e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amazon-nál a vevő az első

Jeff Bezos cége, az Amazon szó szerint szárnyal az online marketing terén, lesöpörve minden más internetes marketplace-t. A siker viszont hatalmas felelősséggel is jár, mivel nem elég csak a fogyasztói társadalmat kiszolgálni, hanem saját munkatársaira, illetve a felhasználóira is figyelnie kell a cégnek. Az Amazon hírneve az utóbbi pár hónapban igen erősen meggyengült, „köszönhetően” az agresszív piaci stratégiának és annak a hírnek, hogy a legtöbb dolgozó nem megfelelő munkakörülmények közt végzi napi feladatait. Ennek ellenére a vállalat igyekszik jó példát mutatni mindenki számára. Nemrégiben történt, hogy egy, az Amazon által igen nagy körben fogyó elektromos roller idézett elő halálos balesetet, mivel az helytelenül volt használva. Pontosítva a hírek szerint a gyártó nem hívta fel a figyelmet, hogy a járművet szigorúan tilos közúti forgalomban használni. Emiatt szigorításokat vezettek be, így az Amazon a vásárlókra igen nagy figyelmet fordít, így rögtön intézkedtek a megfelelő tájékoztatások kihelyezéséről bizonyos eszközök használatával kapcsolatosan. Ez a figyelem viszont nem mondható el az online felületen kereskedőkről. Jeff Peterson egy igen sikeres kereskedő az Amazon-on. Nemrégiben viszont felhasználó fiókját hacker támadás érte, melyben anyagi károkat szenvedett. Annak ellenére, hogy az Amazon-t szinte bármilyen formában el lehet érni (telefon, support, e-mail) a felhasználó nem kapott semmilyen segítséget a vállalattól. Sokak szerint az oka a hacker támadásnak, hogy Jeff nem vásárolta meg a havonta 5000 dolláros Amazon programot, mellyen egy valós személytől tudunk segítséget kérni az ilyen problémák terén.

A vállalat több mint 2,5 millió felhasználóval rendelkezik, mely éves szinten $42.7 milliárd dolláros bevételt jelent a cégnek. Az Amazon a szerda esti amerikai tőzsdekorrekció ellenére csak 1,31%-os mínusszal zárta a hetet.

 

Többe került a japán SoftBank befektetése, mint azt remélték

A WeWork munkaterületet, irodamegosztást biztosító vállalat a SoftBank ellenőrzése alatt állt, támogatva a cég elindulását a tőzsdén. Viszont egy nemrégiben készült jelentés szerint ahhoz, hogy a WeWork sikeresen be tudjon lépni a piacra, sokkal több tőkére lesz szüksége a SoftBank vállalattól, mint ahogy azt számolták. Chris Lane, a Sanford C. Bernstein vezető kutató elemzője számításai szerint a Softbank-nak egy 24 milliárd dolláros befektetést sikeresen kell végrehajtania, ha gyorsan és rendben el akarják indítani a vállalatot. A SoftBank közvetlenül eddig mintegy 7,5 milliárd dollárt fektetett be a vállalatba. Ez a szám ráadásul nem tartalmazza a jövőre tervezett 1,5 milliárd dolláros beruházást, illetve a WeWork tengerentúli leányvállalataiba már beruházott 1,6 milliárd dollárt. Ha a WeWork csak 20 milliárd dolláros tőkével indulna, az 1,3 milliárd dollárnyi nem realizált veszteséget jelentene a SoftBank számára, állítja Lane. 15 milliárd dolláros értékbecslésnél a SoftBank részvényenkénti potenciális vesztesége 3,8 milliárd dollárra növekedhetne, ha nem tesznek ez ellen.

  1. második negyedévében indította be Masayoshi Son és a Softbank a Vision Fund névre keresztelt 100 milliárd dolláros tőkével bíró technológiai befektetésekre fókuszáló kockázati tőke alapját. Ez a legnagyobb méretű ilyen alap a világon. Az alap érdekes befektetési struktúrával bír, tekintettel arra, hogy a tőke 40%-a, 40 milliárd dollár elsőbbségi részvényekből áll, melyekre 7%-os kupont fizet az alap minden évben.

A SoftBank 3 év alatt 22,50%-ot emelkedett, viszont ezen a héten a nagy kockázatok miatt 4,62%-ot korrigált a részvény árfolyama, a JP. Morgan elemzői szerint porlasztva a kockázatokat viszont érdemes a részvényekből vásárolni.

 

Anheuser-Busch és a BYD indítja el Észak-Amerika legnagyobb elektromos flottáját

Az Anheuser-Busch egy amerikai sörgyár, mely talán elsőként a világon úgy döntött, az elektromos autókkal fogja növelni hírnevét. A vállalat 21 darab teljesen elektromos 8. osztályú teherautót vásárol a BYD Company-tól, melyek saját márkájú italaikat fogják szállítani az USA-ban. Az új teherautók elsőként kaliforniai utcáira lépnek be egy állami vezetésű projekt részeként, amely a fenntartható raktározási és disztribúciós szállítási lehetőségek feltárására irányul. Az új járművek jelentik a teljesen elektromos teherautók legnagyobb forgalmát Észak-Amerikában, és bebizonyíthatják, hogy ki lehet alakítani egy busz flottát teljesen elektromos teherautókból. A befektetés érdekessége, hogy nemrégiben az amerikai kormánynak több buszgyártó is rendeletet nyújtott be a BYD buszok kitiltására az országból, azon indokkal, hogy tönkre teszik az USA piacát. A projekthez 5,5 millió dolláros finanszírozást kapott a cég a kaliforniai légierőforrás-testületen (CARB) a Közlekedési és Környezetvédelmi Központon (CTE) keresztül, a projekt teljes költsége pedig megközelítőleg 12 millió dollár körül alakul majd. Az eddigi adatok alapján az e-flotta több mint 910 tonna CO2-től szabadítja majd meg az országot, illetve nem kis mennyiségű benzinpénztől a vállalatot.

Míg a BYD Company a héten ismét nagyot korrekciózott mínusz irányba, addig leányvállalata a BYD Electronic az elmúlt egy hét alatt 3,54%-ot, az elmúlt egy hónap alatt 28,95%-ot emelkedett.

 

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple az egészségügyben tarolna?

Az Apple a napokban három példátlan orvosi tanulmányt jelentett be, több vezető tudományos és kutatóintézettel együttműködve a hírportálokon. Ezen tanulmányok elérhetők lesznek egy új kutatási alkalmazásban, amely összehozza az egyetemi egészségügyi intézményeket, egészségügyi szervezeteket és az Apple termékek felhasználóit. A résztvevők hozzájárulnak a lehetséges orvosi kutatásokhoz és elősegítik az innovatív egészségügyi termékek következő generációjának létrehozását. Az Apple Heart Study alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store-ban az év későbbi szakaszában. Az Apple Heart Study segítségével kiderült az, hogy, hogy pozitív hatással lehet az Apple vállalata közvetlenül az orvosi kutatásokra, amelyek valószínűsíthetően igen nagy előrelépést jelenthetnek a jövő generációi számára. Ezt jelenleg Jeff Williams, az Apple egyik vezérigazgatója is elismerte egy közleményükben. A bejelentés tovább erősíti az egészség iránti elkötelezettségünket. „Az Apple Heart Study alkalmazás az Apple Watch adatait használja a rendellenes szívritmusok azonosítására, ideértve azokat a potenciálisan súlyos szívbetegségeket is, mint például a pitvarfibrilláció.” Az Apple a Stanford Medicine-vel együttműködésben végez kutatást, hogy javítsa a szabálytalan szívritmusok, például pitvarfibrilláció-a stroke egyik fő oka-felderítésére és elemzésére használt technológiát.

Az Apple vállalat részvényei jelenleg 205,80 eurón, 2,24%-os pluszban zártak a hétvégre. Az Apple Hospitaly Reit részvénye az elmúlt 3 hónap alatt 2,28%-ot emelkedett.

 

A Walt Disney árfolyama újra nagyot emelkedhet?

A szórakoztatóiparban szinte minden téren dominálnak a vállalat filmjei és ez nem csak az értékeléseken, hanem a bevételen is meglátszik. Az idén a legjobb 6 mozifilmet világszerte a Walt Disney Studios rakta ki a nagyvászonra, melyek csaknem 5 milliárd dolláros bevételt hoztak a cég számára. A legtöbb szakértő a nemsokára érkező Disney+-tól is hatalmas sikert remél, illetve a nemsokára érkező Star Wars filmtől is kasszasikert várnak. A jövőben úgy látszik, a Disney ezt a vonalat szeretné tovább erősíteni, mivel négy új filmkészítővel bővíti a vállalat a filmstúdióját, amit október 2-án jelentettek be. A vezetők egyetértenek abban, hogy a Disney célja az, hogy, a Walt Disney Animációs Stúdiók premierjeként szolgáljanak azoknak a filmeseknek, akik érdeklődnek a mesés történetekért korlátlan animációs közegen belül. A Disney Land-et nézve is igen nagyok az elvárások, viszont úgy látszik a vállalat kaliforniai parkjának vezetője, Josh D’Amaro igen jól végzi a munkáját, mivel sokak szerint ez lehet a Disney legsikeresebb parkja a jövőben. A Star Wars:Galaxy’s Edge hatalmas elindítása volt az idei év legnagyobb attrakciója. A Cal State Fullerton közgazdászai 2019. évi tanulmányt szerint a Disneyland 8,5 milliárd dollárt ad hozzá Dél-Kalifornia gazdaságához, melyhez igen nagymértékben hozzájárult a mobil rendelés, MAX bérletek és a Disneyland alkalmazás is.

A Walt Disney cég részvényei 1990 óta átlagosan 25,56%-ot emelkedtek, míg ebben az évben a Disney részvénye 15,62%-ot hozott a befektetőknek a konyhára.

 

A Microsoft újra beindítana egy halottnak vélt bizniszt

Most, hogy a Microsoft helyreállította korábbi hírnevét a telekommunikációban is, a vállalat még valószínűtlenebb visszatérésre szánta el a fejét, melyben a legnagyobb hangsúlyt a mobilkészülékek fogják adni. Három évvel az okostelefon-vállalkozástól való visszavonulás után a Microsoft most szerdán hivatalossá tette, hogy elkészítik saját ”telefonjukat”, a Surface Duo-t, mely egy két képernyős, kézi számítógépes eszköz lenne. A készülék nemcsak telefonhívásokat tud majd kezdeményezni, hanem hosszabb szöveget is tud küldeni, viszont a vállalat ragaszkodik a kézi komputer kifejezéshez, mintsem a szimpla telefonhoz. A társaság jelenlegi laptopjainak és táblagépeinek funkcióit kívánják integrálni a készülékbe, hogy az mind az otthoni, mind a munkabeli igényeket ki tudja szolgálni. A szakértők szerint a vállalatnak csak néhány százalékpontja van a globális táblagép-piacon, viszont most ezen szeretnének változtatni. Ráadásul a héten a Microsoft bejelentette, hogy mostantól kezdve hivatalosan is megkezdődött a lehető legszélesebb körű terjesztése a Windows 10 frissítésének. Ugyanis szeretné a vállalat, hogy mindenki a 2019. májusi frissítést használja. A vállalat elmondása szerint a Windows 10-es számítógépek 45,5 százalékán ez a rendszer fut.

A Microsoft vállalat részvényei jelenleg 125,22 euróért vásárolhatók meg, az elmúlt egy év alatt a részvények árfolyama 28,83%-ot emelkedett.

 

 

Kopernikus vagyonkezelt részvénykosár

 

A Starbucks egyik legnagyobb nyitása

A Starbucks a november 15-én szeretné megnyitni a világ legnagyobb pörkölőjét Chicagóban, amely a vezetők szerint felülmúlja tokiói épületüket. A négyszintes Chicago Roastery 1300 négyzetméter méreten terül el és a korábbi Crate and Barrel helyére fog épülni. A sütők önmagukban turisztikai látványosságoknak számítanak a cég elmondása alapján, illetve maga a környék is egy gyakran látogatott helyszín. A területen különleges kávékat és teákat fognak kínálni, melyeket helyben és frissen pörkölnek. A kézműves koktélokkal ellátott bárjaikban pedig kedvelt ételeket szolgálnak majd fel, mint egy szokásos Starbucks helyszínen. A Starbucks még 2017-ben jelentette be a chicagói helyszínt, melyről úgy vélekedtek, hogy “teljesen szenzációs kávékörnyezet” lehet. A társaság sorra nyitja meg éttermeit, fejleszti technológiáját, új termékekkel áll elő és bővíti jutalmazási programját. Szakértők megállapították, hogy a vállalat jelenlegi stratégiája igen kedvező, mivel a tavalyi évben nyitott kávézókban az eladások világszerte 6%-kal növekedtek a harmadik negyedévben. A nettó árbevétel szintén a mindenkori rekordot, 6,8 milliárd dollárt érte el, az állomány pedig 50%-kal nőtt ebben az évben.

Hongkongban a tüntetők mostanában a Starbucks-ban folytatták a megbeszéléseiket. Egészen a múlt hétig, amikor egy kormányellenes tüntetése újabb fordulója során péntek este egy tűz gyulladt ki a Starbucks belsejében, Wan Chai szomszédságában. A kávézó bejárati ajtói összetörtek, és tűzjelzője is összeégett, amikor a tűzoltók felbukkantak, hogy eloltsák a lángot. A tiltakozók kívülről gyűltek össze és nézték a Starbucks kávézó hatalmas lángjait. Majd a tüntetők többször kijelentették, hogy a Starbucks vonja vissza a hongkongi vállalat franchise-üzemeltetési jogát. Az online petíciót eddig több mint 54.000 fő írta alá. EgyA Starbucks nem volt hajlandó kommentálni a hongkongi helyzetet. Viszont ennek ellenére a hongkongi fiatalok között az egyik leglátogatottabb hely a Starbucks, mivel hangulata és íz világa a modern kor megtestesítője. Hongkongban a Starbucks már 4000 üzletet nyitott 160 városban és tervek szerint ezek száma 2022-ig eléri a 6000-t.

A Starbucks az elmúlt egy év alatt 61,78%-ot emelkedett, míg a héten 4,36%-ot korrigáltak lefelé.

 

A 3M Company környezetvédelmi eljárásokra készül.

Több per és ellenőrzés indult az ipari szolgáltatásokat biztosító a 3M Company vállalat ellen, mely alabamai gyára a hírek szerint a megengedett határértéken felül szennyezte a környezetét. A cég a vádakra reagálva az üzem egyes részeit azonnali hatállyal leállította, hivatkozva a környezetvédelmi előírásokra. A vizsgálatokból kiderült, hogy a szennyezést a vállalat saját fluoropolimer bevonatának gyártása okozza, mely hő, olajfoltok, zsír és víz ellenálló termékek készítésére használnak. A 3M még ez év elején 35 millió dollárt fizetett az említett anyag felhasználása érdekében. A 3M Company alperes több tucat környezetvédelmi és egészségügyi problémákat állító peres eljárásban vett részt. A vállalat viszont bejelentette, hogy feladja az említett anyagok használatát és megmutatják, hogy elkötelezettek a környezetvédelem iránt, annak érdekében, hogy javítsák termékeik fenntarthatóságát és a vállalat image-t.

A 3M Co részvényei 1141,62 áron zártak a hétvégére. A legtöbb amerikai elemző úgy véli, hogy feltehetően a 3M Company állománya 26,91%-kal vagy afelett fog növekedni. Jelen esetben a részvény megtartására buzdítja a Goldman Sachs elemzői a befektetőket, míg egyes wall-streeti elemzők vásárlásra javasolják a vállalat részvényeit. A társaság az elmúlt 12 hónapban 32,13 milliárd dolláros árbevételt számolt el.

 

A jövő terméke a Stryker szerint a személyre szabott ellátás és szolgáltatás

A vállalat új üzleti beruházása megköveteli, hogy a Stryker 14 millió dollárt fizessen ki előlegként a Conformis vállalat páciens specifikus műszereiért. Az előlegen felül persze további 16 millió dollár áll a teljes kifizetési mérföldkövekben, mely az implantátumok értékesítésére, engedélyezésére és fejlesztésére szolgál. Az ügylet ezen felül tartalmaz egy hosszú távú disztribúciós megállapodást is a két fél közt. A vállalat igen elhivatott az innováció terén, mivel sokkal több jövőt látnak a személyre szabott termékekben, mint a tömeggyártású készítményekben. „Az egészségügyi innovációkat a személyre szabott orvoslás fejlődése vezérli”-nyilatkozta Mark Augusti elnök-vezérigazgató. A Conformis vállalat vezetői is bejelentették, hogy együttműködnek a Stryker-rel, azért is hogy a korszerű és kifinomult CT-alapú megoldásokat a piacon használni tudják. Az ilyen megoldások jelenthetik az egészségügy jövőjét, lehetővé tennék a sebészek számára, hogy személyre szabott ellátást nyújtsanak a betegeknek. A megegyezés alapján a Conformis 2032. január 1-ig csak és kizárólag a Stryker-nek gyártja majd a termékeket.

A Stryker vállalat részvényei 2%-kal emelkedtek a hír bejelentése óta, igaz a hétvégére 195,4 eurón zártak, ami még mindig alulmúlja a szeptember elejei 200,4 eurót. A bejelentés hatására viszont a Conformis részvénye 21,98%-ot emelkedett.

 

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Abbott Laboraties sikere vajon miben rejlik?

Az Abbott Laboraties részvény ára több mint kétszeresére nőtt az elmúlt három évben. Ennek oka a bevételek folyamatos növekedése, a haszonkulcs megnövelése, az ár-bevétel többszörös emelkedése. Ezenkívül figyelembe kell vennünk, hogy az Abbott 2016-ban, illetve 2017-ben megszerezte a St. Jude Medical és az Alere szolgáltatásait (pl.: HIV fertőzés kezelése). Az új cégek integrálása új szegmenseket nyitott meg a vállalat előtt a piacon, amelyek a bevételek hirtelen növekedéséhez vezettek. Az Abbott Laboratories egyik legnagyobb előnye, hogy a cég egy változatos egészségügyi konglomerátum, mely globális jelenlétet épített ki az egészségügyi piacon. Ma a cég négy fő szegmensben működik: táplálkozási tanácsok és eszközök, diagnosztikai részleg, orvosi eszközök- és piaci gyógyszeripari termékek gyártása. Az Abbot Laboratories vállalat 2018-ban már több mint 11 milliárd dolláros bevételre tett szert csak az egészségügyi berendezések értékesítéséből. Szakértők szerint még 1 milliárd dollárral az idén túlszárnyalhatják ezt az értéket, ezzel ez lenne a vállalat legsikeresebb részlege.

Az Abbott részvényének értéke 1,22%-kal lett alacsonyabb hétvégére, így a részvény árfolyama 74,68 euró volt, ami ismét vételi lehetőség a JP Morgan szerint.

 

A Johnson&Johnson újabb vezetőt vett át

Jim Swanson, a Bayer AG növénytudományi részlegének technológiai ügyvezető igazgatója, csatlakozott a Johnson&Johnson-hoz, mint információs vezérigazgató. Swanson majd Stuart McGuigan helyére fog kerülni, aki hét évig a Johnson&Johnson informatikai igazgatója volt, jelen esetben pedig az Amerikai Informatikai Miniszteri Hivatalélére kerülhet. A Bayernél Swanson olyan kezdeményezéseket vezetett, amelyek magában foglalják az adattudományt-betekintést vagy előrejelzést generáltak az adatokból algoritmusok segítségével. Az új ügyvezető igazgató felelőssége lesz a Johnson&Johnson üzleti image-nek erősítése és az új irányok megtervezése a technológia kutatások felhasználásával. Előző munkahelyén Swanson olyan algoritmusokat vezetett be, amelyek betekintést vagy előrejelzést generáltak az adatokból. Ezen adatokat felhasználva a Bayer AG csökkenteni tudta saját növény divíziójának szénlábnyomát. Alex Gorsky, a Johnson&Johnson vezérigazgatója úgy nyilatkozott: „Nagyon sok időt töltünk az adattudományi képességek vizsgálatával és igyekszünk ezt integrálni a munkánkba.” Az adatokkal való jó gazdálkodás vezethetett oda, hogy a vállalat részvényei az elmúlt egy hónap alatt 4,34%-ot emelkedtek.

A Johnson&Johnson részvényei 132 dolláros érték körül mozognak.

 

A Medtronic szerint a szív gyógyítására kellene koncentrálni

A Medtronic bevétele 6% körüli növekedést mutat az elmúlt három évben. Ez köszönhető a rehabilitációs szegmensnek, a szív- és érrendszeri szegmensnek, valamint a cukorbetegség elleni készítmények értékesítés folyamatos növekedésének és a költséghatékony intézkedéseknek is. A Medtronic vállalat bevétele elsősorban az orvostechnikai eszközök eladásából származik. A bevételek szempontjából legnagyobb szegmense a szív- és érrendszeri csoport, amely a 2019-es költségvetési év összes bevételének 38%-át tette ki. Az olasz Medtronic vállalat teljes bevétele a 2016. évi költségvetési 28,8 milliárd dollárról 30,6 milliárd dollárra nőtt a 2019-es pénzügyi évben. A szív- és érrendszeri betegségekre szánt készítmények bevétele a 2016. évi 10,2 milliárd dollárról 11,5 milliárd dollárra emelkedtek a 2019-es költségvetési évben, és ez szakértők szerint akár 12,2 milliárd dollárra növekedhet a 2021-es költségvetési évre. A legnagyobb áttörést új készítményüktől várják, az Evolut PRO nyitott szeleptől, mely a mai idők egyik legmodernebb szív „szelep” implantátuma. Ez a szerkentyű segít a vér áramlásában szívműtétek után, a szív katéterek elengedhetetlen eszköze lehet a jövőben. Dr. Guilherme Attizzani orvos vezérigazgató szerint ezzel az eljárással minimalizálni tudják az érrendszeri komplikációk kockázatát.

A Medtronic vállalat részvényei 1.29 %-kal emelkedtek ezen a héten, míg az elmúlt három év alatt 27,26%-os növekedést láthattunk.

 

A United Health Group tovább terjeszkedne

Amerika legnagyobb egészségügyi biztosítója, a UnitedHealth Group egy sajtóközleményben úgy nyilatkozott, hogy jövőre kibővíti a Medicare Advantage egészségügyi terv kínálatát az időskorúak számára 100 új megyében, amely az egészségbiztosítási óriások számára igen kedvező lehet. A UnitedHealth szerint a cég biztosítási üzletága több ügyféllel gyarapítja majd a vállalatot, mivel kibővíti kínálatát. A biztosító a terve szerint további 1,2 millió embert szeretne elérni 100 megyében, több tagállamban is. A biztosító jelenleg több mint 1700 megyében értékesít egyedi Medicare Advantage biztosításokat, viszont ez jövőre feltehetően 1800-ra bővülne. A tervek szerint 2020-ban már a Medicare-re jogosult emberek 90%-a választhatja az UnitedHealthcare biztosító által forgalmazott Medicare Advantage biztosításokat országszerte. A Medicare Advantange biztosítása 10 perces regisztrációval kezdődik, majd egy kérdőív kitöltése után 24 órán belül egy szakértő egészségügyi dolgozó veszi fel a kapcsolatot a pácienssel és akár egy komplett egészségügyi hozzáférést kaphat aránylag olcsóbb díjszabás mellett. A vállalat vezetői kijelentették, hogy bővítik a biztosítások kínálatait, hogy az mindenki számára elérhető legyen, akár olyan területeken is, mint észak- és dél Dakota. Ezen felül a már meglevő ügyfelek nyugodtan változtathatnak biztosítási csomagjukon, ami a tervek szerint 2020-ra már olyan bónusz szolgáltatásokkal is nőhet, mint a wellness csomagok igénybevétele.

A UnitedHealth Group vállalat részvényei 196,3 eurón zárták ezt a hetet, a vállalat szeptemberben 0,97 euróra emelte negyedéves osztalékfizetését.

 

Zöld utat kapott a Novo-Nordisk új gyógyszere

A dán gyógyszergyártó vállalat egy új készítménnyel szeretné megcélozni a több milliárd dolláros cukorbetegségre szánt gyógyszerek piacát. A Novo-Nordisk új „ütőkártyáját” az USA hatóságai pénteken jóváhagyták. A vállalat igen sokat vár el a tablettás készítménytől, amely elmondásuk szerint helyettesíteni fogja a tűvel történő gyógyszer adagolást. Míg az Egyesült Államokban a cukorbetegségre vonatkozó vények több mint 70%-a már gyógyszeres kezelésre vonatkozik, ezek egyike sem tartozik a GLP-1 osztályba, amelyre a Novo-Nordisk szakosodott, és amelyeket rendkívül hatékony gyógyszereknek bizonyulnak a betegség kezelésében. Addig Európában előszeretettel használják az injekciótűs megoldásokat. A befektetők aggasztónak találják viszont, hogy a napi egyszeri tablettát olcsóbban értékesítik majd, mint az injekciós kezeléseket, mivel a Novo-Nordisk szeretné megőrizni pozícióját a tabletták piacán, ahol a gyógyszerek általában olcsóbbak. A hírek alapján a gyógyszer egyhavi ára még magas, azaz 800 dollárba kerülhetne, ami körülbelül 240.000 forintot jelentene és egyelőre csak az amerikai piacot céloznák meg. A Novo-Nordisk vállalat viszont ezen állítást még nem erősítette meg.

A vállalat részvényeinek értéke 23,84%-kal emelkedtek az elmúlt egy év alatt.

 

Az Amgen új gyógyszere alul múlta a várakozásokat

Nemrégiben került ki az a hír, miszerint az Amgen új gyógyszere, az AMG 510 nem teljesített olyan jól, mint ahogy azt a vállalat elvárta és ez nagy valószínűséggel sok befektetőt elrettenthet majd a rák elleni gyógyszerbe való invesztálástól. Az Amgen gyógyszere az elmondások alapján egy olyan molekulát gyógyított volna a betegségekben szenvedő pácienseknél, mely az eddigi szakértők alapján nem kezelhető. Bár a kezelés mutatott némi pozitív aktivitást, mégis 29 betegből, csak 1-nél mutatkoztak a javulás jelei. Emellett kiderült, hogy pár betegnél a gyógyszer olyan mellékhatásokat produkált, mint a hasmenés, anémia vagy egyéb kedvezőtlen hatások. A vállalat részvényeinek értéke az eredmények publikálása után 2%-kal esett vissza, viszont az elmondások alapján nem váltanak stratégiát a készítmény készítése kapcsán. A legtöbb szakértő attól fél, hogy az Amgen drágán, egy fél-sikeres gyógyszert fog a piacra dobni, mint a 21. század egyik legnagyobb rák elleni készítményét.

Az Amgen vállalat részvényei az elmúlt egy hónap alatt 5, 37%-ot estek, így a részvényeik árfolyama a hétvégére 177,04 eurón zártak.

 

 

Egyedi részvények

 

Az eBay társaságnak 24 éves története során először kell fizetnie iparűzési adót

Az eBay székhelye a Hamilton Avenue-n, San Jose-ban található. Az eBay-t 1995-ben alapította Pierre Omidyar. Eredetileg az oldal, amit alapított, az Echo Bay Technology Grouphoz tartozott, amely Omidyar tanácsadó cége volt. Az eBay jelenleg egy internetes aukciós oldal, amelynek több mint 12.000 alkalmazottja van. Ha történelmileg nézzük az eBay 1999-ben ugrotta az első nagy lépést, meg amikor megvásárolta a Butterfield&Butterfield aukciós házat, majd ugyanebben az évben 43 millió dollárért megvette az Allando aukciós házat, és azt átkeresztelte eBay Germanyre. Az eBay 2001-ben még egy nagy lépést tett, ugyanis megvásárolta a latin-amerikai Mercado Libre vállalatot, a Lokau céget és az iBazar aukciós oldalt. Jelenleg számítógépes termékek és berendezési tárgyak, szórakoztatóelektronikai berendezések, gépjárművek és más egyéb cikkek milliói rendszerezve, eladásra felkínálva forognak naponta. Vannak új, de akadnak használt termékek is.

Az eBay a története során 2004-ben letiltotta az alkoholos és dohánytermékek forgalmazását. Illetve 2002-ben megszerezte a PayPal-t. 2005-ben viszont a Skype és a VoIP technológia úttörőjének felvásárlása történt meg 2,6 milliárd dollár értékű készpénzért és részvényért. Azóta a cég sikert sikerre halmoz. Igaz az Amazon és az Alibaba miatt nem tud akkora lépést tartani sem a megrendelésekkel, sem a forgalommal szemben. A napokban viszont kiderült, hogy az új állami törvénynek köszönhetően a társaságnak 24 éves története során először kellene befizetnie a forgalmi adót. Az eBay ennek ellenére ezt nem szeretné, ezért San Jose városával megállapodást kötött, hogy megtarthassa a pénzt. Cserébe a társaságnak 15 éves szerződés keretében tízmillió dollár értékben kell forgalmat generálni és az abból származó iparűzési adót a San Jose-i kaszába befizetni.

Az eBay részvényei az elmúlt egy év alatt 22,95%-ot emelkedtek, ma egy darab részvény 34,61 euróba kerül.

 

A Fresenus Medical Care 2024-ra a peritoneális dialízis területén kiemelkedhető szereplő lehet

A Fresenius Medical Care AG&Co.KGaA vesediagnosztikai berendezéseket, valamint olyan gépeket és termékeket kínál, melyek páciensek dialízis kezeléséhez használatosak. A vállalat globálisan kínál klinikai laborteszteket és diagnosztikai vizsgálatokat, ambuláns infúziós terápiákat, légzésterápiákat, ultrahang- és visszhang kardiográfiát. A Fresenius Medical Care több, mint 40 év tapasztalattal rendelkezik a dialízis területén. Úttörő kutatásokat végez és világszinten vezető pozíciót tölt be a dialízis termékek és terápiák piacán. A modern dialízis terápiák iránti növekvő igényt kihasználva tovább erősíti a piaci pozícióját.

A cég egy német cég, amelyet 1996-ban alapítottak. A cég kapitalizációs tőkéje jelenleg több mint, 16,6 milliárd dollár. A Fresenius Medical Care több mint 40 termelési helyszínen működik világszerte, alkalmazottainak száma meghaladja a 118 ezer főt. A legnagyobb termelési kapacitása az USA-ban található (Ogden, Utah, Concord, Kalifornia ), de megtalálható Németországban (Schweinfurt és St. Wendel) és Japánban (Buzen ) is. A Fresenius Medical Care három vállalattal van jelen Magyarországon, mely cégek közül az FMC Magyarország Kft. a kereskedelmi tevékenységért és a szerviztechnikai háttérbázis üzemeltetésért felel, biztosítván ezáltal az FMC Dialízis Center Kft. számára a folyamatos, zökkenőmentes és magas színvonalú betegellátás működtetését. Az FMC Dialízis Center Kft., mint a cégcsoport betegellátásáért felelős szolgáltató egysége a NephroCare hálózatán belül 23 dialízis centrumot működtet szerte Magyarországon, mely 23 központban több mint 2500 beteg folyamatos és magas színvonalú ellátását biztosítják.

A német Fresenius a napokban jelentette be, hogy rekord növekedést ért el a bevétele az elmúlt hat hónap során vese dialízis területén Amerikában. A vállalatnál lassan 25000 beteg már otthoni kezelést kap. Bill Valle, a Fresenius Medical Care Észak-Amerika igazgatója kijelentette, hogy otthoni dialízist a legjobb megoldásként kínálják a betegek részére, ha az átültetés nem lehetséges, és arra összpontosítanak, hogy az élet normális kerékvágásba kerüljön a betegek számára. A Fresenius Medical Care koordinált egészségügyi szolgáltatásokat nyújt a krónikusan beteg betegek százezrei számára az amerikai kontinensen is. A cégnél világszerte célul tűzték ki, hogy gyártó egységeinek környezetvédelmi hatékonyságát folyamatosan javítsák. A Fresenius Medical Care vezérigazgatója 2013 óta Rice Powel

A Fresenus Medical Care 1997 óta van jelen a tőzsdén, átlagos 4,97%-os emelkedést hoz, részvényei árfolyama jelenleg 59,10 euró.

Küldjön üzenetet!