e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Alibaba a jövő zálogának tekinti az 5G-t

Az Alibaba leányvállalata, a Whale Cloud, amelynek adatközpontja Mumbaiban található, a napokban jelentette be az 5G műveleti térképet az ország számára. Az 5G működési térkép arra ösztönzi a kommunikációs szolgáltatókat, hogy jobb feltételekkel működtessék az új hálózatot, hogy felgyorsítsák az 5G beruházásokat és ezzel javítsák az ország üzleti helyzetét.

A 2003-ban alapított Whale Cloud, adatfeldolgozási és AI kompatibilis megoldásokat kínál több, mint 80 ország és régió globális távközlési szolgáltatóinak, kormányainak és vállalkozásainak. 2018. szeptembere óta hivatalosan az Alibaba Group leányvállalatává vált. Az Alibaba azóta igen nagy figyelmet fordít a vállalat felhő alapú rendszerének fejlesztésére, mely igen nagy sikereket érhet el az ázsiai országokban. Az 5G-s hálózati infrastruktúra-piac a szakértők szerint 2019 végére 2,2 milliárd dolláros bevételről 4,2 milliárd dollárra növekedhet. Az Alibaba hamisításellenes szövetsége több fronton tett fellépése révén teljes értékű „IP-védelmi ökoszisztémává” alakult át, nyilatkozta ezt a napokban Michael Yao, az Alibaba alelnöke. Michael Yao az AACA tagjainak egy féléves konferencián, Shenzhenben felszólalva megjegyezte, hogy a csoport tagjainak létszáma meghaladja a 155 tagot, és 2020 közepére el szeretné érni a 200 főt.

Az Alibaba részvényeinek értéke 153 euró körül mozgott a héten.

Az Alphabet új területen szeretne dominálni

Az Alphabet (Google) üzletágának igen jelentős részét az online hirdetések adják. A társaság egyik legfontosabb bevételét a saját webhelyein elhelyezett hirdetési helyek értékesítéséből és a harmadik felek webhelyein történő hirdetések eladásából kapja. Az Alphabet 39 milliárd dolláros bevételének 84%-a a második negyedévben a reklámból származott. A technológiai vállalatnak azonban vannak más, kisebb szegmensei is, amelyek a növekedés fő mozgatórugóivá váltak. Ilyen például a felhő, vagyis a driver és a Google Play alkalmazás áruház, illetve a hardverek szektora. Ezek a vállalkozások együttesen alkotják a “Google egyéb” szegmensét, mely a jelek szerint akár a háromszorosára is nőhet az említett reklám szegmens értékénél. Kedden az Alphabet hardverüzletére különös figyelmet fordítottak beszámolójukban. A társaság számos új eszközt jelentett be, beleértve fejhallgatókat, a laptopokat és egy új okostelefont. A héten jelentek meg az Interbrand nevű amerikai tanácsadó vállalat számai, a 100 vállalatot rangsoroló „Best Global Brands” globális márkarangsorban, itt az Apple után még mindig második helyen áll a Google, aminek értéke 8 százalékkal, 167,713 milliárd dollárra emelkedett.

Az Alphabet részvényei ezen a héten 0,79%-ot, míg 3 hónap alatt 10,82%-ot emelkedtek.

A BYD vállalat Xi’an üzletága sikeresen teljesített

Kína vezető új energiagépjármű (NEV) gyártója, a BYD eddig több mint 50.000 darab elektromos buszt szállított az ügyfeleknek Kína északnyugati részén, Shaanxi tartományában. Liu Zhenyu, a BYD Xi’an üzletágáért felelős ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a BYD elektromos buszai több tucat országba és régióba is elértek, beleértve az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Japánt, Indiát és Chile-t is. A vállalat tisztán elektromos autóbuszokat szállított Európa több mint 90 városába, megszerezve a helyi elektromos buszok piaci részesedésének körülbelül 20 százalékát. Az ázsiai csendes-óceáni térségben a NEV gyártójának elektromos buszait főleg Japánban, a Koreai Köztársaságban, Szingapúrban és Indiában állították üzembe. Indiában például az utcán található elektromos buszok több mint felét a BYD készítette. A BYD Xi’an új energetikai ipari bázisát 2014 szeptemberében állították üzembe. A több mint 300.000 darab személygépkocsi éves kibocsátásával a BYD legnagyobb járműgyártó bázisa lett Kínában. A kínai társaság elektromos buszüzemeket és kutatóközpontokat hozott létre olyan államokban, mint Hollandia, az Egyesült Államok és Brazília.

A BYD Electronic részvényei az elmúlt egy hét alatt 2,02%-ot estek, azonban az elmúlt 1 év alatt több, mint 30%-ot tudott emelkedni.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amgen a jövő biotechnikusait neveli ki

Ebben az iskolai évben Pittsburgh-ben több ezer hallgató csatlakozik egy globális mozgalomhoz, a biotechnológia népszerűsítése és fejlesztésé érdekében. A kaliforniai multinacionális bio gyógyszeripari cég, az Amgen a napokban jelentette be, hogy Pittsburgh-ben kezdi meg az Amgen Biotech Experience programját. A program, amely a kaliforniai középiskolákkal az 1980-as évek végén folytatott együttműködés eredményeként jött létre, középiskolai tanárok számára nyújt ingyenes tanfolyamokat, tanterveket és anyagokat, hogy gyakorlati biológiai oktatást biztosítsanak diákjaik számára. A Pittsburgh-i kétéves programra 693.000 dolláros támogatás ad a Richard King Mellon Alapítvány. „Az emberiség legnagyobb kihívásainak megoldásaival a jövőbeli tudósok fognak foglalkozni, akiknek a tudása most az Amgen Biotech tapasztalatán keresztül épülhet fel”- nyilatkozta Scott Heimlich, az Amgen Alapítvány alelnöke. Az Amgen úgy reméli, hogy 2020-ra 900.000 fő tanulót érhetnek el majd a programmal.

Az Amgen 1996–tól van a tőzsdén, átlag 10,02%-ot emelkedett azóta a részvényeinek az ára és kitűnő kiegészítő részvénye a Healthcare vagyonkezelt kosárnak.

Az Ecolab terjeszkedik

Az Ecolab megvásárolta a Gallay Medical&Scientific egészségügyi berendezéseket gyártó vállalatot. A cég legfőbbképpen úgy ismert, mint a gyógyszerészeti megoldások vezető forgalmazója Ausztráliában és Új-Zélandon. A Melbourne-i székhellyel rendelkező társaság árbevétele a 2019. június 30-ig végződő pénzügyi évre körülbelül 28 millió amerikai dollár volt. Az Ecolab Healthcare több mint 8700 darab kórházat és egészségügyi rendszert szolgál ki több, mint 90 országban. Főleg olyan megoldásokat és eszközöket vezetnek és szeretnének továbbra is bevezetni, amelyek elősegítik a tisztább, biztonságosabb és egészségesebb környezet biztosítását a betegek és az egészségügyi szolgáltatók számára. Egyedülálló programja a vállalatnak a legmodernebb technológiákat, a valós idejű információkat és a személyesen nyújtott szolgáltatásokat egyesíti, a jobb eredmények javítása érdekében. „A Vat család által alapított és üzemeltetett Gallay Medical&Scientific az orvosi megoldások elismert disztribútora, amely a műszaki és szolgáltatási megfelelősségre összpontosít. Ez a divízió lehetővé teszi számunkra, hogy kielégítsük a növekvő ügyfélkör igényeit Ausztráliában és Új-Zélandon”-nyilatkozott az Ecolab szóvivője. Az Ecolab Inc. részvényeinek az ára az elmúlt öt évben 83%-kal emelkedett.

Az Ecolab vállalata Minessotában található, a vállalat víz-, higiéniai és energetikai technológiák, valamint az élelmiszer-, energia-, egészségügyi, ipari és vendéglátó-ipari piac globális szolgáltatója. Az Ecolab körülbelül 47.000 embert foglalkoztat, és több mint 170 országban működik.

A Styker az egyedi implantátumok fejlesztésében érdekelt

A Conformis vállalat egyedi térdimplantátumokat készít CT vizsgálatok alapján. A Stryker megszerezte a jogot arra is, hogy ilyen egyedi, egyszer használatos műszereket fejlesszen ki. Ezzel akár egy új technológiát mutathat meg a riválisaival szemben. Olyanoknak tud olyat mutatni, mint például a Johnson&Johnson, Smith&Nephew és a Zimmer Biomet.

A Stryker előzetesen 14 millió dollárt fizetett a Conformis-nak, de tervben van további 16 millió dollár kifizetése a beteg-specifikus műszerezési technológiához fűződő jogok biztosítása érdekében. A Stryker elsőként megkapja az első prototípust a Conformistól, melyen elindíthatja fejlesztéseit. A Stryker-nek csak azután kell kifizetnie a teljes 16 millió dollárt, mikor megkapja azt a bizonyos 510-es engedélyt a betegellátó specifikus műszerek számára. Amint az FDA jóváhagyja a vállalat által fejlesztett eszközt, a Stryker csatlakozik azon cégek sorához, amelyek széleskörű, egyedi tulajdonságokkal ellátott és betegekre egyedileg szabott eszközöket kínálnak. Sok szakértő úgy látja, hogy az orvosi fejlődés jövője az ilyen személyre szabott műszereken és termékeken alapszik, amely egyaránt kedvez az orvosoknak, pácienseknek és a gazdaságnak is.

A Stryker vállalat 2000 szeptembere óta található meg a tőzsdén, az utolsó egy év alatt 26,8%-ot menetelt a cég részvénye, míg az elmúlt héten 0,59% mínusszal zárt a cég részvénye.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

A TikTok alkalmazás a Facebook legnagyobb riválisa szeretne lenni

A CNBC jelentése szerint a TikTok több mint két tucat ex-Facebook alkalmazottat foglalkoztat 2018 óta. A TikTok alkalmazást eddig több, mint 546 millió globális felhasználó töltötte le az Apple App Store-ból és a Google Play-ből. A TikTok alkalmazást működtető új vállalatról kiderült, hogy sokkal jobban foglalkozik az alkalmazottai egészségügyi és mentális állapotával, mint Zuckerberg cége. Illetve több alkalmazott arról nyilatkozott, hogy a fizetés is sokkal vonzóbb, mint a Facebooknál. A Facebook jelentősen támaszkodik alkalmazottjainak (applikáció fejlesztők) fejlesztéseire, amely segít versenyképességének fenntartásában a folyamatosan változó technológiai piacon. Ezért a legtöbb szakértő úgy gondolja, hogy az alkalmazottak elvesztése, különösen egy olyan heves riválissal szemben, mint a TikTok, igen nagy hátrányokat jelent a platform számára. A látványosabb leépülés abból is megfigyelhető, hogy a Facebook küzd az új alkalmazottak megszerzésével és azok megtartásával. Az Egyesült Államok legjobb egyetemeinek diplomásai elkerülik a Facebook munkahelyi ajánlatait. Noha a TikTok felhasználók száma gyorsan növekszik, a Facebook cég vezetői úgy gondolják, hogy a TikTok alkalmazást üzemeltető vállalat jelenlegi sikerét elsősorban csak a reklámok támasztja alá. Zuckerberg elmondta, hogy a kínai ByteDance Technology vállalat hatalmas összeget költ a TikTok népszerűsítésére. Ennek eredményeként a Facebook úgy gondolja, hogy a TikTok gyors növekedése lassan akkor fog kimerülni, amikor a ByteDance abbahagyja a termék agresszív reklámozását. Ez év elején a ByteDance 3 milliárd dollárt gyűjtött fejlesztésének finanszírozására.

Az Oracle mesterséges intelligencia bevezetésére készül a közszektorban

Annak érdekében, hogy a kormányok hatékonyabban tudják kezelni az egészségügyi és emberi szolgáltatásokkal foglalkozó részlegeknél a bonyolult, akár évekig tartó eseteket, az Oracle új funkciókat vezetne be a közszektor számára. A vállalat a saját adatrögzítő platformjába helyezné ezen újításokat, az CX Cloud-ba, ideértve a mesterséges intelligenciát is. Ezért a cég vezetősége javaslatokat tett a közigazgatás felé, mert az állami dolgozók számára szeretne, egyedi ajánlatokat nyújtani, illetve bemutatná az állampolgároknak az állami támogatásokról szóló lehetőségeket, amit az Oracle nyújtana. Az Oracle CX Cloud alkalmazása elsősorban arra összpontosítana, hogy a kormányzati ügyekben dolgozók képesek legyenek olyan adatok nyomon követésére, amelyek több emberre vonatkoznak egyszerre, akik számos szolgáltatást kapnak évek során. Ilyen adatok fordulhatnak elő például munkaügyi vagy gyámhivatali hatóságoknál is. Peter Still stratégiai menedzser azt is javasolta, hogy a program használható legyen azoknak a családoknál is, ahol több tag is részt vehet különféle ellátási programok különféle kombinációjában. Illetve segít a kormánynak a jogosultság meghatározásában. A program ezen felül indíthat ”nyomozásokat” a bevándorlás és a bűnüldözés területén. Az Oracle ügyvezető igazgatója, Mark Hurd orvosi szabadságra ment a múlt hónapban. A piaci befektetők már felvetették azt a spekulációt, hogy Safra Catz, akivel a vezérigazgató megosztotta a posztot, valószínűleg a technológiai óriás egyetlen vezérigazgatója lesz.

Az Oracle részvényei az elmúlt egy hónap alatt 3,21%-ot meneteltek felfelé.

 

A Microsoft is szeretne megjelenni az orvostudományban

A Microsoft és a Nuance Communications a napokban jelentett be új stratégiai partnerséget, aminek célja egy klinikai mesterséges intelligencia fejlesztése és bevezetése a kórházakban, illetve az orvosi rendelőkben. A technológiai eszköz érzékelné a környezetében lévő pácienseket, illetve fel tudná mérni azok állapotát. A gép legfőbb célja, hogy kiszűrje azon betegeket, melyek azonnali ellátásra szorulnak és hogy „gondoskodjon” azon páciensekről, akiknek például csak egy gyógyszer felírása szükséges. Ez lehetővé teszi az orvosok számára, hogy teljes figyelmet fordítsanak a betegek gondozására. Természetesen továbbra is óriási technikai kihívások vannak az eszköz kifejlesztésé terén. De a vállalatok szerint már van alapjuk reménykedni a sikerben, mivel a Nuance klinikai intelligenciába már sikeresen integrálva lett a Microsoft EmpowerMD Intelligens Scribe Szolgáltatás. A vállalat több orvost is bevont már a gép fejlesztésébe, és ha minden jól megy pár év múlva szolgálatba is tudják majd állítani az első ”robot dokit”.

A Microsoft részvényei ebben az évben 29,89%-ot emelkedtek. A jövőre tekintettel a JP. Morgan szerint a Microsoft jelenlegi 123,4 eurós részvény ára akár elérheti a 140 eurót is.

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A McDonald’s és Starbucks környezetbarát politikába kezd

A McDonald’s és a Starbucks több millió dollárt költ az eldobható kávéscsészék környezetbarát alternatíváinak kidolgozására, mivel a műanyag globális szennyezése igen nagy mértékkel megnőtt az elmúlt években. Nemrégiben került nyilvánosságra, hogy a McDonald’s és a Starbucks 15 millió dollárral járult hozzá a Closed Loop Partners fenntartható befektetéséhez. Ezen befektetési összeg csak egy apró része az 5,9 milliárd és 4,5 milliárd dolláros nyereségnek, amelyet a McDonald’s és a Starbucks tavaly jelentettek. Mindkét vállalat kijelentette, hogy kutatási és fejlesztési költségvetéséből további beruházásokat kíván eszközölni a környezetbarát csomagolás vonatkozásában, de konkrét összegekről nem beszéltek. A két cég által igen gyakran használt hagyományos kávé-, leves- és más forró folyadékokhoz adott papírpohár nem hasznosítható könnyedén újra, mivel belső bélésük műanyagból készül, hogy megakadályozzák a szivárgást.

Míg a McDonald’s részvénye ezen a héten 1,89%-ot esett vissza. Addig a Starbucks részvényei 1,59%-ot korrigáltak, de az elmúlt egy év alatt 51,94%-ot emelkedtek.

Kihátrált a Mastercard is a Facebook mögül, de belekezd egy új projektbe

A PayPal Holdings bejelentette, hogy nem fogja támogatni a Librat, mint ahogy az eBay és a Stripe is nemrégiben feladta a kriptovaluta támogatását. A Libra 28 céget jegyeztetett be júniusban indított programként. De a kriptovalutát a világ minden tájáról a törvényhozók hevesen ellenőrzés alá vetettek, mivel nem értettek azzal együtt. A Mastercard emellett négy e-kereskedelemmel működő kiskereskedővel–WHSmith Company, Funky Pigeon Company, a Cult Pens és The Card Gallery Co.–kezdte meg együttműködését, hogy ki tudja alakítani a Pay by Bank alkalmazást az online vásárlók számára. A szolgáltatás együttműködik vásárló saját bankjának biztonsági előírásaival. A Mastercard szóvivője úgy nyilatkozott: „Szívesen kínálunk vásárlóink számára olyan digitális fizetési módszereket, amelyek biztonságosak és egyszerűek. A Pay by Bank alkalmazás lehetővé teszi, hogy vásárlóink közvetlen tranzakciókat végezhessenek el bankjuknál, mindezt úgy, hogy rugalmas és felhasználóbarát fizetési élményt nyújtsanak.”

A Mastercard ezen a héten 3,46%-ot korrigált a magasabb részvényárán, míg évente átlag 46,49%-ot emelkedett 2006. májusa óta a részvény árfolyama.

A Novo-Nordisk két új partnerrel gyarapodik

A cambridge-i Bluebird biotechnológia cég és a dán gyógyszergyártó Novo-Nordisk szerdán jelentette be, hogy hároméves kutatási együttműködést indít a genetikai betegségek kezeléseinek fejlesztésére, különös tekintettel a génterápia fejlesztésére. A közös partneri együttműködés során a vállalatok a bluebird RNS-alapú megaTAL technológiáját és a Novo-Nordisk hemofília portfólióját fogják használni. Noha a Novo-Nordisk a cukorbetegség-terápiák kezelőjeként ismert, a hemofília kezelésére is számos terápiát kínál már több, mint három évtizede. A Novo-Nordisk hemofíliával foglalkozó kutatói nem győzik hangsúlyozni, hogy felnőttkorban a súlyos hemofíliában szenvedő emberek 24%-nál fokozatosan visszatérnek a bevérzések és kialakulhatnak szövődmények, amire a vállalatnak hosszú távú és kiváló típusú gyógyszerkészítményekkel kell válaszolni. Illetve a gyógyszerkészítmények mellett a TalkingJoints terápiás eszközök bevezetésével kell az életminőségét javítani. A Novo-Nordisk ezen felül csatlakozik a Noom súlycsökkentő programhoz az elhízott emberek támogatására. A partnerség megoldásokat fog kínálni az Egyesült Államokban az elhízott emberek hosszú távú oktatására. Az üzlet részeként a Novo-Nordisk a Saxenda-t szedő betegek, akik fel vannak jegyezve a SaxendaCare támogatási programba, ingyenes hozzáférést kaphatnak a Noomhoz 12 hónapon keresztül.

A Novo-Nordisk részvénye ezen a héten 1,62%-ot emelkedett, míg ebben az évben 25,18%-ot menetelt a részvény árfolyama.

A L’Oréal-nál környezetfejlesztési áttörés várható

A L’Oréal elkötelezett abban, hogy csökkentse a környezeti hatásokat és javítsa, környezet barátiabbá tegye termékek a csomagolását. A vállalat vezetői büszkén jelentették be az első papír alapú kozmetikai tárolóeszköz fejlesztését. A csomagolási terméket az Albéa-val, a kozmetikai csomagolás világvezetőjével folytatott együttműködés keretében dobná piacra valószínűsíthetően 2020-ban. Ez az innováció lehetővé teszi a L’Oréal csoport márkáinak, hogy termékeikben jelenleg használt műanyagok nagy részét új bioalapú és papírszerű anyaggal cseréljék ki. Ez a projekt szemlélteti, hogy az iparági szakértők közötti együttműködés elengedhetetlen az áttörő innovációk kialakításához. A L’Oréal és Albéa tudatában vannak a főbb ipari szereplők felelősségeivel. A két társaság elkötelezett az Ellen McArthur Alapítvány új műanyaggazdasággal kapcsolatos globális kötelezettségvállalása mellett is, amely elősegíti a körforgást a gazdaságban is.

A L’oreal ismét Afrikában szeretne bővíteni. 2013-ban a L’Oréal becslések szerint kb. 17,6 millió dollárért megvásárolta a Nice&Lovely kenyai társaságot, ami ismert bőr és hajmárkákkal foglalkozik. Talán nem is tudjuk, de ezek közé tartozik a Kenzo márka is. A L’Oréal 2020-ra vonatkozólag új fenntarthatósági elkötelezettséget vállalt és szeretne újabb egymilliárd fogyasztót maga mellé állítani. Ennek érdekében az elmúlt 15 évben az afrikai hajra és bőrre vonatkozó ismeretek bővítésére, az afrikai tudósokkal való gyógyászati és tudományos partnerség kiépítésére törekszik a L’oréal vezetése. Ezért Afrikában bemutatta 40 új alapozó termékét, amihez Rihanna segítségét kérte.

A L’oréal részvénye az elmúlt egy év alatt 28,53%-ot emelkedett, míg a héten 0,91%-ot korrigált.

A német SAP-nak új vezérigazgatója lesz

Bill McDermott a múlt héten bejelentette, hogy lemond az SAP vezérigazgatói pozíciójáról. McDermott vezetése alatt a cég 70 milliárd dollárt költött az „intelligens vállalkozás” elképzelésének kibővítésére a fejlesztés és beszerzések területén. A legfigyelemreméltóbb siker ez év elején történt, amikor az SAP megszerezte a Qualtrics Company-t. Ez a 8 milliárd dolláros üzlet hozzáadta a Qualtrics ügyfélkapcsolat-menedzsment technológiáját és az ügyfelek tapasztalatait a SAP portfóliójához, bővítve annak termékkínálatát. Jennifer Morgan és Christian Klein (az SAP ügyvezető testületének tagjai) McDermott távozását követően kerültek társ-vezérigazgatói szerepbe és a most az eddigi legnagyobb kihívást vállalták magukra, hogy hogyan is fogjak tovább folytatni az eddig sikeres stratégiát. McDermott igazgatása alatt a vállalat bevétele 2010 óta 143%-kal emelkedett, 28.5 milliárd dollárra. A két új vezetőre marad az idén februárban meghirdetett nagy szervezet átalakítás is, amely az új technológiákban (mesterséges intelligencia, felhő, IoT, biztonság) jártas szakemberek felvételével tartaná lendületben a vállalat növekedését.

Az SAP részvénye az elmúlt egy hónap alatt 7,04%-ot, míg a most befejeződött héten 0,85-ot menetelt a vállalat részvénye.

Az Unilever igazgatója kemény döntéseket hoz

Az Indiában és Kínában tapasztalható kereskedelmi lassulás fékezte meg az Unilever negyedéves értékesítésének növekedését, ezzel megnehezítve Alan Jope vezérigazgató előtt álló kihívásokat. Mikor januárban átvette a cég vezetését, Jope megígérte, hogy felgyorsítja a növekedést Vietnámban és Bangladesben, ahol főleg a feltörekvő középosztály növeli a háztartási termékek iránti keresletet. A Dove szappan és a Ben&Jerry jégkrémgyártó, mely a vállalat két igen sikeres szegmense, mégis alulteljesített a beszámolók alapján, köszönhetően a kínai belföldi fogyasztást sújtó kereskedelmi háború és az indiai rendkívüli kiadások miatt. Kínában az értékesítés növekedése az egy évvel korábbi 2%-ról 1%-ra csökkent. Argentínában, a másik feltörekvő nagy piacon, a hiperinfláció tartja távol a vásárlókat a boltoktól, mely következtében 4%-kal csökkent a volumen. Ezek a tényezők hozzájárultak a feltörekvő piacok értékesítésének hirtelen lelassulásához, amelyek csak 5,1%-kal növekedtek az idei harmadik negyedévben, de messze elmaradnak az előző negyedévi 7,4%-os növekedéstől. A feltörekvő piacok 60%-kal járulnak hozzá a vállalat teljes értékesítéséhez.

Viszont azt is láthatjuk, hogy a zöld színvonalú folyamat bevezetése során az Unilever megváltoztatta termelési stratégiáját, hogy beépítse a körkörös gondolkodást. Ennek eredményeként a vállalat folyamatosan lépéseket tesz egy körkörös gazdasági folyamat megvalósítása miatt, amit a műanyag újrahasznosításával kezdene el. Egy ilyen gazdasági rendszer alkalmazásával a vállalat képes lesz csökkenteni a hulladék és szennyeződés előállítását.

Az Unilever részvényei ezen a héten 0,76%-ot emelkedtek, viszont a vállalat már 1545 millió euró törzstőkével van jelen a piacon.

 

Egyedi részvények

 

A Goldman Sachs az európai piacon terjeszkedik

A Goldman Sachs-t 1869-ben alapították, székhelye a Manhattan alsó részén, a West Street Street-en található. A Goldman Sachs a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, amit Marcus Goldman alapított. A bank 1896-ban csatlakozott a New York-i tőzsdéhez. A társaság 1928-ban zártvégű alapként indította el a Goldman Sachs Trading Corp-t, de a következő évben kudarcot vallott az 1929-es részvénypiac összeomlásakor. Első nemzetközi fiókjukat 1970-ben nyitották meg Londonban. 1986-ban a cég belépett a londoni és tokiói tőzsdére is. 1986-ban létrehozta a Goldman Sachs Asset Management-et, egy olyan társaságot, amely jelenleg befektetési és fedezeti alapokat bocsát ki és kezel. 1999-ben nyilvános részvénytársasággá alakult a cég. A 2000-es évek egyik legnagyobb jelzálog specialistája lett a Bank. Majd ezek értékpapírosításban való részvétel eredményeként a másodlagos jelzálogkölcsön-válság során a Goldman Sachs 2007–2008-ban is aktívan részt vett. Emiatt 2009-től a Goldman Sachs Bank is a pénzügyi válság miatt szenvedett, holott nemcsak szenvedője volt, hanem valamilyen szinten alakítója is. Már 2007 év végén közel 10 milliárd dolláros beruházást kapott az Egyesült Államok Kincstárától bajba jutott eszköz-segélyprogram keretében. 2008-ban az évi rendkívüli gazdasági stabilizációs törvény által létrehozott pénzügyi támogatás keretében újabb nagyobb összeghez jutottak hozzá, amit csak később tudtak visszafizetni. 2009-ben a Goldman Sachs volt alkalmazottai kormányzati pozíciókat kaptak és ott töltöttek el jó pár évet. Ide tartozik a jelenlegi amerikai pénzügyminiszter is Steven Mnuchin, de az EKB elnöke Mario Draghi is, illetve korábbi tanácsadó Gary Cohn és Ausztrália miniszterelnöke, Malcolm Turnbull. Ezen túlmenően a Goldman Sachs volt alkalmazottai vezetik a New York-i értéktőzsdét, a Világbankot, a Citigroup társaságot és a Merril Lynch társaságot (amely már a Bank Of America leányvállalata) is. A befektetési banki üzletág 2015-ben a társaság összes bevételének 21%-át tette ki. 2015-ben az intézményi ügyfelek adták a legnagyobb százalékos bevételt, 45%-ot, azóta azonban 2017-től ez a szám 18%-ra esett vissza. 2006 óta Lloyd Blankfein a Goldman Sachs jelenlegi egyik vezérigazgatója és elnöke. Az igazgató 1982-ben csatlakozott a társasághoz, amikor a Goldman Sachs megvásárolta a J. Aron&Co nyersanyag-kereskedelemmel foglalkozó céget, ahol nemesfém-értékesítőként dolgozott. Viszont a másik vezető David M. Solomon, aki ráadásul a Goldman Sachs elnöke és vezérigazgatója. Solomon 1999-ben került a céghez és 2016-ban lett vezérigazgató, miután elődjét, Gary Cohn-t kinevezték a Trump elnök tanácsadójának. Viszont nemrég látott napvilágot, hogy Európában is elindította a tőzsdén kereskedett alapjainak (ETF) forgalmazását a Goldman Sachs alapkezelője. Az amerikai pénzügyi intézet nagyobb szeletét hasítana ki a passzív befektetési termékek gyorsan növekvő piacán.

Goldman Sachs részvényei az elmúlt héten 0,06%-ot estek, míg három év alatt 18,33%-ot nőttek.

Nagyobb nyereség a Morgan Stanley-nél

A Morgan Stanley egy amerikai multinacionális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató cég. Székhelye a 1585-es Broadway útján található, a manhattani New York-i város központjában. Több, mint 42 országban irodákkal és több mint 60 000 alkalmazottal rendelkezik. A vállalatot a nagybefektető JP. Morgan unokája, Henry Sturgis Morgan és Harold Stanley alapították 1935. szeptember 16-án. A cég 1967-ben megszerezte a Brooks, Harvey&Co. Inc.-t, és jelenléte magas színvonal lett az ingatlan üzletágban. 1996-ban Morgan Stanley megszerezte a Van Kampen American Capital befektetési társaságot. 2007-08-as válság a Morgan Stanleyt sem kímélte. Morgan Stanley 2007. december 19-én bejelentette, hogy 5 milliárd dolláros tőkeemelést kapott a Kínai Beruházási Társaságtól. Morgan Stanley mára már régóta meghatározó szerepet játszik a technológiai befektetési banki tevékenységekben, és az Apple és a Facebook mellett számos legnagyobb globális tech IPO-ban, mint például a Netscape, Cisco, Compaq, és a Broadcast.com befektetője. Viszont friss hír, hogy a világ egyik vezető pénzügyi szolgáltatója, a hatodik legnagyobb amerikai bank pár hete kiadott gyorsjelentésében közölte, hogy nettó bevétele 10 milliárd 322 millió dollár volt a szeptember 30-án végződött három hónapban, éves összehasonlításban, így 1,6 százalékkal tudott emelkedni. A várt 9,6 milliárd dollárhoz képest több mint 10 milliárdos bevételről adott számot a Morgan Stanley a harmadik negyedéves gyorsjelentésében. Az egy részvényre jutó 1,27 dolláros nyereség is jobb lett a várt 1,11-nél.

A Morgan Stanley részvényei a héten 4,27%-ot emelkedtek, míg az elmúlt egy év alatt 4,43%-ot esett a részvény ára.

Küldjön üzenetet!