Szerda délután olvastam a Washington Postban, hogy elhárult az akadály Kanadában a 8 milliárd dollár befektetés értékű TransCanada cég Keystone XL olajvezetékének építése miatt, amit a cég már 9 éve kezdeményezett. A csővezeték elősegítené, hogy betartsák a környezetvédelmi előírásokat. A TransCanada cég részvénye a bejelentést követően 4%-ot emelkedett és hétvégére 1,82% pluszban zárt. Megjegyzem szombatra kétéves csúcson, vagyis 58,95 dolláron zárt a WTI nyersolaj hordónkénti ára.

Szerda este nem a szokásos útvonalon jöttem hazafele az Andrássy úti irodából. A Hősök teréhez érkezve egy régi ismerősömmel, Gyulával találkoztam váratlanul. A hirtelen találkozást követően beültünk a Platán étterembe egy finom kávéra. Gyulát még a középiskolából ismerem. Gyula elmesélte, hogy a középiskola után néhány évvel megházasodott és született azóta két gyermeke, Andrea és Róbert. Az iskola után egy ideig menedzserként dolgozott egy kereskedelmi cégnél, de jelenleg önkormányzati ügyintéző. Gyula azt is elmondta, hogy minden héten egy közös ismerősünk miatt olvassa a hírleveleimet és örül annak, hogy végre találkoztunk, mert a napokban ő is meg akart keresni. Gyula elmondta, hogy a Pécs melletti vidéki házukat nemrég eladta és szeretné biztonságban, 4-6%-os évi hozamra elhelyezni az abból kapott leadózott pénzt. Miután megbeszéltük a tárgyalás időpontját, Gyulának elmeséltem, hogy velem mi történt a középiskola óta, majd egy alkoholmentes sör elfogyasztása után mindketten siettünk haza a családhoz.

A héten több tárgyalás mellett két ügyfelemnek kellett átnézni meglévő befektetésük portfolióját, amit 2012-ben egy biztosítónál kötöttek. De azért kevés idő jutott a családra is, így pénteken vidékre utaztunk iker babukák látogatására.

A szombat délutánom újra tárgyalással telt, a második tárgyalásom időpontja eredetileg pénteken lett volna, de Adél és Bálint egy elfoglaltság miatt szombatra módosította. A helyszín is változott, nem a lakásukon, hanem Kistarcsán az Illés Cukrászdában találkoztunk, mivel szerettek volna meglepni egy kis helyi édességgel, eredeti francia csokis mousse desszerttel. Adél és Bálint ismételten közölték, hogy az összegyűjtött három és fél millió forintjukat szeretnék középtávra, akár öt évre kamat adómentesen elhelyezni a Partner Bankban, részvényekben vagy részvényalapú befektetési alapokban. A beszélgetés elején ők egy-egy mexikói mocha kávét rendeltek, míg én egy fehér csokis mandula lattét kértem. Bálint elmesélte, hogy a héten nekik is sok tánc és jóga órájuk volt, ezért tették szombatra a megbeszélést. A beszélgetésből az is kiderült, hogy eddig nem nagyon figyelték a pénzügyi híreket, de most alig várták a találkozót, hogy tájékozódjanak az amerikai és az ázsiai gazdaságról, mert szerintük a televízió ezekről kevés információt ad.

 

Amerikában a héten rövid, csonka gazdasági hét volt, hiszen csütörtökön tartották a Hálaadás ünnepét. Pénteken enyhe emelkedéssel zártak az amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,86%-ot, míg a technológia szektor, a Nasdaq 100 indexe 1,5%-ot, a S&P500 indexe 1%-ot erősödött. A Nasdaq 100 indexet az online értékesítés, a hétvégén megrendezendő Black Friday és a Broadcom cég vételi szándéka húzta fel. Itt jól teljesített a latin-amerikai online értékesítésben kiváló cég, a MercadóLibre részvénye. Pénteken egy nap alatt a cég részvénye 2,06 %-ot menetelt előre. Persze az Amazon is erősödni tudott, pedig még le sem zajlott az úgynevezett „Fekete Péntek” őrülete. Tőzsdezáráskor az Amazon 4,97% profit emelkedést zsebelhetett be. A hét egyik legnagyobb vesztese az ékszer kiskereskedelemmel foglalkozó Signet Jewelers (-34,97%), mivel a cég negyedéves jelentése nagyon rossz lett és a vállalat átmeneti nehézségekkel rendelkezik. Újra negatívan korrigált a Walt Disney (-0,77%) és a Goldman Sachs (-0,87%) részvénye. A héten az Egyesült Államokban is alapvetően kedvező makrogazdasági adatok kerültek publikálásra. Kiderült, hogy novemberben a munkanélküliség tovább csökkent, javult a fogyasztói bizalom és novemberben nőtt a használt lakásvásárlási igény. Novemberi hónapban magas készpénzállomány volt a lakosság körében, erre adott hangot a FED most megjelent jegyzőkönyve is, egyre jobban valószínűsíthető, hogy nem marad el a decemberi kamatemelés, mert a piacnak szüksége van rá. Igaz összességében a piac a vártnál enyhébb hangvételűnek értékelte a jegyzőkönyvet, már 2018-as évre nem három, csak két kamatemelést várnak a befektetőek a most megjelenő FED nyíltpiaci jegyzőkönyv hangvétele és tartalma miatt. Jelenleg több tényező is arra mutat rá, hogy jelenleg 97% az esély, hogy a következő, december 13-án esedékes kamatdöntő ülésen megtörténik az újabb 25 bázispontos kamatemelés, mely az idei évben a harmadik ilyen lépés lesz.

A héten elégé volatilis volt az EUR/USD kurzus, a héten több, mint 1%-ot erősödött a dollár és a hétvégére 1,192 ponton zárt az euróval szemben, viszont 262,91 forintra korrigált a forinttal szemben. A héten láthattuk, hogy a Marvell Technology, a maga 10 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával tett ajánlatot kisebb versenytársára, a Caviumra. Azok a befektetők, akiknek Cavium részvényei vannak, most örülhetnek, mert 17,10%-ot emelkedett a tulajdonrészük. 2018. február elsejével hat év után távozik Hewlet Packard Enterprise éléről Meg Whitman vezérigazgató. De a cégnél egyéb problémák is kiderültek, nem elég, hogy szeptemberben több, mint 35%-ot esett a cég részvénye, a most megjelent harmadik negyedéves jelentésből megtudhattuk, hogy az árbevétele kis mértékben eltért a várttól, így a cégnek 7,7 milliárd dolláros árbevétele lett. A rossz negyedéves számok miatt a Hewlet Packard Enterprise a héten újabb 2,63%-ot korrigált negatív irányba.

 

Ázsiában a hét emelkedéssel indult. Mivel jó hírek érkeztek a technológia és szolgáltatás szektorból és ráadásul ezt a jen gyengülése is segítette. A hét közepéig lassan, majd a hét közepétől gyorsabban erősödött a Nikkei225 indexe, így hétvégére 1,32% plusszal, 22658 ponton zárt. A jen gyengülése erősítette a kozmetikai gyártókat és a háztartási, illetve a híradástechnikai szektort is. A hét meglepetése a Konika Minolta, amely 4,27%-ot menetelt a hét folyamán, az állandóan változó, kissé volatilis Fujifilm Holding részvénye a héten 3,85%-ot erősödött. Ezen a héten ismételten erősödött az ázsiai autóipar erőssége a Geely Automobily részvénye, 1,68% pluszt hozott a befektetők konyhájára. Indiának ismételten örülhettek a befektetők, hiszen ezen a héten is emelkedtek az indiai alapok, pl. a Frankiln India Alap és a BGF India Fund K2 alap, miután a múlt héten 14 év után a Moody’s most először felminősítette India szuverén besorolását. Hongkongban is erősödni tudott a tőzsde, ezen a héten 2,29%-ot ment előre a Hang-Seng indexe, viszont csalódást okozott újra a Lenovo a rossz bevételi számok miatt, így 3,48%-ot estek ismételten a vállalat részvényei. Az ázsiai pénzügyi szektort a héten az a hír erősítette, hogy a kínai pénzügyi felügyelet bejelentette, hogy a vagyonkezelési termékeket 2019-ben újraszabályozhatja.

Adél és Bálint örült az amerikai és az ázsiai számoknak, csalódottságuk nem volt és ugyan nincs pénzügyi végzettségük, de azt gondolják, hogy Európára is hosszútávon átragadhat az ázsiai és amerikai optimista szemlélet. Ennek örömére rendeltek maguknak egy-egy cukormentes kardinális szeletet, nekem pedig egy franciakrémest. Bálint viszont a sütemény elfogyasztása előtt már türelmetlenül várt az európai gazdasági híreket.

Európában az elmúlt hét mozgalmasan alakult és a német koalíciós tárgyalások elbukása, megrekedése ellenére is tudott emelkedni 0,51%-ot a német tőzsdeindex, a DAX 30 indexe. Mindez azért jó hír, mert a szabaddemokraták november 19-én megszakították a koalíciós tárgyalásokat Angela Merkellel és a zöldekkel. Jól teljesített a héten a német ipar. Például a német B.A.S.F, vegyi anyagokat gyártó cég a héten kitett magáért, hiszen 3,36%-os nyereséget termelt. A héten jelentek meg a Thyssenkrupp számai is. Az acélipari óriás bevétele, üzemi eredménye elmaradt a várakozástól, hiszen 41,5 milliárd eurós árbevétele helyett 41,4 milliárd eurót ért el a cég. A Thyssenkrup üzemi eredménye 1,72 milliárd euró körül alakult, ami több mint 2%-kal alulmúlta a prognosztizált 1,76 milliárd eurót. Viszont a befektetők mégis elégedettek, mert sok adat ugyan negatívan befolyásolta a harmadik negyedéves adatokat, de a negyedik negyedévre magas bevételt jelzett előre a vállalat, így a hétvégére 3,51%-ot erősödött a cég részvénye. A héten tették közzé a német fogyasztóindexet, a ZWE-t és a bizalmi indexet, a BMI-t is, mindkettő megfelelt a várakozásnak, sőt túl is teljesítette azt. Novemberben új rekordra 117,5 pontra emelkedett az IFO német hangulatindexe az októberi 116,8 pontról. Ezen a héten bizalmatlansági indítvány érkezett Frances Fitzgerald ír miniszterelnök-helyettes ellen. Ez befolyásolható tényező lehet az amúgy is kissé labilis ír gazdasági helyzetben. Frances Fitzgerald 2006-os rendőri korrupciója áll a háttérben. A héten az is kiderült, hogy új céltartalékolási szabályok bevezetésére van szükség. Mario Draghi erről közleményben is nyilatkozott. Szerinte a nem teljesítő hitelekre képzett új céltartalékolási szabályok bevezetése szükséges feltétele annak, hogy megvalósulhasson az új közös betétbiztosítási rendszer. A héten 0,95%-kal emelkedett az 50 legnagyobb vállalatot tömörítő Euro Stoxx 50 indexe, míg a kispapírokat tömörítő Russel 2000 index 0,68-kal erősödött. Gyengén teljesített a héten az Adidas (-3,12%) és a Fresenius részvénye (-4,12%).

Adél és Bálint eközben elfogyasztotta a süteményét, Adél rengeteget jegyzetelt, majd még a beszélgetés közepén egyszer hangosan kijelentette „Ez az, fantasztikus. Rájöttem mi kell nekem”. Majd a nap végén velem is megosztotta, elmondta, hogy rájött eddig is hitt az online értékesítésben és ezért bízik e cégek részvényeiben is, majd Bálinttal négyszemközt megosztotta elképzeléseit. Addig egyet sétálhattam a gyönyörű cukrászda környékén. Visszaérve a következő döntés várt. Szeretnének ügyfeleim Tartós Befektetési Számlára kamat adómentesen az Apple, az Alibaba, a Facebook, a Visa részvényeibe befektetni és összeszedik még a tartalékaikat is. Elmondták, hogy bíznak abban, hogy a Marvell hosszútávon nyereséges marad, illetve akkor lesz ez igazán nyereség, ha a Walt Disney ajánlatot ad a cég megvételére vagy együtt dolgozik vele. Így a Marvell részvényeibe is befektetnének 2500 eurónyi összeget. A tárgyalás végén vettem a családnak pár szelet süteményt.

Küldjön üzenetet!