e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Tesla számára mégis veszélyt jelent az Audi és a Jaguar?

A Model 3 sikere egyelőre töretlen a piacon. Persze megjelenése óta már kevesebb járművet adnak el, mint a piacra kerülésekor. De még így is a 2019 második negyedéves jelentés alapján több mint 77.634 Tesla Model 3 kelt el világszerte, mely több mint a BMW és a Mercedes eladásainak kombinált mennyisége. Viszont az elemzők szerint a Jaguar I-Pace és az Audi e-tron egyre nagyobb népszerűségnek örvend Európában, a Tesla modellek kárára. Bár az említett két jármű bőven luxus áron, nagyjából 60.000 dollár értékben vásárolható, a Tesla Model 3 pedig 36.000 dollár értékben kapható, mégis sokan döntenek úgy, hogy inkább a nagyobb terepjárók illenek hozzájuk. Elon Musk úgy nyilatkozott, hogy a veszteség elfogadható, mivel a Model Y érkezése újra fel fogja lendíteni az eladási számokat, illetve neki kezdtek az új generációs modellek gyártásába, melyek szintén a Teslanak fognak kedvezni. A vállalat részvényei ezen a héten 3,2%-ot estek Donald Trump Twitter bejegyzése miatt.

A Tesla részvények jelenleg 191,78 eurós áron vásárolhatóak meg, mely a 6 hónapos időszakot nézve majdnem 10%-os árcsökkenést jelent.

A BYD vállalata Mátyásföldön terjeszkedhet tovább.

A győri Audi gyár már gyarapodott egy villanyautós részleggel, mely az új e-tron akkumulátorait fogja elkészíteni a jövőben. A Népszava viszont most új hírre bukkant, amely szerint a kínai elektromos autózás egyik ikonja, a BYD tervezi új villany autógyárát megalapítani hazánkban, Mátyásföldön. A mátyásföldi 28 hektáros Ikarus-gyár már évek óta kihasználatlanul áll, a maga 40 ezer négyzetméternyi üzemcsarnokával együtt. A BYD első elektromos buszát tavaly decemberben Salgótarján önkormányzatának adták át.

A cég gyorsan növekszik, idén 750 százalékkal több elektromos autót adott el, mint az előző év hasonló időszakában. A BYD cég kizárólagosan villanyautó gyártására specializálódott, fejlesztéseket és pénzt is hozna a XVI. kerületnek. Hivatalosan ugyan nem derült még fény arra, hogy mik a jövőbeli tervek és, hogy pontosan melyik cég lenne leendő Ikarus telephely vásárló, viszont a legtöbb szakértő megrögzötten a BYD mellett érvel. A kínai vállalat már rendelkezik egy elektromos buszgyárral Komáromban, így logikus döntés lenne, ha az ország centrumában is tudnának terjeszkedni.

Az Nvidia értéke 5%-kal emelkedett egy online játék miatt

Az Nvidia Corp. részvényei hétfőn több mint 5%-kal emelkedtek, miután a grafikus kártyákat gyártó vállalat bejelentette, hogy a Microsoft-tal együttműködve egy teljesen új technológiát fog alkalmazni a Minecraft nevezetű híres játékban. A technológia lévén a játékosok sokkal kidolgozottabb időjárás elemeket felmutató rendszerben tudnak majd játszani, illetve egyes objektumok kinézetét is színesebbé fogja tenni a frissítés. Az igen népszerű játék 2011-es megjelenése óta több mint 176 millió példányszámban kelt el és a statisztikák szerint a jelenlegi játékos bázis nagy része az Nvidia által fejlesztett kártyákat alkalmazza a maximális játékélmény elérése céljából. A játék fejlesztésében igen nagy szerepet játszik a Microsoft, a vállalat csaknem 2,5 milliárd dollár fejében jutott hozzá a játék fejlesztői stúdiójához.

Az Nvidia részvényeinek értéke a héten annak ellenére emelkedett 2,69%-ot, hogy Donald Trump bejelentette, hogy 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a jelenlegi 25 százalékról 30%-ra megemeli a vámot.

Az Nvidia részvényei jelenleg 146,00 euró fejében vásárolhatóak meg.

Eközben a Microsoft részvényeinek értéke 2,41%-kal csökkent a hét folyamán.

 

Healthcare vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Amgen újabb gyógyszervállalatot vásárol fel

Az Alexion Pharmaceuticals Inc. egy amerikai gyógyszergyártó cég, amelynek legismertebb a terméke a Soliris. Ezt a gyógyszert rohamok kezelésére szánták és jelenleg is fejlesztik. Az Alexion Pharmaceuticals Inc. vállalat nemrégiben tette publikussá, hogy a cég az amerikai biotechnológiai óriás, az Amgen tulajdonába fog kerülni várhatóan még év végéig.

Az Amgen részvényenként 200 dolláros vételárral szeretne hozzájutni a vállalathoz, és a hírek szerint a vétel során a prémiumok 74%-át fogja birtokolni.

A felvásárlás híre után a héten az Alexion részvényei 17,75%-kal emelkedtek. Az Amgen nemrégiben bírósági pert nyert a legkeresettebb gyógyszerük, az Enbrel szabadalmainak védelmében. A társaság gyógyszere a második negyedévben 4,7%-os növekedést ért el a piacon. A Yahoo Finance szakértői a legtöbb potenciált mégis a vállalat migrén kezelésére kialakított készítményeiben látják, mely 1.2 milliárd dolláros bevételre is szert tehet az év végére a jelenlegi eladások mértéke alapján.

Az Amgen vállalat részvényei jelenleg 182,70 euró értéken tartózkodnak.

A Gilead Sciences csak ki akarja szolgálni betegeit

A Gilead Sciences egyik legismertebb terméke a Truvada, amely a HIV vírus sejtekbe épülésének gyógyszeres megelőzésére épük. A gyógyszer az újonnan behozott amerikai jogszabályok következtében igen gyengén teljesít a piacon. Az USA egészségügyi felügyelete és Trump gyógyszer tröszt ellenes kampánya miatt több orvos is „alkalmatlanná” nyilvánította betegeit ezzel a gyógyszerrel kapcsolatosan. Viszont a Gilead állítása szerint ez a gyógyszerkészítmény megfelel az elvárásoknak és kezeli a betegséget, éppen ezért a cég petíciót is indít a Truvada felülvizsgálatot indít az FDA-nál (Amerikai Élelmezési és Gyógyszerügynökség) amiatt, hogy fogadják el hatékony kezelési eszköznek a gyógyszert. A Financial Times szakértői eközben a sajtón keresztül közölték a lakossággal, hogy az amerikai kormány emellett akár 1 milliárd dolláros büntetéssel is sújthatja a vállalatot, mivel az nem járult hozzá, hogy termékeit kizárólagosan az országon belül értékesítse. A Gilead folyamatos politikai nyomás alatt állt, illetve áll (a demokrata támogatásuk miatt) és a vállalatnak igazolnia kell a gyógyszer magas költségeit. Számítások szerint az Egyesült Államokban évi 20.000 dollár a HIV kezelés teljes díja, amit az Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala és más szervezetek is sokallnak.

A Gilead Sciences vállalat részvényeinek értéke az elmúlt három hónapban 5,46%-ot esett, így jelenleg 62,51 dolláron tartózkodik.

A Medtronic még mindig a robotizálásban látja a jövőt.

Az amerikai, de ír székhelyű Medtronic kiváló számaihoz hozzájárult a Mazor Robotics robotműtéti eljárások bevezetése. Vélhetően a robottechnikának köszönhetően a bevételek az elemzők 2020-as pénzügyi év első negyedévére vonatkozó várakozásait is felül fogják múlni. Ugyanis a július 26-ig végződő negyedévben a bevételek 1,5%-kal, 7,49 milliárd dollárra növekedtek. Ez év májusában a Medtronic bejelentette, hogy megvásárolja a Titan Spine-t, a titán gerinc implantátumokkal foglalkozó technológiai vállalatot, a hír sokat lendített a vállalat értékelésén. A vállalat munkatársai szerint a Mazor robottechnológiája, amelyet tavaly vásároltak fel mintegy 1,6 milliárd dollár értékben, elősegítette a rehabilitációs terápiák eredményességét, illetve fokozta a vállalat készítményeinek népszerűségét. Megtehette, hiszen a Mazor eljárások során a legtöbb esetben Medtronic implantátumokat alkalmaztak. Viszont egyre több cég, orvostudományi ág vette át a Mazor Robotics technológiát és vette igénybe az intelligens robotokat a gyógyászatban. A Mazor Robotics integrációjának sikerén felbuzdulva a társaság szeptember 24-én megrendezendő befektetői napján a robot elterjesztésére fogja fektetni a hangsúlyt. Bár a Medtronic elutasította a negyedéves információk publikálását a Mazor rendszerek kihasználtságáról, a vezetőség úgy nyilatkozott, hogy a gépek főleg a gerinc és az agyterápiás műtéteknél voltak rendszeresen alkalmazva.

A vállalat 5,5%-os organikus növekedésről számolt be 2019-ben, részvényeik árfolyama az elmúlt héten pedig 3,80%-kal emelkedett.

 

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Warren Buffett újra bevásárolta magát az Amazon-ba

A világ legnagyobb befektetőjének, Warren Buffett-nek a lépéseit szinte minden részvényes nagyítóval figyeli. Warren Buffett cége a Berkshire Hathaway szinte úgy működik, mint egy útmutató a befektetések világában, így mindenki várja mi lesz a következő lépésük a piacon. Meg is jött az új hír, miszerint Buffett közel 1 milliárd dollárra növelte a részesedését az Amazon-ban az idei második negyedévben. Ez azt jelenti, hogy a Berkshire 537.300 darab Amazon részvénnyel rendelkezik, amelynek értéke 947 millió dollár, szemben a tavalyi 483.300 darabbal. Az Amazon „messze meghaladta azt az összeget, amiről valaha is álmodtam. Mert ha anno tényleg úgy éreztem volna, hogy meg lehet tenni a vásárlási ajánlatot, akkor meg kellett volna vásárolnom ”- nyilatkozta ezt Buffett a CNBC-nek még 2018-ban.

Buffett egyik védjegye, hogy hosszú távú befektetésekben gondolkodik, vagyis az eddigiek alapján elég jól szúrja ki az értéket egy-egy részvény mögött. Buffett korábban kifejezetten tartózkodott a technológiai cégektől, főleg, amiatt mert nem nagyon értett az ilyen üzletek működéséhez. Az elmúlt években viszont változott a helyzet és a Berkshire lendületesen nyitott az újabb technológiai cégek felé, mint például az Apple, ahol Buffett 250 millió részvény tulajdonosa. Az Apple-ben való részesedése idén 21%-kal nőtt a Berkshire Hathaway-nél.

Eközben az Amazon azt tervezi, hogy megjelenik az egészségügyi piacon is, még 2018 júniusában találta ki a cég vezetősége, hogy az egészségügyi területen is szeretnének működni. Akkor megközelítőleg 1 milliárd dollárt fizetett a PillPack online gyógyszertárért, amelynek engedélye volt a vényköteles gyógyszerek szállítására az Egyesült Államokban. Az Amazon a múlt hónapban bejelentette új fejlesztés alatt álló Alexa alkalmazásait, köztük azokat, amelyek az egészségjavítási célokat és a vércukorszint-leolvasásokat kezelik. Ugyanis az NHS cég még júliusban összefogott az Amazon-nal, így lehetővé tette az idős emberek, nem látó emberek és más betegek számára, Alexa AI-alapú hangsegéd segítségével egészségügyi tanácsadást az interneten keresztül.

Az Amazon vállalat részvényei hétvégére 1756,3 dolláros értéken zártak.

A Facebook online pénz nem a tervezetnek megfelelően startolt

Mark Zuckerberg tagadja, hogy egy olyan fizetőeszköz létrehozására készül, mint a Bitcoin, viszont a nemsokára érkező Facebook Libra igen nagy port kavart a befektetők és az amerikai kormány körében. A politikai hatás miatt a Libra Association támogatói közül legalább hárman már a kihátrálást fontolgatják a vállalatból. Huszonnyolc cég, köztük a Visa, a Mastercard, az Uber és a Spotify is eltervezték már a projekt finanszírozását, ami papíron eddig 10 millió dolláros támogatást kapott és használt el. A Financial Timesnak két projekttámogató úgy nyilatkozott, hogy aggódnak a Facebook online fizetőeszköz szabályellenessége miatt, egy harmadik támogató pedig azt mondta, hogy a saját üzletének védelme érdekében hátrálna ki az üzletből. A napokban derült ki, hogy az EU versenyjogi hatósága is vizsgálatot folytat a Facebooknál a tervezett pénz bevezetésével kapcsolatosan, főleg az adatvédelmi aggályokra figyel az EU. Emellett pénzmosással, adóelkerüléssel és a pénzügyi stabilitással kapcsolatos támadásoknak is ki van téve a projekt nap, mint nap.

A Facebook részvényei erre a hétvégére 3,44%-ot korrigáltak és 160 eurós árfolyamon zártak.

A Microsoft ezután nem hallgatja le a vevőit

A mai világban elkerülhetetlen, hogy egy nagyobb vállalat valamilyen módon ne jusson hozzá a saját privát információinkhoz. Legjobb példa erre a közösségi médián történő hirdetések, melyek célközönségüket az adott személy keresési előzményei alapján tudják megtalálni. Viszont úgy látszik, hogy a világ legnagyobb technikai vállalata ennél kicsit drasztikusabb módszert alkalmazott. A Microsoft igen jelentős bevételét képzi nagy sikerű konzol szériája az Xbox, melyből már a 3. generációs Xbox One platformot árulja a vállalat, noha kevesebb sikerrel, mint a Sony által gyártott Playstation 4. A vállalat az utóbbi pár hónapban az eladások növelése érdekében egyességre jutott a Sony-val egy közös rendszer kialakításának céljából, illetve teljesen átvariálta üzleti stratégiáját a videó játékiparban. A napokban viszont kiderült, hogy a cég Xbox One eszközeit használó játékosokat használta fel üzleti célból, méghozzá úgy, hogy lehallgatták azok privát beszélgetéseiket játék közben. Az Xbox használati feltételei közt nem szerepel az említett lehallgatás, így valószínűleg ezért jelentette be a Microsoft a hír mellé, hogy kizárólagos céljuk a játék közbeni élmény növelése volt és a jobb hangminőség elérése a csevegő szobákban. Az, hogy mi lesz a következménye a vállalat „üzleti lépésének”, amit 2014 óta alkalmaz még nem nyilvános, viszont, ha kiderül, hogy az általuk gyűjtött adatok más cégek birtokába kerülhettek, akkor a vállalat egy a Facebook-hoz hasonló perre számíthat.

A Microsoft viszont a héten ismét egy vételi ponthoz érkezett, ugyanis árfolyama az elmúlt héten 2,41%-ot, míg az elmúlt egy hónap alatt 3,56%-ot esett viszont a Morgan Stanley elemzői még mindig vételi pozícióra alkalmasnak vélik a vállalatot.

 

Kopernikusz vagyonkezelt kosár

 

Az Oracle és Microsoft partneri szerződésben áll

Az Oracle és a Microsoft közötti partnerség bár még csak gyerekcipőben jár, nagy valószínűséggel igen nagy riválisa lehet a későbbiekben az Amazon Web Services szolgáltatásai számára. Ebben az évben a Microsoft bejelentette két új adatbázis központ megnyitását Dél-Afrikában, mellyel a Microsoft Azure és az Oracle FastConnect által kívánnak egy privát hálózatot létrehozni a területen. A legnagyobb előnye a két vállalat közös munkájának, hogy a két felhő közötti kapcsolat kialakításához nem lesz szükség többé egy külső szolgáltató alkalmazására. A két vállalat jelenleg igen nagy potenciált lát a dél-afrikai felhasználók körében, akik jelenleg nem rendelkeznek semmilyen hasonló felhő alapú szolgáltatással. Szakértők szerint 2019 végére több mint 29%-kal fog nőni a dél-afrikai felhő alapú rendszerek piaca, azaz körülbelül 637 millió dolláros értékkel fognak rendelkezni az év végére. A várakozások szerint a platform-szolgáltatások 32%-kal, a szoftver-szolgáltatások 30,9%-kal, az infrastruktúra-mint szolgáltatás pedig 24,6%-kal fog növekedni.

Az Oracle részvénye megtalálható a S&P100 vállalatai között, egy év alatt 9,71%-ot, míg az elmúlt 3 év alatt 27%-ot emelkedett.

A Walt Disney vesztesen szállhat ki a Sony-val közös szövetségből?

A Disney Studios ékkövének tudható Marvel Univerzum már szinte átvette a teljes filmipart. A 10 éve tartó filmes őrület 23 filmmel 22,5 milliárd dollárt hozott a vállalat kasszájába csak a mozi termekben. A filmek mellett persze még bele kell vennünk a jogdíjakat, játékokat és egyéb termékeket a szuperhős világból, melyek bőven a világ egyik legsikeresebb üzletévé teszik a Walt Disney Studiost. Az elmúlt napokban viszont úgy látszik meghozta talán az első rossz döntését a vállalat, mivel a hírek szerint megválnak egyik legsikeresebb karakterüktől a filmvásznon. A Disney-vel partneri szerződésben lévő Sony kezében lévő Pókember széria eddig sikeresen lett integrálva a két cég által, mivel az eddigi szerződés alapján a Disney csak 5% részesedést birtokolt a Pókember filmekből. A Pókember filmek eddig nem elsősorban olyan nagyszabású mozikat taszítottak le a trónról, mint az új James Bond filmek. Viszont az új megegyezés alapján a Disney többet szeretne birtokolni a szuperhősből, így a Sony-tól a bevételek 50%-át szeretnék megkaparintani filmenként, de mellette a forgatási költségek 50%-át állnák. A Sony kihátrált az egyezményből, így a Marvel és egyben a Disney elvesztette az egyik aduászát az új filmekben, illetve magára haragította a Marvel rajongók nagy részét.

A vállalat részvényei jelenleg 131,67 dolláron zártak.

A L’Oréal-t jogsértés miatt perelik

A delaware-i bíróság döntése értelmében a L’Oréal kozmetikai társaságnak közel 50 millió dollárt kell kifizetnie szabadalmak megsértése és az üzleti titkok jogellenes felhasználása miatt, a rivális Olaplex szépségipari vállalatnak. A bírói döntés alapján a L’Oréal az üzleti titkok jogellenes felhasználásáért és két szabadalom megsértéséért kell majd, hogy kifizesse a bírságot, melyeket az egyik hajápolásra kifejlesztett termékük fejlesztésénél használtak fel. A vállalat eredetileg több mint 91 millió dolláros bírságot kellett volna kifizetnie, viszont a bírói döntés végül kedvezőbben döntött. A kozmetikai társaságnak ezen felül még 9 termékét vizsgálják, hogy érintettek-e az ügyben. A L’oreal vállalat a féléves adatok alapján 7%-os profitnövekedést jelentett be, mely a legmagasabb érték, amit a cég az elmúlt évtizedben valaha produkált. Bevétele több, mint 15 milliárd euróra nőtt, melynek csaknem 20%-át adták a ki az arc-és testápolási termékek eladásai.

A L’oreal vállalat részvényei jelenleg 239 euróra 2,62%-ot emelkedtek.

A Starbucks-ot árváltoztatásra hívják fel

Amíg a szójatej ingyenes a Costa-ban, a Caffe Nero-ban, a Starbucks-ban és a Pret-ben, a többi növényi tej esetében (mandula, kókusz) díjat számolnak fel ezen kávéházak. A kávéláncokat felszólították, hogy ne legyen extra díj a növényi alapú tejekre. Ugyanis 20 és 50 penny közötti árat számolnak fel ezekre a termékekre, ugyanakkor a britek negyede fogyaszt ilyen italokat. Toni Vernelli, a Veganuary kommunikációs vezetője szerint a növényi tejek extra díja adóztatásnak számít, ráadásul az éghajlat-tudatos embereket adóztatják ilyenkor. A vezető elmondása szerint a tehéntej jelent költséget, mivel éghajlat katasztrófát okoz, ugyanis a tehenek naponta 600 liter metánt bocsátanak ki egyenként. A Veganuary kommunikációs vezetője kérte, hogy a Növénytej Világnapján ezek a kávé franchise-ok kövessék az AMT nevű kávéházat, mely nem számol fel plusz díjat az említett termékekre. A Starbucks hírnevének jót tenne a változtatás. De még nem vették fontolóra az ajánlatot. Bár az idei év így is nagyon sikeres az árfolyam grafikonja alapján.

Az egyik legjobb évet produkálja a cég 2019-ben. Jelenleg az árfolyam 87,35 EUR, ami január eleje óta 61,5%-os növekedést jelent. Az egyéves növekedése a Starbucks részvénynek pedig meghaladta a 91%-ot is.

Akkor marad versenyben a Visa, ha nem használja ki a trendet

Bár a kártyás fizetési szolgáltatók (mint a Mastercard és a Visa) virágkorukat élik, a Bitcoin és a többi kriptovaluta problémát jelenthet ezen társaságoknak. Ugyanis az látszik, hogy egyre több ember használja a kriptovalutákat áruk és szolgáltatások fizetésére. Amolyan barter üzletek jelennek meg, például ha egy ilyen vétel során a két félnek van Coinbase pénztárcája, akkor az egymás közötti tranzakcióhoz nincs szükség kártyás szolgáltatóra, így sem a Mastercard, sem a Visa nem részesül bevételből ilyen fizetések során. Ugyanakkor a kriptovaluták emelkedő tendenciáját ki is használhatják a kártyás szolgáltatók. Méghozzá úgy, hogy beépítik a saját rendszerükbe. Ez esetben profitálni tudnak belőle, csak úgy, mint a Libra használata során (Facebook kriptovalutája), melynek kialakítása a Mastercard-nak, Paypal-nak és Visa-nak is köszönhető.

A Visa viszont ennek ellenére töretlenül erősödik. Ebben a hónapban több nagyhírű befektetési társaság és alapkezelő diverzifikálva vásárolt a Visa részvényeiből a portfóliójába. Ilyen a Camelot Portfolios LLC befektetési társaság, amely új pozíciót vásárolt a Visa Inc.-ben a második negyedévben. Az alapkezelő társaság 1200 darab hitelkártya-feldolgozó részvényt vásárolt meg, körülbelül 208.000 dollár értékben. Ugyancsak vásárolt a KeyCorp is a Visa részvényeiből, a cég ráadásul július 24-én 190 dollárról 195 dollárra növelte árcélját. Eközben július 11-én a Deutsche Bank a Visa részvényeinél 177 dollárról 225 dollárra növelte árcélját, majd egy kutatási feljegyzésben „az igazi részvény” minősítést adott a vállalatnak. Végül a Piper Jaffray befektetési társaság július 24-én 207 dolláros célértéket állapított meg a Visa részvényeire és „vásárlási” minősítést adták a társaságnak. Két befektetési elemző javasolta a Visa tőzsdén tartását, míg huszonhárom pedig vétel-minősítést adott a vállalat részvényeire. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy a globális bank kártyapiac nagy részét három óriáscég, a Visa, a Mastercard és az American Express birtokolja. Ha egy üzletben a vásárlást követően Visa kártyával fizetünk, akkor a bankkártya-társaság is részesedik az üzletből. S ha végiggondoljuk, hogy világszerte hány millió ember fizet ezzel a vékony kis plasztik lappal és hogyan „kényszerítenek” ebbe bele minden felhasználót, illetve mennyi pénz cserél gazdát, tuti az üzlet.

A Visa 2010 március óta éves szinten átlag több mint, 36%-ot emelkedett és hétvégére elérte a 159,9 eurót, dollárban pedig meghaladta a 175 dollárt.

 

A McDonald’s pszichológiai határnál

192,98 euró a McDonald’s árfolyama, vagyis nagyon közel került idén a 200 EUR-s határhoz. Még sosem volt ilyen magas szinten a részvény ára, ami az idei közel 30%-os erősödésnek is köszönhető. A cég továbbra is nagy népszerűségre örvend világszerte még úgy is, hogy rengeteg negatív hírt hallani róla. Egyrészt egészségtelen ételek mellett egyes éttermekről borzasztó információk derülnek ki. Az ausztrál Perth-ben az egyik étteremben például egy használt óvszert talált egy kislány, amit a szájába is vett. Az édesanyja értelemszerűen aggódik a fertőzésveszély miatt, az étterem elnézést kért a történtekért.

 

 

Egyedi részvények

Egy év alatt nagyot erősödött a Coloplast csoport.

A Coloplast A/S egészségügyi termékeket és szolgáltatásokat fejleszt és kínál. A szájsebészet, inkontinencia, maszektómia, sebkezelés és bőrgyógyászat területén is kínál termékeket. A Coloplast kutatási projektjei szakápolók szoros együttműködésével és felhasználói csoportokkal kerülnek lebonyolításra. Termékei az egész világon értékesítésre kerülnek ápolók, kereskedők és végfelhasználók számára egyaránt. Világszerte több, mint 11.000 alkalmazottat foglalkoztat, beleértve két magyarországi gyárat is, a magyar gyárban a dolgozók létszáma már meghaladja a 2.700 főt.

A Coloplast története egészen 1954-ig nyúlik vissza. Elise Sørensen ápolónő nővére, Thora éppen sztóma műtéten esett át, és nem mert elmenni hazulról, attól tartva, hogy a sztómája esetleg szivárogni kezd. Nővére panaszait hallgatva Elise fejében körvonalazódni kezdett a világ első öntapadós sztómazsákjának ötlete. Elise ötlete alapján Aage Louis-Hansen általános mérnök és műanyag gyáros, valamint felesége, a képzett ápolónőként dolgozó Johanne Louis-Hansen elkészítette a sztómazsákot. A sztómazsákot, amely segített Thorának és több ezer sorstársának abban, hogy úgy éljenek, ahogyan szeretnének. Egyszerű, mégis drámai változást hozó megoldás.

Jelenleg a következő területekre fókuszál a cég, a sztómaellátás, inkontinencia ellátás, sebkezelés és bőrápolás, valamint urológiai ellátás. Az egészségügy nemcsak nekem, hanem mindenki számára egyre fontosabb és egyre többen fordulunk a magánrendelőkhöz, finanszírozott ellátáshoz, egyre többen vásárolunk egészségügyi vagy bőrápolási terméket.

A Coloplast 1995-ben került tőzsdére. A dán Coloplast egészségügyi vállalat tovább növekedett 2019 második negyedévében is. Elmondhatjuk, hogy az értékesítés és a profit újra jelentősen megnőtt. Áprilistól júniusig a Coloplast 617 millió euró árbevételt realizált, 9 százalékkal többet, mint 2018. év hasonló időszakában. A nyereség 13 százalékkal, 143 millió euróra nőtt az elmúlt időszakban. Az “Intervencionális urológia” és a “Sebkezelés” üzleti egységek különösen jól teljesítettek, 10%-kal, illetve 8%-kal növekedtek az organikus eladások. Meglepő viszont, hogy a Coloplast enyhén tompította Franciaországban az erős egészségügyi piacot. A francia helyi egészségügyi rendszer reformja miatt a csoport egyes termékeinek árai 2–9 százalékkal csökkentek.

A cég kapitalizációs tőkéje meghaladja a 22,1 milliárd eurót. Átlagosan, évente 2013 óta 38,08%-ot emelkedett a részvény árfolyama. Éves szinten 1,95%-os osztalékot fizet és 1992 óta dinamikusan növekszik a cég nyeresége. Az utolsó egy évben több, mint 21,38%-ot emelkedett a részvény ára.

 

Az USA Bancshares Inc a második negyedévben 7,6%-kal csökkentette a 3M Company részvényeiben a fennálló részesedését.

A 3M Company 2002 előtt a Minnesota Mining and Manufacturing Company egy amerikai multinacionális ipari konglomerátum. A 3M több, mint 55.000 féle terméket gyárt, így ragasztóanyagokat, csiszolóanyagokat, rétegelt műanyagokat, tűzvédő és tűzálló anyagokat, fogászati segédeszközöket, elektromos berendezéseket, áramköröket, filmnyersanyagot és logisztikai szoftvert. A cég 29 országban rendelkezik gyárakkal és 35 országban kutatóintézetekkel. A cég központjaiban és 132 gyárában 88.000 fő dolgozik. Éves bevétele meghaladja a 20 milliárd dollárt, amelynek több mint fele nemzetközi értékesítésből származik. A cég korai innovációi közé tartozik a vízálló smirgli, az öntapadó papírszalag, a celofánalapú „Scotch tape” ragasztószalag és a gépjárművek hangszigetelő anyagai. A 3M bevételének közel negyede az újonnan feltalált termékekből származik.

1951-ben a cég nemzetközi forgalma elérte a 20 millió dollárt. Az amerikai menedzsment intézet szerint a 3M Company az öt legjobban vezetett amerikai vállalat egyike, és részvényei is erős növekedésre számíthatnak. Az 1960-as évek végén és az 1970-es évek elején a 3M Company több társasjátékot is készített felnőttek számára. A társasjáték részleget 1975-ben eladták az Avalon Gamesnek, amelyet később a Hasbro vásárolt fel. 1996-ban a cég adattárolási és képalkotási részlegét leválasztották, és létrejött az Imation Corporation. 2012 óta a legfontosabb bevételt hozó terület ismételten az ipar lett. A legnagyobb növekedést a biztonsági ágazat érte el, melyben a 3M Company munkavédelmi eszközökkel, mint lefogató szalagok, szerszámövek gyártásával van jelen. A vállalat elnöke, Inge Thulin lett 2012. februárjában. A beiktatása óta a 3M Company részvényének értéke több, mint 250%-kal emelkedett. Az üzemi eredmény 2019 áprilisában mégis beszakadt, 1,7 milliárd USD-ről megközelítőleg egy milliárd USD-re. 2019-ben azonban nem kímélte a vállalatot az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Mivel Kína elég sok hardvert és szoftvert rendelt a 3M Company-től, így a céget is érintette a vámemelés. Több befektetési társaság szállt ki a 3M Company-ból. Ilyen például az USA Bancshares Inc. vállalat. A cég 23.526 részvényt birtokolt a konglomerátum részvényeiben, de az utóbbi időszakban 1940 db részvényt értékesített. Viszont más fedezeti alap hosszútávra növelte a részesedését. Például a M. Kraus&Co. a második negyedévben 5,2%-kal növelte részesedését a 3M-ben. Míg a Schafer Cullen Capital Management Inc. a második negyedévben 26,8%-kal emelte meg a részesedését. Nem árt tudni, hogy az intézményi befektetők és a fedezeti alapok a társaság részvényeinek 66,84%-át birtokolják.

Jelenleg a 3M Company vállalatnak a piaci kapitalizációja 82,4 milliárd euró, az osztalékhozam pedig 3,75%.-ra rúg

Küldjön üzenetet!