e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

A Volkswagen-nek még mindig nem bocsátottak meg.

Még 2015. szeptemberében az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége megvádolta a Volkswagent, hogy olyan szoftvert telepített 482.000 db dízel üzemű jármű kipufogógáz-tisztító berendezésébe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis a Volkswagen szabadon tudta manipulálni a teszt eredményeit a saját javára. Bár a cég saját maga ismerte el a csalást és az eset óta már majdnem négy év telt el, mégis sokan úgy gondolják, hogy további szankciókat kell alkalmazni, hogy megelőzzék a hasonló eseteket. 2019.08.15-én több mint 430 ezren csatlakoztak Németországban a Volkswagen konszern ellen az autógyártó társaság dízelbotránya miatt szervezett csoportos egyesülethez. A céljuk az, hogy a fogyasztók jogait erősítésék meg a túlerőben lévő multikkal szemben. Az eljárás a cég szempontjából igen rosszul végződhet, ha a bíróság megállapítja, hogy a Volkswagen szándékosan okozott kárt ügyfelei számára.

A vállalat részvényei csaknem 1,85%-ot estek a bejelentés óta.

 

Az Amazon-nál image növelésre törekszenek

A világ egyik legnagyobb és legprofitálóbb vállalatának igen erős kritikákkal kellett szembenéznie az elmúlt hónapokban. Jeff Bezos cége miatt többen is kivonultak már Franciaországban tüntetni, miután kiderült mennyire nem becsüli meg saját dolgozóit a vállalat.

Bár profit szempontjából igen előnyös az Amazon, mutatja ezt a 2019. évi Amazon Prime Day bevétel is, azonban image szempontjából érdemi lépéseket nem tudott felmutatni a cég az elmúlt hónapokban. Viszont a jelek szerint a cégnek elege lett abból, hogy csak a kritikák érik és megalkották új projektjüket, melyben a fő célja az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező fogyasztói réteg kiszolgálása. Az FBA (Amerikai E-kereskedelem Új Adományozási Programja), által a fel nem használt termékeket különböző adományozási vállalatoknak juttatják el, melynek keretében szétosztásra kerül az összegyűjtött áru egy régión belül. Jelentések szerint az Amazon eddig rutinszerűen kidobálta raktáraiból azokat a termékeket, amiket nem tudott eladni, ez viszont nem termel profitot a vállalatnak, mivel termékenként csaknem 200 forintba kerül egy teljes megsemmisítési procedúra.

Az Amazon részvénye a hétvégére 0,04%-kal magasabban, azaz 1623,6 eurón zárt.

 

Az Nvidia jobban teljesít.

Az Intel, az AMD és az Nvidia igen látványos versenyt folytat, hogy ki fogja megalkotni a legjobb videó kártyát 2019 végére. Bár az AMD Radeon széria igen nagy lépéseket tett idén, de mégis az Nvidia jelentett olyan bevételeket, amelyek meghaladták az elemzők elvárásait. A cég úgy magyarázta, hogy a grafikus chipek iránti kereslet jelentősen felgyorsult a második fiskális negyedévben. A vállalat 2,58 milliárd dolláros bevételről adott beszámolót, szemben a várható 2,54 dollárral, amely bár eltörpül az egy évvel ezelőtti 3,12 milliárd dollárhoz képest, a szakértők mégsem vártak volna 2.4 milliárd dollárnál nagyobb teljesítményt. A vállalat elmondása szerint az idei év végére szeretnék elérni a 2.9 milliárd dolláros bevételt, mely a processzorpiac jelenlegi növekedése mellett reálisnak tűnik.

Bár az AMD tűnik a legesélyesebbnek a piacon, mivel maga a Microsoft is ezt a chip-et támogatja új konzoljában, mégis töretlen az Nvidia sikere a játékos társadalomban A pénzügyi második negyedévében az Nvidia részvényenként 1,24 dollár bevételt jelentett, az elemzők által várt 1,15 dollárral szemben.

A héten az Nvidia részvényeinek állománya 5%-kal nőtt, 159 dollárra.

 

 

Healthcare részvénykosár

 

A BB Biotech vállalata nem ütközik akadályba

Az egészségügyi szektor nem tudott lépést tartani az európai és az amerikai részvényindexekkel, amelyek 2019 második felében új rekordmagasságot értek el, ennek ellenére a svájci BB Biotech indexe csak 2%-kal esett vissza dollárban a második negyedévében. A biotechnológiai készletekbe fektetők helyzetét súlyosbította az Egyesült Államok kormányzati erőfeszítései, melyben az alacsonyabb áron történő értékesítését próbálják ráerőltetni a gyártókra. A BB Biotech nem osztja ezeket az aggályokat, mert a biotechnológiai szektorban, mind az eladott termékek mennyisége, mind az alaptőke növekedése igen magas szintet ért el.

Az FDA tisztségviselője, Norman Sharpless kihangsúlyozta a további reformok és az innováció iránti elkötelezettségét. A BB Biotech céget igencsak érintette a második negyedév szélesebb körű piaci fejleményei, illetve Donald Trump által bevezetett szigorúbb egészségügyi rendeletek.

A részvény ára 4,8%-kal esett vissza svájci frankban, illetve euróban is, míg a nettó eszközértéke 9,4%-kal csökkent ugyanez időszak alatt svájci frankban.

 

A Johnson&Johnson újra talpra áll?

A Johnson&Johnson vállalat 2019 második negyedévében felülmúlta a becsléseket mind a bevételek, mind az eladások szempontjából. A második negyedévben a kiigazított bevétel részvényenként 2,58 USD volt, amely meghaladta a Zacks Industry szakértői becslését, mely csak 2,42 dollár volt. A cég árbevétele 20,56 milliárd dollár, mely 1,3%-kal csökkent az előző negyedévhez képest. A bevétel magával hozta a működési 1,6%-os növekedést, amelyet viszont ellensúlyozott a 2,9%-os kedvezőtlen devizahatás. A második negyedévi eladások a belföldi piacon 2,2%-kal, 10,40 milliárd dollárra, a nemzetközi piacokon pedig 0,3%-kal, 10,16 milliárd dollárra csökkentek. A nemzetközi értékesítés azonban 5,5%-os működési növekedést és 5,8%-os negatív devizahatást tükrözött. A vállalat egyik legprofitálóbb területe most a gyógyszeripari szegmens lett, melynek eladásai 10,53 milliárd dollárra, 1,7%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A belföldi piacon az értékesítés 2%-kal 5,78 milliárd dollárra esett vissza, a nemzetközi értékesítés viszont 6,5%-kal 4,75 milliárd dollárra nőtt. Mindennel együtt a Johnson&Johnson második negyedéves eredmény részvényenként 2,08 USD lett, amely 43,4%-kal magasabb az előző negyedévhez képest.

A vállalat részvényei a hét végére 0,14%-ot erősödtek, annak ellenére, hogy a héten eléggé nagy nyomás volt a befektetőkön egy esetleges recesszió miatt.

 

Az Amgen szabadalmi jogsértési pert nyert.

2018 őszén kezdeményezett pert az Amgen az amerikai Sandoz nevezetű biotechnológia vállalat ellen, mivel kifogásolta az egyik készítményüket. A Sandoz által gyártott Enbrel igen nagymértékben járult hozzá a vállalat profitjához, viszont az elmondások szerint a gyógyszert nem megfelelően hitelesítették és több páciensnél is súlyos mellékhatásokat okozott a készítmény. A perből győztesen kijövő Amgen több, mint 5 milliárd dolláros kártérítést kapott meg, amely csaknem a Sandoz éves bevételének a 20%-a. Robert Bradway, az Amgen vezérigazgatója írásbeli nyilatkozatában kijelentette, hogy a társaság elégedett az eredménnyel.

Az Amgen részvényei 13,4%-ot emelkedtek, így a részvény ára 187 dollárról 205 dollárra nőtt a hét végére.

 

 

Kopernikus részvénykosár

 

A Mastercard újabb lehetőségek felé nyit

A Mastercard Inc. kedden jelentette be a történelem egyik legnagyobb akvizícióját, melyben a cég az erőfeszítéseit hangsúlyozta ki a műanyag plasztik kártya piaccal való kapcsolódás területén is. A társaság azt tervezi, hogy felvásárolja a dán fizetési technológiai társaságot, a Nets nagyvállalatot 2,85 milliárd euró, vagyis körülbelül 3,19 milliárd dollár értékben. A tranzakció előreláthatólag 2020 elején zárul le. A Mastercard ezzel szert tesz több infrastruktúrára, illetve olyan technológiákra, melyek előnyére fognak válni a vállalatnak az online fizetés erősítésében. Egy pénzügyi elemző csoport a Miebach, a Nets-el kötött szerződésről úgy nyilatkozott, hogy erősíteni fogják a vállalat kínálatát Európában, ahol egy másik cég, a Vocalink már lehetővé tette a társaság számára, hogy kialakítsák a valós idejű online fizetési rendszerüket az Egyesült Királyságban. A Nets vállalkozások a Mastercard-nak olyan további területeken biztosítanának elérhetőséget, mint például Magyarország vagy Szlovénia. A kártyatársaság közlése szerint a következő két év profitját viszi el a nagybevásárlás, a felvásárlási akció előreláthatólag 2020 közepén zárulhat le. Az újonnan megszerzett fizetési megoldásokkal olyan portfóliót tudnak építeni, amely az elektronikus fizetések körében közel 100 százalékos lefedettséget jelenthet.

A Mastercard részvényeinek árfolyama a héten 1,64%-kal, idén pedig összességében 38,22%-kal növekedtek.

 

A Caterpillar az elmúlt időszakban gyengébben teljesített

Egy wall street-i brókeri ügynökség elindította a Caterpillar részvényeinek besorolását, melyben a részvények eladására ösztönzik a befektetőket. A Caterpillar részvényeinek értékére 100 dolláros árcélt várnak, ami körülbelül 13%-kal marad el a legutóbbi szinttől. A Barrons hírújság egyik szakértője, Ashish Gupta szerint az Egyesült Államokban az építőipari berendezések iránti kereslet elérte a maximumot. A Caterpillar számára a feleslegesen felhalmozódó készlet azt jelenti, hogy az elkövetkező negyedévekben alacsonyabb lesz a bejelentett értékesítés mértéke. A javuló működési ráta ellenére Gupta szerint túl sok a kockázat a vállalatnál. “A Caterpillar cég legutóbbi negyedéves bevétele 3 százalékkal, 14,4 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbi 14 milliárd dollárról. A Caterpillar működését lényegesen befolyásolják a globális gazdasági körülmények, különösen az energia- és bányászati iparágak”-írja az elemző. Ehhez nagyban hozzájárul az amerikai-kínai kereskedelmi háború, melyben a Caterpillar került ki szinte legelőször vesztesen. Ezzel együtt, ha Caterpillar részvényeit ugyanolyan ütemben vásárolnák és adnák el, mint az utóbbi időszakok idején, akkor indokolt lehet akár a 150 dollárhoz közelebb eső részvényárra számítani.

Jelenleg a Caterpillar részvénye 116,43USD. A Caterpillar jelenleg egy részvény után 1,03 dollár osztalékot fizet, a társaság 3,46%-os osztalékhozammal rendelkezik, amely viszont elég magas ebben a szegmensben.

 

A Novo-Nordisk-nak mi a további terve?

A dán Novo-Nordisk gyógyszeripari vállalat szilárd második negyedéves eredményekkel zárta le az év első felét, létrehozva azt az alapot, amelyből növekedni, fejlődni tud, mivel idén inkább már az újabb gyógyszereik fejlesztését és értékesítését szeretnék elkezdeni. A társaság bevétele fedezi ezt az árfolyamkockázatot, viszont ez pénzügyi költségekkel járt az elmúlt negyedévben. A cukorbetegség kezelésére szánt termékek eladásai 7%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. A Novo Nordisk inzulinértékesítése továbbra is küzd a piacon, az eladásai 2%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A GLP-1 gyógyszerek eladásai, különösen a közelmúltban bevezetett Ozempic gyógyszerkészítményei 31%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Az Ozempic jövőbeli értékesítésének fokozása érdekében a Novo-Nordisk háromfázisú klinikai vizsgálatot indított, melyben az ügyfelek elmondásai alapján fogják a jövőben kialakítani stratégiájukat a gyógyszer ár képzésével és annak fejlesztésével kapcsolatban.

A dán Novo-Nordisk ezen a héten 4,25%-ot, míg ebben az évben 11,30%-ot erősödött.

 

 

Telemedia részvénykosár

 

Az Alibaba-nak a felhő alapú rendszerek hozták a legtöbbet.

Az Alibaba a napokban hozta nyilvánosságra negyedéves beszámolóját, melyben a kínai e-kereskedelmi óriás szép emelkedést jelentett be felhő alapú rendszereinek értékesítéseiből, melynek eredményeképpen a vállalat bevétele 66%-kal, azaz több mint 1,1 milliárd dollárral nőtt ezen időszakban. Sajnos a rivális vállalat, az Amazon az elmúlt negyedévben 8,381 milliárd dolláros felhőbevételt jelentett be, mely több mint kétszerese az Alibaba négy milliárd dolláros éves működési rátájának. Ennek ellenére a vállalat 2015-től folyamatos emelkedést produkált a felhő alapú rendszerek piacán. A Synergy szakértője, John Dinsdale szerint a társaság növekedése lenyűgöző volt, és átlagosan meghaladta a piaci növekedés ütemét. Az Alibaba részesedése a világ felhőinfrastruktúra-szolgáltatási piacának az 5%-a lett a második negyedévben. Ami csaknem egy százalékponttal magasabb a tavalyi második negyedévénél és ez nagy jelentőséggel bír egy ilyen gyorsan növekvő piacon. Noha a felhőalapú üzlet továbbra sem fejlődik olyan gyorsan, mint például a processzorok és videókártyák a piaca, mégis folyamatosan növekszik és az Alibaba teljes negyedéves 16,74 milliárd dolláros bevételének csaknem 7%-át tette ki a felhőszolgáltatás.

 

Az Apple is pert indított

A Floridában benyújtott dokumentumok szerint az Apple pert indított jogsértés miatt a Corellium virtualizációs szoftvercéggel szemben. A Corellium lehetővé teszi felhasználói számára, hogy virtuális iOS eszközöket hozzanak létre és azokkal kölcsönhatásba lépjenek (például egy iPhone szoftverrel, amely az aktuális iOS firmware-t futtatja). Az Apple szerint ez a szerzői jogok megsértése és azt követeli a cégtől, hogy a Corellium állítsa le iOS-i virtualizációs termékeinek „minden felhasználását” és fizesse meg az Apple-nek a kárt és az elmaradt profit veszteséget. A Forbes mélyen belement és elemezte a beperelt vállalatot. Mint kiderült, a társaság két társalapítója az iPhone jailbreak fejlesztésének korábbi tagjai voltak és a világon szinte bárki másnál jobban tudják, hogyan is működnek az Apple készülékek. Az Apple bejelentette, hogy elindít egy „iOS biztonsági kutatóeszköz-programot”, amelyben kiválasztott biztonsági kutatók hozzáférést kapnak a kevésbé lezárt iOS eszközökhöz, hogy segítsék őket a sebezhetőségek megtalálásában.

 

A Fiserv-nél pénzkiesés és rizikós döntések

A Fiserv 400 millió dolláros pénzforgalom kiesést produkált az elmúlt negyedévben, melyet beszámolójukban a First Data vállalattal kötött szerződéssel indokoltak. A legutóbbi jelentéssel együtt a társaság azt mondta, hogy nemrégiben gyűjtött össze egy nagyobb mennyiségű összeget annak érdekében, hogy finanszírozza a First Data USA adósságát jobb kamatláb mellett, amely várhatóan 120 millió dolláros megtakarítást eredményez a társaság eredeti előrejelzéséhez képest. A Fiserv társaság az előző pénzügyi negyedévben 1502 milliárd dollár bevételt ért el, szemben az elemző becslésével, amely 1519,33 millió dollárt várt. A vállalat megismételte, hogy várhatóan 500 millió dolláros bevételi lehetőséget eredményez majd az üzlet megvalósulása. A januárban bejelentett 22 milliárd dollárra becsült teljes részvény-ügylet várhatóan hamarosan lezárul. A két vállalat részvényei 7%-ot emelkedtek az utóbbi hetekben, viszont a Fiserv 1,26 milliárd dollár értékű piaci veszteséget szenvedett eddig ebben az évben. Az adatfeldolgozással foglalkozó Fiserv vállalat részvényei jelenleg 96,56 eurón tartózkodnak, ezen a héten 2,98%-ot míg az elmúlt egy év alatt 39,88%-ot emelkedtek. Fiserv részvényárfolyamának 52 hetes tartománya 68,45 USD és 107,06 USD között mozgott.

 

A Wirecard egyre jobban teljesít

A SoftBank Group általi támogatás és a tranzakciók felgyorsítása igen jól jött a német pénzügyi vállalatnak, a Wirecard-nak, mely szakértők szerint túllépi a várt eredményeket az idei év végére. A Wirecard 2001 szeptember óta van jelen a német tőzsdén. A Wirecard azt várja, hogy a bevételek legalább 765 millió euróra nőnek, szemben várt 760 millió eurós előrejelzéssel. Az elemzők megállapítása szerint az árbevétel 37%-kal, 643 millió euróra nőtt a második negyedévben. A társaság jelenleg 5743 embert foglalkoztat, ebből csak 700 embert az elmúlt évben vettek fel a céghez. Áprilisban a SoftBank kijelentette, hogy 1 milliárd dollárt fektet be a Wirecard-ba, megnyitva az új induló vállalkozásainak portfólióját, hogy feltölthessék saját fizetési ügyleteiket a SoftBank-kal. A Wirecard bevétele körülbelül 12%-kal nőtt ebben az évben, 18,3 milliárd euró piaci értéket adva a társaságnak. A cég az új partneri háttérrel és a terjeszkedésével jelenleg jobban teljesít az európai piacon kívül.

Végül is 2019 első felében a 2018 azonos időszakához képest az értékesítés 36,7%-kal, 1,21 milliárd euróra nőtt. A Wirecard kapitalizációs tőkéje idén már meghaladta a 17,5 milliárd eurót. Stabil osztalékfizetéséről híres a cég, mégis az utóbbi időben csökkentette az osztalékát. Viszont hosszútávon több elemző cég megerősítette, hogy érdemes vásárolni a Wirecard papírjaiból.

 

Megéri a Walt Disney-nek a streamer programja?

Több mint egy évtizedes előre lépéssel és világszerte több mint 151 millió nézővel a Netflix a streaming iparág élenjárója. Második helyen az Amazon Prime áll, több mint 100 millió nézővel és végül a Hulu, a maga 28 millió felhasználójával, melyet immáron a Walt Disney birtokol. A Disney harmadik negyedévi gyűlésén Bob Iger vezérigazgató elmondta, hogy a társaság egységes csomagokat kínál a hatáskörébe tartozó három streaming szolgáltatás számára. A rajongók feliratkozhatnak a Disney+, az ESPN+ és a Hulu hirdetések által támogatott verziójára 12,99 USD fejében a Disney+ megjelenésének napján, az az november 12-én. A csomagok ára egyelőre sok kritikus szerint nem túl kedvező, tekintve, hogy az ügyfelek, ugyanolyan áron jutnak hozzá a csomaghoz, mint a sokkal népszerűbb Netflix csomagjához. Azoknak az ügyfeleknek, akik csak a Disney plusz-t akarják, a szolgáltatás havonta 6,99 USD-ba kerül.

A vállalat 2024-ig több, mint 30 millió új felhasználót szeretne elérni a streamer felületein.

 

A Facebook nyerné meg a választásokat

A világ legnagyobb közösségi médiája sok szerepet tölt be az életünkben. Azon kívül, hogy tartani tudjuk bárkivel a kapcsolatot, még kereskedni is lehet a felületén. Mark Zuckerberg platformjának célja, hogy a hirdetések minél több emberhez jussanak el, viszont ez nem csak az átlag felhasználónak kedvez, hanem például az amerikai elnöknek. Donald Trump az idei évben eddig fél millió dollárt költött Facebook hirdetésekre Texasban, ezzel szélesítve választói körét a nemsokára érkező előválasztásokra. Az elnök évek óta széles körben használja a Facebook-ot. A 2016-os választás után Trump marketing igazgatója, Texan Brad Parscale azt mondta, hogy a kampány hirdetésekre szánt összeg nagy részét az elnök a Facebookon költötte el. Nem csak a jelenlegi amerikai elnök, hanem az egykori szenátorjelölt O’Rourke is használta ezen funkciót, és több mint 6,3 millió dollárt költött saját Facebook hirdetéseire. Ráadásul a hét elején derült az ki, hogy lehallgatta a Facebook a Messenger beszélgetéseket. A Facebook vezetői megerősítették, hogy felhagytak a lehallgatással már egy hete. Majd a vállalat képviselői elmondták azt is, hogy az alkalmazottak munkájára azért volt szükség, hogy a hangfelismeréssel kapcsolatos mesterséges intelligencia működését tesztelhessék. Hanganyagokat pedig csak olyan felhasználóktól gyűjtöttek és írattak anonimként, akik ehhez hozzájárultak.

A Facebook részvényei a héten 1,66%-ot korrigáltak és a hétvégére 165,70 eurón zárt.

 

 

Egyedi részvények

 

Több, mint 21%-ot emelkedett a Nike, a kereskedelmi háború ellenére

A Nike története a Blue Ribbon Sports történetével kezdődött 1964-ben. A Nike már 1999 novembere óta az amerikai tőzsde tagja. Phillip Knight, a cég társalapítója a Dimension 6 nevet ajánlotta a cég alapításakor 1971-ben, miközben Jeff Johnson a cég egyik első alkalmazottja Nike-val álmodott. Végül is az amerikai székhelyű vállalatot Nikéről, a győzelem görög istennőjéről nevezték el. A Nike-nál sosem a marketingre törekedtek, hanem a hivatásos sporttevékenység ruházatára és a cipőkre fektették a hangsúlyt.

A Nike története során számos ruházatot és cipőt gyártó céget vásárolt fel, ezek közül néhányat azóta értékesítettek. Első akvizíciója a Cole Haan, egy előkelő cipőgyártó társaság volt. 1988-ban és 1994-ben megvásárolta a Bauer Hockey-t, majd 2002-ben megvásárolta Hurley International szörfözési ruházati céget. 2003-ban a Nike 309 millió USD-t fizetett, hogy megvásárolja a Converse céget. 2004-re szinte minden nagynevű vállalat a zsebében volt, köztük az Umbro is.

2018-ban 19 milliárd nettó bevétellel rendelkezett. 2017 illetve 2018 óta inkább az online kereskedelem felé fordultak. A Nike székhelye Beaverton városa, ami Washington megyében található. A Nike ruházatainak kb. 27%-át Kínában gyártja, a tarifák emelésének ismétlődése valódi problémát jelent az ellátási láncában és a kereskedelmében. A vállalat proaktívan foglalkozik ezzel a kérdéssel, és lassan tovább fokozza tevékenységét, így Kínából Vietnamba helyezi át telephelyeit.

A Nike részvényének árfolyama három év alatt 41,87%-ot emelkedett.

 

A Berkshire Hathaway a világ egyik legstabilabb vállalata

Mint szakmai körökben ismert a nagybefektetők is diverzifikálva, vagyis szétporlasztva helyezik el a vagyonukat vagyonkezelőn keresztül a tőzsdén. Egyik ilyen befektető, Warren Edward Buffett, aki befektetéseivel hatalmas vagyont halmozott fel. 2006-ban a Forbes magazin szerint Bill Gates után a világ második leggazdagabb embereként tartották számon és ezzel kiérdemelte az „omahai bölcs” becenevet.

Befektetési társasága a Berkshire Hathaway, amelyben a részvények több mint 38%-át birtokolja. Majd Warren Buffett amerikai befektető 2008-ban, a pénzügyi válság legmélyebb évében a világ leggazdagabb embere lett a Fortune 500-as listája szerint. A cége 46 év alatt átlagosan magas hozamot ért el, ami minden egyéb befektetési lehetőséghez képest stabilnak tekinthető.

Befektetései között számos részvény, blue-chip, befektetési alap és vállalati kötvény található, többek között a Coca-Cola, az Apple, a Wal-Mart, a Wells Fargo, a Foods, a Fruit of the Loom és a Tesco. De már pár éve megvásárolta a Kraft Heinz egy részét. Illetve a BYD Elektronic akkumulátor gyártó vállalat részvényeinek jelentős részét is magáénak tudhatja. Nem mindennapi módon indult tehát az ezt követő öt évtized egyik legnagyobb befektetési sikertörténetének, a Berkshire Hathaway befektetési holdingnak a felvirágzása. A vállalat székhelye Omahában, Nebraska államban található, Warren Buffett és Charlie Munger, a vállalat két ikonikus vezetője innen irányítja a céget. A Berkshire célja a lehető leghatékonyabb tőke allokáció mellett tartós részesedést szerezni, elsősorban az Egyesült Államokban működő nagyvállalatokban, a portfólióban tőzsdei részvények és reálgazdasági befektetések egyaránt megtalálhatóak. A legnagyobb nem tőzsdei befektetésként a vagyonkezelő tulajdona a Geico Biztosító és a BNSF vasúttársaság száz százaléka, míg a tőzsdén jegyzett cégek közül egyaránt 20 milliárd dollárt meghaladó értékű részvénycsomagot tartanak az Apple, a Wells Fargo és a Kraft Heinz vállalatokban. Az Apple-részesedés értéke már meghaladja az 50 milliárd dollárt is. A társaság nem fizetett még osztalékot, ám a tulajdonosok folyamatosan jelentős tőkenyereséget értek el a részvények tartásával, így egyetlen A sorozatú részvény árfolyama 2018-ban átmenetileg a hihetetlennek hangzó 300 ezer dollárt is elérte. Viszont nem csak az „A”, hanem a Berkshire Hathaway-nek a „B” kategóriájú részvénye is a piacon van. Jelenleg 180,8 eurón tartózkodik az árfolyama. A teljesség igénye, nélkül csak a legnagyobbak és legismertebbek, akik részben vagy egészben, ide tartozik a Coca-Cola, a Fruit of the loom. De tulajdonosa a Heinz, American Express, IBM, Wells Fargo cégnek is. De ugyancsak a vállalatai közé tartozik a Duracell, GEICO, amely Amerika második legnagyobb gépjármű biztosítója, illetve a Mars, aamely a boltokban kapható összes népszerű snackszerű édességet gyártja.

Idén június 30-án már 47 különféle részvényt birtokolt a vállalat. Legutoljára megvásárolta a United Parcel Service céget, a világ legnagyobb csomagküldő szolgálatát, illetve megvásárolta egy telekommunikációs cég, a Verizon részvény nagy hányadát. Június 30-ig Berkshire vállalatnak 18,7 milliárd dolláros részesedése volt az American Express részvénypapírjaiban, 50,5 milliárd dollár az Apple részvényeiben, 27,6 milliárd dollár a Bank of America részvényeiben.

Viszont 20,4 milliárd dollár volt elhelyezve a Coca-Cola és 20,5 milliárd dollár a Wells Fargo részvényeiben.

A Warren Buffett ipari és biztosítási konglomerátuma második felében rekord magasan 122 milliárd dolláros készpénzzel zárta le a második negyedévet. A Berkshire Hathaway cég nettó bevétele a most megjelent negyedévben 14 milliárd dollár lett. A Berkshire Hathaway átlagos éves átlag hozam 3,09%. Az utolsó három év alatt 38,37%-ot erősödött a cég részvénye.

Küldjön üzenetet!