfólió (indexkosár) részét képezik. Ezek a papírok a teljes Săo Paoloi forgalom mintegy 80 százalékát adják. Az indexkosarat negyedévente felülvizsgálják.

1968 január 2-án 100 ponton indult az index. Eddigi legmagasabb értékét idén május 20-án érte el 73516 ponton. A forgalom ezen a napon elérte a 4,2 milliárd dollárt.
Break even
Az az ár, amely mellett egy pozíció nem mutat sem nyereséget, sem veszteséget, hanem annak értéke nulla, beleértve a költségeket is (vagyis azt már kitermelte a pozíció).
BRICS
A BRICS egy nemzetközi politikai szervezet amelyet fejlődő országok alkotnak. A BRICS alapja 2010-ig a BRIC volt, amíg a Dél Afrikai Köztársaság be nem lépett. A szervezet a nevét a tagországok angol elnevezésének rövidítéséből kapta, 2012-ben 5 ország alkotja: Brazília (Brazil), Oroszország (Russia), India, Kína (China) és a Dél Afrikai Köztársaság (South Africa).
BUBOR
Budapest Interbank Offered Rate. Budapesti bankközi, referencia jellegű kínálati kamatláb.
CCI
A Donald Lambert nevével fémjelzett Commodity Channel Index oly sok más indikátorhoz hasonlóan eredetileg árutőzsdei termékekre lett kifejlesztve, a ciklikus fordulók azonosítása céljából. Az indikátor működése mögött a tőzsdei ciklusokra vonatkozó elmélet áll, miszerint a tőzsdei termékek, részvények, indexek stb. ciklikus mozgást végeznek, ahol is a lokális csúcsok és minimumok meghatározott periódusonként követik egymást.

Mit mutat a CCI?

Lambert az indikátor használatát illetően azt javasolta, hogy az azonosított ciklus egyharmadát használjuk az indikátor időparamétereként. Amennyiben egy részvényt esetében a lokális csúcsok között három hónapos ciklust vélünk felfedezni (60 kereskedési nap), akkor 20 napos beállítással használjuk a CCI-t. Lévén a negyedéves tőzsdei ciklusok léte általánosan elfogadott – gondoljunk csak az általában erős utolsó negyedévre, illetve a gyenge második negyedévre vonatkozó várakozásokra- , az indikátort leggyakrabban 20 napos beállítással használják.

A CCI számítása és képlete
1. A CCI számításánál Lambert bevezette a “tipikus ár” fogalmát, amelyet azóta több indikátor számításának alapjául szolgál. A tipikus ár nem más, mint az adott periódusra (tőzsdenapra) vonatkozó maximum, minimum és záróár átlaga.

2. A “tipikus ár” meghatározása után 20 napos beállítás esetén kiszámoljuk a “tipikus ár” 20 napos egyszerű mozgóátlagát. (SMATP)

3. Meghatározzuk a szórást, vagyis az átlagos értékből kivonjuk a hozzájuk tartozó tipikus árat, és az eredmény abszolút értékét vesszük. Az így kapott értékeket összeadjuk, és elosztjuk 20-al.

4. Az utolsó lépésben az előzőekben kalkulált elemekből létrehozzuk a CCI képletét, amit még megtoldunk egy konstans értékkel, ami 0,15. A CCI képlete a következő:
CCI=(tipikus ár – SMATP)/(0,15Xszórás)

CDS felár
A CDS (credit default swap) egy olyan pénzügyi termék, ami a kötvények kockázatának kereskedésére – értékpapírosítására – szolgál, (a kereskedését 1995-ben indították el).

Ha a CDS-ének az árfolyama 200 bázispont, akkor ez azt jelenti, hogy egy 10 millió eurós kötvénynek az éves biztosítéka 200 ezer euró, vagyis a CDS eladója ennyiért vállalja, hogy kifizeti a CSŐD vállalat kötelezettségeit, amennyiben az fizetésképtelen helyzetbe kerülne. A CDS-ek vevői és eladói oldala vegyes, bankok, pénzügyi intézmények, hedge fundok egyaránt előfordulnak mindkét halmazban, míg a kötvénybiztosítókat jellemzően az eladói oldalon találjuk. A CDS-sek mögöttes termékei vállalati, önkormányzati kötvények és jelzálogpapírok.

2007 végére a CDS piac értéke 42.7 ezer milliárd dollárra nőtt, a 2006-ban regisztrált 28.9 ezerről és a 2005-ben elért 13.9 ezerről. Csak hogy érzékeltessük az arányokat:

 • Ez háromszorosa az egy éves amerikai bruttó hazai termelésnek (GDP)
 • Majdnem kétszeres az amerikai részvénypiac értékének
 • Kilencszerese az amerikai állampapír-piacnak
 • Tízszerese az amerikai jelzálogpiacnak!

A CDS-ek 30%-át (mintegy 13 ezer milliárd dollár értékben) a világ 25 legnagyobb bankja birtokolja (pontosabban leginkább érintett a kereskedésben, ezek között az élen jár a Citibank, a JP Morgan, a Bank of America és a Wachovia.)

Certifikát
A certifikát  befektetési szolgáltatók vagy bankok által kibocsátott ún. „származékos” értékpapírok, amelyek egy mögöttes termék (pl. egy részvény, index, kosár) árfolyamváltozásának függvényében fizet hozamot vagy fix kamatot. Mögöttes termékként (underlineing) bármi szóba jöhet, egyedi részvények, indexek, devizapárok, nyersanyagok, opciók. Így „fogadhatunk” árfolyam esésre, emelkedésre, oldalazásra, stb. Mivel kis tőkével is elérhető értékpapírok, ezért kis összegű befektetéssel egy jól diverzifikált portfolió is mozgatható, vagy akár olyan összetett stratégia alakítható ki, amelyet eddig csak a professzionális nagy befektetők tudtak használni.

 A certifikátok típusai a teljesség ígénye nélkül:

Tracker vagy index certifikát

Diszkont certifikát

Airbag (légzsák) certifikát

Knock-out vagy turbo certifikát

Bonus és “reverse bonus” certifikát

Korridor certifikát

Sprint certifikát

Barrier és Reverse Barrier certifikát

Certifikátok jegyzése

Certifikátokat alapvetően a kibocsátó pénzintézetek forgalmazzák, ők árjegyzőként funkcionálnak. Az árjegyző szerep azt jelenti, hogy nem a kereslet-kínálat alakulása határozza meg az árfolyamot, hanem a certifikát kibocsátója matematikai modelleket alkalmazva kiszámítja mennyi a certifikát aktuális piaci értéke figyelembe véve minden körülményt. Ezen az áron vállalják az eladást és a visszavásárlást is, így a certifikátok a befektetési jegyekhez hasonlóan rendkívül likvid termékek, hiszen bármikor eladhatóak.
Forgalmazás

Vannak kifejezetten ilyen termékek kereskedésére szakosodott tőzsdék. Ilyen az European Warrant Exchange (EUWAX) vagy a frankfurti SCOACH. Tőzsdén kívül magától a kibocsátótól is lehet vásárolni (OTC piac).

Adózás

A certifikátok jellemzően a részvényekkel egy osztályban adóznak mindenhol a világon néhány kivételtől eltekintve.

CFD
(Contract for Difference)

A CFD ügylet egy OTC (Over the Counter) ügylet, amely két piaci szereplő között jön létre az alaptermék nyitó illetve záró ára közötti tranzakcióra. A profitot illetve veszteséget a vételi illetve az eladási ár közötti különbség határozza meg. A CFD termékekkel tőkeáttételesen lehet kereskedni, lehetővé téve a befektetőknek, hogy részvénnyel vagy indexek­kel kereskedjenek anélkül, hogy tulajdoni jogot kellene vásárolni az adott termékre
Chart
A grafikon egy befektetési eszköz (pl. részvény, kötvény) árfolyamának időbeli változását mutatja. A technikai elemzők ezeket a grafikonokat használják fel elemzésük során.

Egy tőzsdei grafikon lehet egy egyszerű vonal, ami az adott instrumentum (pl. részvény) nap végi záróárát mutatja, de tartalmazhat ennél lényegesen több információt is. A nyitó, záró, minimum és maximum árak egyidejű bemutatására két grafikai megjelenítés terjedt el. Az egyik az oszlopdiagram (bar chart), a másik pedig a gyertyadiagram (candle chart), ami még szemléletesebbé teszi az adott instrumentum árfolyamának vizuális megjelenítését.

Az oszlopdiagram (bar chart) két elemből tevődik össze. A függőleges vonal mutatja meg azt a tartományt, a minimumot és a maximumot, amin belül az adott instrumentum mozgott egy adott időtartamon belül (pl. egy nap, egy hét, fél óra, stb.). A balra mutató szár a nyitó, a jobbra mutató szár a záró árat jelöli.

A gyertyadiagram (candle chart)két elemből tevődik össze. A függőleges vonal itt is ugyanúgy mutatja azt a tartományt, a minimumot és a maximumot, amin belül az adott instrumentum mozgott egy adott időtartamon belül (pl. egy nap, egy hét, fél óra, stb.). A nyitó- és záróár viszonyát azonban színnel jelölik. Ha a téglalap világos színű (zöld vagy fehér általában), akkor az alsó vonal a nyitóár, a felső pedig a záró. Ha viszont sötét színű (piros vagy fekete általában), akkor a felső vonal a nyitóár, és az alsó pedig a záró.

A fenti grafikon típusok mellett létezik még a Point&Figure típusú chart is, ami az időt figyelmen kívül hagyva kizárólag az árfolyam változását mutatja be.

CPI
Fogyasztói árindex magyarul. Egy mérőszám, ami azt vizsgája, hogyan változik bizonyos fogyasztási cikkek és szolgáltatások árának a súlyozott átlaga mint például a közlekedés, ételek és az egészségügy. A fogyasztói árindexet úgy számolják ki, hogy egy előre meghatározott tartalmú kosár árváltozását átlagolják; a kosár összetevőit fontosságuk szerint súlyozzák. A CPI-t a megélhetési költségek változásának mérőjeként is szokták emlegetni.
Tab 1 content
Tab 2 content
Tab 3 content
Tab 1 content
Tab 2 content
Tab 3 content
Tab 1 content
Tab 2 content
Tab 3 content
Tab 1 content
Tab 2 content
Tab 3 content
Tab 1 content
Tab 2 content
Tab 3 content
Tab 1 content
Tab 2 content
Tab 3 content
Tab 1 content
Tab 2 content
Tab 3 content
Tab 2 content
Tab 3 content

Mérje fel helyzetét és ismerje fel lehetőségeit!

Jelentkezzen Konstruktív Konzultációnkra Most!

Ajánlott elemzések

A piros nyíllal jelölt csúcsig tartó gyors és gyenge korrekció után folytatódik a BYD árfolyamának zuhanása.
A korrekció kifulladása óta a CCI és STS indikátorok határozott eladási jeleket adtak. Az elmúlt hetekben a 161,8%-os Fibo-szint becsülettel támasztotta az árfolyamot, de a

customer_service

Kérdése van? Írjon nekünk és szívesen visszahívjuk

Kollégáink munkanapokon bármikor szívesen állnak rendelkezésére
Visszahívás

Amit a kötvényről tudnia kell

kotvenyek

Töltse le eBookunkat és ismerje meg a kötvények világát!
Letöltés

“Jó kapcsolatteremtés, rugalmasság, személyes és korrekt kapcsolat, jó szakmai ismeretek és gyors válaszok jellemzik a Portfolife csapatát. A korábbi unit-linked megoldásokon keresztül megismert és megtapasztalt veszteségek utáni, információ hiány miatt bízom, hogy lehet ezt “partner oriental”-an is végezni!”

Dr. Fehér László, Párizs

“Úgy látjuk, hogy a Portfolife képviselője, ha pozitív, ha negative hírek vannak akkor is őszintén tájékoztat és hozzáértően, maximális bizalmunkat élvezi. Az interneten kapott heti tájékoztató megnyugtatólag hat az általunk néha olvasott rossz hírekkel szemben köszönhetően az Önök képviselőjének szakszerű ( és számunkra is érthető) tájékoztatásának.”

Kiss-György Szabolcs, Budaörs

“Egy barátom ajánlotta a Portfolife csapatát és úgy tűnik hozzáértő kezekbe kerültem. Az elmúlt időszakban pozitív élményként a pontos tájékoztatást és a segítőkészséget emelném ki.”

Dalos Tamás, Pomáz

Küldjön üzenetet!