Jeff Bezos vállalata, az Amazon uralja a digitális erőforrások piacát a felhő alapú szolgáltatásokon keresztül. Az Amazon Web Services tavalyi éves bevétele 27 százalékkal nőtt és elérte a 15,5 milliárd dollárt.

Ez azt jelenti, hogy 2018-ban az Amazon teljes, 32 milliárdos bevételének majdnem a felét tette ki a felhőalapú szolgáltatás. Az említett technológiában egyetlen vetélytársa a vállalatnak a Microsoft, ami még a 2017-es adatok alapján csak a 15%-ot birtokol a felhő alapú rendszerek piacán, míg az Amazon közel 50%-ot. Annak érdekében, hogy előnyét megtartsa a vállalat, Bahreinben is létre akar hozni egy adatközpontokból álló hálózatot, aminek következtében az úgynevezett „elérhetőségi zónák” száma 69-re nőhet 22 földrajzi régióban. Emellett a cég a tervek szerint még 9 új zónát szeretne nyitni Indonéziában, Olaszországban és Dél-Afrikában.

Az Amazon negyedéves beszámolója szerint a vállalat 8,4 milliárd dollárt keresett az AWS szolgáltatásaival, ami 37 százalékos növekedés volt az elmúlt év azonos időszakához képest. A vállalat részvényei az újabb szeptember 1-én bevezetendő vámok miatt 5,71%-os estek ezen a héten. Jelenleg az Amazon árfolyama vételi pozícióba 1645,6 eurós árfolyamon tartózkodik.

Küldjön üzenetet!