e-Mobility vagyonkezelt részvénykosár

 

 

Nagy büntetést osztottak ki a Volkswagen-nél, miközben alacsony beszállási lehetőségek jelentek meg

A német autógyár alig lábalt ki a dízelbotrány okozta károkból, máris úgy tűnik újabb büntetésben részesülhetnek, ha nem tartják be elektromos offenzívájuk terveit. A Volkswagen akár 2 milliárd eurós bírságra is számíthat, amennyiben nem sikerül az elkövetkezendő 2 év során visszaszorítaniuk járműveik globális szén-dioxid kibocsátását. Bár a cég eltökélt amellett, hogy újonnan kiadott autóit teljesen elektromos hajtással ruházza fel, mégis olcsóbb megoldásnak tűnik a bírság kifizetése az AlixPartners becslése szerint. A Volkswagen-nek évente 2,3 milliárd dollárba kerülne, ha meg akarná valósítani az elektromos autózást, azonban nem akarnak lemondani a hagyományos járművek gyártásáról. Az e-mobility láz mellett a Volkswagen tőzsdére bocsájtja teherautógyártó részlegét, mely részvényei a tervezettnél olcsóbban kerülhetnek a befektetőkhöz. A Traton részvényei a tervezett 27-33 eurós ársáv helyett 27-28 eurós árral fog indulni. A Volkswagen eredeti tervei alapján a részvény darabszám is magasabb lett volna, miután az autógyártó konszern korábban a Traton részvényeinek a 25 százalékát akarta tőzsdére vinni, ezzel szemben 10-11,5 százalékra módosították a bevezetni kívánt mennyiséget. A Volkswagen ezzel a kibocsátással 1,5-1,9 milliárd dolláros bevételre számít.

Az Intel az AMD miatt csökkenti árait

A DigiTimes értesülése szerint a processzor gyártó cég 15 százalékos árcsökkenést kíván bevezetni egyes termékeinél, hogy azok ár/teljesítmény arányát közelebb hozza a július elején megjelenő csúcstechnológiás AMD Ryzen 3000-es chip szériához. Az elemzők felvetései alapján az Intel Core I9-9000-es széria fogja elszenvedni a csökkentést, mivel ez az egyetlen újgenerációs processzor, mely felveheti a versenyt a rivális cég termékével. A tervezett 15 százalékos árleszállítás 25-75 dolláros mérséklődést jelenthet egyes modelleknél. Az Intel cég elismeri, hogy bizonyos esetekben nem lesz könnyű lépést tartani a megerősödött konkurensével, az AMD-vel szemben, ugyanakkor bőven akadnak még az Intel tarsolyban ütőkártyák. Az AMD vállalat szerint például a heteken belül megjelentő asztali Ryzen 3000-es sorozat leginkább sokszálas végrehajtásnál (pl.: tartalomkészítésben) előzi majd meg a 9000-es Core szériát, viszont a pár szálat/magot kiaknázó szoftverekben továbbra is az Intel termékek lesznek a listák elején, beleértve a játékokat is. Emellett az Intel tovább erősíti a Samsung-gal kötött egyezményét, mely szerint a dél-korai cég egyszerűbb áramköröket, például lapkakészleteket készítene az Intel számára. A Samsunggal gyártatott új CPU folyamatos gyártása érdekében a tavalyi évre tervezett 14 milliárd dolláros tőkebefektetést 1 milliárd dollárral toldotta meg az Intel. Illetve az egyszerű felhasználók számára készített az Intel egy új szoftvert, ami egy kattintással, egyszerűen az operációs rendszerből képes tuningolni az Intel processzorokat. Az Intel Performance Maximizer már elérhető mindenkinek, aki egy kis plusz teljesítményt szeretne kipréselni a CPU-jából. Az Intel részvénye az elmúlt egy hónap alatt több mint 8,09 %-ot erősödött.

Tovább erősödik a SoftBank és a Toyota önvezető programja

Nem csak a Tesla dolgozik az önvezető járművek kifejlesztésében. A SoftBank és a Toyota is nagy jövőt lát a technológia népszerűsítésében, így saját vállalkozás keretében Japánban kezdték meg az önvezető elektromos járművek fejlesztését. A két vállalat a napokban jelentette be, hogy újabb 4 befektetővel fognak fúziót kötni. Az Euronews adatai alapján a Mazda, Suzuki, Subaru, és az Isuzu készül befektetni a programba, mellyel jelentős részesedésre tesznek szert a japán önvezető technológia fejlesztésében. Jelenlegi állás szerint a Toyota 39,8 %-ot, míg a SoftBank a részvények 40,2 %-át birtokolja. A legfőbb támogatók a Honda és a Hino, több mint 23 millió dollárral járult hozzá a programhoz a tavalyi évben. A vállalat vezetője a hónap elején elmondta, hogy bővíteni kívánja befektetői bázisát. Úgy tervezik, hogy 2020-ra Délkelet-Ázsia felé fogja terelni a befektetést és az elkövetkező években önvezető busz- és autóbusz-szolgáltatásokat kívánnak exportálni.

De a Toyota új elektromos autója mindezen is biztos túl tesz, hisz bejelentette, hogy sorozatgyártásban kezdi gyártani a Toyota GR Super Sport autóját. A sportautó egy 2,4 literes biturbó V6-os középmotor és a motorsport-tapasztalatok alapján tökéletesített Toyota Hybrid System-Racing hajtással megnövelt 986 lóerős teljesítményt ad le. Az első és hátsó, 13 col széles kerekek bőven elegendő tapadási felületet biztosítanak ahhoz, hogy ez a hatalmas erő hatékonyan jusson el az aszfaltra. A karcsú kocsi testben nagyon sok szénszálas elemet alkalmaztak, hogy az autó a lehető legkönnyebb legyen.

 

Healthcare vagyonkezelt kosár

 

A UnitedHealth Group több céggel is bővült.

A Kína és az USA közötti piaci háború szinte már minden piaci szektort érint, ideértve az egészségügyet. A PatientsLikeMe nevezetű amerikai vállalat főleg egészségügyi online alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, egyetlen problémájuk, hogy a cég nagy részét kínai befektetők birtokolják. Az amerikai elnök háborúja arra kényszerítette így a start-up céget, hogy felvásároltassa magát, így a PatientsLikeMe a United Health Group kezébe kerül még az idei évben. A UnitedHealth Group Inc. továbbá szert tett az Equian LLC egészségügyi finanszírozásokkal foglalkozó vállalatra 3,2 milliárd dollárért, illetve a máj betegségekre specializálódott DaVita Medical Group-ot is felvásárolta 4,3 milliárd dollár fejében. Bár a vállalat részvényeinek értéke 252 dollárról 243 dollárra estek a héten, a Zacks Investment Research elemzői szerint a vállalat idén júniusban 8%-kal fogja erősíteni bevételeit a tavalyi évhez képest, szám szerint 60 milliárd dolláros nettó jövedelem bejelentésére várnak a vállalattól. A UnitedHealth Group egy diverzifikált egészségügyi vállalat, amely arra törekszik, hogy segítse az embereket abban, hogy egészségesebb életet éljenek, és segítsék az egészségügyi rendszer jobb működését mindenki számára. A UnitedHealth Group a termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja két külön platformon keresztül: az egyik a UnitedHealthcare, amely egészségügyi ellátást és ellátási szolgáltatásokat nyújt és másik az Optum, amely információs és technológia-alapú egészségügyi szolgáltatásokat nyújt. Rendkívüli bejelentéseknek lehettünk tanúi ezen a héten, ugyanis konkrét változások voltak a cég vezetésében, ezek közé tartozik, hogy Dirk C. McMahon lett az Optum vezérigazgatója és így egyben a UnitedHealthcare vezérigazgatója is, míg s Daniel J. Schumacher kapta meg a UnitedHealthcare elnök-vezérigazgatója pozícióját.

Az Eli Lilly&Co. májkezelő gyógyszer gyártásába kezd

A májbetegséget kezelő gyógyszerek piaca igen nagymértékben, megközelítőleg 19,5 millió dollárra fog nőni a 2022-es évre. Az Eli Lilly&Co. a saját diabétesz gyógyszereinek sikere után úgy döntött, hogy saját NASH (egy elterjedt májbetegség) kezelésére szánt gyógyszer gyártásába kezd. Szakértők szerint ezen gyógyszer a 2026-os évre akár 13 milliárd dolláros piaci részesedéssel is bírhat. A vállalat már elkezdett dolgozni a gyógyszer kialakításán, mely az első és másod típusú diabétesz kezelésére is alkalmas lesz. Csak Amerikában 30 millió, globálisan pedig 425 millió ember szenved a betegségben, melyre jelenleg még nincs igazán hatásos gyógyszer kialakítva. A vállalat viszont csekély mértékben tudott eddig felmutatni eredményt a kezelések sikerességéről, és piaci szinten is 3%-os árcsökkenést produkált az elmúlt héten.

A globális állatgyógyászati fájdalomcsillapítási piac rendkívül széttöredezett és a főbb szereplők különböző stratégiákat alkalmaztak, mint például az új termékbemutatók, bővítések, megállapodások, közös vállalkozások, partnerségek, felvásárlások, hogy növeljék a kitettségüket ezen a piacon. A globális állatgyógyászati fájdalomcsillapítás-piac várhatóan 2025-re elérheti a 2,05 milliárd dollárt, a 2017-es 1,09 milliárd dollárhoz képest hatalmasat növekedhet. Ebben nagy szerepe lesz az Eli Lilly&Co-nak is, ugyanis az állatoknál is megtalálható az a májbetegség, amit az Eli Lilly gyógyszerei sikeresen gyógyítanak. Ezenkívül 82 kutyafajtánál több betegségfajtára ad fájdalomcsillapító szert az Eli Lilly. A jövőben pedig az állatgyógyászatra a vállalatnál paradigmaváltást terveznek, ezért egyre több olyan gyógyszer jelenik meg, amely a fő vetélytársakhoz képest kevesebb mellékhatással fog rendelkezni.

A Gilead Sciences-nél árat csökkentettek

A világ egyik legnagyobb egészségügyi kutatásokat és fejlesztéseket végző cége egy éve jelentette be, hogy csökkenteni fogja egyes gyógyszerek piaci árát, hogy a fejlődő országokban élő betegek is hozzá tudjanak jutni. Az elmondottak alapján a vállalat a HIV kezelésére szánt medicinájukat tette volna elérhetővé 116, főleg afrikai országban. A heti beszámolók alapján az árcsökkenés a 116-ból csak hat országban valósult meg, de ezen országokban sem lett elérhetőbb az átlag felhasználók számára a létfontosságú kezelés. A gyógyszeres kezelés teljes ára Dél-Afrikában 4200 dollár, Indiában 1000 dollár és az említett hat országban a Gilead medicina „non-profit” ára 340 dollár. Eredetileg egyetlen gyógyszer adag ára 16 amerikai dollár lett volna a cég elmondása alapján, ami, ha a teljes kezelést nézzük körülbelül 300 dollár díjazással járt volna mind a 116 országban.

Ezen a héten a Gilead egy fontos szerződést írt alá egy japán székhelyű biofarmakológiai céggel, a Carna Biosciences Inc.-vel. A megállapodás lehetővé teszi a Gilead számára, hogy hozzáférjen a Carna szabadalmaztatott lipid kináz gyógyszer-felfedezési platformjához is. Cserébe a Carna vállalata 20 millió dolláros előzetes kifizetést kap és további 450 millió dolláros összegű kifizetésre lesz jogosult. A megállapodás lényege az is, hogy a két cég hatalmas előrelépést érhet el a kis molekulatömegű vegyületek kifejlesztésében, ami a rák megelőzésében is szerepet játszhat.

Telemedia vagyonkezelt részvénykosár

 

Az Apple ismét az önvezető autók világa felé fordult

Az Apple vállalat már korábban jelezte, hogy bár nem fog saját Icar-t készteni, mégis szeretne az önvezető autók piacához hozzá adni egy kicsit. A Drive.ai nevű kis cég pont ideálisnak bizonyult, mivel jelentős profit csökkenés után muszáj volt valami alternatívával előállniuk, hogy folytathassák kutatásaikat. Az Apple az utolsó pillanatban jelent meg a képben a cég felvásárlásával. Az Apple nem hozta nyilvánosságra mennyiért is vásárolta meg a vállalatot, sem azt, hogy a Drive.ai milyen eredményeket is mutatott fel az önvezető járművek terén. Az Apple komolyan veszi az önvezető fejlesztéseket, tavaly a Teslától igazolt egy főmérnököt, aki már több mint 5000 dolgozóért felel az Apple önvezető részlegén. A vállalat alkatrészek, például szenzorok fejlesztésén is dolgozik.

Emellett a beszámolók alapján rosszul jött ki az Apple és a Samsung abból a közös egyezményből, mely kimondja, hogy a dél-koreai vállalat fogja legyártani az iPhone szériához szükséges érintő képernyős kijelzőket. Még pár éve az Apple olyan szerződést írt alá a vállalattal, amelyben 100 millió kijelzőt kért, darabját nagyjából 70 dollárért. Ebben az időszakban viszont az iPhone eladások szinte az egekben voltak, így a termelési ráta egyensúlyban volt az eladott termékek számával. Viszont az utóbbi években az iPhone-ok gyengültek a piacon, így a Samsung gyárai túltermelték a telefonokhoz szükséges paneleket, ami miatt a cég komoly kompenzációt követel az Apple-től.

Jön az Amazon napja

A Black Friday-hez hasonlóan az Amazon is rendelkezik egy saját „ünnepnappal”, melyben a cég által forgalmazott termékek vásárolhatók meg hihetetlen nagy kedvezménnyel. Az Amazon Prime Day kedvezményei július 15-16-ig tartanak és rengeteg terméket meg lehet majd vásárolni igen kedvező áron, de legnagyobb hangsúlyt az Amazon három sikerterméke a Kindle, Alexa és az Echo élvezi majd. Idén várhatóan az Amazon eszközök és a 4K televíziók lesznek a Prime Day sztárjai, azonban az okosórákat és a különböző kertészeti eszközöket is rengetegen keresik majd, akárcsak a számítógépeket. Az Amazon Prime Day alatt a diákok például olcsóbban regisztrálhatnak az Amazon szolgáltatására, így a havi 13 dollár helyett 6 dollárért jutnak hozzá a világ egyik legnagyobb online kereskedelmi felületéhez. Sőt abban a két napban a vállalat felajánlja az ingyenes kiszállítását is. Az Amazon vállalat viszont még a „nagy nap” előtt leáraz egy csomó terméket. Például a Microsoft legújabb 2 az 1-ben laptopja, a Surface Pro 6 több mint 300 dollárral lesz olcsóbb. A vállalat részvényei több, mint 6%-ot emelkedtek az elmúlt három hónapban, amihez hozzájárult az új szerződésük a Rite Aid-del, illetve a Toshibaval. Az Amerikában elhíresült gyógyszertár már lehetőséget nyújt Amazon termékeik átvételére, a japán technikai cég a Toshiba, pedig igen kedvező árral járult hozzá az 50 colos tévék kiárusításához az Amazon webshopjában. Az Amazon úgy döntött, hogy belépne a mobilpiaci telefonszolgáltatók közé és mobilszolgáltatót venne. Egy hónappal ezelőtt az Amazon belépett azon befektetők közé, akik megvásárolnák a Sprint amerikai szolgáltató kártyás részlegét. Az Amazon számára nem az amúgy 7-8 millió ügyféllel rendelkező, egyes becslések szerint akár 4,5 milliárd dollárt érő cég megszerzése lenne fontos, hanem az egyes frekvenciasávok felmarkolása, amely szintén részét képezheti az eladásnak, mivel ehhez a szabályozó hatóságok is ragaszkodnak.

Az Oracle autonóm adatbázis szolgáltatást indít el

Az Oracle nemrégiben vezette be új szolgáltatását, mely lehetőséget nyújt a vállalati ügyfelek számára, hogy biztonságos és megbízható infrastruktúrában, az adatbázis-terheléseket egy online felhő rendszerre helyezzék át. Továbbá a vállalat kifejezetten nagy hangsúlyt fektet két új applikáció fejlesztését elősegítő szerverre, az APEX-re (applikációs express) és a REST adatkezelési szolgáltatásra. Az Oracle stratégiája, hogy kibővíti az Autonóm Adatbázis portfolióját, amiben szerves részt vesznek ki az önfejlesztő gépek tökéletesítése. Ezen berendezések lehetővé teszik a vállalat számára, hogy személyre szabott, automatizált adatbázis-szolgáltatásokat nyújtsanak az ügyfelek számára, felgyorsítva üzleti folyamataikat. Az IDC-adatok szerint a nyilvános felhőszolgáltatásokra és a kapcsolódó infrastruktúrákra fordított globális kiadásokat 2109 milliárd dollárra becsülik a 2019-es év végére, ami 238% -kal magasabb, mint 2018-ban.

A MarketsandMarkets szakértői szerint a digitális autonóm rendszerek piaca 2023-ra akár a 665 milliárd dolláros piaci értéket is elérheti. Az Oracle a napokban felhívta a figyelmet arra, hogy a kritikus adatok és a biztonság miatt minden technológiai cégnek fejlesztenie kell az adatkezelést, például az ellenőrzőpontok és a folyamatok erősítése révén, illetve a különböző üzletágak dolgozóinak közös képzésével. Az Oracle az elmúlt egy évben 33,48 százalékot, míg az elmúlt három év alatt 42,69%-ot erősödött. A cég kapitalizációs tőkéje már meghaladja a 200 milliárd eurót. Az Oracle vállalat 1996.04.29-e óta tartózkodik a tőzsdén és jelenleg 0,21 eurót fizet negyedévente, osztalékként részvényei után.

 

Kopernikus vagyonkezelt számlacsomag

 

A Coca-Cola az olimpiákra készül

A Coca-Cola összeállt egy kínai tejipari céggel, mellyel 2032-ig támogatni fogják az olimpiát. A kínai Mengniu Dairy vállalat 3 milliárd dollár fejében kötött partneri szerződést az amerikai vállalattal, mely során az elkövetkezendő négy nyári olimpián, illetve két téli olimpián együttesen fogják reklámozni termékeiket. A Coca-Cola már 1928 óta jelen van az olimpiákon és a jelenlegi szerződésük még 2020-ig tart. Szakértők szerint a kínai és amerikai cég által kötött egyezmény a jelen helyzetben igen nagy feszültséget kelthet Trump és Xi-Jingpin által folytatott háborúban. Már csak azért is, mert a következő nyári olimpiai játékok 2020-ban Tokióban kerülnek megrendezésre. A Mengiu Dairy vállalat Ázsia egyik legnagyobb tejtermék gyártó cége, mely több mint 40 üzemmel rendelkezik és éves szinten 9 millió tonna terméket állítanak elő a kínai, indonéziai és új-zélandi piacra. A Coca-Cola pedig az USA egyik legismertebb brand-je, 32.25 milliárd dolláros bevétellel. A NOB elnöke, Thomas Bach úgy nyilatkozott, hogy az ilyen rizikós közös vállalkozások az együttműködések új dimenziója. A vállalat részvényeinek árfolyama jelenleg 44 euró körüli értéken stagnálnak. A Coca-Cola évente átlagosan 7,82%-ot emelkedett, viszont rendkívül magas osztalékfizetése miatt közkedvelt a befektetők körében.

A Nestlé-nél a gyakornoki program kibővítése fontos

A Nestlé Hungária Kft és a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Kara már évek óta dolgoznak saját gyakornoki programjuk kibővítésén, viszont a végleges elhatározásra csak az elmúlt napokban került sor. A cég és az egyetem által kialakított szerződés lényege, hogy az elkövetkezendő öt év során 150 résztvevőnek biztosítanak gyakorlati helyet a Nestlé-nél. A program sikere és a tanulók tovább fejlesztése érdekében a cég 25 szakemberét vonta be a projektbe, továbbá új gyakorlati helyeket és projekteket biztosít a diákoknak. Ezen felül a Nestlé prezentációkkal és gyárlátogatásokkal is támogatja a szakma iránt érdeklődőket, de segíti a közösségi terek kialakítását és az egyetemi rendezvények sikeres lebonyolítását is. Ráadásul megjelent a hír, hogy a Nestlé is csatlakozott a Nutri-Scoore francia élelmiszer minősítéshez. Eddig a Nestlé ellenezte ezt, de most kijelentette, hogy csatlakozik Európában ahhoz, hogy bemutassa azt, hogy a Nestlé termékei is lehetnek igencsak egészségesek és a francia magas Nutri-Scoore jó minősítését is elérhetik a cég termékei. Jelenleg a Nestlé részvényei az elmúlt egy hónapban 3,42%-os emelkedéssel zártak, 90,53 eurós árfolyamon.

A Walt Disney nem elégszik meg a második hellyel, sem az árakkal

Az amerikai vállalat alig jelentette be új látványosságait parkjaiban, illetve közelgő nagyszabású filmjeit, a vállalat már egy új stratégián gondolkodik. A hírek alapján még idén nyáron újra a mozivászonra kerül a világ második legtöbb bevételét hozó filmjének, a Bosszúállók negyedik részének bővített kiadása. A film 2,75 milliárd dollárt hozott globálisan a filmvásznakon, ami alig 30 millióval marad le a világ az első helyezésétől, az Avatar-tól. A mozifilm bővített változata után érkezik a mozikba a felújított Oroszlánkirály, amely a szakértők szerint ugyancsak esélyes a minden idők legnagyobb globális bevételét hozó film címére. A filmipar mellett a Disney saját vidámparkjaiban is hozott egy-két változást. Az éves bérlet, mely lehetőséget nyújt négy Disneyland, két csúszdapark, két golf park és egy hatalmas sport aréna látogatására a tervezett 1000 dolláros árról 1219 dollárra emelkedett. Illetve a héten megnyitotta a kapuit a Walt Disney park közelében a Disney cég új szállodája, az Universal Orlando Resort.

A L’oreal szebbé teszi a környezetet.

A világ legnagyobb kozmetikumokat gyártó cége alig pár hónapja esett át egy tulajdonváltáson, a Bettencourt Meyers örökösei a hírek szerint teljesen új irányba viszik környezetkímélő stratégiájukat. A vállalat a napokban jelentette be, hogy a Carbios, fenntartható fejlődés problémáival foglakozó vállalatba fektet, mely segítségével növelni fogják termékeik újra hasznosítási rátáját. A tervek alapján a vállalat még új csomagoló szerek kifejlesztésében is gondolkodik. A L’oreal több, mint 88.000 dolgozója szerint a klímaváltozás miatt fontos a környezetkímélés, ezért örülnek a technológiaváltásnak is. Céljuk, hogy 2025-re termékeik 100%-át újra lehessen hasznosítani/használni, esetleg komposztálni. A cég már eddig is igen jelentősen nevét adta a környezetkímélő rendszerek kidolgozásában. 2005 és 2018 között 77%-kal csökkentette üzemeinek és elosztó-központjainak szén-dioxid-kibocsátását, miközben 38%-kal növelte termékeik gyártásának mértékét. A tavalyi év végére a L’Oréal 38 ipari telephelye karbonsemlegessé vált. A vállalat az éghajlatvédelem, a fenntartható vízgazdálkodás és az erdőirtás elleni küzdelem területén is AAA besorolást kapott a CPD által. A L’oréal arra ösztönzi márkáit, hogy felhívják partnereik, ügyfeleik és fogyasztóik figyelmét, és mozgósítsák őket a főbb környezeti és társadalmi problémák terén.

A Visa-t segíti a mesterséges intelligencia

A Visa legfrissebb beszámolói alapján a Visa Advanced Authorization (VAA) mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszerük a pénzintézeteknek éves szinten mintegy 25 milliárd dollár összegű kártérítést sikerült megelőzniük, biztonságosabbá téve ezáltal a globális fizetési ökoszisztémát a kereskedők és a fogyasztók számára egyaránt. A VAA a Visa globális fizetés ellenőrző eszköze, mely valós időben tudja figyelni a bank hálózatán belül történő tranzakciók lebonyolítását. A technológiát főleg pénzmosás, illetve illegális pénzfelvételek kiszűrésére fejlesztette ki a vállalat. A tavalyi évben több mint 127 milliárd tranzakció került feldolgozásra a gép által. Jelenleg 129 országban, több mint 8000 pénzintézet használja a technológiát. Ez nem az első alkalom, hogy a vállalat olyan rendszereket használ, mely kockázatelemzés segítségével tudja növelni a tranzakciók biztonságát, illetve megbízhatóbbá tudja tenni a pénzügyi ökoszisztémában lebonyolított kereskedéseket. A Visa kockázati menedzsere (VRM), a Visa fogyasztói biztonság rendszere (VCAS) és az online források menedzsere (DM) is a cég ütőkártyái közé tartozik az illegális pénzügyek megfékezése terén. A világ legnagyobb fizetési hálózatának kapitalizációs tőkéje az amerikai gazdasági aktivitás kétharmadát adó személyi fogyasztás folyamatos élénkségének köszönhetően 14 százalékkal, 256,6 milliárd dollárra emelkedett. Az eredményében az is szerepet játszott, hogy a Visa Inc. 2017 év közepén megvásárolta a Visa Europe Ltd. céget. A működési költségek azóta alig változtak A Visa részvény átlagos éves teljesítménye 31,94%, ami egy rendkívül magas a pénzügyi-banki szegmensben is.

Az Ecolab élelmiszer ellenőrzésbe kezd.

Az amerikai vállalat nemrégiben elindított egy innovatív eszközt, amely segít az élelmiszerek biztonságos vizsgálatában és fokozza az élelmiszer-kiskereskedelmi szervezetek megbízhatóságát. Az Ecolab Inc. víz- és higiéniatechnológiák, valamint energetikai technológiák és szolgáltatások globális kínálója, szolgáltatója. A vállalat ügyfelei a gasztronómia, élelmiszer feldolgozás, hotelüzemeltetés, egészségügy, ipar és olaj, valamint gázpiacok területéről kerülnek ki. Szolgáltatásai vízkezelést, tisztító és fertőtlenítő technológiákat, féregtelenítést, valamint konyhajavítást és fenntartást foglalnak magukba. Azzal az új innovatív eszközzel, amely segít az élelmiszerek vizsgálatban, az Ecolab úgy tervezi, hogy hatékonyan fogja befolyásolni az élelmiszerbiztonságot és lendületet ad a globális ipari szegmensnek. Ezen program már június 7-én bemutatásra került a Világ Élelmiszer Biztonsági Konferencián. Az élelmiszerbiztonság hatékony javítása érdekében új kockázatcsökkentési technikákat kell hozzáadni az eddigi eszköztárához-jelentette ki Adam Johnson, az Ecolab Food Retail Services általános igazgatója. Globálisan 600 millió, azaz majdnem minden 10. embert érint bármilyen ételmérgezéssel kapcsolatos betegség, melyeket legfőbb esetben a gondatlanul elkészített élelmiszerek okoznak. A WHO adatai szerint évi 420.000 elhalálozást vált ki a nem megfelelő táplálékok piacra kerülése. A MarketsandMarkets szakértői szerint a globális élelmiszer ellenőrző technológiák piaca 2023-ra akár a 24 milliárd dolláros értéket is meghaladhatja. Jelenleg az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó piaci cég, az Ecolab értéke meghaladja a 49 milliárd eurót. Az élelmiszer biztonságra 2019-ben 19 milliárd dollárt költöttünk el. 2019 első negyedévében, ebben a szegmensben az értékesítés 4,5%-kal nőtt az előző évhez képest, amit a víz-, élelmiszer- és élettudományi és élettudományi egységek jelentős nyeresége táplált.

A Starbucks-nál minimális adózást láthatunk a brit kontinensen

A világ legnagyobb kávéház lánca, a Starbucks majdnem 1000 kávézóval rendelkezik csak Angliában, viszont az elemzések alapján még ez sem segített, hogy az idei évben ne produkáljanak profit veszteséget. A bejelentés alapján a vállalat a tavalyi évben 22 millió dolláros bevételkiesést produkált, melyet a béremelésekkel és kávéházaik bezárásával indokoltak. A Starbucks a tavalyi évben emellett még egy 7,2 milliárd dolláros üzlet megkötésére is kénytelen volt a Nestlé-vel, annak érdekében, hogy saját kávéjukat és teájukat hatékonyabban tudják promotálni és értékesíteni. Emellett a céget sorra érik a kritikák, miszerint túl kevés adót fizetnek a brit kormánynak. Az elemzések és bevallások alapján a Starbucks 23 millió dollár adót fizet csak az angol kormánynak, míg 230 millió dollárt küld Amerikába az anyavállalatnak. Norvégiától Marokkóig több ezer Starbucks kávéház üzemel, melyek bevételük 23%-át adózzák le a „vendéglátó országnak”, míg a brit kávéházak csak a 19%-át adják oda a kormánynak adóként. A Starbucks szóvivője úgy nyilatkozott, hogy az összeg azért ennyire alacsony, mivel előzetesen 17 millió font veszteséget produkált az Egyesült Királyságban. 2018 októberében Bill Ackman befektető 900 millió dollárért vásárolt részvényeket. Ami az első nagyobb felhajtóerő volt a vállalatnak. A kínai-amerikai kereskedelmi háború idején az egyik legjobb menekülő befektetés volt a Starbucks részvénye. A Starbucks részvényei az elmúlt egy év alatt 77,74%-ot emelkedtek.

 

 

Egyedi részvények

 

A Danaher mint profi tervező.

A Danaher Corporation professzionális gyógyszerészeti, ipari és kereskedelmi termékeket és szolgáltatásokat tervez és állít elő, melyek a tesztelés és mérés, környezet és biotudományok, fogászati és ipari technológiák területén kerülnek felhasználásra. A vállalat négy szegmensben működik: környezetvédelmi és alkalmazott megoldások, élettudományok, diagnosztika és fogászat. A céget 1969-ben, Massachusetts-ben alakult és a cég 1984-ben fogadta el a Danaher nevetés Delaware-ben vállalatként újra megjelent. A cég először 2005-ben az Egyesült Királyságban működő West Instruments ellenőrzési és méréstechnikai megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtotta a globális ipari és feldolgozó piacok számára. 2005 júliusában felvásárolja a Leica Microsystems céget, majd a tevékenysége a biotechnológia és az orvostudomány felé fordul. Tavaly nagy lépést tett a vállalat, ugyanis 2017-től egyre jobban az élettudományi platformok felé mozdult. 2018 márciusában az üzlet bejelentette, hogy az integrált DNS-technológiákat is alkalmazni kezdi. A Danaher 2010.augusztus 06-án került a tőzsdére, 21,57 eurós árfolyamon, de ma már a vállat részvényének árfolyama 124,21 eurón áll. Sőt a mostani korrekciók után is a vállalat éves átlag hozama meghaladja a 40%-ot. Az utolsó évben a Danaher részvénye 46,47 %-ot emelkedett. A Seeking Alpha elemzői szerint a vállalat állandó növekedésben van. Az elemzők szerint a Danaher bármikor kész megújulni és képes arra a Danaher, hogy 10 portfolióból 11 jó üzleti lehetőséget teremtsen meg. Többször változtatták a Danaher minősítést, de legutóbb a Zacks Investment Research elemzői minősítették a céget, a Danaher részvényeit egy „megtartó” minősítésről „vásárlási” minősítésre emelték meg és egy jelentésben azt állították, hogy a vállalat még 2019-ben eléri a 147 dolláros célárat.

 

A Wells Fargo részvénye a jövőben izgalmas tud lenni.

Szerintem sokan nem is tudják, hogy ez az egyik legrégebben alapított amerikai bank. Ugyanis a bankot még 1852-ben alapította Henry Wells és William Fargo Wells Fargo & Company néven. 1852-ben akkor a cég törzstőkéje 300.000 dollár volt, ma 196,3 milliárd euró. A harmadik legnagyobb hitelnyújtó bankot az Egyesült Államokban a 2007-2009-es válság eléggé megtépázta. 2008 év közepéhez képest 2009 év elején 6,39 euróra esett a banki részvények árfolyama. Mára a Wells Fargo egy sokszínű amerikai pénzügyi holding lett, részvényei 41,67 eurón tartózkodnak. Leányvállalatainak szervizkínálata a céges- és privát ügyfelektől kezdve, a jelzálogon, finanszírozáson és lízingen keresztül, a részvénykereskedésen és vagyontanácsadáson át, biztosításokig, pénzmozgás koordinációig és nyugdíjjal kapcsolatos szolgáltatásokig tart. A Wells Fargo a legnagyobb pénzügyi szolgáltatók egyike az USA-ban. 2016-ban a Wells Fargo 185 millió dollárt fizetett a követelések elszámolására, de ma már a stabilitás jellemzi. A Wells Fargo társaságnál arra számítanak, hogy az igazgatótanács jóváhagyása alapján a 2019 második negyedéves jelentése után a Wells Fargo megemeli az osztalékát a jelenlegi 0,45 dollárról részvényenként 0,51 dollárra. Ezen kívül Wells Fargo négy negyedéves időszakban összesen 23,1 milliárd dolláros visszavásárlást is tervez.

Küldjön üzenetet!