A MasterCard Inc. egy amerikai hitelkártya-szervezet pénzintézetek, cégek, kereskedők, kártyatulajdonosok és az állami szektor közötti kapocsként szolgál.

A vállalat számos fizetési szolgáltatást nyújt hitel, számlaterhelés, prepaid, valamint hasonló szolgáltatások területén. Különösen a MasterCard, a Maestro (PIN-kód alapú) és a Cirrus (készpénzlehívás) tartoznak a világ legismertebb és legtöbbször használt hitelkártyái közé. A vállalat további tevékenységei közé tartozik a márkák reklámok, interaktív programok és szponzorációs kezdeményezések útján való igazgatása és építése, továbbá új technológiák fejlesztése.

Ha bárhol a világban Mastercarddal fizetnek, akkor az azonos nevű fizetési szolgáltatónál máris csilingel a pénztárgép. 2018. első negyedévében a kártyatulajdonosok több mint 20 milliárd tranzakciót bonyolítottak, ami 18%-kal több, mint előző évben. A dollár gyengülését és Donald Trump adóreformját is figyelembe véve az év kezdete óta 31%-kal nőtt a forgalom, így akár 38%-os, 1,5 milliárd USD összegű nyereségnövekedés is elérhető lehet. Az elemzők a vállalatnak a következő 5 évben részvényenként éves szinten 20%-os nyereséget jósolnak. 2008 óta a forgalom alig 5 milliárd dollárról majdnem 14 milliárd dollárra emelkedett, a konszern által 2017-ben elért sajáttőke-arányos nyereség 61,3%-ra rúgott.

Végül a Mastercard mint a szektor világviszonylatban egyik legnagyobb szolgáltatója (2017. végén a Mastercard kártyatulajdonos száma elérte a 2,43 milliárdot) a szektor más, vezető képviselőihez hasonlóan az új megatrendből is profitál, tudniillik, hogy a készpénzforgalommal szemben egyre több fizetés zajlik nem készpénzes tranzakcióként. A nem készpénzes fizetés trendje, amelynek a globálisan erősen növekvő internetes vásárlások a motorjai, szintén versenyelőnyökhöz, és ezáltal erős növekedési rátákhoz segítheti a Mastercardot. A vállalat részvényei ezért továbbra is érdekes befektetési lehetőséget jelentenek.

A Mastercard Inc. részvényárfolyamának alakulása 2009 – 2018 között, az osztalék figyelembevétele nélkül

Forrás: Bloomberg

Küldjön üzenetet!