e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár:

 

A Tesla újabb célkitűzései

Elon Musk Model 3-a sorra dönti meg az eladási rekordokat. Vannak olyan országok, pl.: Hollandia, ahol az idei évben több, mint 10.000 darab Model 3–t adtak el, lekörözve ezzel mind a hagyományos gépjárműveket, mind más típusú elektromos autókat. Sokan feltehetik a kérdést, milyen irányba megy majd tovább egy olyan vállalat, ami már lassan történelmet ír az elektromos autózás világában. Úgy látszik Elon Musk pont erre készül és kitűzte célul 100.000 darab Tesla Model eladási számot magának, ráadásul ezt még a következő negyedévben szeretné megvalósítani. Az Electrek szakértői megállapítottak, hogy az előző negyedévben közel 95.000 db 3-as modell került eladásra és az új cél bejelentése után a Tesla részvények ára 5%-kal emelkedett. Ehhez még hozzájön Musk új V3-as szupertöltőjének bejelentése, mely alig 15 perc alatt tölti fel a járművet. A további sikerek egyetlen „hátráltatója” lehet a nemsokára megjelenő Porsche Taycan, viszont a legtöbb szakértő szerint ár-érték arányban minden esetben a Tesla jöhet ki nyertesen.

A Tesla részvényeinek értéke jelenleg 221,7 euró, ezen a héten 0,43%-ot korrigált mínuszba, miután pénteken ismét vegyes hírek jelentek meg az amerikai politikában.

 

Vajon Kína Amazon-ja az Alibaba?

Az online marketing terén nem sokban különbözik az Alibaba az Amazon-tól. A vállalat bár alig keresi meg az Amazon éves bevételének 7%-át a felhő alapú rendszerek értékesítésében, a hirdetésekből áradó bevételek szinte mindkét vállalatnál azonosak. A legtöbb szakértő 2020-ra több, mint 79%-os növekedést vár az Alibaba-tól bevétel szempontjából, míg az Amazon-nak csak 50%-os emelkedést jósolnak. Az Alibaba jobb növekedését segíti az új üzleti stratégia, melyben a szegényebb réteg kiszolgálására fektetnének több hangsúlyt.

2024-re a vállalat szeretné elérni, hogy több, mint 1 milliárd felhasználója legyen és az éves bruttó árumennyiség mértéke elérje az 1,4 billió dollárt. Az éves felmérésből kiderült, hogy a cégnek több, mint 730 millió aktív felhasználója volt az elmúlt félévben világszerte. A cég hosszútávú céljaként tűzte ki a 2 milliárd felhasználói létszám elérését, illetve ezen felül 2036-ig több, mint 100 millió új munkahely megteremtését. A március végével zárult pénzügyi évben az Alibaba forgalma az előző évhez képest 51 százalékkal, 56,152 milliárd dollárra nőtt.

Az Alibaba vállalat részvénye jelenleg 175 dollár körül ingadozik, viszont az elmúlt egy hónap alatt 7,22%-ot tudott emelkedni.

 

A Volkswagen még mindig nehezen mossa le magáról a dízelbotrányt

Három jelenlegi és volt Volkswagen vezetőt vádoltak piaci manipulációval a dízelkibocsátási botrány kapcsán. A német ügyészek állítják, hogy Herbert Diess vezérigazgató, Hans Dieter Pötsch elnök és Martin Winterkorn volt főnök nem megfelelően és ezen kívül késve tájékoztatta a befektetőket a pénzügyi visszaesésről. A cég még 2015-ben beismerte, hogy illegális szoftvert használ a kibocsátási tesztek csalására, melyet ma a világ legnagyobb dízelbotrányaként emlegetnek. Ez a botrány a társaságnak több mint 30 milliárd dollárba került. A dízelcsalás a mai napig igen nagy port kavart a cég marketingjében, ezért is döntöttek egy teljesen új stratégia kialakításában, melynek főszereplője az elektromos autózás. A társaság felügyelőbizottsága, amely szerdán rendkívüli ülést tartott, nyilatkozatában kijelentette, hogy a megvádolt vezetők meg maradnak jelenlegi beosztásukban, hisz kiválóan látják el a feladatukat. A vállalat szóvivője több új állításra úgy nyilatkozott: „A társaság csaknem négy éve gondosan vizsgálta ezt az ügyet belső és külső jogi szakértők segítségével. Az eredmény egyértelmű: az állítások megalapozatlanok”.

A Volkswagen vállalat részvényei 154,32 eurón zártak, a héten 3,51% mínusz szenvedett el a részvény árfolyama.

 

A Softbank csoport hatalmas baj okozhatott?

A Softbank vezérigazgatója, Masayoshi Sun áltat alapított Vision Fund eddig igen pozitívan hatott befektetése szempontjából. Igen jó példa erre az Alibaba vállalatba fektetett összeg, ami több, mint 100 milliárd dolláros megtérülést hozott. Viszont a Wall Street szakértői kicsit másképp vélekednek az alapítványról, ami az idei évben szerintük nem remekelt olyan jól. A Softbank kritikusai szerint a beruházások megmérgezték a fiatal kezdő vállalatok ökoszisztémáját azáltal, hogy ösztönözték az alapítókat, hogy vállaljanak túlzott kockázatokat, kevés figyelmet fordítva az éppen épülő vállalkozásokra. A vállalat által támogatott UBER tőzsdei értéke például több, mint 30%-kal esett vissza. Még Son is elismerte, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyekbe cége befektet, gyorsabban kell pénzügyi szempontból fenntarthatóvá válniuk.

De most a Softbanknak van egy másik problémája is, még pedig a WeWork vállalat eladása. A WeWork anyavállalatának, a WeCo.-nak kezdeti nyilvános eladása késik, viszont az eladással egyidejleg a Softbank fellélegezhetne. A tőzsdei befektetők a WeWork Co. társaságot akár 15 milliárd dollárra is felbecsülhetik, ami annak a 47 milliárd dolláros értékének körülbelül egyharmadát teszi ki, amit a vezérigazgató, Son utoljára pénzt fektetett be a társaságba. A szeptemberi negyedév közeledtével a SoftBank-nak el kell döntenie, hogyan tudja leírni a WeWork 29%-os részesedésének értékét és lenyelni a veszteségeket.

A Softbank részvényei jelenleg 40 dollár körül zártak a hétvégére.

 

Az Intel a tokiói olimpián is szerepel

Az Intel vállalat láthatóan mindent bevet, hogy valamilyen módon kitűnjön az Nvidia és az AMD közötti chip harcban, viszont közel sem rendelkezik olyan fejlett videókártyával még, mint az említett két vállalat. A videójátékiparban sajnos kevésbé állják meg a helyüket a vállalat által készített kártyák, így az Alibaba-val kötött partneri egyezményt és a közelgő olimpiát veszi elő a cég termékeinek hirdetésére. Pontosabban az Alibaba felhő alapú rendszere lesz az, amelyet az Intel ki szeretne majd használni és négy teljesen új technológiai újítást terveznek átadni ezen az eseményen. A felhozatalok között lesz egy teljesen új 8K-s VR szemüveg, mely 5G-s internetelérést is biztosít a felhasználónak. Továbbá egy felhő alapú közvetítő rendszert és két 3D-s szimulátort terveznek a nagyközösségnek bemutatni, mely részletei még ismeretlenek, viszont az elmondások alapján a jövő sporteszközeként fog működni.

Az Alibaba és az Intel is top támogatója a 2020-as olimpiának és szakértők szerint ez a partneri kapcsolat igen nagy veszélyt jelenthet a jövőben a Microsoft és az Amazon felhő alapú rendszerére. Rick Echeverria, az Intel olimpiai programjának ügyvezető igazgatója elmondta: „Az Intel és az Alibaba Cloud hosszú távú partnerek és közös elképzelésük, hogy a technológiát lenyűgöző élménnyé alakítsák, amely izgalmat okoz a sportolóknak, a nézőknek, a műsorszolgáltatóknak, a médiának, a stadionkezelőknek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, amely lehetővé teszi az innovatívabb olimpiai játékok élményét. ”

Az Intel részvénye a tőzsdei megjelenése óta évenként átlag 13,84%-ot emelkedett, jelenleg az árfolyama 46,30 eurón zárt a hétvégére.

 

A BYD buszait az USA kongresszusa kitiltaná az országból

Az USA-ban egy törvényjavaslatot szeretnének elfogadtatni annak érdekében, hogy kitilthassák a kínai cégeket az amerikai nyilvános buszpiacról. Ezt a rendelkezést a hírek szerint a Fehér Ház, valamint az észak-amerikai buszipar, a BYD riválisai, a Proterra és az Új Flyer is támogatná. A tilalom közvetlenül kihatna Kína vezető elektromos járműveket és akkumulátorokat gyártójára vállalatára, a BYD-ra, mely a kaliforniai Lancasterben gyártja villamosbuszait. Fontos megemlíteni, hogy az amerikai kereskedelem szabályainak betartása érdekében a BYD az alkatrészek legalább 60% -át az Amerikai Egyesült Államoktól vásárolja meg és több, mint 700 amerikai szakszervezeti alkalmazottat foglalkoztat. Ennek ellenére a tilalom támogatói szerint a kínai buszgyártók, köztük a BYD Company, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Több szkeptikus olyan radikális állítással állt elő, hogy a BYD kapcsolatai a kínai kormánnyal és a katonasággal lehetővé tehetik a kínai kémek számára, hogy a buszokon megfigyelést végezzenek, behatolva a WiFi-be vagy a biztonsági kamerákba. Jelenleg ezekből a vádakból még semmi sem került bizonyításra.

Viszont jó hír, hogy több éves európai elektromos buszpiacokon való megjelenés után a BYD–nak végül sikerült megszereznie első megrendelését Németországban. Az első 22 db 12 méteres e-buszt 2020 nyarára szeretné Németország megvásárolni a vállalattól.

A BYD részvényeinek értéke 5,83%-ot esett a napokban.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár:

 

A UnitedHealth Group egészségbiztosító sorsát a politika döntheti el

Az ipari vezető UnitedHealth Group jó példa arra, hogyan is hat a politika a tőzsdére. Részvényei 4,34 dollárt estek, vagyis 2%-ot, értéke 217,83 dollárra esett a csütörtökön folyó kereskedés során. Ez az érték igen közel áll az áprilisi mélyponthoz, mely 207 dollár volt. Április óta viszont 266 dollárra emelkedett Joe Biden amerikai alelnök munkássága alatt a részvények értéke. Az UnitedHealth éves bevétele összességében 13%-kal esett vissza ebben az évben, melyhez igen erősen hozzátett Donald Trump új egészségügyi politikája az ópium válság megfékezése érdekében, illetve az új miniszterjelölt, Elizabeth Warren egészségügyi rendeletei.

Warren a Medicare for All (gyógyszer mindenkinek) képviselője, amely a legszélsőségesebb formájában meg akarja szüntetni a magánbiztosítókat. Állítása szerint: „A biztosítótársaságok egyedül a tavalyi évben 23 milliárd dollárt profitáltak az egészségügyi rendszerből”. A biztosítók hiánya igen erősen befolyásolná a UnitedHealth további működését, mivel gyógyszereik árának csökkentésére kényszerítenék a vállalatot. Az UnitedHealth áprilisban a 207 dollár mélypontról a 266 dollár júliusi csúcsra emelkedett, ekkor még Joe Biden alelnök volt az, aki támogatta az egészségügy reformálást.

A UnitedHealth Group részvényei a Simply Wallstreet és a Morgan Stanley elemzői szerin vételi pozícióban vannak, ugyanis az elmúlt egy év alatt 12,03%-ot estek, de az amerikai biztosító részvényeinek értéke a jövőben emelkedhet.

 

A Novo Nordisk új kezelések megjelenítésére készül

A Novo-Nordisk legújabb cukorbetegség-kezelő gyógyszere, a Rybelsus nevű szájon át bevehető készítmény igen nagy sikernek néz elébe a szakértők szerint. A termék egyetlen riválisa a piacon az Eli Lilly vállalat Trulicity készítménye. A Novo-Nordisk fegyelmezett volt az árképzés területén a legtöbb szakértő szerint. A Rybelsus a múlt héten kapott jóváhagyást és havi 772 dollárba fog kerülni, mely igen közel áll az Eli Lilly injekciós gyógyszer árához, a Trulicity-hez, amely havonta 759 dollárba kerül. Szakértők szerint a Novo-Nordisk 15-20%-os kedvezménnyel fogja majd piacra dobni a készítményt, mely egyik igen nagy előnye, hogy a kezelés nem injekcióval, hanem szájon át történik. A gyógyszer hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez azáltal, hogy növeli az inzulinszintet és csökkenti a glukagon hormon szintjét. A gyógyszerkészítmény csökkentheti az étvágyat és a lassítja az emésztést, segítve a betegeket a fogyásban. A felmérések alapján az ilyen készítmények sokkal kelendőbbek, így a Rhybelsus miatt igen fényes jövő várhat újfent a dán Novo-Nordisk vállalatra.

A Novo-Nordisk részvényeinek értéke jelenleg 49,32 euró, a történelmi mélypontja 1994-ben volt 0,7 euróval, míg 2015 júliusában elérte az 53,91 eurót is az árfolyama.

 

Az Essilor a jövőbe tekint

A világ egyik vezető optikai vállalata az EssilorLuxottica igen sok időt fordított az elmúlt napokban arra, hogy megvizsgálja piacának lehetséges jövőjét. A felmérések kimutatták, hogy 2050-re a Föld populációjának több, mint fele rövidlátásban fog szenvedni, mely kiküszöbölhető lenne, ha globálisan 14 milliárd dollárt fordítanánk a betegségre. Jelenleg több, mint 2,7 milliárd ember szenved valamilyen látási rendellenességben, mely éves szinten több, mint 272 milliárd dollárnyi kárt okoz globálisan a világnak.

Az Essilor a jövőre nézve elszánta magát a szemészeti ellátás fenntartható hozzáférési pontjainak létrehozására, a megfizethető megoldásokkal való innovációra, a támogatott és ingyenes szolgáltatások finanszírozására, valamint a tudatosság növelésére. Az EssilorLuxottica vezetői a következő öt évben az állandó stabil árfolyam mellett közepes méretű egyszámjegyű eladási számokat és azon növekedését célozzák meg.

2018-ban az EssilorLuxottica eladásai 3,2%-kal növekedtek, míg a bevétele 16,1 milliárd euróval nőtt a tavalyi évben.

Az Essilor részvényei 129,9 eurón állnak, az elmúlt egy hét alatt 1,55%-ot esett a vállalat részvényeinek értéke.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár:

 

A VISA segíti a női vállalkozókat

A VISA vállalatnak köszönhetően betekintést nyerhettek a női vállalkozók a vállalkozás előtt álló kihívásokba egy washington-i rendezvény kapcsán. Practical Business Skills-nek nevezte el a kártyás fizetési szolgáltató a cég első oktatási portálját, amit kisvállalkozóknak rakott össze. Ennek része az az esemény, ami a She’s Next (Ő a Következő) címet kapta. Az új női vállalkozók aránya 15,4 százalékkal nőtt az elmúlt három évben, ám a nők továbbra is több kihívással néznek szembe, mint a férfi vállalkozók, ideértve a tőkéhez, valamint a partneri hálózathoz való egyenlő hozzáférést. A program része, hogy inspirációs és hálózatépítési képzéssel lássa el a hölgyeket.

Ezenkívül a Visa szeretné, hogy a fintech cégek rajtuk keresztül érjék el a készpénzfizetési lehetőségeket. A vállalat szerint még mindig 7 ezer milliárd dollárnyi fizetést intézünk készpénzzel, miközben 1,7 milliárd embernek semmilyen banki kapcsolata nincs. Ezért a Visa nagy lehetőséget lát a fintech vállalatokban és lehetőséget lát abban is, hogy akár a feltörekvő piacokon is fejlődni tudjon.

A héten a Visa árfolyama megközelítette a 160 eurót, míg 3 hónap alatt 5,61%-ot erősödött a cég részvénye.

 

Az Unilever ismét bevásárolt az angol piacon

Az Unilever szeptember 6-án közölte, hogy megvette az angol Graze-t, egy egészséges snackeket gyártó startup-ot, azzal a szándékkal, hogy növelje üzletét és, hogy felhasználja a technológiát más márkái javára. Az árat, amiért az Unilever megvette a kisebb cég szolgáltatásait, nem tették közzé, viszont az kiderült, hogy maga az üzlet értéke 150 millió font. Nitin Paranjpe, az Unilever élelmezési és üdítő ágának elnöke azt mondta, hogy a Graze, amelyet 2008-ban alapítottak, egy „valóban többcsatornás márka”, amely személyre szabást, kényelmet és nagyszerű ételeket kínál, tökéletesen kielégítve a fogyasztók igényeit. Rövidtávon az Unilever valószínűleg egyedül hagyja a Graze-t, márkanévként és szervezetként egyaránt. Kivéve, ha a Graze képes lesz bejutni a fogyasztási cikkek óriásának globális disztribúciós csatornáiba és ezáltal új ügyfeleket tud generálni. Ezzel a vásárlással az Unilever szeretné kibővíteni az ízletes Crunch kínálatát az Egyesült Királyságban, hogy a fogyasztók számára egészséges alternatívákat kínálhasson a ropogósok és más sós ételek helyett. A kukorica, a borsó és a számos bab kombinációjával van kibővítve a választék, ezek a készítmények nem tartalmaznak mesterséges színezőanyagokat, ízeket vagy tartósítószereket. Eleanor Freeman, a Graze egészségügyi és táplálkozási stratégiájának vezetője egy konferencián elmondta, hogy több millió ember az Unileveren keresztül is élvezheti majd az egészséges snackeket.

Az Unilever cég részvényének értéke hétvégére 54,98 euró volt, ami az eddigi csúcshoz képest csak 2,7 euróval kevesebb.

 

A 3M számítástechnikai vállalat két új partnerrel kezd együttműködni

A 3M vállalatnál a Rosenberger OSI és az amerikai Molex került bele a cég ökoszisztémájával foglalkozó vállalatok közé. Ezek a vezető cégek is megerősítették, hogy kapcsolatba kerültek a 3M vállalattal. Főleg optikai kábelezésben végzett szolgáltatásokban tudnak segíteni ezek a cégek. Kris Aman marketing igazgató szerint ezek a vállalatok nagyon sokat tudnak segíteni megbízható és tapasztalt szerelési megoldásokkal. A kooperáció segíti a technológia továbbfejlesztését és bővítését az új generációs adatközpontokban. A Rosenberger Osi és a Malex az első olyan együttműködői a 3M Company rendszerében, amik összeszerelésben tudnak segítséget nyújtani. Ellenőrző eszközökkel történő támogatásban két korábbi partnercég, az EXFO és a Sumix tud segíteni. Ezen cégek adaptereket fejlesztenek az eszközökhöz.

A társaság teljes tőkéjének hozama 30.99%, a befektetett tőke hozama pedig 23.50%-ot ért el. Több jelentésből az is kiderült, hogy a 3M Company saját tőkéjének a hozama 50,09%-ot meghaladta, míg az eszközök megtérülése pedig 14,36%-ot is. Ezek a mutatók mind arra utalnak, hogy a 3M Company kiválóan működik a megszerzett pénz felhasználásával és a hozamok növekedéséhez is hozzájárul.

A 3M Co. árfolyama 150,58 euró, vagyis pszichológiai határnál van. Többször megközelítette a 160 eurós határt, amit többször sikerült is stabilan átlépnie. A Goldman Sachs szerint technikailag további árfolyam erősödés várható a vállalatnál

 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár:

 

Az Apple iPhone 11 és a 11 Pro modellekben új chip jelent meg

Ha valaki egy kicsit is követi a telemédia világát tudja, hogy ismét kijött az Apple az új iPhone modellel. Az iPhone 11-ről van szó, illetve az iPhone 11 Pro-ról, melyekbe egy új chip, az U1 került. Nagyon sok előnyt ez nem jelent, de nyilván nincs új modell újdonságok nélkül, viszont a chip sokkal gyorsabb lesz a bluetooth-nál. Az iPhone 11 az első olyan okostelefon, amely ultra szélessávú technológiát használ a térérzékeléshez. Így pontosan meg tudja határozni a többi U1 chip-pel rendelkező Apple eszköz helyét. Ennek köszönhetően, ha az iOS 13 szoftverrel rendelkező telefont más iPhone felé fordítjuk, akkor az AirDrop az illető telefonját azonnal észreveszi, és sokkal gyorsabban lehet fájlokat megosztani. Ennél bonyolultabb dolgokra is lehet használni. Például érzékelni tudja, hogyha távolodunk a zenelejátszónktól (pl. otthoni környezetben) és ilyenkor arányosan annyival hangosítja a zenét, amennyivel távolabb kerültünk. A gyártó szerint az ilyen lapkával szerelt készülékek képesek lesznek érzékelni a hatótávolságon belül lévő többi eszközt. Vagyis a fájlátvitelhez ez kitűnő szabvány lehet. Ráadásul az Apple a létező legerősebb védőüveget ígérte az iPhone 11 Pro modellekhez.

Csak az utóbbi egy hónapban 8,87%-ot emelkedett az Apple árfolyama, mely jelenleg kereken 200 euró.

 

A német SAP és az UNICEF partnersége

Szeptember 25-én jelentették be, hogy az SAP és az UNICEF új globális együttműködésbe kezd, hogy a hátrányos helyzetű közösségek fiataljai számára minőségi oktatást biztosítsanak, amivel fel tudják készíteni őket az aktív munkavállalásra. New York-ban az Egyesült Nemzetek Közgyűlésének 74. ülésén jelentették be hároméves partnerséget, amely a vállalkozásokat, a kormányokat és a nem kormányzati szervezeteket hozza össze a fenntartható oktatási modellek felépítése érdekében. A partnerség a munkaerő befogadására irányuló kezdeményezésekre összpontosít, amelyek segítenek a fiatalok fejlődésében és felkészített munkaerőt biztosítanak a szervezetek számára. Az együttműködés elősegíti a fiatalok elérését és tanulását Afrikában, Ázsiában és Európában, illetve Indiára, Törökországra és Vietnamra összpontosítva ad kiutat a fejlődésben. A fejlődések miatt a világ tranzakciók bevételeinek 77%-a érinti az SAP rendszereket. A gép előtti tanulásunk, az internet elterjedése (IoT) és a fejlett elemző technológiák segítenek az ügyfelek üzleti vállalkozásainak intelligens vállalkozásokká történő átalakításában. Az SAP elősegíti az emberek és szervezetek számára az üzleti betekintést, és segít együttműködni abban, hogy versenyelőnyük legyen a mai technológiai kihívásoknál. Egyszerűsíti a technológiát a vállalatok számára, hogy szoftvereiket a kívánt módon, problémák nélkül használhassák fel. Teljes körű alkalmazás- és szolgáltatáskészlete több mint 437.000 üzleti és nyilvános ügyfél számára teszi lehetővé a jövedelmező működést, a folyamatos alkalmazkodást és a változást.

Az SAP árfolyama nagyot esett a nyár folyamán, azóta kisebb emelkedésben van, jelenleg 107,48 euró az ár.

 

A Facebook a virtuális és alternatív valóságban látja a fantáziát

A 6. éve megrendezésre kerülő Oculus Connect konferencián a Facebook megosztotta a VR-re (virtuális valóság) vonatkozó elképzelésüket és a számítástechnika jövőjének megteremtésére irányuló terveiket. A Facebook szerint: „A VR segíti az embereket abban, hogy szabadon legyenek, ahol csak akarnak, és továbbra is megvan az ereje, hogy kapcsolatba lépjen a legfontosabb emberekkel, helyekkel és lehetőségekkel.” A rendezvény egy vitaindító program volt, mely során olyan innovációkat derítettek fel, amelyek megváltoztatják a VR és az AR (alternatív valóság) működését. A Facebook bejelentette, hogy 100 millió dollárt költöttek eddig a felhasználók az Oculus Store-ban. 2018-ban, amikor Zuckerberg bejelentette az Oculus Quest fejhallgatót, amely 399 dollárért kínált virtuális élményt, nem gondolta volna, hogy ilyen sikerei lehetnek a vállalatnak ezen a területen. A Facebook azóta is töretlen ebben, sőt azóta kijelentette, hogy kibővíti a termékpalettáját és még több felhasználót kíván elérni.

A Facebook vállalatnál egész évet nézve 10,86%-os emelkedést láthatunk a cég részvényeinek értékében, viszont szeptemberben a 172 eurós csúcsról 162 euróra esett vissza az árfolyam. Több elemző cég szerint egy jól diverzifikált részvényportfolióban a Facebook részvénye viszont hosszabb távon jó megoldás lehet.

 

 

Egyedi részvények:

 

A svájci Chocoladenfabrike Lindt Magyarország felé is nyit

 

Az Allee áruházában mintegy 100 négyzetméteren kínálja az édességeiket az ínyenceknek a Lindt csoki gyár boltja. A Lindt elhelyezkedése kiváló átvezetést biztosít majd a vendéglátás és a prémium kategóriájú divatüzletek között.

A Lindt csoki gyárat 1845-ben alapította David Sprüngli-Schwarz és fia, Rudolf Sprüngli Amman. Az első gyárat Paradeplazban alapították, miután Zürichben híresek lettek a cukrászdájuk által. Majd ezután is a családban maradt a vállalat. A legnagyobb részt Rudolf átadta fiainak, míg a kisebb részt az öccsének. Egy jó 100 évig ez a cég méltán egyeduralkodó volt a saját területén. Aztán 1994-ben a Lindt&Sprüngli megvásárolta a Hofbauer Österreich osztrák csokoládégyárat, és a Küfferle márkájával együtt integrálta a társaságba az összes márkát. 1997-ben és 1998-ban a társaság megvásárolta az olasz csokoládét, a Caffarel-t és az amerikai csokoládé gyártót, a Ghirardelli-t, majd mindkettőt 100%-os tulajdonában lévő leányvállalatokként beintegrálta a társaságba. Azóta a Lindt&Sprüngli az egykori regionális Ghirardelli-t kibővítette a nemzetközi piacon is. 2000-ben a tőzsdén is megjelent Lindt&Sprüngli vállalat. Akkor még 580 euró/db részvény árfolyamon, ma már ezek a számok viszont hatalmas emelkedés után 6315 eurón állnak. Ez több, mint 10,8-szoros emelkedést jelent az elmúlt 19 év alatt.

Jelenleg a Lindt&Sprüngli tizenkét gyárral rendelkezik, pl.: Kilchbergben, Aachenben. De jelen van még Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és az Egyesült Államokbeli Stratham-ben, illetve New Hampshire-ben. A Lindt jelenleg 410 üzlettel működik, kávézók megnyitásával szintén jelen van a piacon, ahol süteményeket és fagylaltot forgalmaznak. A Lindt főterméke a csokoládé, Magyarországon a 70% illetve 90%-os étcsokikat ismerik leginkább. Az Excellence termékcsaládja viszont nemcsak étcsokoládés termékekből áll, majd 30 tejcsokis terméket tudnak felmutatni,különböző ízekben. Legfontosabb terméke a Lindor.

A Lindt&Sprüngli fenntarthatósági tervet is bemutatott az idén, amelynek középpontjában a gazdálkodási program áll, amelynek célja a kakaóbab 100%-ig nyomon követhető és ellenőrzött ellátási láncának 2020-ig történő elérése. Az Allee áruházban való Lindt márkabolt nyitása már a második üzletet jelenti a cégnek Magyarországon.

A Lindt&Sprüngli magas osztaléka már eléri az 53,67 eurót és január 1-től 17,14%-ot emelkedett a részvény árfolyama.

 

A Samsung gyenge évet zárt

A Samsung vállalatot 1938-ban alapították Dél-Koreában. Azóta a multi vállalat számtalan fejlesztésen átment és át is alakult. A vállalat bevétele a dél-koreai GDP 20%-át teszi ki manapság. Ma a Samsungról a telekommunikáció és a telefon jut eszünkbe, pedig I. Bjongcshol a megalapításkor kiskereskedelmi cégként indította. Szárított halakkal,1938-ban helyben termesztett élelmiszerekkel és tésztával foglalkozott a vállalat és 40 fős alkalmazotti háttérrel rendelkezett. A Samsung cég igyekezett minden iparágban ott lenni, de csak 1960-ban csatlakozott az elektronikus világhoz. Számos termékkel foglalkozott ekkor, de az áttörést az első fekete-fehér televízió hozta meg a cég számára. 1980-ban a Samsung megvásárolta a Gumi városában lévő Hanguk Jeonja Tongsin-t és belépett a telekommunikációs hardverek piacára. Korai termékei a kapcsolótáblák voltak. A létesítményt később telefon- és faxrendszert készítő gyárrá alakították át, illetve később a Samsung mobiltelefon-gyártásának központjává vált. Napjainkra már több mint 800 millió mobiltelefont gyártottak itt. 1980 után a cég felvette a Samsung Electronics nevet. Amely már nem teljesen azonos a Samsung-gal. 1984-töl több üzemet épített Angliában, Tokióban, Texasban, Portugáliában, Austinban és Texasban is. Majd 1990-ben a vállalat már nemzetközivé vált. A Samsung 1992-ben lett a világ legnagyobb memóriakártya-gyártója, és az Intel után a világ második legnagyobb chipgyártója. A Samsung ebben az időben sok repülőgépet is gyártott, majd a Sony-val közös LCD tévéket értékesített. Viszont az 1997-es ázsiai válság nem kímélte a vállalatot sem. 2010-es évektől a Samsung kimondottan a mobiltelefonokra helyezte a hangsúlyt. Megelőzte az akkori finn Nokia céget és a vállalat a Galaxy telefonokkal a csúcsra érkezett meg. Majd az Apple beperelte a céget. A Samsung Electronics-nak 2012-ben 1,05 milliárd dollárt kellett fizetnie az okostelefon-technológia hat szabadalmának megsértése miatt.

2018-ban a Samsung Electronics kapitalizációs tőkéje meghaladta a 297.000 millió dollárt, ami ugyan több lett, mint a Cisco System 224.000 millió dollárja, de jóval alulmaradt az Apple 1 billió dollárjához képest.

A Samsung vállalat részvényei az utolsó egy év alatt 15,80%-ot estek. 2017-ben és 2018-ban a Samsung többször is rekord nyereségről számolt be, tavaly év végén megszakadt a győzelmi széria, ahogy a társaság egyre gyengébb kereslettel szembesült, különösen a memóriachipek területén.

 

Értékpapír vásárlás és vagyonkezelés Ausztrián keresztül a Partner Bank közreműködésével. Vegye fel velünk a kapcsolatot →

Szólj hozzá